30.7.09

ΟΔΟΣ: Camouflage

Η διαπίστωση των πολιτών κατά τον έλεγχο τους από αστυνομικούς, ότι η Ελληνική Αστυνομία επανδρώνεται επιτέλους (και) από ευγενείς, νέους συνήθως σε ηλικία (αλλά και μεγαλύτερους) που ασκούν το καθήκον τους στα πλαίσια του νόμου, με ευπρέπεια και σεβασμό στους πολίτες και την αξιοπρέπειά τους, χωρίς να δείχνουν αρχομανία ή να καταχρώνται την υπηρεσιακή «εξουσία», είναι άνευ άλλου ευχάριστη. Όχι βεβαίως ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά τουλάχιστον ο «κανόνας» άρχισε να μετατοπίζεται. Έστω, να ισορροπεί. Το ίδιο συμβαίνει βεβαίως σε ικανοποιητικό επίπεδο -που θέλει όμως και βελτιώσεις καθώς και διαρκή παρακολούθηση- και με τα στελέχη της Αστυνομίας που διενεργούν ελέγχους ιδίως στους οδηγούς των αυτοκινήτων.

Όμως, τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν σε δρόμους του νομού, στο εθνικό δίκτυο, περιστατικά ελέγχου από αστυνομικούς της Καστοριάς που επέβαιναν σε κανονικά (χωρίς κανένα διακριτικό), και όχι υπηρεσιακά αυτοκίνητα, καλώντας τους οδηγούς με «σήματα» φώτων (!) να σταματήσουν για να υποστούν τον έλεγχο.

Ακόμη, και να μην είναι εκτός νόμου η χρήση αυτών των εκπληκτικών μεθόδων, το γεγονός προκαλεί έκπληξη. Όχι μόνο για τους κινδύνους πρόκλησης τροχαίων λόγω (στην κυριολεξία) αιφνιδιασμού των οδηγών που οδηγούν με ταχύτητα στους δρόμους, ή και παρεξήγησης και καταδιώξεων (ποιος άλλωστε θα σταματήσει σε αγνώστους;), αλλά και ως εικόνα προσβολής στους πολίτες που υφίστανται τον έλεγχο. Καμουφλαρισμένους αστυνομικούς μόνο στο Πεκίνο συναντά κανείς.

Σε μια εποχή που οι έμποροι ναρκωτικών και οι λαθρομετανάστες αλωνίζουν τον τόπο, και ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως στην Αθήνα και μάλιστα δημόσια, στο φως της ημέρας και μερικές φορές μπροστά στα μάτια των αστυνομικών, το να διυλίζει η αστυνομία τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο, είναι πρακτική που δεν συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και ισότιμης μεταχείρισης των πολιτών. Όσους «πληθυντικούς» και άλλους ευγενείς υπηρεσιακούς τόνους να χρησιμοποιήσουν οι αστυνομικοί.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9.7.2009



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ