20.1.12

ΟΔΟΣ: Η εγκατάλειψη μιας κακής συνήθειας




Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Μπορεί ειδικά τα τελευταία χρόνια, σπάνια να συμβαίνει ή να παρατηρείται κάτι θετικό στην δημόσια ζωή. Πάντως σε εποχές σαν τις σημερινές σωστό είναι να επιδοκιμάζονται οι ενέργειες που κινούνται στην σωστή κατεύθυνση.

Με διακηρυγμένη την απόλυτη πεποίθηση ότι άλλο πράγμα είναι η Εκκλησία και άλλο τα πρόσωπα, η εφημερίδα έχει κατά καιρούς ασκήσει κριτική σε πράξεις των κληρικών (ή και των «κοσμικών») που πλαισιώνουν την Μητρόπολη Καστοριάς. Ένα από τα θέματα που καυτηρίαζε ήταν η απίστευτα ενοχλητική αναμετάδοση της θείας λειτουργίας από τα μεγάφωνα των ι. ναών και μάλιστα στην διαπασών. Επρόκειτο για ένα κάκιστο έθιμο που υιοθετήθηκε επιπόλαια επί χρόνια, τόσο στην Καστοριά όσο και αλλού στην υπόλοιπη Ελλάδα. Παρουσίαζε την θ. λειτουργία ως κάτι το μάλλον κακότεχνο, παράφωνο και πρωτίστως ενοχλητικό. Επιπλέον αποτελούσε κακή απομίμηση της δημόσιας προσευχής άλλων θρησκειών (όπως του ιμάμη στα τεμένη) και δεν είχε ούτε αισθητικά καμμιά απολύτως αξία. Κάθε άλλο.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ωστόσο, αυτή η ακατανόητη κακή συνήθεια επιτέλους εγκαταλείφθηκε. Η θεία λειτουργία και οι άλλες εκδηλώσεις (κηρύγματα κλπ) επέστρεψαν και περιορίστηκαν στο εσωτερικό των ναών όπου και ο φυσικός τους χώρος. Έπαψαν οι εκκλησίες να ενοχλούν τους περιοίκους αντί να προκαλούν σεβασμό. Ειδικότερα στην Καστοριά όπου το πρόβλημα λόγω της πυκνής δόμησης και της αμφιθεατρικής έκτασης της πόλης ήταν οξυμένο, δεν μπορεί παρά να αναφερθεί η αλλαγή αυτή ως εξέλιξη για την οποία αξίζει ο εγκωμιασμός.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Νοεμβρίου 2011, αρ. φύλλου 617

3 σχόλια:

  1. (από το Facebook) Leo Ekinjow20/1/12

    Συγχαρητήρια. Θετικότατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/1/12

    ΜΠΡΑΒΟ!!! ΠΡΟΟΔΟΣ!!! ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ!!! ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ....... "ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΣΤΕ" ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΤΕ ΣΑ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Ο ΖΟΥΡΑΡΙΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ, ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΟΤΙ ΦΕΡΕΤΑΙ ΜΗ ΚΟΣΜΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/1/12

    ΑΣ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ. ΚΙ ΕΜΕΝΑ Μ' ΑΡΕΣΕΙ Ο ΖΟΥΡΑΡΙΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟΣ ! ΑΣΧΕΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ.
    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ