18.5.09

ΟΔΟΣ: Ζήσε Μάη




Η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κων/νου Καραμανλή στην Καστοριά την περασμένη Κυριακή, μπορεί να ήταν αστραπιαία, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί κεραυνός εν αιθρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά είχε ορισθεί να πραγματοποιηθεί 1 εβδομάδα πριν το Πάσχα, αλλά για άγνωστους λόγους, αναβλήθηκε.

Είχαν επομένως όλοι οι αρμόδιοι και οι εμπλεκόμενοι τον χρόνο, να προετοιμάσουν αλλά και να σκηνοθετήσουν όλες τις κινήσεις της σημαντικής επίσκεψης στην περιοχή της Καστοριάς που θεωρείται παραδοσιακό φρούριο της Νέας Δημοκρατίας. Ώστε στο ιδανικό περιβάλλον του συγκεντρωμένου πλήθους ο πρόεδρος της ΝΔ να προβάλλει με επιτυχία την εικόνα ενός δυναμικού πρωθυπουργού που επιλαμβάνεται αυτοπροσώπως των «προβλημάτων» της περιφέρειας, αλλά που ταυτόχρονα εγκαινιάζει τα έργα της κυβέρνησής του και των λύσεων που προωθεί. Ταυτόχρονα όμως υπήρχε και ο χρόνος στην ίδια επίσκεψη, να τονωθεί το προφίλ όλων των σημαντικών τοπικών πολιτικών αλλά και να προωθηθούν τα ουσιαστικά προβλήματα της Καστοριάς στο πλαίσιο μιας πραγματικά ιδανικής ευκαιρίας.

Με αυτά τα δεδομένα, η επίσκεψη του πρωθυπουργού διέθετε όλα εκείνα τα συμβολικά χαρακτηριστικά μιας γνήσιας προεκλογικής συγκέντρωσης. Και φυσικά όχι των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αμέσως επόμενες ημέρες θα αποδείξουν αν αυτή η αξιοσημείωτη κινητικότητα που επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την κοινοβουλευτική ρευστότητα, θα οδηγήσει (ή όχι) σε εξαγγελία πρόωρων εθνικών εκλογών.

Όμως για την Καστοριά, ο απολογισμός της επίσκεψης του κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και πιο ειδικά το ουσιαστικό κέρδος για τον τόπο, είναι πενιχρό, αν δεν είναι μηδαμινό. Διότι αν εξαιρεθεί η επανάληψη της ίδιας, μάλλον όχι και τόσο κολακευτικής για τους ίδιους, εικόνα των συνωστισμένων πολιτικών, υποψήφιων πολιτικών, παραπολιτικών, υπηρεσιακών παραγόντων τοπικών και όχι, όλων των διαμετρημάτων και αρμοδιοτήτων, τότε, ο ανυποψίαστος τηλεθεατής - αναλυτής της επίσκεψης, θα μπορούσε από τις εικόνες να αρκεστεί στην διαπίστωση ότι στην Καστοριά, δεν υπάρχουν πια άλυτα ζητήματα και ότι άπαντα έχουν διευθετηθεί.

Όμως η πραγματικότητα, όχι απλώς δεν είναι έτσι, αλλά είναι ακριβώς η αντίθετη: Κανένα μεγάλο πρόβλημα και αίτημα του τόπου δεν έχει προχωρήσει και φυσικά δεν έχει επιλυθεί. Μάλιστα εγείρονται σημαντικές υπόνοιες, ότι κανείς δεν βρέθηκε να τα εξηγήσει όλα αυτά στον ίδιο τον κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος έδειχνε να πιστεύει απόλυτα όσα του έλεγαν και όσα ο ίδιος στην συνέχεια δήλωνε ικανοποιημένος.

Σε αυτή την επίσκεψη, πληροφορήθηκε μαζί με το πανελλήνιο και η Καστοριά, ότι η Εγνατία Οδός η οποία επί Νέας Δημοκρατίας μετά από αλλεπάλληλες αναβολές της παράδοσής της, έπρεπε να παραδοθεί το αργότερο ως το τέλος του Δεκεμβρίου 2008, σύμφωνα με τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του ίδιου του αρμόδιου υπουργού κ. Σουφλιά (τις οποίες επαναλάμβανε μέχρι και το τέλος του π. Νοεμβρίου!) και στην συνέχεια έπρεπε να παραδοθεί το αργότερο ως τέλος Μαρτίου, και ύστερα ως το τέλος Απριλίου 2009, σύμφωνα και πάλι με τις δηλώσεις του ίδιου υπουργού, πρόκειται πια, να παραδοθεί, στο τέλος Μαϊου του 2009. Για να επιβεβαιωθεί με τον μηρυκασμό αυτό η παροιμία του Μάη που ζει για να φάει το τριφύλλι. Καθ’ ότι, κανείς πια δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής από την δεσμευτικότητα αυτών των διαβεβαιώσεων. Οι οποίες στους κατοίκους του νομού Καστοριάς που παρακολουθούν από πρώτο χέρι την εξέλιξη των εργασιών του καθέτου άξονα (θα συνδέσει την Καστοριά με την Εγνατία) να χρονίζουν αδικαιολόγητα ακούγονται εντελώς σουρεαλιστικές.

Έτσι αν υπάρχει κάποια «αισιοδοξία» αυτή παραμένει για ορισμένα μόνο τμήματα της Εγνατίας στην ορεινή περιοχή της Πίνδου, αλλά και πάλι, αν πράγματι μπορούσαν να παραδοθούν στο τέλος Μαΐου δηλαδή στις παραμονές των ευρωεκλογών θα μπορούσαν ίσως και να παραδοθούν λίγο νωρίτερα για να προλάβει μέχρι τις ευρωεκλογές η κυβερνητική παράταξη, να προβάλλει το «επίτευγμα» και να το καρπωθεί πολιτικά.

Μια και αυτό το «επίτευγμα» έπρεπε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τις προεκλογικές υποσχέσεις να έχει ολοκληρωθεί τον 20ο αιώνα, κάπου στην δεκαετία του 1990, επί ΠαΣοΚ στις ατελείωτες υπουργικές θητείες του κ. Κώστα Λαλιώτη για να επεκταθεί μετά στο 2000, ύστερα στο 2002, στο 2004 κοκ.

Θαύμασε ακόμη ο κ. πρωθυπουργός το σπήλαιο του Δράκου, στον εσωτερικό παραλίμνιο της Καστοριάς, αλλά μάλλον κανείς δεν τον ενημέρωσε ότι κανένα σπήλαιο και κανένας σταλλακτίτης δεν αρκεί για να δημιουργήσει τουριστικό ρεύμα σε ένα τόπο (πόσο μάλλον οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη). Τα ίδια -και απαράλλακτα- ακούγονταν και για τον αρχαιολογικό χώρο του Λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό, αλλά αρκετά χρόνια μετά το τάξιμο των μεγαλόστομων υποσχέσεων τα αποτελέσματα και εκείνου του άθλου, είναι κάτι λιγότερο και από πενιχρά.

Μόνος κερδισμένος απ’ αυτή την επίσκεψη, δείχνει να είναι για μια ακόμη φορά ο κ. Ν. Τοτονίδης, δήμαρχος του Άργους Ορεστικού, που του δόθηκε η ευκαιρία να διαφημίσει το Αρχαιολογικό Μουσείο του νομού, αλλά και το Πολιτιστικό Κέντρο του Άργους Ορεστικού που κατόρθωσε σχεδόν να ολοκληρώσει στον δήμο του. Αλλά έτσι είναι πάντα: Η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Και στην συγκεκριμένη επίσημη επίσκεψη η σιωπηλή Καστοριά ήταν ολοκληρωτικά και βροντερά απούσα. Ώστε να εκτιμάται ότι η διαιώνιση του κ. Φ. Πετσάλνικου στον χώρο του ΠαΣοΚ σε επίπεδο Καστοριάς, καθώς και οι γραφικότητες και ακρότητες άλλων κοινοβουλευτικών σχηματισμών και κομμάτων που επιχειρούν να παραπείσουν τον κόσμο με καπηλείες ιδανικών και ατάκες, είναι οι λόγοι που δεν ώθησαν, μέχρις στιγμής, αθρόα εκτός Νέας Δημοκρατίας, συμπαγείς ομάδες των ψηφοφόρων της στην Καστοριά και ιδίως τους νεότερους.

Έτσι, μέρες μεταπασχαλινές άλλωστε πολλοί είναι όσοι διερωτώνται αν ο πρωθυπουργός, που δεν πραγματοποίησε την επίσκεψή του όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί το Σάββατο της Αναστάσεως του Λαζάρου, ή την Κυριακή των Βαΐων (και κλάδων) του Νυμφίου, έπραξε πράγματι σοφά αποφασίζοντας να επισκεφθεί την Καστοριά, την Κυριακή του Θωμά.
Του Απίστου εννοείται.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Απριλίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ