8.3.13

Πρόσωπα 2012 [5] Μαρία Αντωνίου


ΟΔΟΣ 3.1.2013 | 673

Κάθε πότε δικαιώνεται ο αγώνας;



Η σχετικά άνετη εκλογή της Μαρίας Αντωνίου στις ευθύνες του βουλευτή Καστοριάς κατά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου και η επικύρωση της στις εκλογές του Ιουνίου 2012, αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός με πολλαπλή ερμηνεία και προσέγγιση. Εκτός από τα στοιχεία της προσωπικής δικαίωσης, μιας και η ίδια αποτελεί στέλεχος του χώρου της Νέας Δημοκρατίας από τα εφηβικά της κιόλας χρόνια -αυτά είναι στοιχεία προσωπικού χαρακτήρα και αξίας τα οποία ομολογουμένως δεν μπορεί και δεν υπάρχει λόγος να θίγονται εύκολα- προσφέρονται και άλλες γωνίες ανάλυσης.

Διότι η εκλογή της σε ένα θεσμικό αξίωμα, ως εκπρόσωπος του λαού της Καστοριάς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, σημαίνει ότι ανέλαβε τις ευθύνες ενός αξιώματος το οποίο μέχρι μερικά χρόνια πριν, ήταν από μόνο του στο υψηλότερο βάθρο. Ως στόχος απαιτούσε ιδιαίτερες ικανότητες και δοκιμασίες με αποτέλεσμα να θεωρείται περίπου άπιαστος.

Η ετυμηγορία της σταυροδότησης των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ασφαλώς και είναι δεδομένη. Ωστόσο η εκλογή της, χωρίς προηγουμένως στα χρόνια που πέρασαν από την κοινωνική της δράση και την εν γένει εικόνα της, να έχει καταστεί ευρύτερα κατανοητό ότι μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά, όχι μόνο στην διαδικασία της εκλογής και της εκπροσώπησης της Καστοριάς στα υπουργεία ή την υποβολή ερωτήσεων, αλλά και της συμμετοχής της στο νομοθετικό έργο του Κοινοβουλίου, καθώς και στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδος, είναι εξέλιξη με νόημα: Για την εκλογή κάποιου στο αξίωμα του βουλευτή, ο πήχης δεν βρίσκεται στο ίδιο ύψος που βρισκόταν κάποτε.

Ο θεσμός έχει μεν «εξανθρωπιστεί» και αναπροσαρμοστεί σε ένα πιο λογικό μέτρο, αλλά ταυτόχρονα έχει γίνει πιο ευάλωτος στην βιαστική κοινωνική κριτική, ακόμη και στην αγανάκτηση. Διότι πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η ήττα του κ. Ζήση Τζηκαλάγια οφείλεται (και) στο πολιτικό κόστος της φθοράς λόγω της κρίσης. Γι’ αυτό δεν εκπλήσσεται πλέον ο πολίτης όταν επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα φραστικών και όχι μόνο επιθέσεων σε βάρος των βουλευτών, που κάποτε ήταν στο απυρόβλητο, αφού εκπροσωπούσαν ένα άξιο σεβασμού θεσμό.

Από την άλλη πλευρά, οριστικοποιεί προς το παρόν τουλάχιστον, σε επίπεδο Καστοριάς και Νέας Δημοκρατίας ένα βαθύ μεταβατικό στάδιο. Μακριά με όσα συνέβησαν στο ΠαΣοΚ το οποίο στην Καστοριά εξέλεγε επί ¼ και πλέον του αιώνα τον κ. Φ. Πετσάλνικο, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε μόνιμο βουλευτή, αλλά και δεν αρνούνταν την 2η εκλογή σε βουλευτές της, και ιδίως αν δεν είχε συμπληρωθεί ολόκληρη η τετραετία. Αυτό έγινε σπάνια στο παρελθόν.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, τόσο η κ. Παρασκευή Μπουζάλη, όσο και ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, εκλέχτηκαν μόνο για μια θητεία και δεν μπόρεσαν να επιτύχουν την επανεκλογή τους, έστω κι’ αν, ιδίως στην περίπτωση του κ. Τζηκαλάγια δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τον απολογισμό. Η μεταβολή αυτή, δείχνει την βαθειά διαίρεση και υπονόμευση που πλήττει την Νέα Δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο, η οποία επιτρέπει σε δουκάτα να ανεβάζουν και κατεβάζουν βουλευτές αναλώσιμους και μίας χρήσεως. Με μόνη την διαφορά ότι με τις παρούσες συνθήκες διώχνουν ταυτόχρονο κόσμο από τις τάξεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Για τον λόγο αυτό, η εκλογή της κ. Μαρίας Αντωνίου, στην πιο κρίσιμη καμπή της τελευταίας πολιτικής περιόδου της χώρας, είναι διπλά σημαντική, αφού εν όψει της ρευστότητας που επικρατεί στα ίδια τα κόμματα, στο τέλος θα κληθεί να αποδείξει αν είναι αυτή που θα κλείσει την πόρτα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2013, αρ. φύλλου 673

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/3/13

    Η πιο αποτυχημένη πολιτικός ever!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστίνα8/3/13

    Το νέο της look, πειραγμένο με το photoshop, λόγω [.....].

    http://3.bp.blogspot.com/-_AIjlU0u8bg/UTKSYPbAv3I/AAAAAAAAHng/1HDeBbmWhvw/s1600/antvniou-maria-epitroph-AUDIO-272x300.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/3/13

    Ραχήλ Μακρή για Μαρία Αντωνίου:

    «Η Βουλή βλέπει την κ. Αντωνίου μόνο όταν έρχεται ως «πιστή Πηνελόπη» του κ. Σαμαρά 5 λεπτά πριν τις ονομαστικές ψηφοφορίες για να πει «ΝΑΙ» στα μέτρα εξαθλίωσης των Ελλήνων και του ξεπουλήματος της Δημόσιας περιουσίας. Φαίνεται ότι ακολουθεί τις συμβουλές παλαιοκομματικών Βουλευτών, οι οποίοι πλέον αγγίζουν τα όρια της γραφικότητας, αφού «κατόπιν δικών τους ενεργειών» σώζουν υπηρεσίες τις οποίες ψήφισαν οι ίδιοι να καταργηθούν. Οι συγκεκριμένοι συνηθίζουν να μην επισκέπτονται Υπουργούς, όπως είθισται στη Βουλή ή και στα Υπουργεία για τα θέματα των περιοχών που εκπροσωπούν, αλλά προφανώς προτιμούν τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ «ποτού και ξηρών καρπών».

    Υπενθυμίζουμε, λοιπόν, ότι παρ’ όλες τις «κατ’ ίδιαν συνομιλίες» με Υπουργούς, οι οποίες την κάνουν να απαξιεί να έρθει με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να συζητηθούν τα μείζονα θέματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, δεν κατάφερε να κερδίσει αφορολόγητο Πετρέλαιο για την Καστοριά, αντίθετα με μεγάλη ευκολία είπε «ΝΑΙ» στην εξίσωση Πετρελαίου Θέρμανσης και κίνησης για μια περιοχή που τώρα ξεπαγιάζει και με τα δραματικά αποτελέσματα που είχαμε προσφάτως σε νέους ανθρώπους. Της υπενθυμίζω ότι είμαι Βουλευτής Κοζάνης και όχι Καστοριάς για να έχω «προθέσεις». Ωστόσο ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με όρισε Κοινοβουλευτική εκπρόσωπο όλων των Νομών της Δυτικής Μακεδονίας.

    Οι μόνες προθέσεις μου είναι το καλό της Δυτικής Μακεδονίας και η σοβαρή εκπροσώπηση των πολιτών. Το ξέρουμε ότι δεν είμαστε εύκολοι αντίπαλοι, είμαστε η νέα γενιά πολιτικών που θα βάλουμε ταφόπλακα στο αίσχος της Μεταπολίτευσης και στις παλαιοκομματικές πρακτικές και μεθοδεύσεις Βουλευτών που οδήγησαν τη χώρα στην κατάντια αυτή. Θα πρέπει να μας συνηθίσουν. Αντί να ασχολείται η κ. Αντωνίου με το πρόσωπο μου, ας δικαιολογήσει στον Καστοριανό λαό, γιατί έλειπε από τη συνάντηση όλων των Βουλευτών της Δυτικής Μακεδονίας. Ο Καστοριανός λαός καταλαβαίνει τις προθέσεις της…»

    http://www.kozan.gr/?p=93540

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστος8/3/13

    Ημέρα της Γυναίκας σήμερα. Χρόνια πολλά στις Γυναίκες με μία συμβουλή: Μη ψηφίζετε γυναίκες των "απρεμεντί"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος8/3/13

    Και τι να ψηφιζουν ρε Χρηστο; Γυναικες της νυχτας;
    αφου απρεμιντι σημαινει απογευμα;
    Κι εσυ μια φορα το χρονο της γιορταζεις τις γυναικες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8/3/13

    Διάβασα ότι η κυρία Αντωνίου -αντί για σαφή και σχετική απάντηση- δήλωσε "έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν".
    Και περιμένει να εντυπωσιαστούμε από την αρχαιογνωσία της και να παραβλέψουμε την άγνοιά της στην πολιτική;
    Ας αντιμετώπιζε τουλάχιστον αυτό που της προσήψε η κ. Ραχήλ Μακρή με την απάντηση ότι η Πηνελόπη εκτός του ότι ήταν πιστή, είχε και τους πιο πολλούς μνηστήρες !
    Αλλά δεν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος8/3/13

    Ψήφισε για το Πετρέλαιο!
    Και παγώνουμε.
    Ψήφισε για την "Αθηνά"!
    Και θα φύγει το ΤΕΙ.
    Μήπως έχει δίκαιο η κ. Μακρή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος8/3/13

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8/3/13

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος10/3/13

    Να κοιτάξει η βουλευτίνα μας να κρατήσει αυτό το φύλλο της "Οδού" σαν συλλεκτικό, γιατί τέτοιες δόξες στα Πρόσωπα δεν θα τις ξαναδεί εύκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος13/3/13

    Η Μπουζάλη ήταν Θάτσερ, μπροστά στην Αντωνίου. Μέρα με την νύχτα. Η Καστοριά κατρακυλάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος13/3/13

    Η κ.Μπουζάλη έχει φινέτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ