9.1.13

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Σχολικό… χάος

Έφτασε ο Οκτώβρης και από τα γεγονότα του μήνα δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να λείπουν οι καταλήψεις των σχολείων. Οι μαθητές κλειδαμπαρώθηκαν ζητώντας από το κράτος να πάψει να στέκεται τροχοπέδη στα όνειρα και τις προσδοκίες τους.
Οι καθηγητές από την άλλη πλευρά συνιστούν τρείς κατηγορίες. Αυτούς που απλά αδιαφόρησαν και σιωπηρά συμφώνησαν πίνοντας τον καφέ τους, αυτούς που ενδιαφέρονταν και προσπαθούσαν να "συνετίσουν" τους μαθητές και τέλος αυτούς που διακατέχονταν από υπερβάλλοντα ζήλο και πάσχιζαν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα να λήξουν την κατάληψη.

Βέβαια, οι μαθητές μόνο αγγελούδια δεν αποδείχτηκαν. Έβαζαν μουσική στη διαπασών και κατέστρεψαν πίνακες, έδρες και άλλου είδους εξοπλισμό. Θα σταθώ κυρίως σε ένα άλλο γεγονός το οποίο έλαβε χώρα στο […..] Λύκειο Καστοριάς και θεωρώ καταδικαστέο. Υπήρξε ψεκασμός του σχολείου από βάνδαλου ς μαθητές με πυροσβεστήρες σκόνης, η οποία δύναται να απομακρυνθεί μόνο από ειδικό συνεργείο καθαρισμού.

Αποφασίστηκε λοιπόν, κάθε μαθητής να πληρώσει 5 ευρώ για το συνεργείο και τις καταστροφές, κάτι το οποίο έγινε αποδεκτό αν και με διαμαρτυρίες από τους μαθητές που δεν συμμετείχαν στην κατάληψη. Το σχολείο όμως (καθηγητές και διευθύντρια), αποφάσισε να τους τιμωρήσει με έναν απάνθρωπο, βάρβαρο και εφιαλτικά σπιθαμιαίο τρόπο, που ούτε σε ζώα δεν αρμόζει
Πριν αναφέρω τον τρόπο θα ήθελα να τονίσω ότι η σκόνη από πυροσβεστήρες θεωρείται επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα και κρίση σε άτομα με άσθμα. Συγκεκριμένα, πάνω στους πυροσβεστήρες αναγράφεται ότι πρέπει να γίνεται άμεση απομάκρυνση του ατόμου μετά τον ψεκασμό.

Παρά τα παραπάνω, οι μαθητές αναγκάστηκαν να εισέλθουν στις αίθουσες και να "προσπαθήσουν" να καθαρίσουν την σκόνη με νερό, κάτι αδύνατο αφού η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να απομακρυνθεί μόνο με ειδικά υγρά ή με ηλεκτρική σκούπα. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι κάποιοι μαθητές εμφάνισαν συμπτώματα βήχα, καταρροής και πονοκεφάλου, δεν τους επετράπη η αποχώρηση από τις αίθουσες. Όταν οι ίδιοι ζήτησαν το λόγο από τους καθηγητές, εκείνοι απάντησαν ότι αφού οι μαθητές έφτασαν το σχολείο σε αυτή την κατάσταση, τώρα θα υποστούν τις συνέπειες. Παρέβλεψαν όμως κάτι: δεν είχαν κανένα δικαίωμα να παίξουν κορώνα-γράμματα την ζωή όλων των μαθητών, από τη στιγμή που ο ψεκασμός της σκόνης έγινε από 2-3 άτομα. Το αποτέλεσμα της παραπάνω συμπεριφοράς ήταν η ύπαρξη προβλημάτων υγείας σε κάποιους μαθητές.

Συνοψίζοντας, είναι φανερό ότι παρά την τεράστια ευθύνη των μαθητών για την κατάσταση των σχολείων, καθηγητές και διευθύντρια απέδειξαν για άλλη μια φορά πως οι μαθητές τοποθετούνται στο βάθος του απύθμενου πηγαδιού της ευτέλειας του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι λοιπόν φανερό ότι το ήδη ιλαροτραγικό αποτέλεσμα της κατάληψης, μετατράπηκε σε φαρσοκωμωδία από το σύλλογο καθηγητών.

Αναγνώστης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Οκτωβρίου 2012, αρ. φύλλου 661

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ