27.6.14

ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΑΝΔΡΕΩΛΑ: Κολυμβητήριο Καστοριάς




ΠΡΟ ΟΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ άκουσα τη δημοτική αρχή του Δήμου Καστοριάς, δια στόματος του δημάρχου, να ανακοινώνει την κατασκευή ενός νέου κολυμβητηρίου μέσω σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η ανακοίνωση μου κίνησε έντονα το ενδιαφέρον και αποφάσισα να ενημερωθώ προσωπικά για την πορεία μιας τόσο αξιόλογης επένδυσης για τη νεολαία - και όχι μόνο - αυτού του τόπου.

ΜΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ στο διαδίκτυο εύκολα βρίσκει κάποιος ότι πραγματικά έχει “εγκριθεί” κάποιο σχετικό έργο μαζί με μια σειρά όμοιων έργων άλλων δήμων, καθώς και την υπ΄ αρ. 92/2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα: «Παραχώρηση Χρήσης Δημοτικής έκτασης στη γ.γ. Αθλητισμού για την κατασκευή Ανοικτού Κολυμβητηρίου». Η πρόταση για τη θέση έρχεται από την εποχή την οποία η χώρα προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Τότε που είχαν εγκριθεί 1 δισεκατομμύριο δραχμές (300 εκ. προς τη Ν.Α. Καστοριάς και 700 εκ. προς το Δήμο Καστοριάς). Τότε που είχε απορριφθεί από τη δημοτική αρχή - στην οποία συμμετείχε και ο σημερινός δήμαρχος – πρόταση κατασκευής κολυμβητηρίου σε ήδη παραχωρημένο κοινόχρηστο οικόπεδο υπ΄ αρ. 102α δέκα στρεμμάτων, με την απόφαση ΚΗ/850/09-02-1999 της Ν.Α. Καστοριάς, σε θέση δίπλα στο σημερινό ΤΕΙ Καστοριάς με αποκλειστική χρήση κολυμβητηρίου.

ΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΜΕΝΑ δέκα στρέμματα στο υπ΄ αρ. 102α οικόπεδο βρίσκονται σε κεντρική θέση στο Νομό Καστοριάς, έτσι ώστε να παρέχει ίση πρόσβαση στο σύνολο των πολιτών του νομού. Το κεκλιμένο ημιβραχώδες έδαφος βοηθά στην οικονομικότερη θεμελίωση και την κατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Η πρόσβαση σε νερό είναι εύκολη διότι από την περιοχή περνάνε όλα τα δίκτυα ύδρευσης. Υπάρχει εμπειρία σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών από το ήδη κατασκευασμένο κλειστό κολυμβητήριο της Κοζάνης ως προς τις τεχνικές μελέτες και την εκτίμηση του κόστους κατασκευής του κολυμβητηρίου. Τέλος, ο προσανατολισμός του οικοπέδου βοηθά για την χρήση καινοτόμων μηχανισμών εξοικονόμησης ενέργειας με φωτοβολταϊκούς συλλέκτες. Στην περίπτωση της Κοζάνης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το δυσανάλογο κόστος λειτουργίας της “επένδυσης”, το έχει αναλάβει η γ.γ. Αθλητισμού, αφού της έχει παραχωρηθεί το κλειστό κολυμβητήριο.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ενός τόσο σημαντικού έργου για τη νεολαία αυτού του τόπου εγείρει προβληματισμούς ως προς τη χρονική στιγμή την οποία επιλέχθηκε να ανακοινωθεί δηλαδή τρεις μήνες πριν τις εκλογές, καθώς επίσης και για τη βιωσιμότητα της επένδυσης. Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της κατασκευής του κολυμβητηρίου σε οποιαδήποτε θέση. Μόνο ο χρόνος μπορεί να αποδείξει αν θα κατασκευαστεί το έργο ή απλά πρόκειται για μία προεκλογική υπόσχεση.

ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όσους κατέχουν δημόσια αξιώματα και εν γνώση τους δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των συμπολιτών τους, ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Μαρτίου 2014, αρ. φύλλου 732

Σχετικά κείμενα:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/6/14

    Και η δωρεά Κυρατζή? Που ήταν να κατασκευαστεί κλειστό κολυμβητήριο? Τι απέγινε? ΠΟΥ πήγαν τα ΛΕΦΤΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/6/14

    Κλειστό κολυμβήριο η Κοζάνη.
    Κλειστό η Φλώρινα.
    Κλειστό τα Γρεβενά.
    ΑΝΟΙΧΤΟ η Καστοριά.
    ........
    Άξιος ο μισθός τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ