29.10.26

ΟΔΟΣ: Μουγκή πόλη


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 12.6.2025 | 1276


Σε μια πόλη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Καστοριάς, δηλαδή τους στενούς δρόμους, είτε είναι κεντρικοί, είτε κάπως απόκεντροι, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να είναι οι δικαιολογίες για την τριτοκοσμική αναρχία. 


Η περιπέτεια που υπομένουν εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες κάτοικοι εδώ και πολλούς μήνες, όχι από την εκτέλεση των πολυπόθητων έργων, αλλά από τον εφιάλτη που αφήνουν πίσω τους, και συγκεκριμένα τα έργα για το φυσικό αέριο ή τις άλλες επιχειρήσεις (τηλεπικοινωνιών – οπτικών ινών κλπ), δεν έχει κανένα προηγούμενο στα χρονικά. 

Το φάσμα των θορύβων, αλλά προπαντός των συνεπειών από τις εκσκαφές, τις ανατροπές και τον περιορισμό της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, της στάθμευσης και ιδιαίτερα την φρίκη της σκόνης για τόσους πολλούς μήνες, είναι πτυχές που καθιστούν την κατάσταση αφόρητη. 

Και ενώ προφανώς δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που θα προτιμούσε την ησυχία του από το να μη γίνονται καθόλου έργα, είναι άλλο τόσο βέβαιο ότι δεν προσφέρεται ούτε και η παραμικρή δικαιολογία για όλη αυτή την τρομακτική κατάσταση, σαδισμού και κινδύνων, από την συμβίωση με αυτό το βασανιστήριο.

Σε μια πόλη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Καστοριάς, δηλαδή τους στενούς δρόμους, είτε είναι κεντρικοί, είτε κάπως απόκεντροι, αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπορούν να είναι οι δικαιολογίες για την τριτοκοσμική αναρχία. 

Ακριβώς αντίθετα, δηλαδή ακριβώς επειδή ούτως ή άλλως τα προβλήματα ποιότητας ζωής είναι πολλά και μάλιστα χωρίς τα έργα, όφειλαν αυτοί που ανέλαβαν, και όσοι τους εποπτεύουν, να έχουν προληπτικά λάβει όλες τις μέριμνες για την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία, πεζών, νοικοκυριών, κυκλοφορίας και στάθμευσης. Των πολιτών που έχουν συνειδητοποιήσει για τα καλά ότι η κακή ποιότητα της καθημερινότητάς τους έχει κάνει πλέον τον βίο τους αβίωτο.

Χαρακτηριστικό αλλά όχι μοναδικό παράδειγμα είναι η κεντρική οδός Αγίων Θεολόγων, μονόδρομος, που καταλήγει στην παραλία με κατευθύνσεις είτε προς το Νοσοκομείο και τον εσωτερικό παραλίμνιο γύρο, είτε προς το «κέντρο» και τις εισόδους/εξόδους της πόλης. Και εκεί, όπως παντού, οι φροντίδες της εργολαβίας και των υπευθύνων που εκτελούν το «έργο» είναι ανεπαρκέστατες, πρόχειρες, ίσως και ανύπαρκτες. 

Καταλαμβάνουν με τα ογκώδη μηχανήματα τον δρόμο, διανοίγουν τομές κλπ, ενώ με κάτι προχειροδουλειές σε κορδέλες και ψευτοπινακίδες, υποτίθεται ότι ενημερώνουν. Κάποιοι από τα συνεργεία, υποτίθεται ότι... διευθετούν με χειρονομίες και κραυγές την κυκλοφορία των οχημάτων, μόνο την τελευταία στιγμή, και ενώ ο κινούμενος έχει εγκλωβιστεί σε μια διαδρομή που δεν θα ακολουθούσε αν γνώριζε εγκαίρως τα προβλήματα. 

Πάνω από όλα η απίστευτη σκόνη, ήδη στο καλοκαίρι, όχι μόνο επιβαρύνει την κατάσταση αλλά αρχίζει να προκαλεί ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά προβλήματα υγείας. Την ίδια στιγμή θα περίμενε κάποιος, αφού κλείσουν οι τομές, να σφραγίζονται με άσφαλτο σε όλο το μήκος ώστε να αποφεύγεται όλο αυτό το μαρτύριο. 

Τα περισσότερα ΜΜΕ της Καστοριάς σφυρίζουν αδιάφορα, όπως αδιαφορούν και οι μειοψηφίες στα αιρετά όργανα της αυτοδιοίκησης, σε μια στάση υποτέλειας ή προσχώρησης, πρωτοφανή για τον δημόσιο βίο της Καστοριάς.

Ταυτόχρονα εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για το εάν όλο αυτό το σκηνικό είναι νόμιμο ή αν υπονομεύει, πέρα από την καθημερινότητα, την ασφάλεια αλλά και την υγεία ειδικά των περιοίκων. 

Για την ΟΔΟ, η έμπρακτη περιφρόνηση των κατοίκων εκ μέρους της... αναδόχου και των υπευθύνων, καταγράφεται ως μελανή σελίδα στην σκονισμένη ιστορία της μουγκής πόλης που κοιμάται και δεν αντιδρά. 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιουνίου 2025, αρ. φύλλου 1276.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/10/26

    Όλα για το καλό μας......και για το καλό του εμετερου εργολάβου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/10/26

    Πάλι δεν φορούσα τα γυαλιά μου και διάβασα τον τίτλο "Μαγική πόλη"...
    Μετά όμως ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ