18.5.09

ΟΔΟΣ: Gold door

Την περίοδο επιβολής των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, πολλές από τις εκκλησίες σε εκείνα τα μέρη είχαν μετατραπεί σε πολιτιστικά κέντρα προπαγάνδας, σε καφενεία, σε αίθουσες λαϊκών συνελεύσεων αλλά και σε σταύλους και αποθήκες. Στην Τουρκία πάλι, οι περισσότερες από τις λαμπρές εκκλησίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, - όσες απ’ αυτές τουλάχιστον διασώζονται και δεν άρχισαν να αναστηλώνονται για να αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών, παραμένουν αποθήκες, πινακοθήκες, αίθουσες παραστάσεων, κινηματογράφοι κλπ.

Αλλά οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται με την κλειδαμπαρωμένη είσοδο, και τα καλώδια που συνδέουν την κεραία ραδιοφωνικού σταθμού με το «Ιερό» του μικρού ναού μέσα στον οποίο σύμφωνα με οργισμένες καταγγελίες περαστικών και άλλων ρομαντικών, λειτουργούν βοηθητικά ηλεκτρικά μηχανήματα για την κεραία, τα οποία μάλιστα εκπέμπουν και χαρακτηριστικούς θορύβους, είναι φωτογραφίες που δεν αφορούν αυτές τις χώρες, παρά την ίδια την Καστοριά. Μοιάζει αδιανόητη η σκέψη ότι η ευθύνη (και) αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης ανήκει στην τοπική Μητρόπολη: Πρόκειται για το γραφικό εξωκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου στο Βουνό της Καστοριάς, που κτίσθηκε στην σημερινή θέση και μορφή του πριν από 40 τουλάχιστον χρόνια. Για μερικές δεκαετίες πριν ανοίξει ο δρόμος που οδηγεί στην ομώνυμη κορυφή του βουνού (δρόμος που αποδείχθηκε καταστροφικός για το βουνό) ο Άγιος Αθανάσιος, με τον Προφήτη Ηλία, την Μαυριώτισσα και την περιοχή του Φουντουκλή αποτελούσε μια από τις κύριες τοποθεσίες αναψυχής και περιπάτου, άθλησης και εκδρομών για τους κατοίκους της πόλης και οπωσδήποτε τοποθεσία με εξαίσια θέα.

Οι εποχές αυτές παρήλθαν ανεπιστρεπτί και ως παράπλευρη απώλεια της τεχνολογικής προόδου, ανάμεσα στα βράχια, ξεφύτρωσαν οι γνωστές κεραίες του βουνού. Αλλά από το ούτως ή άλλως απαράδεκτο αυτό θέαμα του δάσους των κεραιών να έχουν κατακλύσει την περιοχή μέχρι του αφόρητου σημείου να μετατραπεί η εκκλησία και ακόμη χειρότερο το ιερό βήμα της εκκλησίας σε μηχανοστάσιο, υποσταθμό, στούντιο ή κεραία, μεσολαβεί χάος και έρεβος.

Πρόκειται για πράξη που δείχνει έλλειψη σεβασμού προς το όμορφο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και προσβολής στην ίδια την Καστοριά. Όχι μόνο γιατί αποτελεί -κοντά στ΄ άλλα- ένα ακόμη παράδειγμα αχαλίνωτης εφαρμογής του «σκοπού που αγιάζει τα μέσα», αλλά και διότι εκθέτει την ίδια την Μητρόπολη της Καστοριάς, η οποία δείχνει μια ανεξήγητη ροπή ανοχής σε ενέργειες κακής χρήσης. Άβυσσος η ψυχή;

ΥΓ. Η είσοδος του ναού κλειδώθηκε ύστερα από καταγγελίες επισκεπτών και εκδρομέων στην περιοχή την περίοδο του Πάσχα, οι οποίοι έκπληκτοι διαπίστωσαν την παρουσία ηλεκτρονικών μηχανημάτων μέσα στο Ιερό Βήμα. Και αντί να απομακρυνθούν τα μηχανήματα, οι υπεύθυνοι της Μητρόπολης, απομάκρυναν τους προσκυνητές.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30.4.2009
Φωτογραφία: Η είσοδος του ναού του Α. Αθανασίου στο Βουνό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ