13.5.14

Λόγος & αντίλογος

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ διαβάσαμε στις εξαγγελίες ορισμένων υποψηφίων δημάρχων για τον δήμο Καστοριάς, είμαστε σίγουροι πως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι θα κινηθείτε στο ίδιο πνεύμα. Δηλαδή εκ πρώτης, φαίνεσθε ελλιπείς, δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα περισσότερα προβλήματα του σημερινού διαμορφωμένου δήμου, θύμα του βιαστικού και με ατέλειες νομοσχεδίου του «Χάλικράτη», ο οποίος στόχο έχει μόνο τη διάλυση του κοινωνικού ιστού της επαρχίας, εννοώ την πλήρη διάλυσή του, με σχέδιο καλά συντεταγμένο.
Γι’ αυτό ήρθε η ώρα να μη πειραματιζόμαστε πια, αλλά η φροντίδα είναι περισσότερο εθνική.
Δήμος δεν είναι μόνο η πόλη της Καστοριάς, έτσι ή αλλιώς τα προβλήματα αυτής  είναι σε κάποια σειρά, το πρόβλημα είναι τα χωριά 35 τον αριθμό χωρίς δάσκαλο, παπά, άξιο πάρεδρο κ.λπ. Ακόμη και 20 αντιδημάρχους να διορίσετε πάλι το έργο σας θα αποτύχει.
Γι’ αυτό το μόνο που μου χαροποιεί είναι η κίνηση των εννέα νέων προσώπων. Όποια κι αν είναι η δυνατότητα σας γι’ αυτήν την υψηλή θέση, αρκεί που δημόσια θέτετε τον εαυτό σας για να διοικήσετε τον δήμο. Φυσικά εννέα διαφορετικά πρόσωπα με όνειρο την ανάδειξη της περιοχής.
Ο δήμος έχει πολύ μεγάλα διοικητικά όρια, η αρχή του είναι η Κλεισούρα, όλα τα χωριά του λεκανοπεδίου της λίμνης και τα δυο οροπέδια Μεσοποταμίας και Κορεστείων, δηλαδή περίπου τα  2/3 του νομού. Λοιπόν, αυτοί οι κύριοι υποψήφιοι συλλογίστηκαν άραγε τί χώρο έχουν να διοικήσουν και ακόμη ασχολήθηκαν άραγε με κάποιο τρόπο να μάθουν έστω και λίγα από τα προβλήματα αυτού του χώρου; Διοικητικά, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά έργα υποδομής και δημοτικής, μέσης και πανεπιστημιακής εκπαιδεύσεως; Δασικό πλούτο; Όρα Κλεισούρα. Είναι απαραίτητο έστω ένα πλάνο, σχεδιασμός, ας το πούμε από την μεριά του ο καθένας. Δεν μπορώ να το φαντασθώ αλλιώς.
Αν πάλι δεν ασχολήθηκαν μ’ αυτό το πρόβλημα και κινούνται από ταπεινά προσωπικά, πολιτικά και ιδιοτελή οφέλη, αλλοίμονο στον τόπο μας. Αυτοί θα φύγουν, αλλά ο τόπος θα μείνει στο έλεος και θα χειροτερεύσει η κατάσταση του.
Εκείνο όμως που μου αναγκάζει να έχω τις αμφιβολίες μου είναι το μέγεθος που έχουν οι σημερινοί δήμοι, όπως προανέφερα. Η ατέλεια τους οργανωτικά, είναι νεοσύστατοι, κακοοργανωμένοι, φορτωμένοι με απεριόριστες δικαιοδοσίες, με ελάχιστες οικονομικές βοήθειες από την επίσης φτωχή και μπλοκαρισμένη περιφέρεια και την μακρινή διοικητική μας υποταγή στην Ήπειρο (Ιωάννινα).
Πολύ άσχημα φίλοι μου τα πράγματα, αποκλείεται να φτάσετε στη λύση αναγκαίων προβλημάτων μόνο ένας συνδυασμός νικητής.
Κάτι άλλο πρέπει να συμβεί για να μπορέσει ο δήμος μας να εξυγιανθεί, να μπορέσει να προχωρήσει στην ανέλιξή του. Θα πάει ακόμη μια τετραετία στον βρόντο και δεν θα συμμαζεύεται αργότερα. Αυτό το πιστεύω απόλυτα.
Λοιπόν, η ώρα η καλή ήρθε. Η πολυμελής παρουσία εννέα συμπολιτών με ένα όνειρο για τον δήμο, είναι να κάνετε ένα ψηφοδέλτιο. Αφού έχετε όλοι το ίδιο πάθος για τον τόπο, εμπρός να το αποφασίσετε , πρώτα οι αρχηγοί και κατόπιν με τους πιο παθιάρηδες υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σας. Δέκα κεφαλές η βάση του δήμου μπροστά εργαλεία ανιδιοτελή και όπως προαναφέραμε και με τους συμβούλους θ’ αγκαλιάσετε όλα τα προβλήματα του δήμου.
Αυτή είναι η μόνη λύση αγαπητοί μου που μπορεί ν’ αποδώσει για να δει προκοπή ο δήμος και ο νομός κατ’ επέκταση. Δέκα μυαλά για την πατρίδα. Μακάρι να παρουσιαστούν κι άλλοι για να αναλάβετε ευθύνες κι όχι μόνο θέσεις και αξιώματα. Πέρασε αυτή η εποχή. Μόνος ένας είναι πολύ λίγος, η ισχύς εν τη ενώσει, επειδή είναι μικρός ο χώρος και όσο να ‘ναι λίγο πολύ γνωριζόμαστε, έτσι για μόνους δεν  μας γεμίζετε το μάτι!
Τώρα θέλει γερά βόδια στο ζυγό, ιδρωμένα και λασπωμένα. Ένα ψηφοδέλτιο και να γίνει κλήρος για τον δήμαρχο. Οι υπόλοιποι έχετε μεγάλους ρόλους να αναλάβετε, εφ’ όσον αγαπάτε την πατρίδα. Αλλιώς η αποτυχία του ενός είναι προδιαγεγραμμένη. Σύντομα θα μείνει από λάστιχο, γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι οι περισσότεροι λακίζουν πολύ γρήγορα, πιέζονται από σας να συμπληρώσετε τον αριθμό. Και τώρα θα χρειαστούμε 450-500 συμβούλους για όλους τους συνδυασμούς.
Είναι η ευκαιρία να ενωθείτε και να συγκυβερνήσετε και μόνο έτσι θα μάθετε τι χρειάζεται ένας σημερινός δήμος και θα είναι ευτύχημα να έχουμε περισσότερους μεθαύριο, εννοώ τα επόμενα χρόνια, πρόσωπα ικανά. Οι περισσότεροι δοκιμάζεστε για πρώτη φορά. Εμπρός λοιπόν φτιάξτε όλοι μαζί τον δήμο με τις ξεχωριστές δυνατότητες που έχετε οι εννέα.
Εμείς θα είμαστε αυτοί που θα σας βραβεύσουμε και θα σας ευχαριστήσουμε και εσείς θα ικανοποιηθείτε γιατί δεν θα χρεωθείτε την σίγουρη αποτυχία, εάν δοκιμάσετε να βγείτε μόνοι σας, όπως έγινε ως τώρα.
Όχι άλλα πειράματα πια… Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τα προηγούμενα με τα συμβούλια.
Εδώ θα φανεί η πραγματική διάθεσή σας για την προκοπή του δήμου που την περιμένει ανυπόμονα, περιμένει να σας δει ενωμένους και ελπίζει αυτή τη φορά να λυθούν αρκετά προβλήματά του. Αλτρουϊσμός, ανθρωπιά, ανωτερότητα ας κοσμούν τον αγώνα σας για τον δήμο.
Ευχόμεθα κάθε επιτυχία στο έργο σας…

Ν. Πρώϊος  

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Φεβρουαρίου 2014, αρ. φύλλου 726



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ