20.1.10

ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Στροφή στον σωστό δρόμο

Δεν είναι κακό που είμαστε επαρχία της Ευρώπης. Το κακό είναι ότι είμαστε απαξιωμένη επαρχία. Ούτε τους καταλαβαίνουμε ούτε μας καταλαβαίνουν. Στην οικογένεια που χρωστά αν πάρει το ταμείο ο ένας από τον άλλο γιατί δεν τα κατάφερε, δεν κάνει παροχές αλλά ψάχνει για νέα έσοδα και ταυτόχρονα επιβάλει οικονομία και μείωση εξόδων. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Ο επαρχιωτισμός όμως της πολιτικής μας ηγεσίας μαζί με την λαϊκίζουσα αριστερή διανόησή μας, η φτηνή πολιτική σκέψη, η ρηχή κομπογιαννίτικη πολική ανάλυση, και το χειρότερο απ όλα, η έλλειψη οικονομικής ελίτ που αγαπά την χώρα της και δεν σκέφτεται μόνο την Λωζάννη χωρίς να την νοιάζει αν διαλυθεί η Κοζάνη, όλα αυτά και άλλα τόσα, θα μας χαντακώνουν κάθε μέρα.

Μπορεί στην Ελλάδα να τα βλέπουμε σοσιαλιστικά, αλλά στην Ευρώπη ισχύει το αντίθετο. Δεν περνούν οι ετικέτες. Αυτά βέβαια δεν αναλύονται με καπουτσίνο στο Κολωνάκι από περιφερόμενους τσαντάκηδες δήθεν μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλοβιομήχανους στα λόγια και τίποτα στην πράξη. Μόνο για μπούρδες ψιλοκομπίνες είναι πια ικανοί.
Πολλοί δε πολιτικοί και οικονομολόγοι είναι γνήσιοι απόγονοι των κατσικοκλεφτών εφαρμόζοντας την απλούστατη θεωρία τους: Βρίσκουμε το κατσίκι, το παρακολουθούμε, μόλις δεν μας βλέπουν το κλέβουμε, το σφάζουμε, το τρώμε, ρίχνουμε και έναν χορό και πέρα βρέχει. Αφήστε τους άλλους να το ταΐζουν να το προσέχουν, να το μεγαλώνουν και κυρίως να το πολλαπλασιάζουν.

Και το άλλο; Η άλλη πατέντα από την τουρκοκρατία. Όποιος κλέψει την εφορία είναι εθνικός ήρωας, κατά το όποιος έκλεβε στην εποχή πριν το ‘21 αδυνάτιζε τους Τούρκους άρα προσέφερε στην πατρίδα.
Θα φάμε πολλές σφαλιάρες αν συνεχίσουμε τον ολισθηρό δρόμο της εύκολης, ανέξοδης χωρίς κόπο καλής ζωής χωρίς σχεδιασμό, σύνεση, οικονομικό πολιτισμό.
Στροφή λοιπόν όσο είναι καιρός. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Στροφή στον σωστό δρόμο. Στην πραγματικότητα. Στην αληθινή οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ