13.12.11

ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α. ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Μεγάλη μπουκιά φάε…

Μεγάλη κουβέντα μην πεις. Θυμήθηκα τις σοφές κουβέντες της Μικρασιάτισας γιαγιάς μου καθώς άκουγα τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Εσωτερικών τον κ. Κουκουλόπουλο, να δηλώνει με στόμφο στην τηλεόραση ότι «Εμείς στη Δυτική Μακεδονία είμαστε δέκα, δεκαπέντε, τριάντα χρόνια μπροστά από όλους στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Λυπάμαι που θα τον απογοητεύσω, αλλά η διαχείριση των απορριμμάτων με τον τρόπο που γίνεται θα μας κατέτασσε στην ίδια χρονικά θέση αλλά με αρνητικό πρόσημο! Είμαστε 30 χρόνια πίσω. Όχι μπροστά. Η επιχειρούμενη λύση με τα εργοστάσια καύσης είναι μια νέα διασπάθιση πολύτιμων πόρων και μια νέα περιβαλλοντική επιβάρυνση προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών εργολάβων που όπως φαίνεται έχουν βραχυκυκλώσει ή μάλλον διαπλέξει σε μια νέα σχέση ανομίας τη σημερινή κυβέρνηση.

Μετά τα σκάνδαλα του σι φορ άι, των υποβρυχίων, της Ζήμενς και τόσα άλλα, το επόμενο θα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Η Δυτική Μακεδονία μπορούσε να είναι πρότυπο διαχείρισης, αν έκαμνε διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή (σε επίπεδο νοικοκυριού και επιχείρησης) και όχι με το σπάταλο σύστημα τα ανακατεύω όλα και μετά επιχειρώ να τα ξεχωρίσω με δαπανηρά και ενεργοβόρα συστήματα διαχωρισμού και μια και ο διαχωρισμός δεν μπορεί να γίνει στο μέγιστο βαθμό, τα στέλνω στο πυρ το εξώτερον.

Το 40% και πλέον των απορριμμάτων είναι φυτικά υλικά τα οποία θα μπορούσαν να κομποστοποιηθούν στο 80% και πλέον των νοικοκυριών και μαζί με τα κλαδεύματα να παράξουν ένα άριστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό για τους λαχανόκηπους που όλο και περισσότεροι Δυτικομακεδόνες επαναλειτουργούν απολαμβάνοντας τις χαμένες γεύσεις των παιδικών τους χρόνων. Υπολογίστε ότι εισάγουμε κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες οργανικών υλικών με εκροή πολύτιμων χρημάτων που επιδεινώνουν περαιτέρω το ελλειμματικό μας ισοζύγιο. Μαζί με τα άλλα ανακτήσιμα υλικά το υπόλειμμα που θα έμενε για ταφή, αυτό το γνωρίζουν οι ευσυνείδητοι πολίτες που κάνουν ανακύκλωση, θα ήταν ένα 10 με 15% του σημερινού όγκου και βάρους των απορριμμάτων που παράγουν τα Ελληνικά νοικοκυριά και ανέρχεται σε 2 περίπου κιλά κατά άτομο ημερησίως.

Αρχικά πίστευα ότι ήταν θέμα άγνοιας και τριγύριζα στο Μακεδονικό χώρο δίνοντας διαλέξεις και αρθρογραφώντας. Αυτό είναι το τελευταίο άρθρο. Τώρα γνωρίζω. Δεν είναι θέμα άγνοιας. Είναι θέμα διαπλοκής.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20-10-2011 / 612ο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ