15.10.10

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Αγαπητέ αναγνώστη!

Είτε δήμαρχος είσαι, είτε νομάρχης, είτε απλός πολίτης, απευθύνομαι σε σένα με λόγο συγκεκριμένο και πρόταση σοβαρή. Μη νομίζεις ότι θα χλευάσω ή θα σαρκάσω για τα χάλια της λίμνης μας, αυτή δε φταίει σε τίποτα, εμείς φταίμε που τη μεταβάλλαμε σε χαβούζα.

Με την επιστολή μου αυτή δεν προτίθεμαι να ασκήσω κριτική στους όποιους ανεύθυνο-υπεύθυνους, αλλά να προτείνω με πολύ σοβαρότητα, τρόπο που όπως πιστεύω, θα λυθεί οριστικά το πρόβλημα της βαρύτατα ασθενούσας λίμνης μας.

Η πρότασή μου είναι πολυσύνθετη, αλλά, όπως πιστεύω, αρκούντως απλή στην εφαρμογή της έτσι ώστε η λίμνη μας να ξαναποκτήσει τη χαμένη της λάμψη και υγεία, προς όφελος βέβαια, και των κατοίκων του νομού.

Με απασχόλησε πολύ το πρόβλημα, μελέτησα πολύ και πολλές παραμέτρους, και οπωσδήποτε θα χρειαστεί και η συνδρομή ειδικών χημικών, βιοχημικών… οι οποίοι έχουν γνώσεις και θα συνεισφέρουν, ώστε η μελέτη μου αυτή να μην έχει ελλείψεις.
Η πρότασή μου συνοψίζεται στο εξής: ( όποιος δεν καταλάβει να ρωτήσει και ας μην βιαστεί) Θα δημιουργηθεί ένα ευέλικτο συγκρότημα από ελαφρά πλεούμενα (μαούνες-δεξαμενές) χωρητικότητας η κάθε μια 200 κυβικά μέτρα η οποίες θα συνδέονται μεταξύ τους ανά τρεις και θα συμμετέχουν στο καθαρισμό της λίμνης.

Αυτό το συγκρότημα θα κατευθύνεται και θα λειτουργεί με τη βοήθεια ενός μικρού ειδικού πλοιαρίου που εφοδιασμένο με κινητήρα και ισχυρές αντλίες θα αντλεί από το πυθμένα το ίζημα (λάσπη) και θα το μεταβιβάζει στο πρώτο πλεούμενο-δεξαμενή το οποίο θα δέχεται όλο τον όγκο των λυμάτων και από ‘κει με φυσική ροή το νερό που θα υπερχειλίζει θα εκρέει στη δεύτερη δεξαμενή, εν συνεχεία στην τρίτη, οπότε το νερό θα εκρέει στη λίμνη απαλλαγμένο, σχεδόν τελείως, από τα ιζήματα. Το συγκρότημα αυτό, επειδή είναι χαμηλού κόστους, μπορεί να είναι και διπλό, ο δε προορισμός του θα είναι: να καθαρίσει σταδιακά και μεθοδικά τη λίμνη από τη λάσπη της οποίας η ποσότητα πρέπει να ερευνηθεί (μαζί με πολλούς άλλους παράγοντες) που δεν είναι του παρόντος να αναφερθώ και το καλοκαίρι να απορροφά την πράσινη επιπλέουσα ύλη.

Για την πραγματοποίηση του σκοπού θα απαιτηθεί και η συνεργασία ειδικών οι οποίοι θα ασχοληθούν μα τα αίτια που προκαλούν το πρόβλημα (απόβλητα; χημικά;) με την επεξεργασία του νερού που θα υπόκειται πιθανών σε διαδικασία κάθαρσης και η ορθολογική εκμετάλλευση του όγκου της λάσπης που θα αφαιρείται από την λίμνη.

Μια πρώτη σκέψη απλοποιημένη: Ένα μικρό σχετικά σκάφος με ισχυρές αντλίες που θα μετακινείται με πολύ μικρή ταχύτητα (σχεδόν μηδενική) θα απορροφά μεθοδικά από τον πυθμένα της λίμνης ‘ότι άχρηστο που, μαζί με το νερό, θα μεταγγίζεται στην πρώτη δεξαμενή, στην οποία τα πλέον βαριά υλικά θα κατακάθονται στον πυθμένα, το δε πλεονάζον νερό, μαζί με μέρος του βούρκου θα εκρέει στην επόμενη δεξαμενή στην οποία θα συνεχίζεται η καθίζηση δεδομένου ότι τα νερά θα είναι πιο ήρεμα, το ίδιο θα γίνει και στη τρίτη δεξαμενή από όπου το νερό πλέον απαλλαγμένο σχεδόν ολοκληρωτικά από το βούρκο θα εκρέει ελεύθερο στη λίμνη. Κατά τη διαδικασία αυτή θα μελετηθεί και η περίπτωση χημικής ανάλυσης και επεξεργασίας του νερού. Όταν μετά από λίγες ώρες λειτουργίας του συγκροτήματος (ο χρόνος θα είναι αντιστρόφως ανάλογος του ιζήματος που απορροφάται από τον πυθμένα) θα καθιζάνει στην πρώτη δεξαμενή αρκετή ποσότητα λάσπης, τότε θα αποκολληθεί αυτή και θα κατευθυνθεί για εκκένωση, ενώ ταυτόχρονα θα προσκολληθεί μια διαθέσιμη «ρεζέρβα».

Μετά από πρόχειρη προκαταρκτική μελέτη κατέληξα στα εξής: Η κάθε δεξαμενή θα έχει τις ωφέλιμες διαστάσεις πλάτος 5 μέτρα, μήκος 10 μέτρα και μέγιστο βύθισμα 4 μέτρα. Εκτόπισμα 200 τόννοι.Απορροφητική ικανότητα αντλίας 100 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
Υπό την προϋπόθεση ότι κατά την αναρρόφηση το 6 έως 10 % θα είναι λάσπη, τότε θα απορροφάται λάσπη 8 περίπου κυβικά μέτρα ανά ώρα ήτοι 64 κυβικά μέτρα ανά οχτάωρο. Ποσότητα επεξεργασμένου νερού 800 κυβικά μέτρα ανά οχτάωρο. Σημειώνω ότι υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας δύο και τριών αντλιών στο ίδιο συγκρότημα, οπότε τα αποτελέσματα θα είναι ανάλογα.

Επί του παρόντος δεν κρίνω σκόπιμο να επεκταθώ σε λεπτομέρειες, επιφυλάσσομαι όμως να το πράξω εάν και εφόσον βρεθεί ευήκοον ους. Περί της λίμνης

Με εκτίμηση
Γιάννης Εύδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ