29.6.14

Β.Π.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να διδάξει ο κ. Δήμαρχος λογοτεχνική γραφή

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (καμία σχέση με την ιστορική Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης για να μην μπερδευόμαστε) προσωπικόν τιμάριον του νυν κ. Δημάρχου (ιδέ και τις τελευταίες του αναθέσεις «έργου») κι αγωνιούντα, με το δίκιο του, δια τον πολλαπλασιασμό του (ίνα φτάσει το καθεστώς τους την ...30ετίαν) μετά του σοφολογιοτάτου προέδρου του Δ.Σ της (προϊούσης της προεκλογικής περιόδου πρέπει να ερωτηθούν κι ας σιωπήσουν εννοείται, για ορισμένα πράγματα περί αυτής), ανακοίνωσε ταχύρρυθμα μαθήματα γνώσεως της συγγραφικής τέχνης με τον ευ-λόγιον τίτλον «Μαθήματα δημιουργικής γραφής» όχι και ανάγνωσης ότι αυτή θεωρείται διδαχθείσα εις τας τάξεις του Δημοτικού. Είναι το τελευταίο φρούτο που φυτεύεται κι ευδοκιμεί σ’ όλη την ελληνική πνευματική πανίδα, όπως κάποτε τα ακτινίδια και τώρα το Ιπποφαές και το Γκοτζιμπέρι, ενίοτε δε έχει και το χαρακτήρα κερδοσκοπικής μικροφάμπρικας.
Διαβάζοντας στην αφίσα, τοιχο-θυροκολληθείσα ως εξώδικη δήλωση δικαστικού επιμελητού, τα ονόματα, δηλ. τα πρόσωπα που θα διδάξουν στο λαό της πόλεώς μας την τέχνη της λογοτεχνικής γραφής (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα -το θέατρο θα διδαχθεί σε άλλη φουρνιά), διαπιστώσαμε πως κανένας τους δεν έχει γράψει κάτι ολοκληρωμένο για να δούμε αν γνωρίζουν πως γράφονται αυτά που θέλουν να διδάξουν. Προφανώς διαθέτουν πτυχία περί της μεθόδου αλλά δικό τους έργο δημοσιευμένο, ουδέν από όσα γνωρίζω. Ισως δημοσιεύματα σε περιοδικά ή προφορικές εμφανίσεις αλλά αυτά δεν συνιστούν σώμα έργου πνευματικού, κι αυτό αν δεν εμφανιστεί δημοσίως για να υποστεί την βάσανον και της επι-κριτικής, δεν υπάρχει δυστυχώς. Αυτό λέει ο κανόνας.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων μήπως θα πρέπει να κλητευτούν κανονικά κι όχι απλώς να κληθούν κι οι ανωτέρω άρχοντες να διδάξουν, ως κατά τεκμήριον (μαχητόν έστω) οι πλέον μορφωμένοι εφ’ όλης της ύλης, συνάρχοντες του τόπου. Τουλάχιστον είναι δόκιμοι αυτών των πραγμάτων αφού στην νεότητά τους διάβασαν βεβαιωμένα Μ. Χάκκα και Περικλή Σφυρίδη ο πρώτος, ο δε δεύτερος άλλοτε περνούσε και καμιά βόλτα από το βιβλιοπωλείο...

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Μαρτίου 2014, αρ. φύλλου 732


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ