30.6.12

ΟΔΟΣ: Κρειττότερον


ΟΔΟΣ 639 / 26.4.2012


Οι εκλογές της 6ης Μαϊου 2012, σε περίπου 10 ημέρες από σήμερα, είναι από τις κρισιμότερες όλης της μεταπολεμικής (και όχι μόνο της μεταπολιτευτικής) περιόδου της χώρας. Μάλιστα, ίσως όσο ποτέ άλλοτε, το περίφημο αλλά εφιαλτικό δίλημμα «κρειττότερόν ἔστιν εἰδέναι ἐν μέσῃ τῇ Πόλει φακιόλιον βασιλεῦον Τούρκων ἢ καλύπτραν Λατινικήν» δεν θα μπορούσε να περιγράψει ακριβέστερα την κατάσταση και ιδιαίτερα τις απόψεις των αντιευρωπαϊκών κομμάτων.

Η ιστορία βέβαια δεν έχει ημερομηνία λήξης με την έννοια ότι δεν διακυβεύεται δα και το τέλος του κόσμου στις εκλογές της μεταπροσεχούς Κυριακής. Γεγονός όμως είναι ότι οι ρευστές συνθήκες και κυρίως η πιθανή ιστορική ανατροπή, αν από το αποτέλεσμα της κάλπης αναδειχθούν όχι απλώς ενισχυμένα αλλά και αποφασισμένα να συγκροτήσουν πλειοψηφικό μέτωπο εξουσίας τα αντιευρωπαϊκά στρατόπεδα, καθιστούν την εκλογή κρίσιμη, όσο καμμιά άλλη.

Διότι και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις κρίνονταν από το αποτέλεσμά τους σοβαρά ζητήματα της εσωτερικής πολιτικής, αλλά αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι αυτή την φορά, οι εκλογές θα προκαλέσουν όποιο και να είναι το τελικό αποτέλεσμα, σημαντικά στοιχεία εσωτερικής ανατροπής, έστω και προσωρινής. Με τις έννοιες αυτές, πρόκειται ουσιαστικά για δημοψήφισμα.

Πάντως σύμφωνα με τις τάσεις της ελληνικής κοινωνίας, που διακρίνεται για την εσωστρέφειά της, εκτιμάται ότι στον δρόμο προς την κάλπη θα επιστρέψουν στα δύο μεγάλα κόμματα ο απαραίτητος αριθμός ψηφοφόρων, που θα επιβάλλει σε Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ (τα δυο κόμματα που φέρουν την βασική ευθύνη της καταστροφής της χώρας) σαν ένα είδος σχολικού σωφρονισμού, να συνεργαστούν για να προστατευθούν τα μεταπολιτευτικά κεκτημένα της χώρας (Ευρωπαϊκή Ένωση και ευρώ), αλλά και η ασφάλειά της. Η αγωνία παρά ταύτα, είναι σχεδόν διάχυτη, όσο και η ρευστότητα.

Παρά τις προσπάθειες που δείχνει να καταβάλλει ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς ώστε να πετύχει τον στόχο του στην κάλπη, που είναι αυτοδύναμη πρωτιά για να μπορέσει να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, το πιθανότερο είναι να μην κατορθώσει, ούτε καν να πλησιάσει τον μαξιμαλιστικό του στόχο. Ο εγκλωβισμός του σε μια προεκλογική ρητορεία που δεν δείχνει ρεαλιστική, σε συνδυασμό με μερικές λανθασμένες κινήσεις (όπως ήταν η κατ’ αρχήν υποψηφιότητα Συμπιλίδη στο Κιλκίς), αναμένεται να προκαλέσουν μετά τις εκλογές, τους πρώτους τριγμούς στην ηγεσία του. Αντίθετα, μοιάζει πιο ρεαλιστική προς το παρόν τουλάχιστον, η στρατηγική ανάγκης του ΠαΣοΚ υπό τον νέο του πρόεδρο κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος αφού παρέλαβε το κόμμα του στο «ναδίρ» της δημοσκοπικής του κατρακύλας, όπως ήταν φυσικό -και αναμενόμενο- δεν θα μπορούσε παρά να πετύχει κάτι καλύτερο.

Η Καστοριά, αποτελώντας παραδοσιακά το βαρόμετρο της έκτασης της εκλογικής νίκης ή της ήττας της Νέας Δημοκρατίας σε πανελλήνιο επίπεδο, θα διαδραματίσει και φέτος αντίστοιχο ρόλο. Θεωρείται βέβαιο ότι οι διέξοδοι σε κόμματα όπως του ΛαΟΣ και ιδίως των Ανεξάρτητων Ελλήνων που φαίνεται να φλερτάρουν την Ρωσία -αλλά και η ψήφος υπέρ της Χρυσής Αυγής- θα απορροφήσουν σημαντικό αριθμό ψήφων, ευκαιριακών κατά βάση, που μπορεί ως και το 2009 να ήταν φανατικοί ψηφοφόροι της Ν.Δ.

Πλην όμως, παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κυβέρνησε καθόλου τα 2 πρώτα χρόνια και αντίθετα είχε εμπνεύσει το αντιμνημονιακό μπλοκ με την ρητορεία της, ωστόσο η στοίχισή της στην κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου από τον Νοέμβριο του 2011 έως σήμερα, και η υπερψήφιση όλων των εισπρακτικών μέτρων για την επιτυχία του 2ου πακέτου βοήθειας, εκτιμάται ότι προς το παρόν εξάντλησε κάθε απόθεμα υπομονής στους καρτερικούς και στωϊκούς κατοίκους της Καστοριάς.

Οι οποίοι ζουν το «άδικο» μέσα από την κούνια τους. Διότι ανεξάρτητα από το πιο κόμμα κυβέρνησε την χώρα, από το 1981 και μετά, τα τελευταία 30 χρόνια, η τοπική κοινωνία και οικονομία έχουν δεινοπαθήσει και υποστεί αλεπάλληλες υποβαθμίσεις. Ωστόσο αυτοί σχεδόν πάντοτε, παρά τις μικρές αυξομειώσεις, έμεναν πιστοί στην Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση της οποίας στην τελευταία θητεία της (2004-2009) με βουλευτή τότε την κ. Παρ. Μπουζάλη, δεν αντάμειψε καθόλου, αν μη τι άλλο την πόλη της Καστοριάς. Η οποία βυθίστηκε οριστικά στην κρίση, πολύ πριν αυτή αρχίσει να πλήττει άλλες περιφέρειες.

Παρά ταύτα, το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις επικείμενες εκλογές, πέρα από την αυτονόητη υποψηφιότητα του κ. Ζήση Τζηκαλάγια, δεν ανανεώθηκε σε τέτοια έκταση που να πείθει ότι η ηγεσία του κόμματος γνωρίζει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας ή και τα παράπονά της. Αντίθετα, εκφράζονται απόψεις ότι μερικά πρόσωπα δίνουν λαβή για διαρροή ψήφων σε άλλα κόμματα.

Για μια ακόμη φορά η μακροετής παραμονή του κ. Φιλίππου Πετσάλνικου στα του ΠαΣοΚ, είναι ο καλύτερος δυνατός χορηγός της Ν.Δ. Η διαρκής επανεκλογή του και ο σφικτός κομματικός εναγκαλισμός, ο οποίος στα βάθη των μαρξιστικών εμπνεύσεων μπορεί να μοιάζει φυσιολογικός, ή ακόμη και προϋπόθεση ώστε να γίνει πράξη το όραμα του ΠαΣοΚ για τον Τρίτο δρόμο προς τον Σοσιαλισμό (τον οποίο ήδη απολαμβάνει η Ελλάδα από κοινού με το σεμνά και ταπεινά της Νέας Δημοκρατίας και τα γαλάζια της σκάνδαλα), οπωσδήποτε στα μάτια των αναποφάσιστων ακόμη και των μετριοπαθών ψηφοφόρων, προκαλεί αντιδράσεις.

Έτσι ψηφοφόροι όχι μόνο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και του ΠαΣοΚ πλέον, ετοιμάζονται να εκφράσουν την αντίδρασή τους στο πολιτικό μοντέλο, με αφορμή το τοπικό ψηφοδέλτιο του ΠαΣοΚ, στο οποίο για μία ακόμη φορά δεν συμμετέχουν πρόσωπα με κοινωνική απήχηση και διεισδυτικότητα σε άλλους πολιτικούς χώρους, με αποτέλεσμα να αναμένεται με αγωνία η έκταση της φθοράς που θα αποδείξει η κάλπη. Άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Φ. Πετσάλνικος βρίσκεται τους τελευταίους μήνες σε ανεξέλεγκτη φθορά.

Η ολοφάνερη αδιαφορία για την ανανέωση του ΠαΣοΚ στην Καστοριά, στην οποία τα ποσοστά του είναι από τα ισχνότερα στην Ελλάδα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πολιτική τρικλοποδιά στον Ευάγγελο Βενιζέλο απ’ αυτούς που έχουν κάθε λόγο να γνωστοποιούν το who is the boss.
Εκτός κι’ αν στις τελευταίες ημέρες, ανατραπούν ακραία τα δεδομένα και γίνει ένα θαύμα απ’ αυτά που δεν γίνονται.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Απριλίου 2012, αρ. φύλλου 639.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ