10.1.10

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2009 - Νικόλαος Μπαλιάκας (9)

*αντίδραση*

Η κατά τους πρώτους μήνες του 2009 παραίτηση του κ. Νικολάου Μπαλιάκα από την θέση του δημοτικού συμβούλου της υπό τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Τσαμίση πλειοψηφίας, δεν ήταν ακριβώς κεραυνός εν αιθρία. Διότι στις αρχές του 3ου έτους της θητείας της, η δημοτική αρχή είχε πλέον αποδείξει και στον τελευταίο ρομαντικό αυτής της πόλης, ότι -αν μη τι άλλο- δεν «τραβούσε». Έτσι η απόφασή του ίσως και να καθυστέρησε κιόλας αν συνεκτιμηθεί ότι ο κ. Νικόλαος Μπαλιάκας παρά το γεγονός ότι δεν ήταν ακριβώς συναρχηγός του συνδυασμού, ωστόσο λόγω της προηγούμενης θητείας του στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και της εμπειρίας που κόμιζε από την ενεργό ανάμειξή του σε δημιουργικές καλλιτεχνικές και θεατρικές ασχολίες προεκλογικά είχε προβληθεί ως στέλεχος φιάλη-οξυγόνου για τον δημοτικό συνδυασμό της Νέας Πνοής. Προφανώς αντιλήφθηκε εγκαίρως τις ανεπάρκειες, και το γεγονός ότι χρεωνόταν σημαντικό από το κόστος μιας παρατεταμένης απραξίας, για την αντιμετώπιση της οποίας, μετεκλογικά γαρ δεν διέθετε αποτελεσματικό τρόπο αντίδρασης. Διότι ούτε κι’ αυτός εισακουόταν.

Η απόφασή του για παραίτηση αλλά και οι χαμηλοί τόνοι στην εφαρμογή της (ένδειξη δεοντολογικά ορθής στάσης), δεν χαρακτηρίσθηκαν βέβαια από τους δραματικούς τόνους άλλων παραιτήσεων που ακολούθησαν χρονικά μέσα στο 2009 και διαδήλωσαν urbi et orbi την απόφασή των παραιτούμενων για χωριστούς δρόμους. Οπωσδήποτε όμως επηρέασαν σημαντικά τις ενδόμυχες σκέψεις όσων από τους συμβούλους της πλειοψηφίας ενδέχεται να προβληματίζονταν για το (αν είναι πραγματικό) το οξύ αναπνευστικό πρόβλημα της Νέας Πνοής. Όπως και επηρέασαν αρνητικά ίσως τις μειοψηφίες του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίες περιμένοντας την εσωτερική διάλυση της πλειοψηφίας ως λύση, μείωσαν αισθητά τους τόνους της κριτικής τους αντιπαράθεσης στην γενικότερη απραξία. Και έγιναν έτσι, ίσως και χωρίς την θέλησή τους, μέρος του σκηνικού και του γραφικού φόντου της Καστοριάς ως ευτυχισμένου χωρίου μακαρίως κοιμωμένου. Το ποιος θα βγει νικητής ή ηττημένος, χαμένος ή κερδισμένος από την δημοτική κατάσταση όπως άρχισε να διαμορφώνεται μετά την εύλογη παραίτηση του κ. Ν. Μπαλιάκα, αυτό προφανώς θα το δείξουν οι επόμενοι μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ