18.11.10

Ν.Δ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τα «μερακλίδικα» της επαρχίας


(απόσπασμα)


«Οδός», εβδομαδιαία εφημερίδα της Καστοριάς

Ελαβα τέλη Μαρτίου δεκατρία φύλλα της «Οδού». Είχα ήδη προγευτεί τη νοστιμιά της από ένα τεύχος που αρκετά νωρίτερα μου είχε στείλει ο σχεδόν τακτικός συνεργάτης της κ. Νώντας Τσίγκας, ιατρός νευρολόγος στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο όγκος των 13 φύλλων, μολονότι δεν πρόλαβα να τον διεξέλθω συστηματικά, μου έδωσε τη χαρά μιας ανάσας. «Αφού βγαίνουν στην ελληνική επαρχία εφημερίδες σαν την “Οδό”, δεν πρέπει ν’ απελπιζόμαστε εντελώς», σκέφτηκα.

Η πρώτη εντύπωση που έχεις είναι πως κρατάς στα χέρια σου ένα περιοδικό για τις εικαστικές τέχνες και όχι μια εβδομαδιαία επαρχιακή εφημερίδα, αυτιστική και ακαλαίσθητη. Το χρώμα είναι εξοβελισμένο, η «Οδός» όμως λάμπει. Χαρτί, γραμματοσειρές, εικονογράφηση, φωτογραφίες, σχεδιασμός και διάταξη της ύλης, μαρτυρούν ότι η εφημερίδα αυτή (που το πρώτο της φύλλο εκδόθηκε στις 17-9-1998 και οι είκοσι σελίδες της τιμώνται μόνο 30 λεπτά) βγαίνει από χέρια ανθρώπων με μόνιμο κέφι και παρατεταμένη αντοχή.

Θα στενοχωριόμουν πολύ, αν όσα γράφω έδιναν την εντύπωση ότι είναι ένα σχεδόν άψογο αισθητικά έντυπο που λησμονεί την τρέχουσα πραγματικότητα και τη ζωή της πόλης της. Απαγε της βλασφημίας! Νοιάζεται και με το παραπάνω για όλα και κρίνει τα ζαβά και τ’ ανάποδα, χωρίς να χάνεται στο αφόρητο κουτσομπολιό.

Η «Οδός», εφημερίδα της σημερινής ελληνικής επαρχίας, είναι ένα μικρό και παρήγορο θαύμα.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/11/10

    k egw apo ekei sas ematha :)

    ilias/gl

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/11/10

    Τα συγχαρητήριά μας σε όλους τους συντελεστές της έκδοσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ