10.10.13

ΟΔΟΣ: Φόβος & σιωπή



Παρά το γεγονός ότι ακόμη και το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι συντρέχουν λόγοι να διακοπούν οι διαδικασίες κατεδάφισης του ιστορικού κτηρίου του «Μαθιουδάκη» και εκατοντάδες συμπολίτες ήδη έχουν προσυπογράψει την έκκληση για την σωτηρία του, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε τοπικό επίπεδο, πλην του κ. Ζήση Τζηκαλάγια τ. βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας -και ελαχίστων ανθρώπων που ασχολούνται με τις τέχνες, κανείς (μα κανείς) απ’ αυτούς που λογικά θα έπρεπε να συμπαρασταθούν δημόσια στην κίνηση για την διάσωση του ιστορικού κτηρίου, δεν ευαισθητοποιήθηκε.
Ούτε μεμονωμένα όσοι λόγω αντικειμένου θα έπρεπε να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι (πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες,) ούτε συλλογικά όσοι συμβολίζουν κάτι περισσότερο (Δικηγορικός, Ιατρικός Σύλλογος κλπ).

Οι προβεβλημένοι αυτού του τόπου στον τόπο τους, ή είναι τόσο απορροφημένοι από τις υψηλότερης αξίας επιλογές τους που προασπίζονται στο όνομα του κοινωνικού συμφέροντος, ή δεν θέλουν να αντιπαρατεθούν με τους πολιτικούς που ασκούν εξουσία: από την βουλευτή και τον αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και τον δήμαρχο Άργους Ορεστικού, αλλά και τον γενικό γραμματέα της ΝΕ ΠαΣοΚ.

Η κατάσταση δεν άλλαξε παρά το γεγονός ότι ο κ. Πάνος Τσολάκης, που κατάγεται από την Καστοριά (καθηγητής ΑΠΘ) πραγματοποίησε ακόμη και διάλεξη για το θέμα. Στο ίδιο μοτίβο της σιωπής και της αδιαφορίας παρέμειναν οι «ταγοί» της πόλης.

Και ενώ εδώ αδρανούν, γνωστοί Καστοριανοί που ζουν στην Αθήνα, όπως οι κκ. Μ. Μπατρίνος, Α. Πηχιών, Β. Τσεμάνης, παρεμβαίνουν δημόσια και με κοινή επιστολή τους προς την πρόεδρο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σώζουν τα προσχήματα. Εν τω μεταξύ εδώ, ακόμη κρατεί ο θρήνος του παλιού γυμνασίου της Κουμπελίδικης.


* * * 

Προς την
Πρόεδρο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου
κα Λίνα Μενδώνη
Μπουμπουλίνας 20-22 - Αθήνα

Αξιότιμη κα Μενδώνη,

Η συμβολή του ΚΑΣ στην ανάδειξη και την διαφύλαξη του αρχαιολογικού πλούτου της πατρίδας μας και οι δυσκολίες και το θάρρος που απαιτεί το έργο του είναι γνωστά στην κοινωνία και έχουν την πλήρη υποστήριξη και την ευγνωμοσύνης της.
Με αυτή την παραδοχή υποβάλλουμε την παράκληση να επανεξεταστεί από το ΚΑΣ η περίπτωση του παλαιού στρατώνα της Καστοριάς, ενός λιθόκτιστου κτίσματος που στέγαζε από την απελευθέρωση της Καστοριάς και στο πόλεμο του 1940 το στρατό της ακριτικής αυτής πόλεως. Η κατεδάφισή του θα στερήσει την Καστοριά από ένα μεγάλο πέτρινο οίκημα σε ωραίο μέρος στην είσοδο της πόλεως (φωτογραφία στην εφημερίδα ΟΔΟΣ εσωκλείεται), το οποίο κάλλιστα μπορεί να μετατραπεί σε αρχαιολογικό μουσείο που έχει ανάγκη η πόλη ή σε Εκθεσιακό Κέντρο.
Η διάσωση αυτού του κτιρίου και η μη επανάληψη της καταστροφής του ωραίου νεοκλασικού κτηρίου του Γυμνασίου στο κέντρο της πόλης, που ακόμα ντροπιάζει την Καστοριά θα αποτελεί μια ακόμη σωστική επέμβαση στο ενεργητικό του ΚΑΣ.

Με τιμή

Μενέλαος Μπατρίνος
Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Αναστάσιος Πηχίων
Οφθαλμίατρος ε.α. Ταξίαρχος Υγειονομικού

Βασίλειος Τσεμάνης
Επίτιμος Διευθυντής Ορθοπεδικός Κλινικής «ΥΓΕΙΑ»



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουνίου 2013, αρ. φύλλου 696



Επιλογή σχετικών κειμένων:

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/10/13

    Συγχαρητήρια στους συμπατριώτες μας που δεν μας ξέχασαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/10/13

    Γιατί φοβούνται οι "προσωπικότητες" της Καστοριάς (εννοώ που ζουν στην πόλη) να τοποθετηθούν δημοσίως;
    Αρχιτέκτονες, υποψήφιοι, δημοτικοί σύμβουλοι, κυρίες που πίνουν τσάϊ, κουλτουριάρηδες, λαογράφοι. πρόεδροι συλλόγων, έξυπνοι δημοσιογράφοι, γλάστρες οικολόγοι των ΜΜΕ... ων ουκ έστι αριθμός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασίλειος10/10/13

    Δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό θέμα στα κοινά το οποίο αντιμετωπίζεται με φόβο και σιωπή. Το θάρρος και ο λόγος αποτελούν πλέον την εξαίρεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/10/13

    Φιλαράκο 2........ ξέχασες τους δασκάλους μπρε!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιμόζα η αισχυντηλή10/10/13

    Για τον δεύτερο σχολιαστή

    Οι αληθινές προσωπικότητες δεν φοβούνται. Όσον αφορά στον δημόσιο λόγο τους όμως, να μου επιτρέψεις ορισμένες επιφυλάξεις για την ώρα και τον τρόπο.
    Σίγουρα όμως έχεις δίκιο, όταν έχεις υπόψιν τον συνολικό αριθμό (έστω κατά προσέγγιση) των ανθρώπων που διαγκωνίζονται στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τις πρωτοκαθεδρίες και τις φωτογραφίες.
    Για να μην αναφέρω τα οφφίκια και τους τίτλους.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι "μαζί με το ξερό θα καεί και το χλωρό"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λεωνίδας10/10/13

    Και οι τρεις Καστοριανοί, οι οποίοι βρίσκονται σε εγρήγορση για τα θέματα του τόπου καταγωγής τους, τιμούν την Καστοριά !
    Δικαίως μπορεί να θεωρείται ο καθένας τους και ένας Ευπατρίδης !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το λουλουδάκι του μπαξέ11/10/13

    Δίκαιο έχουν όσοι διαμαρτύρονται προσδοκώντας την ετοιμότητα και την δραστηριοποίηση των λεγόμενων "πνευματικών ανθρώπων".
    Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούν όλοι να είναι μέσα σε όλα. Αρκεί να παρεμβαίνουν δραστικά έστω και λίγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ