19.8.14

ΟΔΟΣ: Στους Αγίους Θεολόγους




Μια πραγματική έκπληξη περίμενε όσους ασχολούνται με την αποκατάσταση του εσωτερικού δαπέδου του μεταβυζαντινού ιερού ναού Αγίων Θεολόγων στην Καστοριά. Διότι κατά την διαδικασία απόξεσης, αποκαλύφθηκε ότι στο παλιό δάπεδο της ιδιαίτερα αγαπητής στους περιοίκους, αλλά όχι μόνο σ’ αυτούς, ενοριακής εκκλησίας (η οποία μάλιστα διαθέτει παλιό οστεοφυλάκιο, ενώ σύμφωνα με την προφορική παράδοση κοντά του, στους περασμένους αιώνες βρισκόταν κοιμητήριο) και συγκεκριμένα μόνο σε ένα μικρό τμήμα του σημερινού δαπέδου, δέσποζε ένας ευμεγέθης και πλατύς σταυρός, σχηματισμένος από δύο σειρές κεραμικών, και στο κέντρο κύκλος.




Το αξιοθαύμαστο είναι ότι εκτός από τον σταυρό αυτό και η οριοθετημένη από κεραμικά θέση του «δεσποτικού», δείχνουν ότι το δάπεδο αυτό ανήκε σε παλιότερη και πολύ μικρότερη εκκλησία, η οποία στο τέλος επεκτάθηκε, και πριν από 4 αιώνες περίπου απέκτησε την σημερινή της μορφή. Οι εργασίες αποκατάστασης του δαπέδου, αναμφίβολα θα πρέπει στο εξής να προσαρμοστούν στο εύρημα το οποίο αποδεικνύει την ιδιαίτερη ιστορικότητα της Καστοριάς και των μνημείων της, με την οποία δεν έχουν ακόμη ασχοληθεί επαρκώς, επαΐοντες και άλλοι υπόχρεοι, ώστε να παρέχουν στοιχεία και απαντήσεις για την πλήρη ιστορία των μνημείων της Καστοριάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Μαΐου 2014, αρ. φύλλου 740


Σχετικές αναρτήσεις:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ