18.7.14

ΟΔΟΣ: Το περασμένο Σάββατο


ΟΔΟΣ 10.4.2014 | 735

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΜΕΣΤΗ αίθουσα του ΤΕΙ Καστοριάς, είχαν την ευκαιρία οι φίλοι της όπερας να παρακολουθήσουν το π. Σάββατο την απ’ ευθείας αναμετάδοση από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης την Bohème του G. Puccini.

Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ήταν τόσο ικανοποιητική, ώστε η ανταπόκριση των θεατών χωρίς αμφιβολία επιβεβαίωσε την ύπαρξη ενός αρκετά συμπαγούς και φιλικού στην όπερα κοινού, στην Καστοριά και την ευρύτερη περιοχή. Σε σύγκριση με τα όσα παρατηρούνται σε γειτονικές πόλεις, αναλογικά και τουλάχιστον μέχρι τώρα, οι φίλοι του λυρικού θεάτρου στην Καστοριά, δείχνουν σαν έτοιμοι από καιρό να δεχθούν τις αναμεταδόσεις.

ΩΣΤΟΣΟ θεωρήθηκε άστοχη ενέργεια (και καθόλου τυχαίο γεγονός) να μην αναγγελθεί αποτελεσματικά η ευγενική προσφορά δωρεάν κρασιού και συνοδευτικών, στο δεύτερο διάλειμμα της παράστασης, από γνωστό οινοποιό της Καστοριάς. Ο οποίος παρακολουθεί ανελλιπώς με την σύζυγό του όλες τις παραστάσεις και συνεπώς είναι προφανές ότι τα κίνητρά του ήταν η ευαρέσκεια. Η παράλειψη της ενημέρωσης των θεατών αποδόθηκε σε μάλλον ψυχρές προσωπικές σχέσεις. Ή σε παρόμοιους υπολογισμούς.

ΓΙΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΤΟΥΝ και τα υπόλοιπα αρνητικά, προηγουμένως οι θεατές, παρά τις πρώτες ευχάριστες εντυπώσεις για την έγκαιρη θέρμανση της αίθουσας, είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι είναι αντιμέτωποι με μια μάλλον αδικαιολόγητη διάκριση σε βάρος τους. Ορισμένοι, την χαρακτήρισαν ευθέως προσβολή. Οι αντιδράσεις παρατηρήθηκαν κυρίως από τους θεατές που είναι δημότες, μόνιμοι ή όχι κάτοικοι της Καστοριάς και της περιοχής ευρύτερα, και οι οποίοι αποτελούν συνήθως το κοινό που απολαμβάνει τις αναμεταδόσεις των λυρικών παραστάσεων από την ΜΕΤ της Νέας Υόρκης. Χάρη στην κατά τα άλλα αξιέπαινη βέβαια φροντίδα του Δήμου Καστοριάς, για την οποία αξίζουν τα καλύτερα.

ΑΛΛΑ ΟΠΟΙΟΣ από τους θεατές αυτούς και να ρωτηθεί θα επιβεβαιώσει, ότι όλο τον π. χειμώνα, στις προηγούμενες αναμεταδόσεις, οι «εγχώριοι» θεατές ξεπάγιαζαν στην αίθουσα του ΤΕΙ, τουλάχιστον για την μισή διάρκεια από τις συνήθως τρίωρες έως και πεντάωρες αναμεταδόσεις. Αρκούνταν στην εξήγηση ότι τα πάντα, ακόμη και η θέρμανση της αίθουσας ρυθμίζονται «εξ αποστάσεως» από την Κοζάνη και καθυστερεί χρονικά η εκτέλεση της εντολής.





ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Σάββατο λοιπόν (με την είσοδο της Άνοιξης καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν) έκπληκτοι οι θεατές που κατέφθαναν στον χώρο διαπίστωσαν ότι η αίθουσα ήταν προκαταβολικά ζεστή. Η ικανοποίηση διήρκεσε όταν έγινε γνωστό, ότι θα παρακολουθούσαν την παράσταση και επιπλέον περίπου 30 «ξένοι» επισκέπτες και φιλοξενούμενοι του Δήμου Καστοριάς! Έτσι διαλύθηκε κάπως δυσάρεστα ο γρίφος του εκμηδενισμού του χρόνου στους συνήθεις θαμώνες. Μερικοί από τους οποίους αισθάνθηκαν ότι ο Δήμος Καστοριάς, επί μήνες τώρα, αντιμετώπιζε, για το συγκεκριμένο ζήτημα ως δεύτερης κατηγορίας, σε σχέση με τους «προσκεκλημένους» του.

ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ αυτά που καταγράφτηκαν στην αναμετάδοση του π. Σαββάτου είναι ενδεικτικά, τουλάχιστον μιας απλής απειρίας, στην καλύτερη περίπτωση. Ωστόσο, η σημασία του εγχειρήματος που πραγματοποιεί ο Δήμος Καστοριάς δεν μειώνεται. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΟΔΟΥ, η αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Ειρήνη Μισκία-Γεωργοσοπούλου, ήδη προέβη στις ενέργειες για την ανανέωση της σύμβασης του Δήμου Καστοριάς και τον Όμιλο Αντένα, ώστε και στην επόμενη καλλιτεχνική περίοδο (2014-2015) να συνεχιστούν οι αναμεταδόσεις από την θρυλική ΜΕΤ της Νέας Υόρκης, απ΄ ευθείας στην Καστοριά.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Απριλίου 2014, αρ. φύλλου 735.



Σχετικές παραπομπές:

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/7/14

    Τί λέει, φιλόμουσοι; Όπερα θα έχετε με τη νέα Δημοτική Αρχή ή θα αρκεστείτε στον Μανδακάση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/7/14

    Τι θα κάνει η νέα Δημοτική Αρχή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/7/14

    Είναι αυτονόητο ότι (τουλάχιστον) αυτοί που παρακολουθούσαν τις περσινές παραστάσεις αλλά και όσοι υπέγραψαν επώνυμα στην περσινή κίνηση (και όχι μόνο) περιμένουν τη συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/7/14

    Ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ήταν αξιέπαινη η απόφασή της να συνάψει σύμβαση για τις αναμεταδόσεις της Μητροπολιτικής Όπερας της Νέας Υόρκης στη Καστοριά. Κι ακόμη πιο αξιέπαινη η ανανέωση για την φετινή σεζόν. Άραγε ο/η νέος/α Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του "Εν τιμή" θα είναι άξιος/α αντικαταστάτης της κας Γεωργοσοπούλου-Μισκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ