11.3.10

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε διευθυντά,

Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε ιδίοις όμμασι αλλά και από τα τοπικά ΜΜΕ τις εξελίξεις σχετικά με την περιβόητη υπερχείλιση της λίμνης. Πνιγήκαμε! Πλημμυρίσαμε! Ειδικά τα τοπικά κανάλια παρουσιάζουν το θέμα με τεράστια γλαφυρότητα και υπερβολές, το θέμα με τον ίδιο τρόπο πέρασε και παρουσιάστηκε και από τα μεγαλύτερα κανάλια και ΜΜΕ εθνικής εμβέλειας της χώρας, σε σημείο που πιστεύω ότι όλοι λίγο πολλοί λάβαμε τηλεφωνήματα από φίλους που ζουν σε άλλες πόλεις για να ρωτήσουν αν είμαστε σώοι και αβλαβείς και κατά πόσο κινδυνεύουμε. Αν είναι δυνατόν!

Και φυσικά από όλα αυτά τα τραγελαφικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κατηγορίες για τους υπευθύνους αυτής της κατάστασης. Δεν νομίζω να διερωτάται κανείς ποιός είναι ο υπεύθυνος, μόνο ένας θα μπορούσε να είναι, ένα μόνο όνομα άκουσα, μα φυσικά ο δήμαρχος Τσαμίσης! Αυτός δεν φταίει άλλωστε για οτιδήποτε συμβαίνει από την επομένη των εκλογών που αναδείχτηκε δήμαρχος; Ο δήμαρχος φταίει για το ένα, ο δήμαρχος φταίει για το άλλο, ο δήμαρχος φταίει γενικά για ό,τι στραβό και κακό συμβαίνει, μάλλον και που χιόνισε και έβρεξε πολύ φέτος ο δήμαρχος πρέπει να φταίει, και ασυζητητί φταίει που πλημμύρισε το πάρκινγκ και η λεωφόρος των Κύκνων και όλη η παραλίμνια ζώνη. Έχουμε βρει το τέλειο εξιλαστήριο θύμα για να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες και για όλα τα ζητήματα.

Δεν έχω σκοπό βέβαια να υπερασπιστώ τον κ. δήμαρχο όμως θα πρέπει να μάθουμε να αποδίδουμε τα του καίσαρος τω καίσαρι, κάτι που τουλάχιστον στις κουβέντες και συζητήσεις που έτυχε να παρευρίσκομαι φαινόταν απόλυτα αυτονόητο και λογικό. Γιατί λοιπόν οι κάθε λογής δημοσιογράφοι μας τα παρουσιάζουν αλλιώς; Μόνο και μόνο για να δημιουργούν εντυπώσεις και να "εντυπωσιάζουν" με τις διθυραμβικές κορόνες τους;

Πολύ απλά και κατανοητά, θεωρώ πως η κοινή λογική λέει ότι οι αρχικά υπεύθυνοι δεν μπορεί να είναι άλλοι από εκείνους που ήταν άρχοντες του τόπου την εποχή που έγιναν τα παρακάτω έργα, εκείνοι που εκπόνησαν τα έργα, την λεωφόρο των Κύκνων, το πάρκινγκ της νομαρχίας, την πεζοδρόμηση της νότιας παραλίας (γιατί και εκεί υπάρχει πρόβλημα, το αναψυκτήριο κοντεύει να γίνει υποβρύχιο και σε πολλά άλλα σημεία το νερό έχει βγει πάνω από το πεζοδρόμιο, και πώς να μην συμβαίνουν όλα αυτά άλλωστε, όταν η κλίση του πεζοδρομίου είναι προς τα κάτω προς την λίμνη, δεν θέλει και πολύ!).Αλήθεια τα έργα αυτά δεν πραγματοποιήθηκαν ύστερα από χρονοβόρες και πανάκριβες μελέτες;

Στις μελέτες λοιπόν οι ιθύνοντες, οι αρμόδιοι και οι κατέχοντες την γνώση δεν έλαβαν υπόψιν τους ότι η στάθμη της λίμνης μπορεί να ανέβαινε; Είχαν υπογράψει κάποιο αποκλειστικό συμβόλαιο με τον Θεό και είχαν συμφωνήσει και ήταν 100% σίγουροι ότι η στάθμη της λίμνης θα παρέμενε πάντα χαμηλά εκεί που ήταν τα τελευταία χρόνια; Σίγουρα το χειρότερο σενάριο ούτε που τους πέρασε από το μυαλό, ούτε και το συμπεριέλαβαν στις μελέτες τους. Οπότε μπάζωσαν καλά και βιαστικά την περιοχή που μέχρι πρότινος ήταν βάλτος, και αναφέρομαι στην λεωφόρο των Κύκνων και το πάρκινγκ της νομαρχίας, ρίξαν και την άσφαλτο από πάνω και ιδού!!! Έτοιμο το μεγαλοπρεπές έργο! Τέλεια η είσοδος της πόλης! Τέλειο και το πάρκινγκ!

Μα τι προχειροδουλειές τελικά που αποδείχτηκαν τα παραπάνω έργα! Γιατί αν πλημμύρισαν δεν φταίει μόνο που η λίμνη υπερχείλισε επειδή οι πόρτες του Γκιόλε ήταν φραγμένες από κλαδιά και διάφορα άλλα υλικά και έτσι το νερό δεν περνούσε και δεν διοχετευόταν προς τον Αλιάκμονα, αλλά επίσης επειδή το έδαφος πάθαινε καθίζηση σιγά-σιγά τα τελευταία χρόνια λόγω των κακοτεχνιών. Αυτό φαντάζομαι μπορούν να το επιβεβαιώσουν ή να το διαψεύσουν και οι ειδικοί.
ευθύνη της τωρινής δημοτικής αρχής και όχι μόνο, αλλά και της νομαρχίας, έγκειται στο γεγονός ότι δεν έδρασαν εγκαίρως από την στιγμή που το πρόβλημα έγινε αντιληπτό. Από την στιγμή που τα τελευταία 3 χρόνια λόγω των βροχοπτώσεων λίμναζαν τα νερά στο πάρκινγκ σε συνδυασμό με την καθίζηση του εδάφους έπρεπε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να προβούν σε διορθωτικές επεμβάσεις για να μην φτάσουμε στην σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Ίσως ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι αναλωνόμαστε περισσότερο από όσο πρέπει στο να αποδώσουμε ευθύνες, μιας και δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσει κανείς για τις κακοτεχνίες ούτε για τα λάθη του παρελθόντος. Δυστυχώς έτσι συμβαίνει στην Ελλάδα μας. Μήπως να περνούσαμε στην πράξη καλύτερα μπας και λυθεί κάποια στιγμή το πρόβλημα; Μήπως επιτέλους να άλλαζαν στάση οι αρμόδιοι;
Οι οποίοι πότε άραγε θα αντιληφθούν πως θα πρέπει να κάνουν έργα σωστά και λειτουργικά και όχι μόνο για το θεαθήναι; Πότε θα πάψουν πια να "τρώνε" μεταξύ τους οι εμπλεκόμενοι τις χρηματοδοτήσεις των διάφορων μελετών και έργων; Είναι κοινό μυστικό το τι συμβαίνει, ο κόσμος δεν είναι κουτός, γνωρίζει τι συμβαίνει γύρω του και κάτω από την μύτη του.

Τέλος αυτό που ξέρουμε όλοι είναι ότι η λίμνη είναι στοιχείο της φύσης και δεν θα μας ρωτήσει αν είναι να φουσκώσει ή όχι. Ξεχάσαμε ίσως πριν ορισμένα χρόνια πόσο είχε πέσει η στάθμη της, ξεχάσαμε που βλέπαμε τον βυθό της, ξεχάσαμε πόσο παρακαλούσαμε να βρέξει και να ξαναγεμίσει, ξεχάσαμε πόσο ανησυχητική ήταν η κατάσταση.
Και αφού ό,τι έργα κάναμε ήτανε εις βάρος του φυσικού της χώρου, ήρθε η ώρα που τον χώρο αυτό τον ζητάει πίσω.
Ας προσέχαμε.

Όρφεας Ζήτας
orfeas81@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ