16.6.09

ΟΔΟΣ: Για τους εραστές του «χάρτινου πολιτισμού» …χάρτινα τα κόλλυβα

Οι γιατροί Στάθης Κοψαχείλης και Νώντας Τσίγκας στη μνήμη του αξέχαστου φίλου τους Γιώργου Γκολομπία τύπωσαν, εκτός εμπορίου, ένα μικρό βιβλίο εξήντα περίπου σελίδων, και θα το διανείμουν σε συγγενείς, φίλους και συνεργάτες του Γιώργου, το Σάββατο 6 Ιουνίου ημέρα τέλεσης του 40νθήμερου μνημοσύνου του. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται το σύνολο σχεδόν των διηγημάτων που ο Γιώργος Γκολομπίας είχε δημοσιεύσει κατά τη δεκαετία του ’80 στο περιοδικό τέχνης «Παραμιλητό». Ο Γιώργος ήταν από τους βασικούς συνεργάτες και συντελεστές της προσπάθειας.
Στο προλόγισμα της έκδοσης ο Νώντας Τσίγκας γράφει:
Ώριμος λόγος, ακέραιος από πολύ νωρίς. Κείμενα δομημένα με μαστοριά. Άλλοτε, παίρνοντας μάκρος, παραληρούν .ποτέ όμως φλύαρα. Κάποτε μινιατούρες .τέχνη μέγιστη της οικονομίας του λόγου. Μυστική, μαγική λογοτεχνία. Η αφηγηματική δεινότητα των ερειπίων, η φωνή της εγκατάλειψης, οι φόβοι, οι ξυπνητοί εφιάλτες και τα όνειρα της παιδικής ηλικίας. Η αναπόληση, η θλίψη, το ημίφως στη ρωγμή του χρόνου. Ο λόγος του φαντασιακού και των θρύλων. Τόποι που επανέρχονται διαρκώς: η Καστοριά, η λίμνη της, τ’ αρχοντικά της. Και πάντοτε το Βογατσικό, η γενέθλια γη. Στα δώματα του σπιτιού της γιαγιάς, ταξιδεύοντας. Καλοκαιρινές νύχτες παλεύοντας με τους ίσκιους. Η περιήγηση, όπου μέσα της σφυρηλατήθηκε η ψυχή του «ακάτσωτου» -εξερευνητή στο μέγα σπήλαιο του παρελθόντος- και η ταυτότητα ενός αξιαγάπητου ανθρώπου, που ήταν πάντοτε έτοιμος να παθιαστεί, να καταπλαγεί, να μαγευτεί. Δείγμα μιας αειφόρου παιδικής ηλικίας και της αμάραντης αθωότητας.

Στην πολύ φροντισμένη αυτή έκδοση τα κείμενα πλαισιώνονται από φωτογραφίες που ανήκουν στη Συλλογή Γιώργου Γκολομπία από το αρχείο Λ. Παπάζογλου και πίνακες του Σέρβου Sasa Marjanovic ενός καλλιτέχνη που ο Γιώργος ξεχώριζε και αγαπούσε πολύ. Στο εξώφυλλο ο εξαιρετικός πίνακάς του με τίτλο «Κορίτσι σε πισίνα» που ο Γιώργος ανακαλύπτοντας το μεταφυσικό της νόημα έλεγε: «Η ψυχή μου»...

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4.6.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ