10.12.13

Μας αρέσει να μαθαίνουμε γερμανικά



Το Glossomobil (Γερμανικά σε Κίνηση) του Ινστιτούτου Γκαίτε επισκέφτηκε το σχολείο μας το Φεβρουάριο 2013 μετά από πρόσκληση της καθηγήτριάς μας κ. Ξανθίππης Μπαλλή και την υποστήριξη του διευθυντή κ. Παναγιώτη Κυρατζή και των υπολοίπων καθηγητών μας. Πρόκειται για ένα μοναδικό όχημα πολιτισμού εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα εργαλεία και εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό που μεταφέρει τη γερμανική γλώσσα και κουλτούρα σε όλη την Ελλάδα εμπλουτίζοντας το μάθημα των γερμανικών με πρωτότυπο διδακτικό υλικό, μουσική, παιχνίδια και δώρα. Όλοι οι συμμαθητές μας έμειναν ενθουσιασμένοι!
Από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Απρίλιο 2013 υλοποιήσαμε με την κ. Μπαλλή ένα πρόγραμμα για το Γερμανικό πολιτισμό. Αφού ασχοληθήκαμε αρχικά με τη γερμανική ιστορία θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για τη σύγχρονη Γερμανία. Χωριστήκαμε σε ομάδες και αναζητήσαμε πληροφορίες. Μάθαμε λοιπόν ότι οι περισσότεροι Γερμανοί περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στα πάρκα με το σκύλο ή τους φίλους τους, στον κινηματογράφο ή βλέποντας τηλεόραση, ότι ξοδεύουν για τις διακοπές τους 1000 με 1500 ευρώ το άτομο, ότι έχουν 25 με 30 μέρες διακοπές το χρόνο, ότι ο μέσος Γερμανός παίρνει γύρω στα 1300 ευρώ το μήνα, ότι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα στην εκπαίδευση παρά στο ντύσιμο και την ψυχαγωγία τους, ότι το ποσοστό φτώχειας κυμαίνεται στο 13%, μάθαμε για το ρόλο των συνδικάτων στους αγώνες των εργαζομένων, ποια είναι τα σημαντικά ΜΜΕ και η Deutsche Welle, ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλύπτουν σχεδόν το 50%, ότι η βιολογική γεωργία κυριαρχεί στις γερμανικές καλλιέργειες, ότι η γερμανική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία, ότι οι περισσότεροι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος και συνηθίζουν να κυκλοφορούν με ποδήλατο, ότι είναι ιδιαίτερα αυστηροί σε θέματα οικολογίας, προστασίας του περιβάλλοντος και ανακύκλωσης κι επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες, ότι η Γερμανία με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εξαγωγών αποτελεί τη μεγαλύτερη εθνική οικονομία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως.
Όμως τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… Έτσι, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μία εκδρομή στο Βερολίνο, την πρωτεύουσα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για να δούμε από κοντά όσα μάθαμε όλη τη χρονιά. 30 μαθητές και μαθήτριες με το Διευθυντή μας κ. Κυρατζή και τους καθηγητές μας κ. Τσιάτσιου, κ. Σιαμαντούρα και κ. Μπαλλή ζήσαμε ένα μοναδικό τετραήμερο που θα θυμόμαστε για πάντα!
Το Μάιο του 2013 οι συμμαθητές μας Κατερίνα Χατζηθεοδώρου, Ελευθερία Παπαδοπούλου, Βαγγέλης Μπάσιος, Ελίνα Μαλεγγάνου, Καλλιρόη Κυριάζου και Ορέστης Πετρόπουλος πέτυχαν με την εθελοντική βοήθεια της καθηγήτριάς μας κ. Μπαλλή στις εξετάσεις Γερμανικής Γλώσσας του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, επιπέδου Α2.
Λένε ότι «η δημόσια εκπαίδευση δεν αξίζει»… Λένε ότι «η ξένη γλώσσα στο σχολείο είναι η ώρα του παιδιού»… Λένε ότι «για να μάθεις πρέπει να ζοριστείς»…
Εμείς πάντως λέμε: Μας αρέσει να μαθαίνουμε γερμανικά στο 3ο Γυμνάσιο Καστοριάς!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες 
του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Σεπτεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 705

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ