19.8.11

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν


Κύριε Διευθυντά,

Διάβασα το εξαίρετο άρθρο του κ. Παπαστρατή «Ελλάδα Quo Vadis;» και θα συμφωνήσω σε πάρα πολλά σημεία με τα γραφόμενά του. Θα διαφωνήσω σε ένα. Στην απόδοση των ευθυνών στους ηγέτες. Αναμφίβολα, φέρουν το βάρος των αποφάσεων και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Δεν κάθισαν όμως στο σβέρκο μας, ούτε είναι προϊόν συγγενικής αναπαραγωγής μιας κάστας ηγετών ελέω Θεού. Τους επιλέξαμε εμείς οι ίδιοι μέσα από «Δημοκρατικές διαδικασίες». (τα εισαγωγικά είναι επιβεβλημένα αφού και αυτό που φαίνεται δημοκρατικό δεν είναι. Είναι μια επιλογή που γίνεται μέσα από μια διαδικασία πολιτικού μάρκετινγκ). Παρόλα αυτά η ευθύνη, για το αν αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, είναι αποκλειστικά δική μας.

Στην Ελληνική κοινωνία υπάρχουν πάμπολλοι ικανοί και έντιμοι συμπατριώτες μας που θα ήθελαν να προσφέρουν στα κοινά. Δεν εκδηλώνουν την πρόθεσή τους γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να επιλεγούν, αν δεν καλλιεργήσουν τις αδυναμίες μας, αν δεν μας υποσχεθούν εύκολους και άκοπους παραδείσους.


Συνηθίζουμε να αποδίδουμε τα επιτεύγματα της Αθηναϊκής Δημοκρατίας του 5ου π.Χ αιώνα στον επικεφαλής της. Μιλάμε για «το Χρυσό Αιώνα του Περικλέους» και ξεχνάμε ότι όλα αυτά τα θαυμάσια δημιουργήματα της ανθρώπινης διανόησης τα έφτιαξε η Αθηναϊκή Δημοκρατία της εποχής εκείνης και όχι ο Περικλής. Αν δεν είχε γεννηθεί ο Περικλής, η Αθηναϊκή Κοινωνία θα είχε βρει έναν άλλο πολιτικό ηγέτη να την εκφράσει. Συνεπώς, αν η παρακμή είναι αυτό που χαρακτηρίζει τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας και άλλων χωρών, για αυτό δεν ευθύνονται οι πολιτικοί, αλλά ο ίδιος ο λαός από τον οποίο πηγάζουν οι εξουσίες και για λογαριασμό του οποίου ασκούνται. Με άλλα λόγια, οι πολιτικοί ηγέτες σε όλα τα επίπεδα (τοπικά ή εθνικά) είναι αντανάκλαση της κοινωνίας η οποία τους επιλέγει. Άλλωστε, οι Βυζαντινοί μας πρόγονοι το είχαν πολύ θαυμάσια εκφράσει λέγοντας, «Οίος ο λαός, τοιούτοι και οι άρχοντες».

Αν λοιπόν θέλουμε μια ριζική αλλαγή στα πολιτικά πράγματα, αυτή δεν θάρθει εξ ουρανού, αλλά από τη συμμετοχή όλων μας στη διαδικασία επιλογής των αρίστων μεταξύ των πολιτών που έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό τους τομέα και έχουν το ήθος που απαιτείται για να χειριστούν τις κοινές υποθέσεις. Δεν θα ήταν άσχημο να τα έχουμε αυτά υπόψη στις επόμενες εκλογές και να απεγκλωβιστούμε από επιλογές πολιτικού μάρκετινγκ που μας θέλουν να επιλέγουμε παθητικά αυτούς που κάποιοι άλλοι επέλεξαν για λογαριασμό μας. Επιλέγουμε προσωπικότητες που έχουν το ήθος, την εντιμότητα και την ικανότητα να χειριστούν κατά τον καλύτερο τρόπο τις υποθέσεις και μαζί με τη δική μας συμβολή, να μετατρέψουν τις περιφέρειες της χώρας μας, σε καλύτερους τόπους για διαμονή και εργασία για μας και τα παιδιά μας.

Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος
daoutop@agro.auth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ