7.5.14

Το θέατρο “εκ του μηδενός”

Γραφή και υποκριτική: από την πρώτη ιδέα ως την παράσταση

Θεατρικό εργαστήριο με τη Νίνα Ράπη
και τη Χρύσα Καψούλη

Με το σεμινάριο «Το θέατρο "εκ του μηδενός" (Γραφή και υποκριτική: από την πρώτη ιδέα ως την παράσταση)», η θεατρική συγγραφέας που κατάγεται από το Άργος Ορεστικό Νίνα Ράπη (φωτογραφία)  και η σκηνοθέτις Χρύσα Καψούλη προτείνουν μια πρωτότυπη και ολοκληρωμένη εισαγωγή στη θεατρική δημιουργία.
Έχοντας και οι δυο μια πλούσια πείρα στον τομέα της διδασκαλίας (εργαστήρια δημιουργικής γραφής στο Λονδίνο και στην Αθήνα για τη Ν. Ράπη, master classes υποκριτικής για την Χ. Καψούλη), σχημάτισαν την ιδέα ενός σεμιναρίου που θα επέτρεπε στους συμμετέχοντες να αντιμετωπίσουν την θεατρική πράξη από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας και τη συγγραφή ενός έργου μέχρι την αναμέτρηση με το κοινό.
Το σεμινάριο «Το θέατρο εκ του μηδενός» αποτελείται από δύο διακριτές ομάδες εργασίας (μια ομάδα συγγραφής υπό την επίβλεψη της Ν. Ράπη, μια ομάδα υποκριτικής υπό την επίβλεψη της Χ. Καψούλη), οι οποίες, μετά από μια απαραίτητη προετοιμασία, θα λειτουργήσουν σε συνδυασμό η μία με την άλλη: οι συμμετέχοντες στην ομάδα υποκριτικής θα καλούνται να δουλέψουν για τη σκηνή τα κείμενα που θα παραχθούν από την ομάδα συγγραφής, και οι συγγραφείς θα εξελίσσουν περαιτέρω τα κείμενά τους με βάση τη σκηνική τους επεξεργασία. Η όλη διαδικασία (που θα λάβει χώρα στην Αθήνα) θα ολοκληρωθεί μ’ έναν μικρό κύκλο παραστάσεων. Ενόψει των παραστάσεων, οι τελευταίες τρεις εβδομάδες θα αφιερωθούν πλήρως στις πρόβες.

Νίνα Ράπη
Τα θεατρικά της Νίνας Ράπη (Kiss the Shadow, Angelstate, Edgewise, Reasons to Hide, Lovers, Ithaca…) καθώς και τα μονόπρακτά της, έχουν βραβευτεί, παρασταθεί ή αναγνωσθεί στην Αγγλία, στην Πορτογαλία, στην Ινδία και στην Ελλάδα (Εθνικό θέατρο, Αναγνώσεις 2010). Το τελευταίο έργο της, Άγριες Νότες, θα ανεβεί την άνοιξη στο Riverside Studios (Λονδίνο). Δοκίμια για τα έργα της εκδόθηκαν στην Αγγλία, στον Καναδά και στην Ιταλία. Δίδαξε δημιουργική/θεατρική γραφή στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και του Greenwich για πολλά χρόνια. Διετέλεσε επίσης ιδρύτρια και αρχισυντάκτρια του πρωτοποριακού λογοτεχνικού περιοδικού Brand Literary Magazine.
www.nina-rapi.com


Σχετικά κείμενα:


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Φεβρουαρίου 2014, αρ. φύλλου 727


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ