17.11.12

ΟΔΟΣ: Τοπικές ανταποκρίσεις


ΟΔΟΣ 19 Ιουλίου 2012 | 651

Στο π. φύλλο της ΟΔΟΥ (φύλλο 650 / 12-7-2012) και συγκεκριμένα στο πρωτοσέλιδο με τίτλο «Ανταποκρίσεις» γινόταν εκτενής σχολιασμός για το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» το οποίο, μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα μαζί με το εισαγωγικό σχόλιο του κ. Αιμιλίου Μπούσιου που είχε την πρόνοια να το προωθήσει στην εφημερίδα, μιας και αφορούσε την Καστοριά, δημοσιεύτηκε και αυτό στις εσωτερικές σελίδες.

Το άρθρο ήταν σε γενικές γραμμές ρεαλιστικό και αρκετά ακριβές, παρά τις συνθήκες που έγινε η δημοσιογραφική έρευνα. Ταυτόχρονα σκιαγραφούσε επαρκώς τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται και ενεργούν οι Γερμανοί, τους οποίους τόσο εγκάρδια φιλοξένησε, όπως τώρα ο ίδιος ισχυρίζεται, ο δήμαρχος Καστοριάς.

Η ΟΔΟΣ, στο π. πρωτοσέλιδο έστω και συγκρατημένα, έκρινε με θετικό τρόπο την απόφαση του δημάρχου Καστοριάς να ανταποκριθεί κατ’ αρχήν στο ενδιαφέρον του γερμανού υφυπουργού κ. Χανς Γιόακιμ Φούχτελ και της αποστολής της γερμανικής κυβέρνησης. Ιδιαίτερα μάλιστα στο ενδιαφέρον για την διάσωση της λίμνης της Καστοριάς και την δημιουργία επενδυτικών πρωτοβουλιών.

‘Ισως να είναι μια πραγματικά σπάνια ευκαιρία διεθνούς προβολής της Καστοριάς και μάλιστα στην καρδιά της (ισχυρής) Ευρώπης. Μπορεί η Γερμανία, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, από τον απλό λαό ως την πολιτική της ηγεσία, να πληγώνει τα τελευταία χρόνια τα υπολείμματα της εθνικής αυτοπεποίθησης, αν μη τι άλλο όμως ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια με εμάς. Ενώ στο πλαίσιο της Ευρώπης διεκδικούμε ισοτιμία και αναλογικότητα. Τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται. Και πολύ περισσότερο δεν αναλώνονται σε ψησταριές και επικοινωνιακά παιγνίδια.

Επομένως, όπως οι Έλληνες επιλέγουν συχνά τα γερμανικά προϊόντα για την ποιότητά τους, έτσι μοιάζει λογικό να δέχονται κατ’ αρχήν να συζητήσουν με ειλικρίνεια και ρεαλισμό τα προβλήματα της Καστοριάς. Ακόμη και με τους Γερμανούς, αν πρόκειται αυτοί οι τελευταίοι να βάλουν μια χείρα βοηθείας. Και χρήματα με σκοπό το αμοιβαίο όφελος. Λίγο θα άξιζε να δανειστεί ο τόπος τεχνογνωσία, εργατικότητα και αποτελεσματικότητα;

Μάλιστα στο ίδιο πρωτοσέλιδο σχόλιο, υποστηρίχθηκε αρκετά κατανοητά ότι τόσο ο δήμαρχος, όσο και οι συνεργάτες του, θα άξιζε να μην χάσουν μια θαυμάσια ευκαιρία αλλαγών υπέρ της Καστοριάς και της λίμνης της. Που πρώτα απ’ όλους, αυτούς τους ίδιους θα ωφελούσε. Αρκεί να αφήσουν κατά μέρος τις παλιές συνήθειες άντλησης και εξάντλησης των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να πιάνουν τους στόχους τους.

Η Καστοριά είναι σχεδόν γεμάτη από τέτοια μικρά και μεγάλα κακά παραδείγματα από το παρελθόν: από τον μενδρεσέ και το ενυδρείο, το δήθεν πολιτιστικό κέντρο και πλείστα άλλα. Γνωστά ή και άγνωστα ίσως. Αρκεί επίσης βεβαίως να προσέρχονται στις συνεργασίες τους, επαρκώς προετοιμασμένοι για συγκεκριμένα ζητήματα και τοπικά συμφέροντα. Τα των εθιμοτυπιών μπορούν να τα χειρίζονται άλλοι.

ΟΔΟΣ 12 Ιουλίου 2012 | 650

Ωστόσο, αμέσως μετά το δημοσίευμα της ΟΔΟΥ -χωρίς την στοιχειώδη από τα δεοντολογικά καθήκοντα αναφορά στην πηγή της επικαιρότητας, ένα blog, που όπως εμφατικά σχολίασε είναι τόσο δημοφιλές ώστε να έχει ημερήσια επισκεψιμότητα όσο η εξάμηνη άλλων, όπως και η γερμανική Bild άλλωστε την οποία το ίδιο επικαλέστηκε έχει ασύγκριτα μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα- κάτω από τον υπερβολικό τίτλο «Καστοριά: Έξαλλος ο δήμαρχος από δημοσίευμα γερμανού δημοσιογράφου για την επίσκεψη Φούχτελ» καταχώρησε στο διαδίκτυο, (αποκλειστική;) δήλωση που αποδίδεται στον δήμαρχο Καστοριάς με αφορμή δήθεν το δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Στην πραγματικότητα όμως, με αφορμή την ΟΔΟ, αφού η γερμανική εφημερίδα είχε κυκλοφορήσει αρκετές ημέρες πριν, χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός, και δεν αντέδρασαν παρά μόνο από την στιγμή που η ΟΔΟΣ αναδημοσίευσε, μεταφρασμένο στην ελληνική γλώσσα το σχετικό ρεπορτάζ.

Και αντί ο δήμαρχος να απαντήσει απ’ ευθείας, ή έστω με μια δήλωσή του προς όλα τα ΜΜΕ, έπεσε στην παγίδα της αποκλειστικής δήλωσης η οποία στην συνέχεια γνώρισε παραλλαγές.

Ο κ. Μ. Χατζησυμεωνίδης με τρόπο που προφανώς δεν απηχεί τις αρχές της πατροπαράδοτης ελληνικής φιλοξενίας, με την δήλωσή του στο «αποκλειστικό» blog, όχι μόνο φέρεται να κατακεραυνώνει τους Γερμανούς, αλλά τους προειδοποιεί με αυθαίρετο τρόπο «να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους εδώ»! Σαν να είναι και ιδιοκτήτης της πόλης και ξενοδόχος της. Και μάλιστα με επίκληση ασυνήθιστων όρων και ρετσινιών, όπως της λέξεως «μυαλοπωλητής».

Προφανές είναι ότι το λάθος δεν είναι μόνο του κ. δημάρχου, που έσπευσε να αντιδράσει με αυτές τις ατυχείς δηλώσεις, ίσως εξ αιτίας ενός ανθρώπινου εκνευρισμού, ή και παραπληροφόρησης. Το λάθος ανήκει κυρίως σε αυτούς που φρόντισαν να εγκλωβίσουν την σωστή αρχική διαίσθηση του δημάρχου -ότι πρόκειται για σοβαρή υπόθεση με προσδοκίες και προοπτικές για την Καστοριά- πίσω από τα κλισέ της ρηχής πολιτικής επικαιρότητας. Και φυσικά της επιφυλακτικότητας (για να μην αναφερθεί κάτι πιο κατανοητό) απέναντι στην ΟΔΟ που καλλιεργείται από το στενό περιβάλλον.

Προτίμησε λοιπόν να δικαιώσει όσους αμφισβητούν, ειρωνεύονται ή και λοιδορούν οποιονδήποτε δεν θα αναφερθεί με κολακείες για εμάς και για τον τόπο μας. Αν στ’ αλήθεια περίμεναν να γράψει τα τόσα καλά, να παρουσιάσει μια Καστοριά μέλι-γάλα, τότε γιατί συζητούσαν για προβλήματα αφού είναι όλα λυμένα;

Αμέσως μετά τις πρώτες αντιδράσεις -μέσω σχολίων αναγνωστών- για την έλλειψη μέτρου και την ασυνήθιστη επιθετικότητα των δηλώσεων του κ. δημάρχου, το ίδιο blog αναθεώρησε την δήλωση του δημάρχου και στρογγύλεψε ελαφρώς το ύφος της. Ξεκίνησε και επέτρεψε ταυτόχρονα εκστρατεία σε βάρος της ΟΔΟΥ με ειρωνείες και άλλα απ’ αυτά που εξασκούν κάποιοι κατ’ επάγγελμα ή και κατ’ εντολή. Και κατά συνήθεια. Ώστε να στρέψουν στο τέλος, αλλού το ενδιαφέρον, από εκεί που πραγματικά εστιάζεται.



Δεν είναι η πρώτη φορά που δήμαρχοι αισθάνονται εξ αρχής πετυχημένοι και αδιαμφισβήτητοι, όπως ο σημερινός. Όλους τους δημάρχους της Καστοριάς να σταθείς και να ρωτήσεις, - από τον αμέσως προηγούμενο κ. Ιωάννη Τσαμίση, τον κ. Δημ. Παπουλίδη έως και τον κ. Ανδρέα Οικονομίδη, όλοι θα συμφωνήσουν ότι μερικές φορές αισθάνονταν -αντικειμενικά- περισσότερη αυτοπεποίθηση απ’ αυτή που τους άξιζε. Το παράξενο είναι ότι η ίδια απάντηση θα δοθεί όχι μόνο από τον κ. Ανδρέα Οικονομίδη και τον κ. Δημ. Παπουλίδη της πρώτης και κάπως της δεύτερης θητείας του -στα σημαντικά επιτεύγματα των οποίων εξακολουθεί ακόμη και σήμερα η Καστοριά να επιβιώνει- αλλά και απ’ όσους δεν κατάφεραν δα και σπουδαία πράγματα. Ωστόσο οι υποδομές εξαντλούνται και καταρρέουν. Και η Καστοριά που έχει διευρυνθεί απρόβλεπτα, βουλιάζει πίσω από χαμένες 4 ετίες. Μακάρι να μη προστεθεί άλλη μια.

Ο λόγος γι’ αυτή την ιδιόρρυθμη αίσθηση της προκαταβολικής επιτυχίας, η οποία όπως δείχνουν οι καταστάσεις στην περίπτωση της σημερινής δημοτικής αρχής, παρουσιάζει ενισχυμένα συμπτώματα (αφού δηλώνουν οι καλύτεροι, χωρίς να τεκμηριώνουν με έργα την χαρά τους) είναι οι ανθρώπινες αγωνίες. Και προπαντός οι κόλακες.

Που περιβάλλουν τους εκλεγμένους, είτε με αθώες κολακείες, είτε με πιέσεις και πιο σύνθετες καταστάσεις, όπως οι απειλές, και όχι μόνο. Συνήθως στο τέλος, για να ξεφύγουν οι αιρετοί, με τον ένα ή άλλο τρόπο, ενδίδουν και υποχωρούν. Έναντι πινακίου φακής, ή πλουσίων δείπνων, ή γευμάτων έναντι της εύνοιας, ή άλλων ανταλλαγμάτων […] σημασία έχει να παρατηρηθεί ότι στο τέλος υποχωρούν στις πιέσεις.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν σταθερά ανώδυνη προοπτική, προβολή ήπιας κριτικής, σιωπηλή αποδοχή και όλα αυτά ξεκούραστα. Χωρίς να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δάκτυλο. Ενώ αν έκαναν έργα. Ποιος παπάς και ποιος διάκος.

Είναι οι ίδιοι που ούτε καν επιτρέπουν τους αιρετούς, να διαβάσουν χωρίς παρωπίδες, προκαταλήψεις και αφορισμούς, επιχειρήματα με στοιχεία και ψήγματα κριτικής σαν κι’ αυτά του διαδικτύου. Διότι αν κάποια στιγμή το πράξουν, και αν αποφασίσουν ότι καλύτερα κι’ από τα λόγια είναι τα έργα, τότε δεν θα χρειάζονται ούτε οι ίδιοι, ούτε οι κολακείες τους, ούτε τα ανταλλάγματά τους. Γι’ αυτό, όχι μόνο δεν παραξενεύτηκαν από την ασυνήθιστη δριμύτητα των δηλώσεων του κ. δημάρχου, αλλά την επικρότησαν κιόλας.

Όσο για τον κ. δήμαρχο. Με το ένα πόδι βρέθηκε στον σωστό και προπαντός έξυπνο δρόμο να αρπάξει την ευκαιρία διάσωσης της Καστοριάς. Αλλά με το άλλο πόδι, βρίσκεται στον αντίποδα. Το βέβαιο και παρήγορο είναι ότι έχει ακόμη λίγο χρόνο να μην αφήσει να πάει χαμένη μια τέτοια, τάξεως μεν πρώτης, αλλά ίσως τελευταία ευκαιρία για την Καστοριά και το πολιτικό του εγχείρημα. Αρκεί να τολμήσει να απαλλαγεί.


ΕΙΠΑΝ


Αν νομίζουν (οι Γερμανοί) ότι μπορούν να δείχνουν ασέβεια στην καστοριανή φιλοξενία με αυτόν τον τρόπο, είναι γελασμένοι.
Ποιος ήταν τελικά  ο σκοπός της επίσκεψης των Γερμανών;
Έχω την εντύπωση ότι ήρθαν εδώ για να μας κουνήσουν το δάχτυλο και να το παίξουν μυαλοπώληδες χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση που να αποδεικνύει φιλικές και επενδυτικές -αναπτυξιακές δράσεις. Αν είναι έτσι να μην ξαναπατήσουν εδώ!

Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης
δήμαρχος Καστοριάς

Φέρεται να δήλωσε σε τοπικό blog  αμέσως μετά την κυκλοφορία της ΟΔΟΥ με το ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung.




Σχόλιο μετά τις δηλώσεις δημάρχου:

Διάβασα το δημοσίευμα από την τοπική εφημερίδα η "ΟΔΟΣ', αλλά ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς για τον τρόπο με το οποίο αντιμετωπίζει την Καστοριά και τους Καστοριανούς (καλά, είναι γνωστό ότι εμάς τους Έλληνες όλοι μας κατηγορούν και μας μισούν, επειδή είμαστε οι καλύτεροι και οι πιο "μάγκες" σ' ολόκληρο τον Κόσμο), κάποια σύνδεση του δημοσιογράφου με τον κ. Fuchtel και τους συνεργάτες του δεν διαπίστωσα. Απλά συνόδευε τον κ. Fuchtel, προς τον οποίο μάλιστα είναι και ελαφρώς επικριτικός.
Επομένως, αν πράγματι αντέδρασε ο κύριος δήμαρχος, όπως αναφέρεται στο κείμενό σας, τότε κακώς το έπραξε. Ο δήμαρχός μας δεν πρέπει να παρασύρεται από στιγμιαίες συναισθηματικές αντιδράσεις και να αφήνει ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της πόλης και τη σωτηρία της λίμνης της.
Είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει την ψυχραιμία του, όπως επιτάσσει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πόλης που τον τίμησε για να διαχειρίζεται τις υποθέσεις της.

Λιμναίος




2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/11/12

    Ντροπή στον Δήμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λ. Π.17/11/12

    "Ο λόγος γι’ αυτή την ιδιόρρυθμη αίσθηση της προκαταβολικής επιτυχίας, η οποία όπως δείχνουν οι καταστάσεις στην περίπτωση της σημερινής δημοτικής αρχής, παρουσιάζει ενισχυμένα συμπτώματα (αφού δηλώνουν οι καλύτεροι, χωρίς να τεκμηριώνουν με έργα την χαρά τους) είναι οι ανθρώπινες αγωνίες. Και προπαντός οι κόλακες."

    ΕΥΣΤΟΧΟ !!! Γιατί οι ανθρώπινες αγωνίες μπορούν να γίνουν κατανοητές και σεβαστές, αλλά οι κόλακες είναι ανυπόφοροι σε νοήμονες τουλάχιστον ανθρώπους. Όταν μάλιστα αυτοί που κολακεύονται είναι οι άρχοντες ενός τόπου (λέμε τώρα...), ε τότε... πιάσ' το αυγό και κούρευτο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ