15.2.11

ΟΔΟΣ: Χρόνος


ΟΔΟΣ 13.1.2011 | 574

Η αρχή του 2011 συμβολίζει την έναρξη μιας χρονικής περιόδου με πρωτοφανείς δυσκολίες. Που θα οφείλονται στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι η προσπάθεια εισέρχεται στην κρισιμότερη καμπή της και κορυφώνεται. Με αυτά τα στοιχεία οι προοπτικές, συνεχίζουν να μοιάζουν ζοφερές, διότι δεν προϋποθέτουν απλά προσπάθεια και δομικές αλλαγές. Απαιτούν πρωτίστως την μετάλλαξη της χώρας και της εμπεδωμένης νοοτροπίας των πολιτών της.

Το 2011 συμβολίζει αντίστοιχα και την αρχή μιας περιόδου με πρωτόγνωρες προκλήσεις και εμπειρίες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο νέος Δήμος Καστοριάς ανήκει κι’ αυτός στο πείραμα που ξεκίνησε και οδηγεί σε μια άλλου είδους μετάλλαξη. Είτε πιστεύει κανείς στην ανάγκη του (πειράματος) είτε όχι, σημασία έχει ότι η πραγματικότητα και ο ρεαλισμός επιβάλλουν την αποδοχή της νέας, αυτής της άλλης κατάστασης που έχει παρουσιαστεί.

Η λήξη της εορταστικής περιόδου και τα καρναβάλια που πέρασαν καταγράφονται σαν τα πιο ιδιαίτερα των τελευταίων δεκαετιών για την Καστοριά. Σε κάποιους επανήλθαν αναμνήσεις από την δεκαετία του 1960 και τις αρχές της αντίστοιχης του 1970, όταν παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκονταν σε διαρκή ανάπτυξη με εντυπωσιακούς ρυθμούς, ωστόσο οι περισσότεροι ανήκοντας στην μικρομεσαία κοινωνικo-οικονομική τάξη αντιμετώπιζαν την καθημερινότητά τους «μετρημένα». Χωρίς όμως αυτό, να τους εμποδίζει να απολαμβάνουν το καρναβάλι της Καστοριάς που κάποτε λειτουργούσε ως πραγματικό ξεφάντωμα. Έτσι οι νεώτεροι έζησαν για πρώτη φορά στην ζωή τους εορταστική περίοδο με κυρίαρχο το αίσθημα της (απο)στέρησης και της ανασφάλειας.

Σε αυτό το θολό περιβάλλον οικονομικο-πολιτιστικής παρακμής, ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή υπό τον κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη τα καθήκοντά της, ενώ ήδη εξελίσσεται η κατανομή αξιωμάτων και αρμοδιοτήτων σε στελέχη των συμβουλίων της Καστοριάς και των άλλων οικισμών και τέως δήμων που απορροφήθηκαν στον Δήμο Καστοριάς.

Στα πρώτα σημαντικά λάθη της νέας δημοτικής αρχής είναι η φήμη για πογκρόμ σε υψηλόβαθμα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Καστοριάς με μεγάλη και πολύτιμη εμπειρία. Αλλά και η άμεση αναδίπλωση της νέας δημοτικής αρχής και η υποχώρησή της σε… πιέσεις που φέρεται να δέχθηκε από βετεράνο πολικό παράγοντα της Νέας Δημοκρατίας, που υποτίθεται ότι ανήκει πλέον στο ιστορικό περιθώριο, και δεν θα έπρεπε να παριστάνει τον νονό του νομού.

Πέρα από τα στενά τοπικά, αν και γεγονός είναι ότι οι πρώτες εντυπώσεις για την ετοιμότητα της κρατικής μηχανής να υποστηρίξει και να εγγυηθεί το εγχείρημα του Καλλικράτη δεν είναι καθόλου θετικές, με αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις να επικρατεί η αίσθηση ότι η κατάσταση είναι κωμικοτραγική, άλλο τόσο είναι γεγονός ότι ούτε χρόνος, ούτε κανείς, ούτε οι προσπάθειες περισσεύουν.

Η ΟΔΟΣ από την επαύριο των εκλογών (του β’ γύρου στις 14 Νοεμβρίου 2010) έχει κατ’ επανάληψη τονίσει την ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής ανάληψης και άσκησης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Τόσο από τον νέο δήμαρχο, τους προέδρους, αντιδημάρχους και τα αξιωματούχα μέλη της νέας διοίκησης, όσο και από τις μειοψηφίες του νέου δημοτικού συμβουλίου. Η παραμονή των κ.κ. Λιάντση και Κοντόπουλου στα έδρανα της μειοψηφίας εμψυχώνει τα εκλεγμένα μέλη των συνδυασμών τους. Οι ίδιοι οφείλουν όμως να ασκήσουν έμπρακτα και ουσιαστικά τα καθήκοντά τους.

Για την δυνατότητα του νέου δημάρχου κ. Εμ Χατζησυμεωνίδη που κέρδισε τις εκλογές βασισμένος στην επιμονή του, στο ομαδικό πνεύμα καθώς και σε μια καλά οργανωμένη και προσεκτικά σχεδιασμένη προσπάθεια, να μπορέσει να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται στην κατεύθυνση που πρέπει, μπορεί να υπάρχει λόγος αλλά και αντίλογος.

Ο ίδιος έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι αισθάνεται και είναι έτοιμος να καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να πετύχει τους προγραμματικούς του στόχους, ενεργώντας ως εντολοδόχος, στο όνομα όλων των Καστοριανών ανεξαιρέτως, και των νέων δημοτών. Διετέλεσε άλλωστε στο παρελθόν αντιδήμαρχος για αρκετά χρόνια, χάρη στην ψήφο των δημοτών του παλιού Δήμου Καστοριάς, αλλά και στο αισθητήριο του τότε δημάρχου, ο οποίος του επέτρεψε να αποκτήσει εμπειρία και φιλοδοξίες. Τις οποίες ήδη κατέκτησε, και μάλιστα μεγιστοποίησε.

Θ α έχει διδαχθεί προφανώς από πρώτο χέρι, και θα γνωρίζει καλλίτερα, ότι η πολιτική πορεία δεν είναι μόνο άνοδος, ενώ η επιτυχία δεν έχει μόνο είσοδο. Και ότι το πραγματικό νόημα ανήκει στην διαδρομή.

Η έξοδος της τελευταίας δημοτικής αρχής του κ. Ι. Τσαμίση, που αφήνει πίσω της δυστυχώς ένα σαφώς αρνητικό απολογισμό, για τον οποίο δεν ευθύνεται μόνο ο τ. δήμαρχος, αλλά σημαντικό μερίδιο ευθύνης βαρύνει και τα στελέχη του, πρέπει να παραδειγματίζει την νέα δημοτική αρχή.

Διότι είτε επιβιώσει ο Καλλικράτης είτε όχι, τόσο ο ίδιος όσο και οι προσπάθειές του θα κρίνονται και μάλιστα θα κρίνονται αυστηρά. Αν ο δήθεν «ρομαντισμός» ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της απελθούσης δημοτικής αρχής, τώρα για πρώτη φορά θα περισσέψει η προκατάληψη και η καχυποψία από τους πολίτες.

Δίνεται η θαυμάσια ευκαιρία στον δήμαρχο Καστοριάς κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη, που έχει την επιπλέον ευθύνη να είναι και ο πρώτος δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου, αφού πρώτα εκλογικεύσει τις προεκλογικές εξαγγελίες του, και συμμαζέψει τις προσδοκίες που επέτρεψε, ή και ενθάρρυνε (στο πλαίσιο της πεπατημένης παροχολογίας), να αποδείξει με πράξεις ότι έχει την θέληση, ωριμότητα και ικανότητα να παραδώσει την νέα Καστοριά στο μέλλον. Ο χρόνος ήδη άρχισε να κυλά αντίστροφα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιανουαρίου 2011, αρ. φύλλου 574


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ