10.6.13

Κάποτε στην Καστοριά

[στήλη]

Ο νεοκαπιταλισμός στα βήματα του παλαιοκομμουνισμού;

Τι σχέση μπορεί να έχει η “Μονσάντο” με τον Εμβέρ Χότζα; Εκ πρώτης όψεως καμία. Πριν σας ενημερώσουμε για τον στοχαστικό αυτόν συσχετισμό, θα πρέπει να διευκρινίσουμε για όσους δεν ξέρουν, τι είναι αυτή η πολυεθνική “Μονσάντο”, αναφερόμενοι στο παρακάτω κείμενο που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο.

«…Μια εταιρεία-κολοσσός, η οποία έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές μπλεγμένη σε σκάνδαλα, συμπεριφέρεται σαν αποικιοκράτης και επιβάλλει τα προϊόντα της με τρομακτικούς τρόπους, μην διστάζοντας να οδηγήσει ανθρώπους στην φυλακή. Η Μονσάντο δεν ενδιαφέρεται απλώς για το κέρδος. Αυτό που θέλει να επιτύχει, είναι να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο, ελέγχοντας τον πιο σημαντικό παράγοντα για την επιβίωση: Την τροφή. Το παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχειας και του υποσιτισμού που αναμένεται τα επόμενα χρόνια να γίνει ακόμη πιο μεγάλο, η “Μονσάντο” υποστηρίζει πως θα το λύσει. Πως; Με το να καλλιεργήσουμε σε πλανητική κλίμακα τους γενετικά μεταλλαγμένους σπόρους της. Μάλιστα διαφημίζει, ότι οι σπόροι της είναι πιο θρεπτικοί και φτηνοί, συν ότι μπορούν να παραχθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι οι φυσικοί. Στην πραγματικότητα, οι σπόροι της εταιρείας είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από την πείνα!

Η “Μονσάντο”, έχει παρουσία σε 46 χώρες και έχει οδηγηθεί πολλάκις στην δικαιοσύνη κατηγορούμενη για την τοξικότητα των προϊόντων της. Είναι αυτή που είχε δημιουργήσει την δολοφονική διοξίνη “agent orange” που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ, το πυραλένιο, την αυξητική ορμόνη των βοοειδών και πρόσφατα τα γενετικά τροποποιημένα είδη φυτών που καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές. Όλα αυτά τα προϊόντα είναι επικίνδυνα μέχρι θανάτου για τον άνθρωπο και τα ζώα. Κι όμως αυτή η εταιρεία ακόμη δραστηριοποιείται και μάλιστα παρουσιάζεται ως επιχείρηση για το καλό της επιστήμης.

Άρχισε να παράγει το πυραλένιο (PCB) μολύνοντας το ποτάμι που βρισκόταν κοντά στο εργοστάσιό της με 810 τόνους αποβλήτων, χωρίς να ενημερώσει καν τους κατοίκους και χωρίς βέβαια να πάρει μέτρα. Οι επιπτώσεις του PCB στον ανθρώπινο οργανισμό; Προβλήματα στο συκώτι, στο δέρμα, αναπαραγωγικά, βλάβες στο ανοσοποιητικό και στο νευρικό σύστημα, μέχρι και αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου κατά 50%! Το 1995 μετά από έρευνες οδηγήθηκε στο δικαστήριο, απ’ όπου αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία γνώριζε από το 1966 τις επιπτώσεις! Έτσι οι κάτοικοι της γύρω από το εργοστάσιο περιοχής, μεγάλωναν τα παιδιά τους χωρίς να ξέρουν τι κακό είχε συμβεί.

Η “Μονσάντο” άλλαζε μέχρι και τα αποτελέσματα των πειραμάτων της, αποκρύπτοντας καρκινογενέσεις στα ποντίκια που χρησιμοποιούσε ως πειραματόζωα. Επίσης, όταν κυκλοφόρησε την αυξητική ορμόνη των βοοειδών-για να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος-πολλά βοοειδή αρρώστησαν και το ίδιο συνέβη και με ανθρώπους που κατανάλωσαν το συγκεκριμένο γάλα. Όμως ο Οργανισμός Διαχείρισης Τροφίμων των ΗΠΑ είχε εγκρίνει το συγκεκριμένο προϊόν και έστρεψε τους κτηνοτρόφους προς αυτό.

Βέβαια η “Μονσάντο” είχε πάντα και την στήριξη πολιτικών. Πρώτος απ’ όλους ο Μπους ο πρεσβύτερος. Τα τεστ καταλληλότητας και ασφάλειας τροφίμων που η “Μονσάντο” δεν περνούσε, εξαφανίζονταν, ενώ και ο Κλίντον εφάρμοσε πρόγραμμα ασφαλείας τροφίμων που του υπέδειξε η εταιρεία!

Πρόσφατα η εταιρεία αυτή, παρήγαγε φυτά που είναι ανθεκτικά στο φυτοφάρμακο που η ίδια δημιούργησε και κυκλοφορεί, κάτι που δεν ισχύει με τα υπόλοιπα, φυσικά φυτά. Έτσι όμως, αυτό το υλικό που κάνει τα γενετικά τροποποιημένα φυτά ανθεκτικά σε ένα χημικό, χορηγείται και σε όποιον τα καταναλώσει. Καταλαβαίνετε, ότι η “Μονσάντο” με τρόπο εγκληματικό θέλει να επιβάλλει νέες ποικιλίες, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται τα παραδοσιακά-φυσικά προϊόντα.

Σήμερα η εταιρεία έχει την μερίδα του λέοντος στην πώληση γενετικά τροποποιημένων σπόρων, απορροφώντας και μικρές εταιρείες παραγωγής. Πολλοί αγρότες στις ΗΠΑ χρεοκόπησαν, εξαιτίας μηνύσεων της “Μονσάντο” εναντίον τους, που τους κατηγορεί για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας! Κι αυτό γιατί μπορεί ένα φυτό να μολυνθεί από συγγενικό του γενετικά μεταλλαγμένο, μέσω της γύρης που μεταφέρεται. Έτσι προκύπτουν υβρίδια φυτών που έχουν τις ιδιότητες των μεταλλαγμένων. Βέβαια οι άμοιροι οι αγρότες δεν ξέρουν πως και τι έχουν πάθει τα φυτά τους και η εταιρεία τους ζητά αποζημιώσεις με την δικαιολογία πως κλέβουν την πατέντα της! Πάντα-τυχαία- η εταιρεία δικαιώνεται δικαστικά και εξαναγκάζει τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν μόνο τους δικούς της σπόρους…»

Δηλαδή με λίγα λόγια δεν μπορεί κανείς να καλλιεργήσει δικούς του σπόρους παρά μόνο πατενταρισμένους της παραπάνω εταιρείας, τους οποίους θα χρησιμοποιεί μόνο μια φορά καθότι την επόμενη πρέπει να τους αγοράζει.

Ο Εμβέρ Χότζα στην Αλβανία, μετά αφού εδραίωσε τον δικό του κομμουνισμό, απαγόρευσε να καλλιεργούν οι πολίτες τα χωράφια τους για λογαριασμό τους. Όσοι δε είχαν κληματαριές, κήπους ή ζώα στην αυλή τους, θα έπρεπε να παραδίδουν την σοδιά τους στο κράτος, ίσως για να τα διανείμουν δίκαια και να λύσουν το επισιτιστικό πρόβλημα της χώρας τους τότε.

 Ίσως σκεφτούν κάποιοι ότι δεν είναι και τόσο επιτυχημένος ο παραλληλισμός ή η σύγκριση, αλλά υπάρχουν κοινά σημεία. Το κοινό σημείο είναι ότι, δεν μπορεί ο απλός πολίτης να διευθετήσει τα του οίκου του και να καλλιεργήσει την δική του γη όπως αυτός θέλει, ένα πανάρχαιο δικαίωμα, αυτονόητο διαχρονικό και νομοτελειακό, που σε κάποια στιγμή ήθελε να το αλλοιώσει ο κρατικός κομμουνισμός και ο τώρα ο νέος καπιταλισμός. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο καθένας από τους δύο προαναφερθέντες ξεκινούσε από άλλη αφετηρία και με άλλο σκεπτικό.

Εμείς έτσι στοχαστήκαμε ως προς το θέμα αυτό. Αν εσείς δεν συμφωνείτε μαζί μας και στοχάζεστε διαφορετικά είναι δικαίωμα σας, να κάνετε τους δικούς σας στοχασμούς.

1 σχόλιο:

  1. Πολλες ασάφειες έχει το άρθρο. Δεν υπάρχουν στοιχεία με εοιστημονικές αποδείξεις, στατιστικές κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ