16.5.11

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε διευθυντά,

Τους τελευταίους μήνες και όχι μόνο, όλοι συμφωνούν και διαλαλούν ότι μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος είναι η ανάπτυξη σε όλες της τις διαστάσεις και μορφές. Όλοι οι οικονομολόγοι, πολιτικοί και αναλυτές τονίζουν σε όλες τους τις συζητήσεις και αναλύσεις, ότι αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση, χρειάζεται ανάπτυξη και μάλιστα επειγόντως.
Το περίεργο όμως είναι ότι τα ίδια λένε όχι μόνο οι κυβερνώντες αλλά και η αντιπολίτευση (νυν και πρώην), αλλά ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δεν βλέπουμε, παρά μόνο στα χαρτιά και στις σχεδιάσεις όχι στην πράξη και εφαρμογή. Αντί αυτής βλέπουμε αντιαναπτυξιακά έργα και νόμους με αποτέλεσμα αντί ανάπτυξης να έχουμε ύφεση και ανεργία, συνεχώς αυξανόμενη.
Ένα χτυπητό και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οικοδομή που σχετίζεται με άλλα 50 επαγγέλματα και δραστηριότητες. Έτσι, ενώ σήμερα η οικοδομή αργοσβύνει και έφθασε σχεδόν στο μηδενικό σημείο, σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αύξηση των αντικειμενικών αξιών με αποτέλεσμα να βάλει ταφόπλακα στην ανάπτυξη της οικοδομής και αύξηση της ανεργίας. Γιατί γίνεται αυτό και πού αποσκοπεί;
Ανάλογα παραδείγματα με το παραπάνω, υπάρχουν πάρα πολλά που δείχνουν ότι αντί ανάπτυξη θα έχουμε ύφεση με όλες της τις συνέπειες, οικονομικές και κυρίως κοινωνικές. Το ερώτημα λοιπόν είναι: τι σχεδιάζεται από την κυβέρνηση και πού αποσκοπεί; Ανάπτυξη, ή ύφεση και ανεργία; Μήπως πήραμε λάθος δρόμο και δεν ξέρουμε πού πάμε; Ή μήπως πάμε εκεί που μας πάνε; Το ποιοι είναι πίσω από αυτούς τους σχεδιασμούς δεν ξέρω, αλλά ξέρω ότι το αποτέλεσμα είναι να έχουμε συνεχώς ύφεση και αύξηση της ανεργίας, οι δε προοπτικές είναι μάλλον αρνητικές για το άμεσο και απώτερο μέλλον.
Αν στα παραπάνω προστεθεί η γενική αρνητική προοπτική σε όλες τις παραμέτρους της ανάπτυξης (φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, επενδύσεις εξωτερικού και εσωτερικού, κακοδιοίκηση, γραφειοκρατία κτλ) βγάζουμε το συμπέρασμα ότι το μέλλον μας, όχι μόνο δεν είναι ελπιδοφόρο, αλλά απεναντίας είναι ζοφερό και μαύρο, ούτε καν γκρίζο.

Με τιμή και εκτίμηση

Καθ. δρ.δρ. Αναστάσιος Κοβάτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ