26.11.10

Κάποτε στην Καστοριά

Η ανατομία του σταυρού των εκλογών

Αν θέλει κανείς να κάνει μια αξονική τομογραφία ή μια «ψυχανάλυση» του σταυρού προτίμησης ή γενικότερα των εκλογών, θα αποκόμιζε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τους ψηφοφόρους, που πηγαίνουν να ψηφίσουν περισσότερο με μια κοντόφθαλμη προσωπική συμφεροντολογική λογική, παρά με μια μακροπρόθεσμη συλλογική ορθολογική λογική.

Επομένως, μπορεί να μην είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για την κατασπατάληση κακοδιαχείριση, ή την κλοπή του δημοσίου χρήματος, είμαστε όμως συνυπεύθυνοι για αυτούς που ψηφίζουμε. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, θυμωμένος οργισμένος και έτοιμος να ξεσπάσει. Ο μεγάλος νικητής των εκλογών, όπως γράψαμε και πριν το πρώτο γύρο, είναι η αποχή και το άκυρο. Το δυσάρεστο είναι ότι αυτή την δυσαρέσκεια δεν μπορεί να την εισπράξει κανένα κόμμα. Ακόμη και η Αριστερά που υποτίθεται ότι κρύβει στους κόλπους της ανθρώπους της σκέψης και του επιστημονικού ορθολογισμού συμπεριφέρεται και ενεργεί σαν να είμαστε ακόμη στην περίοδο του μεσοπολέμου. Διχασμένοι, άλλοι μεν εγκλωβισμένοι στο σύνδρομο του ‘‘σταλινισμού’’ και άλλοι στο σύνδρομο του ‘‘αντιπολιτευτισμού’’ και πάει λέγοντας. Μια εξαίρεση προσπαθεί να αποτελέσει η νεοσύστατη Δημοκρατική Αριστερά, η οποία στήριξε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δύο υποψηφιότητες που έσπασαν μια καθεστηκυία κατάσταση ετών.

Ξύλινος λόγος σχεδόν από παντού (εκτός κάποιων εξαιρέσεων), συμπεριφορές αυτοκρατορικές που θυμίζουν Φαραώ από κάποιους ισόβιους πολιτικούς που μπορεί να ικανοποιούν τα προσωπικά τους απωθημένα, η ‘‘Τουταχαμονική’’ τους όμως συμπεριφορά βλάπτει τον κοινωνικό σύνολο. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είπαμε και άλλη φορά δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν κομματικό χαρακτήρα, αλλά δυστυχώς ο πολύς κόσμος δεν είναι ακόμη έτοιμος να αποδεχθεί μια τέτοια λογική, γι΄ αυτό αν κάνει κανείς την ανατομία της σταυροδοσίας, θα καταλάβει εύκολα την διαπίστωσή μας. Ένας υποψήφιος που αντλεί ψήφους από τον απέναντι συνδυασμό, όταν στον πρώτο γύρω τον χαντακώνεις πώς να πάει να ζητήσει την ίδια ψήφο στον δεύτερο γύρο; Ποια ψήφος ή ποιος σταυρός έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα όταν κερδίζεται από αυτόν που θα ψήφιζε στον ίδιο ή τον αντίπαλο συνδυασμό; Αυτά είναι λεπτομέρειες που θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους οι επικεφαλής και οι κομματικοί παράγοντες και να μη πριμοδοτούν τους ημέτερους.

Φυσικά όσο περνά ο καιρός, πράγμα που δεν συνέβαινε τόσο έντονα σε παλαιότερες εκλογές, διαπιστώνει κανείς την επιρροή που έχουν στον ψηφοφόρο διάφορα επαγγέλματα κυρίως του Δημοσίου, που έχουν σχέση με θέσεις που ασκούν εξυπηρετεξουσία. (Αυτή την λέξη δεν θα την βρείτε στο λεξικό καθότι είναι δικής μας επινόησης). Συμπέρασμα. Ποσόστωση στις γυναίκες, ποσόστωση και στα επαγγέλματα. Εμείς δεν πιστεύουμε στους αποκλεισμούς, αλλά στον ορθολογισμό και την δίκαιη μεταχείριση όλων των πολιτών, για να μην αρχίσουν μερικοί και θέτουν υπό αμφισβήτηση το αγγλιστί λεγόμενο ‘‘ουάν μαν ουάν βόουτ’’.

Πολλοί λένε ότι δεν είναι δυνατόν να ανταγωνιστεί κανείς, έναν υποψήφιο που διαθέτει πολλά χρήματα για διαφήμιση, κάποιον άλλον που δεν διαθέτει αυτά τα χρήματα. Σε γενικές γραμμές μπορεί να συμβαίνει αυτό, αλλά πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως συνέβη στις πρωτεύσασες υποψήφιες της περιφέρειας. Η πλειοψηφούσα του συνδυασμού του 51% με ακριβή διαφήμιση πήρε λιγότερους σταυρούς από την αντίστοιχη του συνδυασμού του 36% που έκανε λιγότερο ακριβή διαφήμιση. Υπάρχει όμως και άλλη περίπτωση εξαίρεσης που επιβεβαιώνει τον κανόνα, καθότι υπήρξε υποψήφιος που δεν ξόδεψε ούτε ευρώ για διαφήμιση και εκλέχθηκε και μάλιστα με περισσότερους σταυρούς από άλλους που ξόδεψαν και έτρεξαν, ίσως διότι ασκούσαν αυτό που χαρακτηρίσαμε ως εξυπηρετεξουσία.

Φυσικά ακούσθηκαν στην τηλεόραση πολύ πιο βαριές κουβέντες από υποψηφίους για άλλους υποψηφίους που είχαν δημόσιες θέσεις κλειδιά, πράγμα που γεννά πολλά ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να λάβουν σοβαρά οι βουλευτές μας, που είναι αρμόδιοι για το νομοθετικό έργο, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές και αναπροσαρμογές, διότι διαφορετικά η δημοκρατία μας θα έχει σοβαρό πρόβλημα.  Επίσης ακούσαμε από τοπικό επικοινωνιολόγο σε κανάλι της δυτικής Μακεδονίας να κάνει πρόβλεψη για τον συνδυασμό του κ. Δακή ότι μπορούσε να φθάσει στις εκλογές της 7-11-10 μέχρι και 52%. Τελικά ο συνδυασμός αυτός κυμάνθηκε στο 46% και κάτι. Καλά τέτοια πρόβλεψη μπορούσε να κάνει και ένας μη επικοινωνιολόγος. Είναι να απορεί κανείς πώς είναι δυνατόν να λέγονται τέτοιες κουβέντες και να εκθέτουν κάποιοι το σινάφι τους.

Τελικά η μειοψηφία των πολιτών που προσήλθε στις κάλπες και ψήφισε έγκυρα, αποφάσισε και ψήφισε για πέμπτη φορά στην Καστοριά, δήμαρχο μη χρισμένο από το κόμμα. Από το 1994 ακολουθεί την παράταξη που κυριαρχεί στον Δήμο Καστοριάς με μεγάλη διαφορά, η κακοδαιμονία. Η νέα δημοτική αρχή όμως που κέρδισε με σχετικά άνετη πλειοψηφία θα πρέπει να ξέρει ότι, θα έχει να επιτελέσει ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, όχι διότι οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά διότι θα έχει την ισχυρότερη και την πολυπληθέστερη αντιπολίτευση, αφού για πρώτη φορά θα εκπροσωπηθεί στον δήμο Καστοριάς συνδυασμός του ΚΚΕ.

Οι νέοι δημοτικοί άρχοντες αν θέλουν να φύγουν όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου με το κεφάλι ψιλά, θα πρέπει να δουλέψουν σκληρά να κάνουν την νύχτα μέρα και να ζήσουν σε ένα γυάλινο σπίτι όπου θα φαίνονται τα πάντα και κάθε στιγμή, καθότι ο κόσμος είναι καχύποπτος και δύσπιστος και γνωρίζει τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια και μαύρισε αυτούς που πίστευε ότι λέρωσαν τα χέρια τους. Τελειώνοντας για την βδομάδα αυτή το παρόν άρθρο, προτείνω την νέα δημοτική αρχή να μελετήσει καλά την περίπτωση του δημάρχου ή κοινοτάρχη της Ανάβρας στο νομό Μαγνησίας, όπου ο υπέροχος αυτός άνθρωπος, πήρε ένα χωριό που ζούσε στην μιζέρια και το έκανε πρότυπο παράδειγμα επίγειου παραδείσου. Ίσως η πολιτεία θα έπρεπε να δημιουργήσει σχολή με τον δήμαρχο φαινόμενο και όσοι δήμαρχοι θα ήθελαν στο μέλλον να θέσουν υποψηφιότητα να έπαιρναν πιστοποιητικό ικανότητας από αυτόν τον δήμαρχο.
Καλή δύναμη σε όσους εξελέγησαν, και ιδιαίτερα την Τζοέν με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν άδολοι, άφθοροι, άχραντοι και θα διαψεύσουν όσους δεν του ψήφισαν ή όσους συνειδητά απείχαν καθότι δεν ήθελαν να ψηφίσουν κανέναν.

O Στοχαστής
o.stoxastis@gmail.com


Η στήλη "Κάποτε στην Καστοριά" φιλοξενείται στην ΟΔΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ