12.3.12

Νέο Δ.Σ. στο μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

[από την στήλη "Κάποτε στην Καστοριά"]

Η στήλη ασχολήθηκε αρκετές φορές με το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, θεωρώντας ότι είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους συμπατριώτες μας που δεν συμβιβάστηκαν, δεν φυγομάχησαν αλλά απεναντίας έδωσαν και την ζωή τους ακόμη, προκειμένου σήμερα η Μακεδονία να είναι Ελληνική και σε λίγο καιρό θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Καστοριάς.
Δυστυχώς αν και εκείνη την μέρα της απελευθέρωσης υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές, μέσα στο πανδαιμόνιο της χαράς και της λύτρωσης μετά από 400 και πλέον χρόνια σκληρής σκλαβιάς, κανένας δεν απαθανάτισε τις μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές εκείνες της απελευθέρωσης. Υπάρχουν φυσικά καταγραφές και αφηγήσεις αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν εικόνες. Ίσως η νέα τεχνολογία βασιζόμενη στις αφηγήσεις και τις παραπλήσιες φωτογραφίες ανθρώπων και τοπίων που υπάρχουν, να μπορέσει στο μέλλον να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα.

Οι εκλογές αυτές του συλλόγου ‘’Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα ‘’ που έγιναν την περασμένη Κυριακή, ήταν ιστορικής σημασίας για τους εξής λόγους. Πρώτον διότι έγιναν μέσα το αρχοντικό Παπάζογλου-Πηχεών όπου σήμερα στεγάζεται το ΜΜΑ. Δεύτερον διότι η προσέλευση πέρασε κάθε προηγούμενο και τρίτον ήταν μια δικαίωση των πρωτεργατών του συλλόγου και κυρίως του ακούραστου αγωνιστή, ‘’Νεομακεδονομάχου΄΄ προέδρου, Χρυσόστομου Παπασταύρου.
Για την ιστορία θα πρέπει να πούμε ότι το μουσείο με τις 6 χιλιάδες και πλέον επισκέψεις, που κατέγραψε από τον Μάιο του 2010, έχει γίνει ένας σημαντικότατος πόλος προσέλκυσης επισκεπτών όχι μόνο στην ιστορική περιοχή του Ντουλτσού (ή Ντολτσού) αλλά και στην πόλη της Καστοριάς. Η περιοχή αυτή όπου βρίσκεται το αρχοντικό Αϊβάζη με το Λαογραφικό μουσείο, το Ενδυματολογικό μουσείο στο οίκημα Δεληνάνου, το αρχοντικό Νατζή, Μπατρίνου, αδελφών Εμμανουήλ (υπό ίδρυση μουσείο Γούνας), το ετοιμόρροπο αρχοντικό Μπασάρα και Γάκη, δύο ξενοδοχεία που ετοιμάζονται, δύο εστιατόρια που λειτουργούν, το αναψυκτήριο, ουζερί, βιτρίνες γουναρικών κλπ, αποτελούν μια καλή υποδομή για να αξιοποιηθεί περαιτέρω η ιστορική αυτή περιοχή και να γίνει ένας σημαντικός τόπος έλξης τουριστών και περιηγητών, τύπου Μοναστηράκι ή Σάκσενχαουσεν.
 Είναι πλέον στο χέρι της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνίας της περιοχής να απαιτήσει την περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής, από την οποία θα ωφεληθεί όλη η πόλη και ο νομός γενικότερα. Η στήλη από την πλευρά της στηρίζει και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για την αξιοποίηση του ιστορικού αυτού κέντρου όπου ζούσε ο Ελληνισμός της τουρκοκρατούμενης Καστοριάς και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην παλιγγενεσία του γένους μας, ενός έθνους και μιας πατρίδας την οποία λίγοι σεβάστηκαν αλλά πολλοί καιροσκοπήσανε. Ας ελπίσουμε ότι οι νέοι ΄΄Μακεδονικοί Αγώνες ’’, που μας περιμένουν δεν θα είναι τόσο σκληροί με τόσο πόνο όσο οι προηγούμενοι.
 Εμείς ευχόμαστε στο νέο ΔΣ καλή επιτυχία και συνέχεια στο πολύτιμο, ιστορικό, πνευματικό και πατριωτικό έργο, που επιτελούν. Να είναι δε σίγουροι ότι ο κόσμος αναγνωρίζει το αξιόλογο έργο που πραγματοποιούν και αυτό φαίνεται από τις δωρεές και χορηγίες των συμπολιτών μας, όπως αυτή του Δημήτρη Διαμαντίδη, των απογόνων Μακεδονομάχων, του ιδρύματος Νιάρχος, των δήμων του νομού μας κλπ., αλλά και άλλων συμπατριωτών μας από όλα τα μέρη του ελληνισμού. Όλες αυτές οι προσφορές είναι αναγνώριση του έργου των φίλων του μουσείου και των διοικήσεων, που δούλεψαν με ανιδιοτέλεια φιλότιμο και προσήλωση σε διαχρονικές αξίες και αρχές της δημοκρατίας, ανεξαρτησίας και ελευθερίας.
Η σκέψη μας και οι στοχασμοί μας θα συνοδεύουν πάντα το ιστορικό αυτό ίδρυμα που δεν αποτελεί μόνο μουσείο, αλλά μια συνεχή πηγή γνώσης έρευνας και τεκμηρίωσης των ιστορικών γεγονότων του τόπου και της πατρίδας μας. Αναστοχαζόμενοι δε σημειώνουμε ότι οι δυσκολίες και οι κρίσεις δεν θα πρέπει να μας πτοούν και να μας φοβίζουν, καθότι αποτελούν ευκαιρίες και αφορμές για αναγέννηση, παλιγγενεσία και γραφή λαμπρών σελίδων στο πάνθεο της ιστορίας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ