9.4.14

Μία άλλη μουσική παρέα…



Τα αισθήματα μας στο τέλος της Σαββατιάτικης βραδιάς στη φιλόξενη αίθουσα του ξενοδοχείου «Έσπερος» ήταν πρωτόγνωρα για «φιλανθρωπική μουσική βραδιά». Τα κίνητρα της μουσικής συντροφιάς της κ. Ναταλίας Σέροβα – Χωλοπούλου είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι γι’ αυτή τη διαφορά.
Προσπαθώντας να εξηγήσω το απρόσμενο καλό που πάντα η στιγμή καταφέρνει να φέρει, αναζητώ την ετυμολογία της λέξης «μουσική». Διαβάζω στο «έγχορδο» (www.enxordo.gr) ότι «…η μουσική, ένα δώρο των Μουσών, στην αρχαία Ελλάδα προσδιόριζε και χαρακτήριζε τον άνθρωπο που πράττει, σκέφτεται και αισθάνεται. Έτσι ως μέσο πνευματικής ωρίμανσης, η λέξη που θα χαρακτήριζε την αρχαία ελληνική μουσική, δεν είναι η λέξη «τέχνη» αλλά οι λέξεις παιδεία και δύναμη».
Παιδεία και δύναμη…
Την κ. Σέροβα δεν είχε τύχει να την γνωρίσω αν και ζούμε χρόνια στην ίδια πόλη. Ας κατηγορήσω τον αυτισμό και τις απαιτήσεις του και γι’ αυτό, για να αισθανθώ ελαφρώς καλύτερα για την μουσική μου ένδεια. Κέφι, ενέργεια, ενθουσιασμός η πρώτη εντύπωση που απεκόμισα.
Ο μικρός Νίκος Χωλόπουλος, δεν θα μπορούσε να υστερεί με τέτοια μητέρα. Με εκφραστικότητα ανεπιτήδευτη, άνοιξε τη βραδιά και μας έπεισε να δούμε τα πράγματα αλλιώς καλώντας μας με το χαριτωμένο τραγούδι του να αναλογιστούμε πως δεν υπάρχουν κακοί λύκοι παρά μόνο μέσα στις σκέψεις μας. Ένας πιτσιρίκος γεμάτος θετική ενέργεια, πλαισιωμένος από τους χαρισματικούς συνομήλικους του Εγρέ Θεόδωρο και Εγρέ Χριστίνα.



Στη συνέχεια οι αδερφές Παπαθανασίου. Η Μαρία και η Καλλιρόη, καθηλωτικές στις ερμηνείες τους, μας ξεκούρασαν από το τηλεοπτικό σοκ της «διαγωνιζόμενης» μουσικής προκάτ κουλτούρας. Μπροστά στα μάτια μας δύο έφηβες που τους αρκεί η μουσική. Στ’ αυτιά μας μια άλλη μουσική που αρκείται σε δύο έφηβες και την αφοσίωσή τους. Μία άλλη Παιδεία, μουσική. Μία ακόμη ανέλπιστη χαρά, μία ανάταση. Τυχεροί γονείς... Στη συντροφιά των νεαρών κοριτσιών και η εκφραστικότατη, γλυκύτατη Δαρλαγιάννη Ιωάννα.
Στη συνέχεια ο πατέρας των κοριτσιών Παπαθανασίου που μάλλον ψευδώς δήλωσε πως τραγουδά για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό. Αν λέει αλήθεια, ο Κώστας στέρησε από πολλούς πολλά και απ’ τον εαυτό του ακόμη περισσότερα. «Δεν έκανε ταξίδια μακρινά…» μας τραγούδησε σαν επαγγελματίας ερμηνευτής και μας ταξίδεψε μακριά.
Την κ. Μπάκαρη πάλι την ήξερα καλά, αλλά όχι ως ερμηνεύτρια. Εκείνη πάλι γνωρίζοντας το ταλέντο της (βραβευμένο στα παιδικά της χρόνια) μάλλον αγαπά πολύ τους φίλους της για να τους χαρίζει σε αποκλειστικότητα τις ερμηνείες της. «Τζιβαέρι» τραγούδησε η Ρίτσα και φώτισε την αίθουσα.
Ο Γιάννης Στούμπος, τρίτος στην παρέα των «μεγάλων», με το δικό του ξεχωριστό ηχόχρωμα, έδωσε με την εμπειρία του υποσχέσεις για ακόμη μεγαλύτερα και απαιτητικότερα ταξίδια της μουσικής του συντροφιάς.


Στο φινάλε το ζεστό χαμόγελο και το κέφι της Κατερίνας Τριανταφύλλου. Ερμηνεία με ένταση και ψυχή και στιχουργικές ικανότητες αξιοζήλευτες. Η «Καστοριά» της, εμπνευσμένη από την αγάπη για την πόλη που την κέρδισε «κλέβοντάς» την από τον Βόλο που τη γέννησε, κέρδισε αμέσως τις καρδιές μας.
Παιδεία και δύναμη λοιπόν τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων της μουσικής…
Στο άκουσμα της ιδέας της εκδήλωσης δεν υπήρξαν δεύτερες σκέψεις όπως μας είπε η κ. Σέροβα. Δεν είπε πολλά είναι η αλήθεια. Φρόντισε όμως να κάνει πολλά. Με τους κώδικες τους δικούς μας, στον κόσμο των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών και του αυτισμού, αυτή είναι η ισχυρότερη απόδειξη της ειλικρίνειας των προθέσεων της. Οι μουσικές της σπουδές και η καλλιέργεια της συμπληρώνουν απλώς την εικόνα μιας πραγματικής κυρίας.
Συνειδητοποιημένοι, ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας υπό την καθοδήγηση μίας δυνατής, πληθωρικής προσωπικότητας συνδράμουν το έργο του Σωματείου μας. Είμαστε σίγουρα στο σωστό δρόμο!
Καινούριοι μας μουσικοί φίλοι σας ευχαριστούμε απ’ τα βάθη της καρδιάς μας!
Ευχαριστούμε επίσης θερμά τη Διεύθυνση του ξενοδοχείου «Έσπερος» για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και την άψογη εξυπηρέτηση.

Γεώργιος Πάνος
Πρόεδρος ΔΣ Εταιρεία Προστασίας 
Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 722


1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ