2.4.14

Λόγος & Αντίλογος

Τα 58 μανιτάρια της κεντροαριστεράς


Ακούστηκε πριν λίγο καιρό από τα Μ.Μ.Ε. ότι 58 διανοούμενοι προτείνουν πως πρέπει ν’ ανασυσταθεί η κεντροαριστερά...  Πολλοί ομοϊδεάτες το ασπάστηκαν, άλλοι πάλι το θεώρησαν ανέφικτο. Εμείς όμως λέμε μπράβο στους διανοούμενους, γιατί με την απερισκεψία ή την ηθελημένη σκέψη δεν διαφέρουν από τους προπαγανδιστάς της περιόδου 1942-1945 του εμφυλίου πολέμου, του μόνου…
Ήταν αυτοί που δημιούργησαν τον ΕΠΟΝ-ΕΑΜ-ΕΛΛΑΣ το κομμουνιστικό κόμμα με όλα τα δεινά της εποχής και τον μετέπειτα συμμοριτοπόλεμο 1946-1949.

Βέβαια… διανοούμενοι και τότε. Δάσκαλοι, καθηγητές όλων των βαθμίδων, συγγραφείς, καλλιτέχνες κλπ. Ακριβώς το ίδιο και τώρα… ύστερα από 70 χρόνια υποτίθεται μορφωμένοι ή καλλίτερα παραμορφωμένοι, όπως επίσημα το δηλώνουν με τις 58 υπογραφές τους, προχωρούν στη διχόνοια τον ελληνικό λαό, τον διαιρούν ξανά. Εκείνο που επιζητούν είναι η αντάρα για να αρπάξουν πάλι την εξουσία στα χέρια τους, με θύμα, όπως πρώτα τον λαό. Όλα καλά σχεδιασμένα, θα έχουν καμιά επαφή κι έξω.
Σαν αυτούς ήταν και εκείνοι δάσκαλοι, καθηγητές γεωπόνοι, άλλοι επιστήμονες που ήταν αρ- χηγοί στην κατοχή και συνέχισαν να είναι αρχηγοί και στον συμμοριτοπόλεμο.

Εγώ δεν θα αναφερθώ σ’ όλη την Ελλάδα, θα περιοριστώ σε λίγα ονόματα της περιοχής μου. Στον Υψηλάντη, αντάρτικο όνομα και σ’ ένα Φώτη επίσης αντάρτικο ό-νομα. Και άλλοι ουκ ολίγοι πνευματικοί διανοούμενοι.
«Τούτο τον λόγο θα σας πω, κι’ άλλον κανέναν. Μεθύστε με το αθάνατο κρασί του ‘21», όπως έλεγε ο τελευταίος διανοούμενος Κωστής Παλαμάς.
Να τα λοιπόν τα νέα μαργαριτάρια μέσα στον χειμώνα, τα οποία χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο. Σύμπτωση οι περίοδοι κρίσιμες εποχές για τη ζωή της χώρας, οι ξένοι εχθροί που βοηθούσαν τότε και τώρα οι Δυτικοί. Επανάληψις του ίδιου έργου. Που το ξέρουμε μπορεί να ξαναπέσουν πάλι λίρες από τον ουρανό;!

Όλοι αυτοί οι διανοούμενοι τελείωσαν τα πανεπιστήμια χωρίς να πληρώσουν ούτε μια δραχμή για τους καθηγητάς, για τα βιβλία στα κτήρια, τις επιστημονικές κλινικές, τα εργαστήρια, και τόσα άλλα οι περισσότεροι την σίτιση, τον ύπνο κλπ. Όλα δωρεάν από τον ιδρωμένο λαό, και η αχαριστία τους μεγάλη.. Είναι οι μοναδικοί σ’ ολόκληρο τον κόσμο που δεν ανταποδίδουν, έστω ολίγα, προσφορά στον λαό που τους μόρφωσε.
Το εναντίον πρωτοστατούν σ’ όλες τις κινητοποιήσεις των φοιτητών δεν ενδιαφέρονται για την κτηριακή περιουσία (πανεπιστήμια) χρόνια τώρα τρέχουν πίσω από τα κόμματα, γίνονται υπουργοί, υφυπουργοί, γ. γραμματείς και ένα σωρό άλλο θέσεις κρατικές και ακόμη ως επαγγελματίες είναι γνωστός ο τρόπος συμπεριφοράς τους.

Μπροστά από όλα το ατομικό συμφέρον, δεν πάει να καεί ο τόπος; Πότε και πού εμφανίστηκαν ή πρότειναν ομαδικά όπως τώρα για την αλλαγή της κοινωνικής και διοικητικής μεταρρυθμίσεως του κράτους; Πού παρουσιάστηκαν πιο πάνω από τους ελλειμματικούς ας το πούμε έτσι πολιτικούς; Ποτέ… Κρυμμένοι και υποταγείς μέχρι βλακείας.
Είναι τόση η απροθυμία τους, για την ανάπτυξη της χώρας που δεν χαρακτηρίζεται.
Να το παράδειγμα. Οι διανοούμενοι αυτές τις ημέρες δεν παραδίδουν τους καταλόγους στο κράτος, γιατί βόλεψαν όλα τα σόγια τους και τους φίλους τους;

Κεντροαριστεροί θαμώνες του Κολωνακίου… Έστω και μια φορά ενδιαφερθείτε για τον τόπο σας. Περιμέναμε άδικα να ηγηθείτε μιας ειρηνικής Εκστρατείας ενημερώσεως για διαφώτιση και σωστή ενημέρωση για την μεγάλη κρίση που περνά ο τόπος. Ποιος και γιατί την προκάλεσε; Ποιος είναι ο σημερινός και ο προχθεσινός εχθρός; Ο συμφεροντολόγος-ξένος παράγοντας. Να μπείτε μπροστά και να διαφωτίσετε την νεολαία να αμυνθεί για το καλό της, να κυνηγήσουμε τους γνωστούς δυτικούς εκμεταλλευτάς και πώς θα ξαναγίνουμε γνήσιοι πατριώτες και όχι δούλοι των συμφερόντων τους, που μας βγάζουν ανδειάντροπα: Έχω το όπλο στο τραπέζι…
Να απειλείται ολόκληρη η χώρα; Που ήσουνα παραμορφωμένε; Όταν το έλεγε ο ξένος που τώρα ζει στην Αμερική… Εσύ περιμένεις την αντάρα να δράσεις, αυτό κάνεις και τώρα. Δυστυχώς λαέ τέτοιους διανοούμενους έφτιαξες με τον ιδρώτα σου.

Έχω ακόμη έντονη στη μνήμη μου την θλιβερή εικόνα των διανοούμενων. Τους είχε μαντρώσει ο δικτάκτορας όλους στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τους είχε κάνει σκόνη: Υμείς και υμείς θλιμμένοι συγγενείς, όλοι σκυμμένο το κεφάλι σαν μικροί μαθητές νηπιαγωγείς άφωνοι-για κλάματα.
Κι όλα αυτά για δυο λόγους. Πρώτον να μην χάσουν τα κεκτημένα. Και δεύτερον, γιατί οι περισσότεροι δεν είχαν τα προσόντα και αλληθώριζαν γιατί δεν κάνανε σωστά τη δουλειά τους.
Και σήμερα βγαίνετε και συστήνετε να ενωθούν οι μισοί Έλληνες εναντίον των άλλων. Όπως τότε που προαναφέραμε 1942-1945.

Ε, διανοούμενοι πράγματι χάσατε το μυαλό σας. Ομόνοια χρειάζεται ο λαός πάντοτε στις κρίσιμες στιγμές, σωστές συμβουλές, βοήθεια από κάποιους που χρωστάνε πολλά στην πατρίδα, γιατί σας πλήρωσε ακριβά και εισπράττει λίγα και με τα έργα σας την δημιουργείται προβλήματα. Έχετε μεγάλη δύναμη, σωστή θέληση δεν έχετε.
Οι διαφορές υπάρχουν στη φύση και στην φύση μας. Πρέπει να υπάρχουν.

Εκείνο όμως που πρέπει να αναπτύξουμε είναι να έχουμε ομόνοια, αγάπη για την πατρίδα και για την συνέχεια της, γιατί νεότερα κράτα βρήκαν τον δρόμο τους και εμείς ακόμη βλαπτόμεθα μόνοι μας , από κακούς συμβούλους, όπως εσείς που βλέπετε μόνο το συμφέρον σας. Το δείχνουν οι συστάσεις σας.
Η διχόνοια μπορεί να βοηθάει εσάς τους λίγους, αλλά βλάπτει και τα παιδιά σας αργότερα. Οδηγήστε τη χώρα στην ομόνοια νικήστε τον εαυτό σας από πού αλλού να περιμένει ο λαός βοήθεια; Αν εσείς οι διανοούμενοι πολεμάτε την χώρα μας τόσο ανεύθυνα, ποιος είναι τότε άλλος ο εχθρός μας…

Με τιμή
Ν. Πρώιος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Νοεμβρίου 2013, αρ. φύλλου 715

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος2/4/14

    κρίμα...

    Τίποτα δεν έχει αλλάξει σεβαστέ κ. Νίκο
    (εννοώ και στη δικήσας φρασεολογία-ορισμούς...)
    Το κείμενο αυτό μπορέι να διαβαστεί ως γραμμένο το 1935 .... το 1946... το 1967...
    Για όλα φταίνε οι διανούμενοι, οι κεντροαρσιτεροί τεμπέληδες και οι κουμμουνιστές

    "Ένας μη κομμουνιστής πάντως"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ