19.5.14

Λόγος & Αντίλογος



Κύριε Διευθυντά,

Στην «Αυγή» του μακαρίτη Περδίκκα Παπακώστα (ΟΔΟΣ, 30-1-2014) εμπεριέχονται δυό-τρεις φράσεις αγοραίες . Αν και είχε κάποια αισθητική ο μακαρίτης (καθ’ ότι πτυχιούχος πανεπιστημίου, χημικός), δεν βρήκε  τρόπον να παρουσιάσει αυτό που ήθελε με άλλη διατύπωση (με αποσιωπητικά, κ.λ.π.) και  μας μετέφερε ωμά αισχρές λέξεις σε δημοσίευμα-κοινό για όλους. Μόνο στα δικαστήρια ενίοτε υποχρεώνεται ο μάρτυς ή άλλος διάδικος να μεταφέρει το άκουσμα αυτολεξεί. Δεν γνωρίζω πολλά από την δημοσιογραφική σας δεοντολογία, διερωτώμαι μήπως εσείς επιβαλλόταν ή μπορούσατε στα επίμαχα σημεία να επέμβητε, ώστε να μη μεταφέρονταν αυτού του είδους ασχημίες. Προλαμβάνω την ένσταση με το πιθανό εύλογο ερώτημα: γιατί δεν αγανακτείς γι’ αυτόν, γι’ αυτούς, που εξεστόμισαν πρώτοι τις αισχρές φράσεις; οίκοθεν νοείται ότι αυτής της κατηγορίας άνθρωποι είναι απόβλητοι έκπαλαι από την συνείδησή μου και την παρέα μου, εκάς εμού οι τύποι! «Χαφιέδες», εκβιαστές, καταδότες υπήρχαν, δεν λείπουν και σήμερα.

Τώρα, στην ουσία των γραφομένων, «γλαυκ’ Αθήναζε κομίζει». Δεν μας είπε κάτι καινούργιο και συνταρακτικό αναφερόμενος στα “πέτρινα” χρόνια .Ήταν γνωστή η ψυχροπολεμική περίοδος, για την πατρίδα μας η μετεμφυλιακή ψυχολογία και κατάσταση (εκτός αν ήθελε να προβάλει τον… αγωνιστή Περδίκκα).

Όταν ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, ο αείμνηστος Κων. Καραμανλής ( για τον οποίο ευχήθηκε ο Περδίκκας – κατά την δική του ομολογία – να έχει την τύχη του Μεντερές), αποκατέστησε τα πράγματα και επανέφερε την Δημοκρατία, την οποία όμως οσημέραι στα 40 χρόνια από της μεταπολιτεύσεως οι κομματικές αντιθέσεις, τα εξημμένα πάθη, τα άνομα συμφέροντα και η εξουσιομανία φθείρουν, κακοποιούν και συνεπώς την... ροκανίζουν ως την απίσχνανσή της. Περαίνων, επειδή σημειώνετε «σημείον αναφοράς για τους νεώτερους», παρενθετικά , (για να μαθαίνουν και οι νεώτεροι) θυμίζω ότι ο Σπ. Μαρκεζίνης, ολιγόζωος πρωθυπουργός του δικτατορικού καθεστώτος, «προηγήθηκε», έστω με δήλωση, εν μέσω δικτατορίας από τον Κων. Καραμανλή! Τί εννοώ; Στις προγραμματικές του δηλώσεις εμφαντικά είχε δηλώσει: Δεν θα διστάσω να νομιμοποιήσω και το Κ.Κ.Ε.

 Ευχαριστώ για την φιλοξενία
 Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης


Y.Γ. Αδυναμίες του κειμένου:

1ον ) Γράφει: «φοιτητής στη Θεσσαλονίκη από το 1955 ως τις εκλογές του 1980, του 25% της ΕΔΑ, δεν με ενόχλησε κανένας για την εφημερίδα». Φύρδην μίγδην θέλει να τα ειπεί όλα σε μια φράση. Αμ’ δεν γίνεται•
α’ Όπως είναι γραμμένο, μπορεί να εννοήσει ο αναγνώστης ότι στο διάστημα 1955-1980 ήταν φοιτητής (!). Ομαλά τρία νοήματα ήθελε να τονίσει ο μακαρίτης: 1) Στο διάστημα εν όσω ήταν φοιτητής (1955-1960;), 2) είχε μεσολαβήσει το 25% της ΕΔΑ (εκλογές του 1958), 3) μέχρι το 1980 δεν είχε πρόβλημα με την αστυνομία.
β’ «είχα κάνει την γνωριμία με την αστυνομία». Εφ’ όσον λέγεται τούτο ειρωνικά, έπρεπε να γραφεί την «γνωριμία» ή την γνωριμία… με την αστυνομία.
γ’ «με πήρε τα στοιχεία». Δέχομαι το με ως ιδιάζον ημών των Καστοριανών. Πάντως το ορθόν• μου πήρε τα στοιχεία.
δ’ «Βάλτε και ότι άλλη βρισιά θέλετε μέσα θα πέσετε» α’. και ότι. Το ορθόν και ό, τι• β’ ότι βρισιά; Το ορθόν: όση, όποια βρισιά.
γ’ στο θέλετε απαραίτητο το κόμμα.
Γίνονται οι παρατηρήσεις, γιατί είναι κείμενο επιστήμονος.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Φεβρουαρίου 2014, αρ. φύλλου 727


* * *
Η φωτογραφία που συνόδευσε το κείμενο του Περδίκκα Παπακώστα «Για την Αυγή» που δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ τις 30 Ιανουαρίου 2014, απεικονίζει γραφείο του υπουργείου Ανάπτυξης της Ελλάδας. Η φωτογραφία δημοσιεύθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2014 στο αμερικάνικο περιοδικό New Yorker με τίτλο «H ελληνική οικονομική κρίση σε φωτογραφίες». 
* * *

Σχετικό κείμενο:



2 σχόλια:

  1. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος19/5/14

    Εσύ, δάσκαλε, ξέρεις τί εννοούμε σήμερα, όταν λέμε τον αγγλικό όρο "timing" ;
    Από δαύτο πάσχει αυτή η δημοσίευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/5/14

    κύριε Λ.Ζ. μου...
    το γράμμα σας και οι ανησυχίες σας δεν έχουν πια παραλήπτη δυστυχώς.
    Ορθώς στα λεγει ο Τ. ο ηλεκτρολογος!

    "Άγιος Πέτρος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ