11.1.14

Λόγος & Αντίλογος

 «Περί συνδικαλιστών»

Αγαπητέ κ. διευθυντά

Σε σχόλιο τοπικής εφημερίδας χαρακτηρίζονται "επαναστάτες του καναπέ" συλλήβδην οι μη προσελθόντες καθηγητές στην έκτακτη συνέλευση της ΕΛΜΕ Καστοριάς για λήψη αποφάσεως εν όψει πενθημέρων απεργιών (επί 500 μελών παρευρέθησαν μόνο 60, κατά την εφημερίδα). Φυσικά, ουδεμία αντίρρηση, υπάρχουν και του τύπου αυτού καθηγητές και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι. Αλλ' εξ ίσου βέβαιο τυγχάνει ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι καθηγητές λόγω και της κεκτημένης πείρας γνωρίζουν και συνειδητοποιούν ότι η συμμετοχή τους σε αυτές τις συνελεύσεις είναι, τουλάχιστον, χάσιμο χρόνου, εκτός από την αηδία για όσα λέγονται με ακρισία και με φανατισμό.

Οι επαγγελματίες "συνδικαλιστές", φωστήρες "εφ' όλης της ύλης", εφ' όλων των θεμάτων, βγάζουν όλα τα απωθημένα τους, όλα τα κομματικά πάθη και μιλούν φληναφούντες επί παντός επιστητού. Αυτοπροσδιορίζονται οικονομολόγοι πρώτου μεγέθους, πολιτειολόγοι και ειδήμονες της ακολουθητέας πολιτικής γραμμής. Χρησιμοποιούν φράσεις κλισέ μυριάκις επαναλαμβανόμενες για εντυπωσιασμό. Λίγο τους ενδιαφέρει η επίλυση προβλημάτων του κλάδου. Ατομικά, η επανεκλογή τους, ώστε να τους υπολογίζει στο σχολείο ο διευθυντής, σε βαθμό μάλιστα που να τους φοβάται, και γενικότερα η ανατροπή της κυβερνήσεως.

Από το 1982 αυτού του είδους και αυτού του τύπου συνδικαλιστές εξετράφησαν, ευνόητον ότι πλεονάζουν κραυγαλέως οι του αριστερού χώρου. Μια αποκρουστέα τακτική αυτής της κατηγορίας "συνδικαλιστών" της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης είναι ότι εκλιπαρούν λείχοντες τους συναδέλφους τους να τους ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές του κλάδου ή στις δημοτικές ως συμβούλους, με τον επιδιωκόμενο σκοπό να επιτυγχάνουν την επιθυμητή απόσπαση ή μετάθεση. Αν δε τοποθετηθούν σε κάποιο γραφείο, γίνονται θρασείς τυραννίσκοι.

Ακούω σχόλια συναδέλφων τους για ένα "συνδικαλιστή" τέτοιας περιπτώσεως, που συμπεριφέρεται με ιταμότητα σε συναδέλφους του. Ίσως συνέχεται, κατέχεται από κάποιο σύμπλεγμα μειονεξίας, γιατί στο μάθημά του δεν γίνεται γραπτή εξέταση... Να τα προσέχουν και να τα μαθαίνουν αυτά οι κ. διευθυντές, όχι να εκτίθεται το γραφείο -η υπηρεσία- από την ιταμή συμπεριφορά κάποιου απεσπασμένου συνδικαλιστή.

Να ξεχάσω(;) τι μου είχε αφηγηθεί καθηγητής σε μια μεγάλη απεργία της ΟΛΜΕ το 1977! Παρουσία 7-8 καθηγητών, ένας συνάδελφός τους, παρότι ομοϊδεάτης, όμως μετριοπαθής ων εξέφρασε αμφιβολία για ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Και ο συνδικαλιστής του χώρου του τον περιάδραξε και τον... αποστόμωσε: Βρε, μ..., δραχμή ας μη πάρουμε! Δεν θα πέσει;;... (εννοούσε, φυσικά, η κυβέρνηση). Πόσο άλλαξε η νοοτροπία και η τακτική των σημερινών συνδικαλιστών; Μήπως έγιναν ακόμη χειρότεροι;

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Θεόφραστος ο νεώτερος



Η ΟΔΟΣ καταχωρεί την επιστολή χωρίς να συμμερίζεται τους χαρακτηρισμούς οι οποίοι είναι εξαιρετικά γενικοί και αόριστοι και κατά την εκτίμησή της δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά με άτομα. Η έκδοση προβαίνει στην καταχώρηση με την πεποίθηση ότι ο συντάκτης της ήθελε να ασκήσει κριτική σε νοοτροπίες και όχι σε πρόσωπα.

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/1/14

    Κάτων ο Τιμητής ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/1/14

    Είναι κι αυτό μια άποψη. Επισφαλής γενίκευση όμως. Έχει ως αφετηρία μεμονωμένα περιστατικά και προσπαθεί να το παρουσιάσει σαν γενικώς ισχύον πρόβλημα. Με ποια σκοπιμότητα άραγε;
    Η διάχυτη εμπάθεια και η εσκεμμένη παράλειψη της θετικής προσφοράς των συνδικαλιστών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο γράφων απεχθάνεται τον αριστερό χώρο και μετέρχεται μέσα "ανορθόδοξου πολέμου", όπως έκαναν πάντοτε οι έχοντες φασίζουσα νοοτροπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/1/14

    Ναι καλά... Επειδή μάς φταίνε πέντε έξι κερχανατζήδες, χτυπάμε τώρα όλον τον κλάδο; Δηλαδή πιο καλά ήταν τότε που οι καθηγητές διορίζονταν μόνο με πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων;
    Πού τα λέει αυτά ο γερο Θεόφραστος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/1/14

    Ντιπ καλά! Κάθε πικραμένος μπορεί σήμερα να πιάνει έναν υπολογιστή και να γράφει ό,τι τού κατέβει.
    Κάτι τέτοια είναι για το προσωπικό Ημερολόγιο του καθενός, άμα θέλει σώνει και καλά να τα γράψει, και όχι να περιμένει ότι θα πείσει κιόλας.
    Πού είναι τα επιχειρήματα, πέρα από κάποια σαθρά παραδείγματα;

    Altera pars

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/1/14

    "Από το 1982..." ;;;
    Κι εσύ αντιΠΑΣΟΚΟΣ, Θεόφραστε;
    Καλύτερα ήταν πριν που οι "συνδικαλιστές" ήταν διορισμένοι από τη χούντα; Όπως και στα Πανεπιστήμια είχαν την δική τους "ΕΦΕΕ".
    Θυμάσαι, "σειρά" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/1/14

    Αγαπητή "Οδός"
    Δεν ξέρω εάν έχει σχολιαστεί αυτή η επιστολή που δημοσιεύετε, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει αναρτηθεί κανένα σχόλιο.
    Ό,τι και να γραφεί πάντως από Ανώνυμους που είναι "έξω από τον χορό" (όπως κι εγώ), η απάντηση που προέχει είναι αυτή του σημερινού Προέδρου της ΕΛΜΕ Καστοριάς.
    Ισχύουν ή όχι αυτά που διατείνεται δημοσίως ο "Θεόφραστος ο Νεώτερος" ;
    Το ΔΣ της ΕΛΜΕ το χρωστάει στον κλάδο του να απαντήσει, εφόσον θίγεται η τιμή και η υπόληψή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Athena12/1/14

    Αδικεί ο "Θεόφραστος" όχι απλώς τους εργαζόμενους που συνδικαλίζονται με το δικαίωμα του "εκλέγειν", αλλά κυρίως εκείνους που αξιώνονται το "εκλέγεσθαι".
    Κανείς δεν αρνείται τα ολισθήματα, όπως και σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
    Είναι χρέος όλων μας όμως να αναγνωρίζουμε ότι τα δίκαια αιτήματα του κάθε κλάδου μόνο με δημοκρατικούς αγώνες ικανοποιήθηκαν.
    Και δεν είναι μόνο τα οικονομικά. Η άδεια ανατροφής τέκνου π.χ. λίγο ανακούφισε τις σημερινές οικογένειες ;
    Και μην ξεχνάμε ότι αρκετοί συνδικαλιστές (με ή χωρίς εισαγωγικά) όχι απλώς δεν έριξαν την κυβέρνηση (όπως υπαινίσσεται ο γράφων), αλλά δεν γλίτωσαν και από την απόλυση ελέω τρόικας.
    Άρα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος12/1/14

    Πες και έναν καλό λόγο, ω Θεόφραστε !
    Ο κάλαμός σου στάζει φαρμάκι.

    Υπατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ