13.1.10

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2009 - Χρυσόστομος Τζημάκας (4)

*χαρισματικός και πολυτάλαντος*

Ο Χρυσόστομος Τζημάκας με τον θάνατό του τον περασμένο Σεπτέμβριο σε ηλικία 72 ετών, ύστερα από μια σχετικά σύντομη ασθένεια, προκάλεσε αισθήματα θλίψης και συγκίνησης. Γιατί προσωπικότητες σαν την δική του, με πολυσχιδή, ποιοτική και διακεκριμένη δραστηριότητα ασφαλώς σπανίζουν. Για τον λόγο αυτό πολλοί ήταν οι αναγνώστες που υπέδειξαν τον Χρυσόστομο Τζημάκα στα πρόσωπα του 2009 τον «χαρισματικό και πολυτάλαντο, τον σεπτό και σεμνό άνθρωπο» όπως πολύ εύστοχα πρότεινε ένας από τους αναγνώστες της.

Το πολύ πλούσιο βιογραφικό του τεκμηριώνει πλήρως την φήμη του και δικαιολογεί την επιλογή των αναγνωστών. Ήταν πνευμονολόγος ιατρός, διευθυντής μονάδος στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, προϊστάμενος σε Επιστημονικό Ινστιτούτο, επιστημονικός σύμβουλος και αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Συνέβαλε στην έκδοση 130 επιστημονικών εργασιών και 20 επιστημονικών διδακτικών συγγραμμάτων, διδακτορικών διατριβών ή υφηγεσιών. Δημιούργησε επιστημονικά ντοκυμαντέρ με διεθνείς διακρίσεις. Δυο από τις ταινίες του επιλέχθηκαν για το αρχείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και μια για τη Διεθνή ταινιοθήκη Επιστημονικών ταινιών. Δημοσίευσε πολλά λογοτεχνικά άρθρα και δοκίμια με λαογραφικό, ιστορικό και φιλοσοφικό περιεχόμενο. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, την γλυπτική και την καλλιτεχνική μακέτα. Παρουσίασε τρεις ατομικές εκθέσεις (2000, 2003 και 2004) και συμμετείχε σε δώδεκα ομαδικές και έλαβε πολλές διακρίσεις. Πίνακές του βρίσκονται στα δημαρχεία Καστοριάς και Ίωνος Δραγούμη, στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και αλλού....
Πώς λοιπόν μετά απ’ αυτά να πειστεί κάποιος ότι το Βογατσικό και η Καστοριά, έχασαν ένα συνηθισμένο άνθρωπο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ