22.10.14

Ο προφήτης με τον γούνινο μανδύα: Ηλίας και η «Πολιτεία των Καστόρων»




Έκθεση στην Getty Villa (Λος Άντζελες)

The Fur-Cloaked Prophet: Elijah and the “City of Beavers”


Ζωγραφισμένος σε εικόνισμα, πριν από 800 χρόνια στην Καστοριά, ο προφήτης Ηλίας είναι συνδεδεμένος με την ελληνική πόλη ως ο ιερός προστάτης της βιοτεχνίας της γούνας


αναδημοσίευση από το The Getty Iris 
Μετάφραση Ιωάννης Σκόρδας | ΟΔΟΣ


Στην Καστοριά, μια μικρή πόλη στη βόρεια Ελλάδα, ένα επιβλητικό  εικόνισμα του προφήτη Ηλία ζωγραφίστηκε για παράκληση και προσευχή, στο τέλος του δωδέκατου αιώνα. Η εικόνα πιθανόν να ήταν τοποθετημένη στο τέμπλο κάποιας από τους πολλούς ναούς της πόλης. Στη θέση αυτή του τέμπλου, ο Ηλίας ήταν προσιτός στο πλήρωμα της εκκλησίας, ως μεσολαβητής στην επικοινωνία των πιστών με τον Θεό. Η πίσω πλευρά του εικονίσματος είναι ζωγραφισμένη με μια εικόνα που ήταν ορατή μόνο από τον κλήρο: ένας φυλλωτός σταυρός πλαισιωμένος από συντετμημένες λέξεις, θυμίζοντας βιβλικά και λειτουργικά κείμενα.

Αυτή πλευρά του εικονίσματος χαρακτηρίζεται από την συντομογραφία λέξεων, αρκτικογράμματα εκκλησιαστικών λέξεων και κειμένων. Μία από αυτές τις φράσεις, «Το φως του Χριστού, κλπ.» την αναφωνεί ο ιερέας κατά την Προηγιασμένη Λειτουργία, επίσης αυτό συμβαίνει και με άλλα αρκτικογράμματα που επικονίζονται στο πετραχήλι, που  φοριόταν γύρω από το λαιμό καλύπτοντας το στήθος.

Ι(ησοῦ)Σ Χ(ριστὸ)Σ Ν(ι)Κ(ᾷ)
- Ιησούς Χριστός Νικά
Φ(ῶς) Χ(ριστοῦ) Φ(αίνει) Π(ᾶσιν) - Το φως του Χριστού τους φωτίζει όλους
CT(αυρῇ) CT(αυρωθεὶς)
Δ(όξα) Π(ατρός) - Εσταυρωμένος στο Σταυρό είσαι η δόξα του Θεού
(Χ)ριστὸς (Χ)ριστιανοῖς (Χ)αρίζει (Χ)άριν – Ο Χριστός συγχωρεί τους Xριστιανούς

Πολλές πτυχές του εικονίσματος του Ηλία - το σκούρο μπλε φόντο, τα παραστατικά ενδύματα, και το λαμπρό κίτρινο φωτοστέφανο - έχουν επιδιορθωθεί από τότε που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά. Παρ’ ό-λα αυτά, η ατομικότητα του Ηλία είναι ολοφάνερη. Το ότι είναι απεριποίητος και η ασκητική εμφάνισή του, μαρτυρά ότι πέρασε αρκετό καιρό στην έρημο. Επίσης φοράει τον χαρακτηριστικό πρόβειο μανδύα του, τον οποίο ο μαθητής του, Ελισσαίος, λέγεται ότι τον άρπαξε απεγνωσμένα, όταν ο προφήτης ανελήφθη  στους Ουρανούς.


Πότε φτιάχτηκε η εικόνα;

Αν και δεν γνωρίζουμε σε ποιον ναό στεγάστηκε αρχικά το εικόνισμα, παρ’ αυτά ξέρουμε πότε δημιουργήθηκε. Μπορεί να χρονολογηθεί μεταξύ 1180 και 1200 συγκρινόμενο με άλλα επιβλητικά έργα που έγιναν γύρω από εκείνη την εποχή σε διάφορες εκκλησίες της Καστοριάς, συμπεριλαμβανομένων του Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη, των Αγίων Αναργύρων και του Αγίου Στεφάνου. Το εικόνισμα του Ηλία φέρει παρόμοια γνωρίσματα με την εικόνα του Παντοκράτορα Χριστού (που σήμερα βρίσκεται στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς) από γειτονικό χωριό, το Κάτω Περιβόλι.

Η ημερομηνία αυτή υποστηρίζεται επίσης και από τα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά του εικονίσματος: η εντυπωσιακή, συγκινητική έκφραση του Ηλία (επιτυγχάνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω του έντονου βλέμματός του και των ρυτίδων στο μέτωπο του), η χρήση του απαλού κόκκινου για να τονίσει τα βασικά χαρακτηριστικά του και οι έντονες ραβδώσεις των μαλλιών του, αποτελούν όλα τυπικά γνωρίσματα της βυζαντινής τέχνης, αυτής της περιόδου.


ΟΔΟΣ 12.6.2014  | 744

Το βυζαντινό εμπόριο γούνας

Γιατί ο Ηλίας επιλέχτηκε ως θέμα λατρείας της ζωγραφικής σ’ αυτόν τον τόπο και χρόνο; Στην Καστοριά, ο προφήτης εκπροσωπείται σε εκκλησιαστικά έργα ζωγραφικής και σε εικόνες μεγάλης κλίμακας που προορίζονται για χρήση στις εκκλησίες. Επιπροσθέτως ένα δεύτερο εικόνισμα από την Καστοριά της έκθεσης «Ουρανός και Γη: η τέχνη του Βυζαντίου μέσα από τις ελληνικές συλλογές», είναι ένα  εικόνισμα δύο όψεων του Ηλία, που επίσης χρονολογείται στα τέλη του 12ου αιώνα.

Για να καταλάβουμε γιατί ο Ηλίας ήταν τόσο δημοφιλής στην Καστοριά, πρέπει να δούμε το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον: την πόλη για την οποία ζωγραφίστηκε, και σε μεγαλύτερη κλίμακα, την Μεσόγειο. Αν και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το όνομα «Καστοριά» αναφέρεται στο μυθολογικό ήρωα Κάστορα, μια άλλη σκέψη ίσως είναι πιο συναρπαστική: στα ελληνικά, Καστοριά σημαίνει «πολιτεία καστόρων». Στην πραγματικότητα, το εμπόριο γούνας κάστορα έγινε ο στυλοβάτης της εμπορικής ζωής αυτής της πόλης.

Κατά την πρώιμη βυζαντινή περίοδο, τα δέρματα ζώων εξακολουθούσαν να συνδέονται με τις γούνινες ενδυμασίες των βαρβάρων και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να θεωρηθεί επιθυμητό είδος πολυτελείας. Η τάση αυτή συνεχίστηκε στο Βυζάντιο, ως τα μέσα του 9ου και 10ου αιώνα, όπου το εμπόριο γούνας άνθισε στον ισλαμικό κόσμο. Μέχρι τη στιγμή που το εικόνισμα του Ηλία ζωγραφίστηκε, υπήρχαν αναφορές για την εμφάνιση πολύτιμων γουνών ολοένα και περισσότερο στους ελίτ-τους βυζαντινούς αριστοκράτες, που όπως φαίνεται, είχαν αρχίσει να βλέπουν το όφελος και την ομορφιά αυτών των «βάρβαρων» ενδυμάτων.

Επίσης γύρω στο 1200, η Καστοριά μνημονεύεται σε χρυσόβουλο σφραγισμένο από τους Ενετούς. Οι έμποροι από την Γαληνότατη κυριάρχησαν στο μεσογειακό εμπόριο, ιδιαίτερα στο εμπόριο γούνας. Αν και η μνεία στην Καστοριά δεν αποδεικνύει ότι η πόλη συμμετείχε στο εμπόριο γούνας, παρ’ όλα αυτά αναφερόταν για την εμπορική της σημασία.


ΟΔΟΣ 12.6.2014  | 744


Πολιούχος των γουνοποιών

Η είσοδος της Καστοριάς στο εμπόριο γούνας δεν επιβεβαιώνεται από τις γραπτές πηγές μέχρι τον 15ο αιώνα, αλλά είναι πιθανό ότι η πόλη είχε εμπλακεί από προγενέστερη περίοδο. Σε κάποιο σημείο στην ιστορία της Καστοριάς, ο προφήτης Ηλίας ήρθε να γίνει γνωστός ως ο προστάτης των γουναράδων. Στα τέλη του 12ου αιώνα, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη, ο προφήτης κατέχει εξέχουσα θέση μαζί με την εικόνα του κτήτορα της εκκλησίας. Οι στιλιστικοί παραλληλισμοί μεταξύ των τοιχογραφιών της εκκλησίας και του εικονίσματος του Ηλία είναι εντυπωσιακοί.

Αυτό όμως που είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό, είναι πως τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του Ηλία, χρησιμοποιούνται στη διακόσμηση του ναού. Ο Νικηφόρος Κασνίτζης, κτήτορας της εκκλησίας, απεικονίζεται ακριβώς πάνω από την κεντρική είσοδο του νάρθηκα, με τη σύζυγό του Άννα δίπλα του. Δίπλα στην Άννα καταγράφεται ο Ελισσαίος, μαθητής του Ηλία, και δίπλα στο δωρητή βρίσκεται ο ίδιος ο Ηλίας. Έχοντας δίπλα τους οι κτήτορες της εκκλησίας, τον Ηλία και τον μαθητή του, δεν θα μπορούσε να ήταν τυχαία με μια τέτοια εμφανή διαρρύθμιση. Και μάλιστα, καθώς οι απεικονίσεις γούνας και η γούνα ως ένδυμα, αρχίζουν να εμφανίζονται μόνο τον 13ο αιώνα, ο Νικηφόρος απεικονίζεται φορώντας ένα γούνινο καπέλο.

Είναι πιθανό ότι η Καστοριά λόγω της ευνοϊκής τοποθεσίας της στο ενδιάμεσο των μεγάλων των μεγάλων εμπορικών δρόμων Ανατολής-Δύσης (συμπεριλαμβανομένης και τμήμα της Εγνατίας οδού), να «σαγηνεύτηκε» στο αυξανόμενο εμπόριο γούνας από παλιά. Η Καστοριά, όχι μόνο έχει παραμείνει ένας σημαντικός τόπος επεξεργασίας και εξαγωγής γούνας και γούνινων ενδυμάτων στις μέρες μας, αλλά διατηρεί διαρκώς τον προφήτη Ηλία ως προστάτης της βιοτεχνίας της.

Σήμερα, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς ονομάζεται «Ο προφήτης Ηλίας». Ο σύνδεσμος ισχυρίζεται ότι η πόλη άρχισε να επεξεργάζεται γούνες γύρω στον 13ο αιώνα. Οκτακόσια χρόνια αργότερα, η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις αρχές Μαΐου. Είναι δελεαστικό να σκεφτεί κανείς ότι όσοι γουναράδες της Καστοριάς εκκλησιάζονται, πρώτα τιμούν το εικόνισμα του Ηλία, οι οποίοι ζητούν την ευλογία του προφήτη, για μια βιοτεχνία που αναπτύσσεται ακόμη και στις μέρες μας.


Φωτογραφίες:
σελ. 11
Εικόνα του προφήτη Ηλία, που χρονολογείται κατά το 1180-1200, στην Καστοριά. Αυγοτέμπερα σε ξύλο, διαστάσεων 48 13/16 x 24 5 /8 ίντσες. Η εικόνα είναι χορηγία του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς.
σελ. 12
Η πίσω πλευρά της εικόνας του προφήτη Ηλία, που φτιάχτηκε κατά το 1180-1200, στην Καστοριά-Ελλάδα. Αυγοτέμπερα σε ξύλο, διαστάσεων 48 13/16 x 24 5 /8 ίντσες. Η εικόνα είναι χορηγία του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς.
σελ. 12
Η εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα, περίπου το 1200. Η εικόνα είναι χορηγία του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς.
σελ. 12
Ο ναός του Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη στην Καστοριά, που χρονολογείται στα τέλη του δωδέκατου αιώνα, διαθέτει μια τοιχογραφία του κτήτορα της εκκλησίας δίπλα στον προφήτη Ηλία.
σελ. 13
Εικόνα δύο όψεων του προφήτη Ηλία που χρονολογείται στα τέλη του 12ου αιώνα. Η άλλη όψη είναι διακοσμημένη με την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Η εικόνα είναι χορηγία του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιουνίου 2014 αρ. φύλλου 744



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

113 σχόλια:

  1. Athena22/10/14

    Έξοχο κείμενο!
    Μήπως θα μπορούσαμε να μάθουμε και το όνομα αυτού που το έγραψε εκτός από του μεταφραστή;
    Ούτως ή άλλως, συγχαρητήρια στην "ΟΔΟ" για την αναδημοσίευση και στον κύριο Ιωάννη Σκόρδα για τη μετάφραση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρωτότυπο κείμενο το οποίο κοινοποιήθηκε στην ΟΔΟ από το Getty, είναι της Ελληνοαμερικανίδας κ. Χρυσάνθης Πανταζή η οποία κατοικεί στην Santa Barbara της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Athena22/10/14

    Αγαπητή "ΟΔΟΣ",
    ευχαριστώ θερμά για την γρήγορη ενημέρωση!
    Συγχαρητήρια και στην κυρία Χρυσάνθη Πανταζή!
    Μ' άρεσε πολύ η διακριτικότητα στον λόγο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος22/10/14

    Ηλίας; Ποιός Ηλίας; Ελισσαίος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Σκεπτόμενος ανθρωπάκος
    Όχι ο Ηλίας Ηλιού! (πού τον θυμήθηκα τώρα!)
    -Άλλο Elijah / Elias και άλλο Elisha / Eliseus / Elissaios.
    Κατά συνέπεια, όποτε γράφει κανείς Elijah αναφέρεται στον Προφήτη Ηλία. Άσε που το γράφει και ο τίτλος "Προφήτης" / "Prophet".
    Ορθά μεν σκέπτεσαι, λανθασμένα δε παρατηρείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος22/10/14

    Φίλε μου Παναγιώτη, ο Προφήτης Ηλίας βοήθειά μας και ωραία τα γράφει η κ. Πανταζή.
    Έχω όμως να κάνω και ένα σοβαρό παράπονο.
    Τί τρίπλα είναι πάλι αυτή στο μπλογκ και πήγα να υποβάλω σχόλιο και με ζητάει να αποδείξω ότι δεν είμαι ρομπότ !!!!
    Είδα κι έπαθα να συνέλθω. Άρχισα να ψάχνομαι σε λέω.
    Ποιος αλήθεια είμαι εγώ και πού πάω.
    Θα προτιμούσα να βγαίνει ένα βιντεάκι με στίχους σαν αυτούς :
    https://www.youtube.com/watch?v=VGQ1lH8l1-M

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αφελής άνθρωπος22/10/14

    @ Σκεπτόμενος ανθρωπάκος
    Ας μη μας κακοφαίνεται που χρησιμοποιείται μόνο το όνομα.
    Συνηθίζεται στα ιστορικά κείμενα. Εξάλλου η κυρία προσδιορίζει όχι μόνο με το "Προφήτης", αλλά κυρίως με τα χαρακτηριστικά, όπως "προσιτός στο πλήρωμα της εκκλησίας, ως μεσολαβητής στην επικοινωνία των πιστών με τον Θεό" και τον Ελισσαίο τον αναφέρει ως μαθητή του.
    Ούτε τον "πρόβειο μανδύα" τον λέει μηλωτή, αλλά αυτό δεν μειώνει το κείμενο.
    Λες να παρεξηγηθούν οι Άγιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Σκεπτόμενος ανθρωπάκος

    Το αν αναφέρεται στο κείμενο μόνο το όνομα δεν αναιρείται οτιδήποτε από το κείμενο. Εξάλλου ο προφήτης Ηλίας ήταν ο άλλοτε κατά τον κόσμο, Ηλίας ο Θεσβίτης. Όπως και η "Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα" ήταν η κατά τον κόσμο Σοφία Χοτοκουρίδου ή απλά Σοφία. Λες να την αποκαλούσαν με τον επιθετικό θρησκευτικά χαρακτηρισμό "Οσία"; Δεν νομίζω Τάκη που λέει και το γνωστό μότο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος23/10/14

    @ΧΧ
    Μπορείς να χαρακτηρίζεις τα γραφόμενα κάποιου, ΜΟΝΟ εφόσον τα αντιλαμβάνεσαι! Προφανέστατα δεν κατάλαβες την ουσία του εξαιρετικά σύντομου σχολιασμού μου! Να σε προσγειώσω λοιπόν: Φυσικά και ξέρω σε ποιόν αναφέρεται το άρθρο. Η ένστασή μου έγκειται στην μη αναγραφή του τίτλου προφήτης ή άγιος ή έστω πρ. ή αγ. πριν από το όνομα του εν λόγω προφήτη. Τέλος, όσον αφορά την προέλευση του ονόματος που τόσο ψωνισμένα αναλύεις, να σου υπενθυμίσω ότι τέτοια είδους παροχή γνώσεως στην εποχή της πληροφορίας που ζούμε είναι αστεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος23/10/14

    @Γ.Βιλ.
    Όταν έναν άνθρωπο αναδεικνύει Άγιο ο Θεός, μου φαίνεται τουλάχιστον άκομψο να τον αποκαλούμε πλέον απλά και μόνο με το όνομά του. Έστω και σε λογοτεχνικό κείμενο, έστω και εάν κάποιοι το θεωρήσουν πλεονασμό, υπερβολή ή κουραστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος23/10/14

    @Αφελή ανθρωπάκο
    Μπορεί να συνηθίζεται, αλλά επίτρεψέ μου να μην με ικανοποιούν όλες οι συνήθειες των ιστορικών κειμένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σκεπτόμενε, σα να μη κοιμήθηκες καλά αντιδράς...
    Μ' όλους τά 'βαλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γράφει ο Σκεπτόμενος ανθρωπάκος (και επιμένει!):
    "Η ένστασή μου έγκειται στην μη αναγραφή του τίτλου προφήτης ή άγιος ή έστω πρ. ή αγ. πριν από το όνομα του εν λόγω προφήτη".
    Και ο τίτλος του κειμένου:
    Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ με τον γούνινο μανδύα: Ηλίας.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κατερίνα23/10/14

    @Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο
    Είστε εσείς αυτός που γράφει στην ΟΔΟ σήμερα;;;!!!
    Τα σέβη μου, και τιμή μας να σας έχουμε στην παρέα μας εδώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος23/10/14

    "Όταν έναν άνθρωπο αναδεικνύει Άγιο ο Θεός..."
    Εκπληκτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σκεπτομενος ανθρωπακος23/10/14

    @ΧΧ
    Εχεις καποιο προβληματακι με την αντιληψη. Φανταστηκες οτι δεν ειδα τον τιτλο του αρθρου;!!! Αναφερομαι στην αναγραφη του τιτλου ΚΑΘΕ φορα που εμφανιζεται το ονομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γράφει ο Σκεπτόμενος ανθρωπάκος: «Αναφερομαι στην αναγραφη του τιτλου ΚΑΘΕ φορα που εμφανιζεται το ονομα».
    -Φαίνεται η αντίληψή του δε του επέτρεψε να διαβάσει δέκα (10) φορές το «Προφήτης Ηλίας»!
    Αλλά ας σταματήσουμε αυτήν την ανούσια συζήτηση…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Κατερίνα

    σ' ευχαριστώ πολύ για το κομψό/σικάτο σχόλιο σου.
    Θα πρέπει να είμαστε -βάζω και τον ευατό μου μέσα σε αυτούς, αν και πολύ νεότερος ως σχολιαστής- ευγνώμονες απέναντι στο blog της ΟΔΟΥ που κρατά σε υψηλό επίπεδο τον συγκεριμένο περιβάλλον ανάπτυξης ιδεών του καθενός εντός σκεπτικών παλισίων.

    @Σκεπτόμενε άνθρωπε

    Απλά έχω συνηθίσει να "αμφισβητώ" τους πάντες και τα πάντα προτού εκφράσω την άποψη μου, και όταν διαβάζω "Όταν έναν άνθρωπο αναδεικνύει Άγιο ο Θεός..." επέτρεψε μου να στριμώχνω τις αμφιβολίες μου, αφήνοντας με να ζω στο παραμύθι μου, πως οι άνθρωποι του περίγυρού της δεν αποκαλούσαν "οσία", αλλά Σοφία.
    Το τι αποφασίζει ο Θεός για την μετά θάνατον ζωή, το ξέρει μόνο αυτός που αποδημεί και ο ίδιος ο Ύψιστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος24/10/14

    Μήπως δεν γνωρίζεις την λέξη 'κάθε'; Έστω και μία φορά να υπήρχε όνομα αγίου χωρίς τον αντίστοιχο προσδιορισμό, η λέξη κάθε θα ήταν ΟΛΟΣΩΣΤΗ! Πόσο μάλλον που υπάρχουν πάνω από ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ (15) φορές ονόματα αγίων χωρίς τον αντίστοιχο προσδιορισμό! Τί ΔΕΝ καταλαβαίνεις; ε; Εξέφρασα τη δυσφορία μου επειδή υπάρχει αυτή η παρατυπία (ως προς την πίστη μου) έστω και ΜΙΑ φορά. Εσύ κάθεσαι τόση ώρα και σκιομαχείς. Όχι κύριε/α, δεν σου παραχωρώ το δικαίωμα να διαστρεβλώνεις τα σχόλια μου. Επανήλθα τόσες φορές εξηγώντας. Μάθε τέλος να απευθύνεσαι σε αυτόν που μιλάς και όχι σε τρίτους. Δεν βρίσκεσαι σε θέατρο δίνοντας παράσταση. Ή μήπως όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος24/10/14

    @Γ.Βιλ.
    Προφανώς πιστεύουμε διαφορετικά πράγματα περί Θεού. Όσον αφορά τους Αγίους, νομίζω ότι ο Θεός ξεκάθαρα φανερώνει το εάν κάποιος είναι άγιος ή όχι. Τέλος, ως προς το πώς αποκαλούσαν την Αγία Σοφία οι σύγχρονοί της, σκέπτομαι ότι ακόμα και τον ίδιο τον Χριστό δεν πίστεψαν ως Θεό όσοι τον ήξεραν ως τον γιο του ξυλουργού, ή κάτι τέτοιο (δεν το έχω πολυψάξει) και άρα δεν τον αποκαλούσαν Άγιο. Πάντως Γόδι, σε συγχαίρω για το επίπεδο της κουβέντας σου. Πολιτισμός φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σκεπτομενος ανθρωπακος25/10/14

    Αγαπητε blogger, εχεις αναδιαταξει τις απαντησεις κ λειπει η απαντηση μου.. Εαν την εχασες, πεσμου να ξαναγραψω, ωστε να μην φανουν δυο σχολια μου παρομοια κ κουρασω. Σε ευχαριστω. Φιλε Γοδυ, λιγη υπομονη να λυσει το θεματακι το blog. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η ΟΔΟΣ έχει αναρτήσει όλα τα μέχρι στιγμής σχόλια από τον «Σκεπτόμενο ανθρωπάκο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος25/10/14

    @ Σκεπτόμενος.
    Δηλαδή εσύ όταν αναφέρεσαι στον Ιησού Χριστό πάντα γράφεις Ιησού Χριστό; Όχι Ιησού μόνο, ή Χριστό μόνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος25/10/14

    Για ποιον Θεό μιλάς Σκεπτόμενε ανθρωπάκο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Σκεπτόμενος Ανθρωπακος25/10/14

    @ανωνυμοι
    Α.Ειτε πεις Ιησου, ειτε πεις Χριστο ειναι το ιδιο πραγμα.. Δεν νομιζω να εχει επικρατησει καποιο απο τα δυο ως επιθετικος προσδιορισμος, παρολο που διαφορετικα ξεκινησαν.
    Β.Για το Θεο των Ορθοδοξων μιλαω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος25/10/14

    @ Σκεπτόμενος ανθρωπάκος
    Των Εβραίων Ορθοδόξων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σκεπτομενος Ανθρωπακος25/10/14

    @ανωνυμο
    Οι ορθοδοξοι Εβραιοι εχουν ως Θεο τον Χριστο κ την Οσια Σοφια ως Αγια;
    Υπαρχουν 2 λογοι για την προσωπικη σου παρεμβαση. Ο ενας ειναι ειρωνικος κ ο αλλος κομπλεξικος. Διαλεξε κ παρε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η ΟΔΟΣ παρακαλεί τους αναγνώστες να αποφεύγουν τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, ακόμη και σε ανώνυμους σχολιαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σκεπτομενος Ανθρωπακος26/10/14

    @ΟΔΟ
    Η προσβολη ειναι υποκειμενικο θεμα καποιες φορες κ λυνεται ευκολα. Για καποιους ανθρωπους η προσβολη της εννοιας του Θεου ή της πατριδος εοναι βαρυτερη απο την προσβολη της εννοιας της μανας. Στο blog, εχεις φιλοξενησει αμφοτερα τα προσβλητικα κ κανεις μας δεν σε ελεγξε. Η δημοσιογραφικη δεοντολογια μπορει να ειναι νομιμοφανης αλλα οχι παντα ηθικη. Η εννοια της προσβολης ειναι εντελως υποκειμενικη. Ακομα κ εαν δεν αναφερθηκες σε εμενα, το σχολιο ισχυει ως γενικη αποψη. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος26/10/14

    Σκεπτομενος Ανθρωπακος
    Και οι Ορθόδοξοι Εβραίοι έχουν τον Θεό τους.
    Ο δικός σου ο Θεός ονομάζεται Χριστός και η Θρησκεία σου Χριστιανισμός. Όχι Ορθοδοξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ουκ ανδρός σοφού...26/10/14

    -"Ηλίας; Ποιός Ηλίας; Ελισσαίος;"
    -"Των Εβραίων Ορθοδόξων;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος26/10/14

    @ Σκεπτομενος Ανθρωπακος
    Ολοκάθαρα φαίνεται ότι η συμβουλή της ΟΔΟΥ απευθύνεται "στους αναγνώστες" γενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ Σκεπτομενος Ανθρωπακος
    Μας μπέρδεψες τώρα. Τελικά τι είναι η Σοφία; Οσία ή Αγία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σκεπτομενος ανθρωπακος26/10/14

    @xx
    Αφου δεν γνωριζεις τη διαφορα, εισαι ηδη απο μονος σου μπερδεμενος, χωρις να χρειαστει η δικη μου παρεμβαση.
    @ουκ ανδρος..
    Τί εννοεις;
    @ανωνυμος
    Των ορθοδοξων χριστιανων εννοουσα, εφοσον αυτο ξεκαθαριστηκε στο α' σκελος του εν λογω σχολιασμου. Μην απομονωνεις εκφρασεις γιατι εκτιθεσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Σκεπτομενος ανθρωπακος26/10/14

    Φτου!.. Μου εβγαλε κωδικο ελεγχου για ρομποτ, το 666! [.......] μου.... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος26/10/14

    Είναι Οσία όχι Αγία.
    Κάνει λάθος ο "Σκεπτόμενος Ανθρωπάκος" που την αναφέρει αυθαίρετα ως Αγία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @Σκεπτομενος ανθρωπακος
    Δεν είμαι ο κυρία Λουκά για να γνωρίζω την διαφορά Οσίας και Αγίας.
    Πώς μπορεί να μην δεν είμαι μπερδεμένος, αφού άλλα λέει ένας Σεβασμιώτατος, άλλα λέει ο άλλος Σεβασμιώτατος.
    Ο ένας την αποκαλεί Οσία, ο άλλος Αγία!!!
    Ποιος είναι τελικά μπερδεμένος, εγώ ή οι Σεβασβιώτατοι;
    Ευθέως το ερώτημα λοιπόν: Η Σοφία της Κλεισούρας είναι Οσία ή Αγία;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Σκεπτομενος ανθρωπακος26/10/14

    Ρε παιδια, τί το εχετε το ιντερνετ; Ολοι οι ανθρωποι με αγιοτητα ειναι Αγιοι. Απο κει κ περα, αναλογα με τα χαρακτηριστικα του καθενος υπαρχει κ ειδικοτερη κατηγορια, πχ Οσια, μαρτυρας, ομολογητης κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Σκεπόμενε ανθρωπάκο, θα σου πρότεινα να αλλάξεις το nickname σου σε "Είπα-Ξείπα"! Σου πηγαίνει καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Σκεπτομενος ανθρωπακος26/10/14

    @χχ
    Εξηγησου, γιατι παλι κατι δεν καταλαβες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Το λουλουδάκι του μπαξέ26/10/14

    Τελικά, θέλοντας και μη, πάλι ξεφύγατε !
    Ως ένα βαθμό είναι ανεκτά τα σχόλια τα άσχετα με κάποιες αναρτήσεις. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με κείμενο κάποιου που δεν δημοσιεύει κάθε τόσο στην "ΟΔΟ", πιστεύω ότι οφείλουμε να είμαστε πιο διακριτικοί. Πού πήγε ο σεβασμός;
    Διαβάζω τόσες ημέρες τα σχόλια και μόνο απεγνωσμένο εγωκεντρισμό μού θυμίζουν.
    Μήπως ξεχάσατε κάποιες βασικές αρχές που ούτως ή άλλως χαρακτηρίζουν την "ΟΔΟ";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος27/10/14

    Στην αρχαία ελληνική το επίθετο «όσιος» σημαίνει αυτός που είναι αφιερωμένος στον Θεό. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τους μοναχούς και τις μοναχές οι οποίοι ηθελημένα αρνήθηκαν κάθε κοσμική απόλαυση και αφοσιώθηκαν ψυχή και σώματι στον Θεό. Αγωνιζόμενοι στον στίβο της άσκησης μπορεί να μην πέρασαν από το μαρτύριο του αίματος αλλά πέρασαν το μαρτύριο της συνειδήσεως και έτσι αγίασαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. @Σκεπτόμενε προφανώς και έχουμε διαφορετική αντίληψη περί της ανώτερης δύναμης που πιστεύει ο καθένας, άλλωστε είναι και η αρχή της Ανεξιθρησκείας. Αλλά το γεγονός ότι "ο Θεός ξεκάθαρα φανερώνει το εάν κάποιος είναι άγιος ή όχι", είναι κάτι το οποίο κανένας μας δεν γνωρίζει. Είναι μία πνευματική σχέση του αποθανόντος και του Θεού. Εμείς από που πρέπει να το ξέρουμε; Από που μπορούμε να είμαστε απόλυτοι ως προς την "αγιότητα" του καθενός που χαρακτηρίζεται όσιος, άγιος κοκ; Και νομίζω πως και ο πιο "φανατικός" υπέρμαχος της Ορθοδοξίας δεν την αποκαλεί "αγία", αλλά "οσία'. Ο πολιτισμός φίλε είναι συνώνυμο της ΟΔΟΥ, παρ' όλο που κάποιοι το παραμελούν επιδεικτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος27/10/14

    @Το λουλουδάκι του μπαξέ
    Το άρθρο, ήδη από τον τίτλο του, έθιξε -με τον τρόπο του- το θέμα του της μορφής αναγραφής του ονόματος των αγίων. Δεν βλέπω για ποιο λόγο είμαστε τόσο εκτός θέματος. Ο σχολιασμός στοχεύει να καταδείξει μία παθογένεια. Αναρωτιέμαι εάν στις βασικές αρχές της ΟΔΟΥ που υπερασπίζεσαι (και που τις κρίνω σε κάποια σημεία), περιλαμβάνεται η πολιτισμένη γραφή 'απεγνωσμένο εγωκεντρισμό' που τόσο εύκολα χρησιμοποιείς για να χαρακτηρίσεις ανθρώπους που εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Τράβα να γίνεις Λουλουδάκι του Αγρού, να δεις τον κόσμο όπως είναι και όχι να τον κρίνεις από την ασφάλεια του μπαξέ σου. Λουλουδάκι μου......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος27/10/14

    @ ανώνυμος (περί λέξεως όσιος)
    Ωραίος! Σε ευχαριστώ για την τεκμηριωμένη απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος27/10/14

    Σε αυτήν την συζήτηση χωράει κάποιος άθεος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Εβραίος Ορθόδοξος27/10/14

    Πιστεύω στον Θεό της Ορθοδοξίας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Σκεπτομενος ανθρωπακος27/10/14

    @Εβραιο ορθοδοξο
    Στο α' σκελος αναλυθηκε ο Χριστος ως Θεος κ στο β' σκελος αναφερθηκε η ορθοδοξια. Προφανως λοιπον μιλαμε για ορθοδοξια χριστιανισμου. Μαθε να διαβαζεις, πριν σχολιασεις.... Πιστε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος27/10/14

    @ Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος
    α. Εγώ αυτοπροσδιορίζομαι ως χριστιανός ορθόδοξος. Εσύ επικαλείσαι -για να τονίσεις την διαφορετικότητα- την ανεξιΘΡΗΣΚΕΙΑ. Αφού λοιπον [……..]. Συνεπώς δεν ξέρεις καν τί είναι άγιος, πόσο μάλλον το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό 'όσιος'. Άρα η συζήτηση που πρέπει να κάνουμε έχει σχέση με τον Θεό και όχι με τους αγίους Του. Μέχρι τότε 'δύο γάϊδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα'.
    :-)
    β. 'Ο πολιτισμός φίλε είναι συνώνυμο της ΟΔΟΥ'! Εντάξει, μην [……..]!!!
    γ. Τί ακριβώς 'παραμελώ'; Το συνώνυμο;


    * * *
    Η ΟΔΟΣ –η οποία εκτός των άλλων δεν ανέχεται να ταυτίζεται με σχολιαστές, ομάδες και οπαδούς- απάλειψε από το κείμενο του ανώνυμου σχολιαστή (Σκεπτόμενος ανθρωπάκος) κάποιες μη κατανοητές προτάσεις και ζητεί από όλους τους σχολιαστές να απαντούν επί της ουσίας των επιχειρημάτων, να μην αναλώνουν τα σχόλιά τους στην παρουσίαση των κινήτρων άλλων αρθρογράφων ή σχολιαστών, ιδιαίτερα δε όταν αυτά ανάγονται σε στοιχεία της προσωπικότητας του καθενός και όχι σε πραγματικά γεγονότα. Με αυτόν τον τρόπο η ΟΔΟΣ υποστηρίζει ότι οικοδομείται υγιής διάλογος, απαλλαγμένος από στοιχεία προσωπικών εγκλήσεων, που μειώνουν την αξιοπιστία των απόψεων.
    * * *

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Σκεπτομενος ανθρωπακος27/10/14

    @ΟΔΟΣ
    "Η ΟΔΟΣ ... απάλειψε από το κείμενο του ανώνυμου σχολιαστή (Σκεπτόμενος ανθρωπάκος) κάποιες μη κατανοητές προτάσεις"
    Αυτο, αγαπητη ΟΔΟΣ, ονομαζεται κ ειναι ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ! Δηλαδη το να κοβεις ο,τι δεν κατανοεις! Το περιεχομενο της πρωτης αγκυλης, ειναι το λογικο αποτελεσμα εξ οσων προηγηθηκαν. Λογοκρινωντας το αλλοιωνεις ΕΝΤΕΛΩΣ το περιεχομενο του υπολοιπου σχολιου που ακολουθει, επιβεβαιωνοντας με τον πιο πανηγυρικο τροπο το περιεχομενο της β' αγκυλης, το οποιο επισης δεν δημοσιευσες.
    Ευχαριστω λοιπον!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. @Σκεπτόμενος ανθρωπάκος:

    Εφ’ όσον επιμένετε (εσείς που γράψατε πιο πάνω ότι «για κάποιους ανθρώπους η προσβολή της έννοιας του Θεού είναι βαρύτερη από την προσβολή της έννοιας της μάνας») να θεωρείτε κατανοητό να αμφισβητείτε την πίστη ή τα ευαίσθητα θρησκευτικά φρονήματα του αγνώστου σε εσάς και σε όλους προσώπου, η ΟΔΟΣ δεν έχει αντίρρηση να αναρτήσει το σχετικό απόσπασμα του σχολίου σας.
    Σε ό,τι αφορά την δεύτερη αγκύλη στην οποία αναφέρεστε, εμπλέκετε την ΟΔΟ στην μεταξύ σας διαφωνία και αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από το blog.
    Παρ΄ όλα αυτά, η ΟΔΟΣ ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.


    * * *
    Σκεπτομενος ανθρωπακος @ Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος:
    Αφού λοιπον [ασπάζεσαι άλλη θρησκεία, άρα δεν είσαι χριστιανός ορθόδοξος].
    * * *

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  52. @Σκεπτόμενε (;;;) άνθρωπε

    Και ορθόδοξοι και μη αναγνώστες του blog. Σας ζητώ παρομοίως ευλαβικά συγνώμη, σε ανάλογο βαθμό με την απολογία αίτηση συγνώμης του Λυκούργου Λευτεράτου προς τον Μητροπολίτη.
    Θα έπρεπε να το δηλώσω εξ αρχής (να με συγχωρεί το ποίμνιο του Μητροπολίτη) ότι είμαι ορθόδοξος και μάλιστα με την ανάλογη αναγραφή στην ταυτότητα μου, αρνούμενος σθεναρά την έκδοση της νέας χωρίς την αναγραφή «Χ.Ο.»
    Παρ’ όλα αυτά ο @σκεπτόμενος (;;;) ανθρωπάκος κατέληξε στο συμπέρασμα πως είμαι αλλόθρησκος και συν τοις άλλοις «αμαθής», επειδή αρνούμαι να αποκαλέσω οσία, την Σοφία Χοτοκουρίδου. Το θεωρώ δικαίωμα μου, με ποιον θρησκευτικό ή μη προσδιορισμό θα την αποκαλώ. Μου αρκούν όσα μου έμαθαν από τις τάξεις του δημοτικού οι δάσκαλοι και αργότερα οι καθηγητές των επόμενων διδακτικών μου ετών.
    Και συνεχίζοντας τον θρησκευτικό του μονόλογο, θεωρεί την «αμάθεια μου» ως κάτι το δεδομένο για διαχωρισμό των εννοιών που ο ίδιος αναφέρει, προτρέποντας να «κάνουμε συζήτηση που θα έχει σχέση με τον Θεό, και όχι τους αγίους Του». Λόγος καθαρά εγωκεντρικός, κατηχητικός, μισαλλόδοξος και φοβερά φανατισμένος στα στενά θρησκευτικά όρια που συναντά κανείς στους πιστούς του Κορανίου και στο Ανατολικό Ισλαμικό Χαλιφάτο.
    Και όλα αυτά, για να τονίσω την διαφορετικότητα (;;) μου επειδή δεν μου αρέσουν πολλές από τις πρακτικές της νυν Εκκλησιαστικής Αρχής, όπως αυτή με τον «περιφερόμενο» δίσκο του οβολού κτ.λ. χωρίς όμως να αρνούμαι τους αγίους της Εκκλησίας σε οποιοδήποτε σημείο των ποσταρισμάτων μου. Αλήθεια, αν διαβάζεις ΟΔΟ (γιατί μόνο εκεί αναφέρθηκε), δέχεσαι σαν χριστιανός ορθόδοξος (μεγάλος και τρανός που διατυμπανίζεις πως είσαι) την εικόνα του Αββά–Αββά στην Μαυριώτισσα;
    Όσο για τον πολιτισμό @σκεπτόμενε (;;;), τι να κάνουμε; Είναι συνώνυμο της ΟΔΟΥ, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει. Αν εσύ αρνείσαι την τοποθέτηση μου αυτή, δεν σημαίνει πως είσαι απολίτιστος, εκτός αν αυτοενοχοποιείσαι τοποθετώντας τον εαυτό σου, στην απέναντι όχθη. Αλλά ακόμα και να είσαι στην απέναντι, καθοδήγησέ με ταπεινά στο «ποίμνιο του δικού σου πολιτισμού». Χωρίς μουσικά ηχοχρώματα και οσμές χοιρινών.
    Τα συμπεράσματα, στους αναγνώστες του blog.

    Ο (χριστιανός ορθόδοξος) της διαφοροποίησης, Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος.

    Υ.Γ κ. Μπαϊρακτάρη εμένα που είμαι «διαφορετικός» γιατί δεν μου εμφανίζει την επιβεβαίωση πως δεν είμαι ρομπότ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Κατερίνα27/10/14

    Ο Βιλλεαρδουίνος γράφει αλήθειες που ενοχλούν κάποιους δογματικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ανώνυμος27/10/14

    Σε λίγο θα βγουν και τα σπαθιά εδώ μέσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ο Λευτέρης ο ξεφτέρης27/10/14

    Να είστε καλά !!!!! γελάσαμε κι απόψε ...
    Εσύ, ανθρωπάκο, εκτός από σκεπτόμενος να γινόσουν και λίγο έστω προσευχόμενος; Για να μην κολλήσεις σε καμία Καρτεσιανή νοησιαρχία το λέω, μην ανάψεις και με μένα τώρα.
    Κι εσύ βρε Γοδεφρείγε, τόσο σθεναρός Χ.Ο. διάλεξες ψευδώνυμο φράγκικο.
    Μην το αναλύσουμε άλλο, παιδιά, σώστε!
    Έχουμε κι άλλα που τρέχουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ανώνυμος27/10/14

    ΑΓΑΠΗΤΗ ΟΔΟΣ ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΑΣ !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Φέξε μου και γλίστρησα !27/10/14

    @ Σκεπτόμενος ανθρωπάκος
    @ Γοδετέτοιος

    Εσείς που ξέτε τα πολλά κι ο νους σας κατεβάζει...
    μήπως μπορείτε να εξηγήσετε λίγο τι είναι αυτά που λένε εδώ;
    https://www.youtube.com/watch?v=z2Zn2JDI6rg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Κολλητήρι27/10/14

    Εσύ Κατερινάκι δεν είσαι κανενός δόγματος;;;
    Α ρε τσούτσκα που θες κι εσύ..................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Πούτιν (ο σθεναρός Χ.Ο.)27/10/14

    @ Ο Λευτέρης ο ξεφτέρης
    Πολύ εύκολα γελάς Λευτέρη. Να το κοιτάξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ανώνυμος27/10/14

    @Φέξε μου και γλίστρησα !
    Είναι εκπληκτικό που συστήνεις να δούμε ψεκασμένα videos.
    Μεταξύ άλλων έχει και για το 666 του "Σκεπτόμενου ανθρωπάκου"!! Μάλλον φίλε μπέρδεψες το blog. Εδώ δεν υπάρχει καμία Λουκά, ούτε ψεκαστίκ.

    https://www.youtube.com/user/megasfilippos/about

    https://www.youtube.com/user/megasfilippos/videos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ο Λευτέρης ο ξεφτέρης27/10/14

    Και τι ήθελες; Γράψε και κλάψε κάθε φορά;
    Έννοια σου και το κοίταξα και με κοίταξαν. Εσύ δεν με κοιτάς σωστά, αφού γράφεις "εύκολα" για κάποιον που δεν ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Χαρούλα27/10/14

    Ανώνυμε 60, δεν βλέπω να συστήνει το βίντεο αλλά να ρωτάει.
    Μάλλον όμως υπεύθυνοι να απαντήσουν είναι άλλοι για να μη μπερδευόμαστε και μεις οι απλοί χριστιανοί. Αλήθεια λέω κι εγώ όταν είδα στο γιουτιούμπ ένα άλλο (κάποιος από τη Βέροια νομίζω το ανέβασε, πάει καιρός τώρα δε θυμάμαι) παραξενεύτηκα. Δε σημαίνει ότι συμφωνούμε κιόλας. Μπορεί να είναι ψέματα. Ας βγει και ας μας εξηγήσει κάποιος!
    Και μη λέτε όλη την ώρα αυτό το χαζό με τους ψεκασμούς, γιατί όχι που θέλω να κάνω την έξυπνη αλλά εγώ ψεκάζομαι από μόνη μου. Με το άρωμά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Πέτρος27/10/14

    Όπως και να το κάνουμε, θέματα που άπτονται της Εκκλησίας και της θρησκείας, προκαλούν ποικίλους σχολιασμούς. Ειδικά εδώ στο ιστολόγιο της «Οδού». Οπωσδήποτε, θα πρέπει εμείς, οι αναγνώστες και σχολιαστές, να ενθαρρύνουμε τον διάλογο και να μην τον ευτελίζουμε.
    Σε μία Καστοριά που ζει νύχτες σκοτεινές και μακριές, ένας δημόσιος διάλογος ειλικρινής και εποικοδομητικός θα βοηθήσει όλους μας.
    Γι’ αυτό, συνιστώ σε αυτούς που χαριτολογούν, γελούν, περιγελούν, ξεγελούν, αυθαδιάζουν με τους σοβαρούς, έστω κι ασχημάτιστους, προβληματισμούς που αναρτώνται εδώ, να ανοίξουν την τηλεόραση και να δουν την Υπολοχαγό Νατάσσα. Ή ακόμη καλύτερα, να ακούσουν το αυριανό κήρυγμα εξ άμβωνος για να ευφρανθεί ο εγωκεντρικό ψυχισμός τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος28/10/14

    @ Ο Λευτέρης ο ξεφτέρης

    «Κι εσύ βρε Γοδεφρείγε, τόσο σθεναρός Χ.Ο. διάλεξες ψευδώνυμο φράγκικο».

    Εμ και τι ήθελες δηλαδή βρε ξεφτέρη... Να διαλέξω κάποιο βαλκανικό ή ρώσικο nickname; Δηλαδή τι ανέμενες, να όριζα το nickname μου ως «Αββάς Ιουστίνος Πόποβιτς» για να γίνω αρεστός στο γραφείο τύπου του Μητροπολίτη;

    @ Φέξε μου και γλίστρησα !

    Ανατρίχιασα πραγματικά! Ειδικά στο άκουσμα των αποσπασμάτων της Σοφίας Χοτοκουρίδου με την […….….] διάλεκτο. Μου σηκώθηκε η τρίχα!

    O sancta simplicitas!

    «Αυτή ας είναι παρηγοριά σας στο κατώφλι της 3ης χιλιετίας».

    Όσο για τα προτεινόμενα videos όλο ερωτηματικά, σε λάθος blog τα ανάρτησες!
    Ευλόγησον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος28/10/14

    @ΟΔΟΣ
    Δεν αμφισβήτησα την πίστη και τα ευαίσθητα θρησκευτικά φρονήματα κανενός. Απλά επιβεβαίωσα αυτό που και ο ίδιος περήφανα καταγράφει, ότι δηλαδή έχει δικά του ‘πιστεύω’ περί Θεού, τα οποία όμως δυστυχώς έρχονται σε αντίθεση σε κάποια σημεία (αναγνώριση αγίων για παράδειγμα) με αυτά που πρεσβεύει η Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία. Ως κ τούτου πιστεύει σε έναν φιλελεύθερο χριστιανισμό και τοποθετείται απέναντι στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό.
    Μπορεί να με πουν κάποιοι Ταλιμπάν, Ιρανό, Ισλαμιστή κλπ (όπως ήδη τέτοιοι χαρακτηρισμοί ειπώθηκαν πολλές φορές στο blog σας, χωρίς ΠΟΤΕ να διαμαρτυρηθείτε) αλλά τότε και εγώ θα μπορώ να επκαλούμαι ρατσισμό εκ μέρων των ‘φιλελευθέρων’, οπότε το φιλελευθεριλίκι τους πάει περίπατο.
    Σας ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου, για την φιλοξενία των σχολιασμών όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος28/10/14

    @Γοδυ
    -(όποιος βαριέται πολύ, ας το διαβάσει. Φοβάμαι μη χαλάσετε άσκοπα τον χρόνο σας)
    -(Ζητώ συγνώμη για τον παράπλευρο σχολιασμό ως προς το θέμα του άρθρου, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων επί θεμάτων πίστεως όσο και να είναι διαλογικά ελέγξιμη είναι ταυτόχρονα και αδιαπραγμάτευτη)

    Πας την κουβέντα στον Λυκούργο χωρίς να υπάρχει λόγος, οπότε ή ψάχνεις στήριγμα ή το έχεις ανάγκη.
    Δεν είπα εγώ ότι είσαι αλλόθρησκος αλλά εσύ, διότι χρησιμοποίησες την ‘Αρχή της Ανεξιθρησκείας’, οπότε ευθέως κατέταξες τον εαυτό σου σε άλλη θρησκεία. Υποθέτω όμως ότι τελικά ήθελες απλά να γράψεις ‘ελευθερία χριστιανικών πεποιθήσεων’ αντί ‘Αρχή της Ανεξιθρησκείας’ και συνεπώς σχετικοποιώ απέναντί σου το αλλόθρησκος.
    Δεν σε αποκάλεσα ‘αμαθή’, παρ’ όλο που στο τελευταίο σχόλιό σου εσύ από μόνος σου, περιόρισες τις θρησκευτικές σου γνώσεις στα όρια της πρωτοβαθμίου και δευτεροβαθμίου (σχολικής) εκπαιδεύσεως!!!
    Η συζήτηση περί Θεού είναι,κατ΄ εσέ, όπως εσύ ο ίδιος είπες όταν σε προέτρεψα να ασχοληθούμε: ‘Λόγος καθαρά εγωκεντρικός, κατηχητικός, μισαλλόδοξος και φοβερά φανατισμένος στα στενά θρησκευτικά όρια που συναντά κανείς στους πιστούς του Κορανίου και στο Ανατολικό Ισλαμικό Χαλιφάτο’!!! Οκ! Με κάλυψες ΠΛΗΡΩΣ!
    Γράφεις ότι ο εκκλησιαστικός δίσκος είναι πρακτική της ‘νυν Εκκλησιαστικής Αρχής’! α.Δηλαδή ΜΟΝΟ στην Καστοριά βγαίνει δίσκος; β.Επί Παπουτσόπουλου ΔΕΝ έβγαινε; ε; Και στο κάτω κάτω μη δώσεις ρε φίλε άμα δεν θες.
    Δεν είπα ότι είμαι μεγάλος και τρανός χριστιανός ορθόδοξος, όπως με χαρακτήρισες. Φιλομαθής είμαι και δαβάζω πολύ. Δεν σου έχω κάνει επίδειξη γνώσεων, αλλά ανέφερα κάποια βασικά, ΒΑΣΙΚΟΤΑΤΑ θα έλεγα, θέματα περί πίστεως που γνωρίζει και ο τελευταίος χριστιανός. Έλεος!
    Ποιά είναι η εικόνα του Αββά-Αββά; Θα απολογηθώ εγώ για κάτι που δεν γνωρίζω; Κατηγορώντας νομίζεις ότι βγαίνεις στον αφρό ;
    Τα προσωπικά σου πιστεύω περί πολιτισμού, δεν με αφορούν! Όποιος όμως δεν συμφωνεί με εσένα (για το θέμα του πολιτισμού στην ΟΔΟ επί παραδείγματι) είναι ένοχος;;;;;!!!!! Ώπα φίλε, ξεφεύγεις! Αγαπητή ΟΔΟΣ, είμαι ένοχος εάν σε κρίνω που και που;
    ‘Χωρίς μουσικά ηχοχρώματα και οσμές χοιρινών.’!! Τί εννοεί ο ποιητής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Κατερίνα28/10/14

    Σου θυμίζει κάτι, Σκεπτόμενε ανθρωπάκο, το Διάταγμα των Μεδιολάνων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Γοδεφρείδος Βιλλεαρδουίνος28/10/14

    @Σκεπτόμενε (;;;) άνθρωπε
    Τα πιστεύω του καθενός, είναι αδιαμφισβήτητα, έρχονται-δεν έρχονται σε αντίθεση με την «Ορθόδοξη Χριστιανική Διδασκαλία» που επικαλείσαι. Οι προφητείες των αγίων όπως του Παΐσιου και άλλων, είναι σύμφωνες και σε ευθεία γραμμή με την διδασκαλία που αναφέρεις; Ή αποτελούν συνιστώσα του χριστιανικού δογματισμού; Για να ξέρουν όλοι, ψεκασμένοι και μη.

    Αμφισβήτησε κάποιος από τους φιλελεύθερους για παράδειγμα τον Απόστολο Παύλο; Ή μήπως τον Ιωάννη τον Πρόοδρομο; Δεν νομίζω Αλλά το να αρνείται κάποιος να αποκαλεί «αγία» την Σοφία [……….], επέτρεψε τον να το κάνει.

    Το ποιος όμως είναι ρατσιστής, κρίνεται πλέον από το αναγνωστικό κοινό του blog της ΟΔΟΥ, όταν εσύ ο ίδιος αναφέρεις πως όποιος εκφράζει αντίθετη άποψη με την δική σου, δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος, υπαινισσόμενος ακόμα και την αθεΐα και ακόμα κάποια κατηχητικά ορθόδοξα δογματικά, στα στενά όρια των παρωπίδων.

    Ο φιλελευθερισμός όχι μόνο δεν πάει «περίπατο» όπως αναφέρεις, απεναντίας ενδέχεται όμως να «αμολάρει» τις δογματικές και φανατικές σκέψεις μακρυά από την γυάλα που φιλοξενούνται.

    Διαβάστε τον λόγο αγάπης του μητροπολίτη, για την σημερινή μέρα, ακόμα και εσείς φιλελεύθεροι.

    http://www.enikos.gr/society/273391,Mhtropoliths_Amvrosios:_2034_h_alwsh_t.html

    Ευλόγησον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος28/10/14

    @Γοδυ
    Τον Αγιο Ιουστινο Ποποβιτς αποκαλεις αββα-αββα; !!!!!!!!

    @Κατερινα
    Τρικυμια εν κρανιω Κατερινακι, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Κατερίνα28/10/14

    @Σκεπτόμενος ανθρωπάκος
    -Ε όχι και Άγιος!!!
    -Επιστρέφεται με το ίδιο εισιτήριο η Τρικυμία, Πρόσπερε, που με τα μαγικά σου θέλεις σώνει και καλά να μας αλλάξεις τα φώτα, επειδή ταυτίζονται οι απόψεις σου με ό,τι οπισθοδρομικό έχουμε από τους ψεκασμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Σκεπτομενος Ανθρωπακος28/10/14

    @Κατερινα
    Εξηγησε κ κυριως απεδειξε οτι το Πατριαρχειο της Σερβιας εκανε λαθος.
    Προσπαθησε να μου εξηγησεις τί εννοεις γιατι οι αφορισμοι σου εκτος απο ακατανοητοι ειναι κ γελοιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ανώνυμος28/10/14

    @ Σκεπτομενος Ανθρωπακος
    Έλεος ρε φίλε! Την μια, από Οσία την έκανες Αγία.Τώρα τον Αββά τον κάνεις Άγιο κι αυτόν.
    Άσε το κομποσχοίνι, αφού βλέπεις δεν σου βγαίνει. Πιάσε μια βότκα, μη μας τρελάνεις άλλο. Είπαμε, οι ψεκασμοί έχουν τα όριά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Κατερίνα28/10/14

    Εσύ και οι φίλοι σου οι Σέρβοι να αποδείξετε!
    (Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνεί μαζί σου και η κυρία Λουκά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Ανώνυμος28/10/14

    Αναφέρεστε σε αυτόν τον Σέρβο που βρίζει τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς και (φυσικά) τον Πάπα;
    Πολύ Αγάπη ρε παιδιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος28/10/14

    @Γοδυ
    Γράφεις: 'Τα πιστεύω του καθενός, είναι αδιαμφισβήτητα'. Το ότι έχεις δικαίωμα να πιστεύεις ό,τι θέλεις, δεν καθιστά τα πιστεύω σου υπεράνω κριτικής, ειδικότερα εφόσον έρχεσαι σε πλήρη αντίθεση με την Εκκλησία. Το ότι κάποια πιστεύει ότι είναι η Κλεοπάτρα, δεν καθιστά την κυρία αυτή όμορφη όπως η Κλεοπάτρα. Ό,τι θέλεις πίστευε. Εφόσον όμως το θέτεις το 'πιστεύω' σου σε δημόσιο προβληματισμό, γιατί σε ενοχλεί η κρίση του αδερφού σου;
    Όσον αφορά τον γερ.Παίσιο, μπορώ να υποθέσω ότι ούτε το 20% των προφητειών που του αποδίδουν δεν είναι δικά του, διότι οι πηγές τους είναι του στυλ 'είπε ο γέροντας κάποτε'.
    Η καραμελίτσα του ψεκάσματος, το οποίο αποδεδειγμένα καταστρέφει όλους μας, δεν σε κολακεύει.
    Αρνείσαι την Αγιότητα της Οσίας Σοφίας; Τώρα αποκάλυψες την ουσία της προβληματικής σου απέναντι στις έννοιες άγιος, όσιος κλπ. Αμφισβητείς δηλαδή την αγιοκατάταξη. Με ποιά κριτήρια; Πες λοιπόν γιατί ΔΕΝ ήταν αγία. Αμφισβητείς θαύματα, εμφανίσεις, ευωδία λειψάνων κλπ κλπ. Κάντο ελεύθερα. Αλλά είσαι λάθος.
    Η αγιότητα των αγίων δεν είναι προσωπική μου άποψη. Δεν σε κάνω εγώ άθεο επειδή διαφωνείς με εμένα. Όταν κάποιον η Εκκλησία τον αποκαλεί άγιο, εσύ με ποιό κριτήριο δεν το αποδέχεσαι; Σε προηγούμενο σχολιασμό, σου εξήγησα ότι σχετικοποίησα τον χαρακτηρισμό σου ως 'αλλόθρησκο'. Εάν δεν το κατάλαβες, ξαναδιάβασε όλο το σκεπτικό μου. Μην επανερχόμαστε!
    Εντυπωσιακή η γενίκευσή σου περί δογμάτων και παρωπίδων. Σε ποιά 'κατηχητικά' δόγματα ακριβώς αναφέρεσαι, δεν κατάλαβα.
    Ως προς τον φιλελεθερισμό που τόσο πολύ σου αρέσει: εφόσον οι γνώσεις σου περί πίστεως είναι σχολικές, όπως είπες και ο ίδιος, με ποιες προδιαγραφές κρίνεις τα δόγματα; ε;
    Ο λόγος του μητροπολίτη Αμβροσίου δεν μου άρεσε καθόλου. Διάβασες κανέναν άλλο λόγο όμως, ή στάθηκες αποκλειστικά σε ότι σου σέρβιρε ένα blog;
    Φίλε, εάν δεν έχεις πνευματικό, βρες. Εάν έχεις ρώτησέ τον. Τα θέματα που θίγεις έχουν απλές απαντήσεις. Εάν ο πνευματικός σου δεν μπορεί να σε αναπαύσει, τότε δεν ξέρω τί να σου πω εγώ! Διάβασε, ρώτα, μάθε και μετά αναλογίσου. Νομίζω ότι έτσι πρέπει να κάνουμε όλοι. Στο κάτω κάτω είμαστε αδερφοί και οι εμφύλιοι δεν βοήθησαν ποτέ. Ειλικρινά σου ζητώ συγνώμη εάν σε νευρίασα. Οι προβληματισμοί πάντοτε είναι χρήσιμοι, αλλά μέχρι εκεί.
    Αγαπητή ΟΔΟΣ, κάνε έναν κόπο και βάλε εσύ τελεία. Ας ομονοήσουμε για να συνεχίσουμε να ζούμε.
    Τα βιοτικά μας πνίγουν και πρώτο εμένα. Δύσκολα βγαίνει ο μήνας. Καλό κουράγιο σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Ναι σκεπτόμενε! Αυτόν αποκαλώ αββά-αββά και αμάν-αμάν! Αν και "άγιος", γιατί φέρει επίθετο;;;; Δηλαδή είναι σαν να λες "οσία Σοφία Χοτοκουρίδου";;; Μπερδεμένα τα λες διαβαστερό μου παιδί.

    Υ.Γ. Απόφοιτος Θετικών Επιστημών (viva Big Bang), και όχι δευτεροβάθμιας που ανέφερες. Για τα προσχήματα η αναφορά δαύτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Ανώνυμος28/10/14

    Σκεπτόμενος Ανθρωπάκος: «Ο λόγος του μητροπολίτη Αμβροσίου δεν μου άρεσε καθόλου»

    -Δεν σου αρέσει ο λόγος του Μητροπολίτη Αμβροσίου και τον αμφισβητείς; Ή δεν σου αρέσει αλλά αναγκάζεσαι και τον αποδέχεσαι;
    -Τελικά αλά κάρτ Ορθοδοξία;

    ΥΓ Τον λόγο του Πειραιώς; Του Ανθίμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Κατερίνα28/10/14

    Μόνο κατηχητικό δεν μας σύστησες να πάμε, Σκεπτόμενε Ανθρωπάκο.Πού ζεις; Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ανώνυμος28/10/14

    Ειρήνη υμίν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ανώνυμος28/10/14

    Και για να γίνω πιο κατανοητός:
    שָׁלוֹם עֲלֵיכֶם
    السلام عليكم

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος28/10/14

    @Γοδυ
    Ήμουν σαφής: οι γνώσεις περί πίστεως
    Και εγώ Θετικών Επιστημών είμαι. Να και κάτι κοινό!

    Οι Σέρβοι και κάθε λαός που είναι ορθόδοξοι είναι φίλοι μου. Αλλά ακόμα και οι αλλόδοξοι και αλλόθρησκοι είναι φίλοι. Η Εκκλησία είναι Μία.
    Η αγιότητά του αγίου Ιουστίνου έχει αποδειχθεί από αυτούς που είναι υπεύθυνοι. Εσύ πώς ξέρεις ότι ο Απόστολος Παύλος είναι άγιος; Απόδειξέ το!
    Το επώνυμο μπαίνει για να διευκρινιστεί το ποιός ακριβώς είναι ο άγιος (άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, άγιος Νικόλαος Καβάσιλας, άγιος Νικόλαος Πλανάς κλπ).
    Ο άγιος Ιουστίνος δεν βρίζει. Πού το είδες αυτό; Ως φιλοσοφικός νους, κρίνει φιλοσοφικά τις δυτικές νοοτροπίες. Για πες ανώνυμε ένα υβρεολόγιό του, για να καταλάβουμε τί λες;
    Το γεγονός ότι ένα εκκλησιαστικό πρόσωπο δεν με εκφράζει, δεν με καθιστά αρνητικό απέναντί του. Δεν δημιουργώ εχθρούς. Κατανοώ όμως τους λόγους του. Η ζωή είναι πολύπλευρη και πολύπλευρα πρέπει να την αναλύουμε. Κάθε μητροπολίτης έχει το δικό του ύφος και στυλ και αναλύει από τη δική του οπτική γωνία την πραγματικότητα και κάποιους αναπαύουν. Αλλά όλοι αυτοί δεν σφάλλουν δογματικά και άρα δεν τίθεται θέμα ορθοδοξίας, όπως κάποιος υπαινίσσεται! Έχω την εντύπωση ότι εκεί έγκειται και η ελευθερία του εκκλησιαστικού λόγου! Κάτι που δεν ισχύει στο Ισλάμ (για να περιλάβω στη συζήτηση και τον φίλο με το 'ειρήνη υμίν'), όπου τα πάντα είναι προκαθορισμένα (ακόμα και λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής).
    Δεν υπάρχει 'α λα καρτ ορθοδοξία'. Δυσνόηση του open mind της Εκκλησίας υπάρχει (open mind δεν σημαίνει ακατάσχετη ελευθερία και άκρατη αγαπολογία).
    Κατηχητικό για μεγάλους πρέπει να ιδρυθεί οπωσδήποτε! Κατήχηση χρειαζόμαστε όλοι. Εγώ ρωτάω συνεχώς και διαβάζω και πάλι έχω πολλά ακόμα να μάθω.
    Εδώ και λίγο καιρό, ζω σε έναν νέο κόσμο. Θεός και Πατρίδα σε μία αρμονία. Αθάνατη Ελλάδα μας. Και εσείς όλοι (ακόμα και αυτοί που μου τη λένε και τους τη λέω) αδερφοί μου.
    Τόσο απλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Κατερίνα28/10/14

    Σ.Α.: «Οι Σέρβοι και κάθε λαός που είναι ορθόδοξοι είναι φίλοι μου».

    -Φυσικά, αυτό μας έλειπε. Το αίμα μου γίνεται σλάβικο για την πίστη την Αγία και για τον αδελφό Πούτιν.

    Σ.Α.: «Αλλά ακόμα και οι αλλόδοξοι και αλλόθρησκοι είναι φίλοι. Η Εκκλησία είναι Μία».

    -Καλοσύνη σου.

    Σ.Α.: «Η αγιότητά του αγίου Ιουστίνου έχει αποδειχθεί από αυτούς που είναι υπεύθυνοι».

    -Επιμένεις τον Αββά να τον βαπτίζεις Άγιο!

    Σ.Α.: « Εσύ πώς ξέρεις ότι ο Απόστολος Παύλος είναι άγιος;»

    -Άντε ντε! Πού ξέρω;

    Σ.Α.: «Ο άγιος Ιουστίνος δεν βρίζει. Πού το είδες αυτό;»

    -(ξέχασες να γράψεις το επίθετό του: Πόποβιτς)
    "Τί νομίζετε σεις διά την Ευρώπην; Η Αφρική και η Ασία ονομάζουν τους Ευρωπαίους, «λευκούς δαίμονας». Επομένως, θα ηδύναντο να ονομάσουν την Ευρώπην: Λευκήν Δαιμονίαν. Θα την ωνόμαζον «Λευκήν», ένεκα του χρώματος του δέρματος, «Δαιμονίαν» δε, ένεκα της μελανότητος της ψυχής της... Ούτως, αδελφοί μου, ανέστη ως βρυκόλαξ εις τας ημέρας μας η σατανική Ρώμη…" η Λευκή Δαιμονία βασανίζεται από επτά πονηρά πνεύματα, δεινότερα από εκείνον τον δαίμονα της Ρώμης. Ιδού λοιπόν η νέα ειδωλολατρική Ρώμη, ιδού νέον μαρτύριον διά τον Χριστιανισμόν. Να είστε έτοιμοι εις μαρτύριον διά τον Χριστόν εκ μέρους της Λευκής Δαιμονίας.” Αββάς Ιουστίνος Πόποβιτς.
    -Να τον χαίρεσε λοιπόν!

    Σ.Α.: «Το γεγονός ότι ένα εκκλησιαστικό πρόσωπο δεν με εκφράζει, δεν με καθιστά αρνητικό απέναντί του… όλοι αυτοί οι μητροπολίτες δεν σφάλλουν δογματικά και άρα δεν τίθεται θέμα ορθοδοξίας»

    -Αμβρόσιος: Θα έφτυνα κατά πρόσωπο τα ανθρωπάκια Διαμαντόπουλο και Αντωνίου. Θα τον αποκαλούσα με όλες τις λέξεις με πρώτο συνθετικό παλιό, όπως όπως παλιόπαιδο, παλιόμουτρο, παλιάνθρωπος, παλιοχαρακτήρας, παλιοτόμαρο, παλιόσκυλο, παλιόπραμα, παλιοκτήνος, παλιοκάθαρμα και τα παρόμοια… ο διαβολοκίνητος αυτός άνθρωπος, ο ταλαίπωρος αυτός άνθρωπος, ως όργανο του Διαβόλου… αι τά δύο αυτά υποκείμενα, και τα δύο αυτά ανθρωπάκια, θα τα φτύναμε κατά πρόσωπο!
    -Μην αναφέρω τα Ορθόδοξα λόγια γεμάτα Αγάπη που είπαν τα τελευταία χρόνια οι… Άγιοι Πειραιώς Θεσνίκης κλπ περί παντός επιστητού, ακόμη και για τον καημένο Stephen Hawking μέλι Ορθόδοξο έτρεξαν από τα χείλη τους. Όντως δεν τίθεται θέμα Ορθοδοξίας, γιατί η Ορθοδοξία δεν εκφράζεται από την Εκκλησία δια των Μητροπολιτών της, αλλά από εμένα…

    Σ.Α.: «Δεν υπάρχει 'α λα καρτ ορθοδοξία'»

    - Ουδέν σχόλιο.

    Σ.Α.: Κατηχητικό για μεγάλους πρέπει να ιδρυθεί οπωσδήποτε! Κατήχηση χρειαζόμαστε όλοι.

    -Από πού πάμε για το Ιράν;

    Σ.Α.: «Εδώ και λίγο καιρό, ζω σε έναν νέο κόσμο. Θεός και Πατρίδα σε μία αρμονία. Αθάνατη Ελλάδα μας».

    -Όλοι έχουμε μία Πατρίδα, ο Θεός δεν θα ‘χει;
    Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια, κοινώς Ελληνορθοδοξία και πιο κοινώς Ελληνοσλαβοορθοδοξία (να μην αφήσουμε και τον Πούτιν απέξω, καθότι τα ίδια λέει και αυτός. Το έχουν φαίνεται οι Ορθόδοξοι να διεκδικούν πατρίδα για τον Θεό)

    ΥΓ
    Δεν ξέρω αν φταίνε οι ψεκασμοί, είμαι σίγουρη πάντως ότι φταίει ο Δικέρατος από την Ρώμη.
    Και όπως λέει ο Πόποβιτς: «τρεις είναι μεγάλες πτώσεις: του Αδάμ, του Ιούδα και του Πάπα». (Με εκπλήσσει που δεν τον τοποθετεί πρώτο στην σειρά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. "Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς":28/10/14

    Η νέα ειδωλολατρική Ευρώπη δεν καυχάται δι΄ ουδεμίαν θεότητα υπεράνω του εαυτού της. Αυτή καυχάται μόνον δια τον εαυτόν της, δια την σοφίαν της, δια τον πλούτον της, δια την ισχύν της. Φουσκωμένο μπαλλόνι είναι σχεδόν έτοιμον να εκραγή, προς γέλωτα της Αφρικής και της Ασίας, ώριμος όγκος έτοιμος να ανοίξη, να γεμίση το σύμπαν με την δυσωδίαν του.

    Αυτή είναι η σημερινή αντιχριστιανική Ευρώπη, η Λευκή Δαιμονία. Η Ευρώπη ζη εις τον φαύλον κύκλον των εφευρέσεων. Όστις παρουσιασθή με νέαν εφεύρεσιν ανακηρύσσεται μεγαλοφυϊα. Όστις πάλιν περιγράφει τας εφευρέσεις των άλλων, ανακηρύσσεται διδάκτωρ επιστημών. Αι εφευρέσεις της Ευρώπης είναι πολυάριθμοι, σχεδόν αναρίθμητοι. Ουδεμία όμως των εφευρέσεων αυτών κάμνει τον άνθρωπον καλύτερον, τιμιώτερον και περισσότερον φωτισμένον.

    Η Ευρώπη εις τα τελευταία χίλια έτη δεν έχει εμφανισθή ούτε καν με μίαν και μοναδικήν εφεύρεσιν εις τον πνευματικόν και ηθικόν τομέα, αλλά αποκλειστικώς και μόνον εις τον υλικόν τομέα. Αι εφευρέσεις της Ευρώπης ωδήγησαν την ανθρωπότητα εις το χείλος της καταστροφής.
    Την ωδήγησαν εις το άνευ προηγουμένου εις την ιστορίαν του Χριστιανισμού πνευματικόν σκότος και την ζοφώδη φθοράν.

    Διότι η Ευρώπη όλας τας εφευρέσεις της, δεν γνωρίζομεν εάν από ιδικήν της κακόνοιαν ή από επιρροήν των Εβραίων, τας έχει στρέψει εναντίον του Χριστού.

    Όταν εφευρέθη το τηλεσκόπιον δια την παρατήρησιν των μακρυνών αστέρων, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες το ηρμήνευσαν εις βάρος του Ευαγγελίου του Χριστού.

    Όταν εφευρέθη το μικροσκόπιον, πάλιν γέλως δια τον Χριστόν.

    Όταν εφευρέθη το τραίνον, η ατμομηχανή, η τηλεγραφία και το τηλέφωνον, όλος ο αέρας αντήχει από την αυτοκαύχησιν την ευρωπαϊκήν εις βάρος του Θεού και του Χριστού Του.

    Όταν εφεύρον οι άνθρωποι μηχανάς δια το ταξίδιον επί των θαλασσών, δια την πτήσιν εις τον αέρα, δια την συνομιλίαν από μεγάλων αποστάσεων, τότε εφάνη ο Χριστός εις την Ευρώπην τόσον άχρηστος και καθυστερημένος, όσον και αι αιγυπτικαί μούμιαι.

    Όλας όμως τας εφευρέσεις της εις το διάστημα των τελευταίων διακοσίων ετών, η Ευρώπη τας έχει χρησιμοποιήσει δια την αυτοκτονίαν της εις τους παγκοσμίους πολέμους, δια το έγκλημα, δια το μίσος, δια το κρήμνισμα, δια την απάτην, δια τον εκβιασμόν, δια την βεβήλωσιν των ιερών και οσίων των λαών, δια το ψεύδος, τας ατιμίας, τας ακολασίας και την αθεϊαν εις ολόκληρον τον κόσμον. Αλλ΄ εις την πραγματικότητα, η Ευρώπη ουδένα άλλον ηπάτησε, πλην του εαυτού της.

    Οι μη χριστιανικοί λαοί έχουν καταλάβει τι εστιν Ευρώπη, τι προσφέρει και τι θέλει, δια τούτο και την ωνόμασαν Λευκήν Δαιμονίαν.

    http://orthodox-voice.blogspot.gr/2012/03/blog-post_7976.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  84. @Σκεπτόμενε

    Αρχικά σε ευχαριστώ θερμά που μου «επιτρέπεις» να πιστεύω ότι θέλω. Θεωρώ πως ο λόγος είναι δημόσιος, επομένως υπόκειται και σε κριτική. Απ’ όσα γράφτηκαν, μόνο εσύ κριτίκαρες και με σθένος για την «Ασκήσασα εκ Κλεισούρας». Πραγματικά δεν μ’ ενοχλεί καθόλου η κρίση των αδερφών υμών. Γιατί να με πειράξει άλλωστε. Δεν προσπαθείς να με αλλάξεις, ούτε εγώ προσπαθώ να σ’ αλλάξω. Ευτυχώς που η πλειοψηφία ζει «κολασμένα» ως εγώ, και όχι «αγγελικά» ως εσύ, και καταλαβαίνει το όλο νόημα.

    Όσο αφορά τους ψεκασμούς, τι να πω; Το αφήνω στην κρίση των bloggers. Αλλά να έχεις τελειώσει ΣΘΕ και να πιστεύεις στους ψεκασμούς, δημιουργεί σχήμα οξύμωρο. Προφανώς αν είσαι αναγνώστης της ΟΔΟΥ, από τα αγαπημένα σου θα είναι από την στήλη «Λόγος και Αντίλογος», που φιλοξενείται ο Ν.Π. με τις ολόϊδιες απόψεις. Ευλόγησον! Όσο για τον γέροντα Παΐσιο, από αυτά που είναι όντως δικά του και αφορά την Πόλη, τους Ρώσους και την Ελλάδα, τί έχεις να σχολιάσεις εν έτει 2014 με την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση; Θα με ενδιέφερε η άποψη ενός ανθρώπου σαν και εσένα, που πιστεύει στους ψεκασμούς.

    Όσο για την ασκήσασα εκ Κλεισούρας, επέτρεψε μου και σε αυτό να είμαι «λάθος» όπως προανέφερες.

    Ποια Εκκλησία είναι αυτή που κρίνει την αγιότητα; Αυτή των ανταλλαγμένων οικοπέδων και των μεγαλύτερων κομπίνων; Ή μήπως αυτή που έχει για κληρικούς που κάνουν ταυτόχρονα κοσμική ζωή και ταυτόχρονα ιερατική; Πουθενά δεν γίνονται αυτά. Ή μήπως εννοείς την Εκκλησία των εύσωμων αντιπροσώπων της με τις χλιδάτες αμαξάρες όταν ο κόσμος ψεκασμένος και μη, πεινάει και παλεύει στην καθημερινότητα του για την ύπαρξη του;

    Λοιπόν φίλε @Σκεπτόμενε, ανέφερα πως ο λόγος σου είναι άκρως κατηχητικός και μοιάζει με τον λόγο ιεροκήρυκα, γιατί είναι λες και έχω απέναντι μου την κ. Λουκά.
    Ορθοδοξία: από τις λέξεις ορθός και δόγμα (δόξα). Ελπίζω να κατάλαβες για ποιον λόγο ανέφερα περί κατηχητικού δόγματος, με παρωπίδες.

    Συνεχίζοντας να σου τονίσω πως δεν διαβάζω τα blogs γιατί αναφέρουν για προφητείες, ψεκασμούς και άλλα τέτοια, που εμφανώς σε γοητεύουν και σε ολοκληρώνουν. Μα ο λόγος του Αμβρόσιου, έπαιξε σε σοβαρούς εκδοτικούς οίκους, όχι σε ψεκασμένα blogs.

    @Σκεπτόμενε σε ευχαριστώ για την προτροπή σου να βρω πνευματικό, αλλά να μας «λείπει το βύσσινο». Αν εγώ, εσύ και όλοι μας γεννιόμασταν στην Ιταλία λόγου χάρη, θα ήμασταν καθολικοί και όχι ορθόδοξοι, επειδή αυτό θα μας «πάσαρε» το σύστημα. Όπως ακριβώς γίνεται και στην Ελλάδα. Δεν σου δίνουν το δικαίωμα να επιλέξεις, αλλά σου φοράνε το «κοστούμι» με το έτσι με το θέλω. Γι’ αυτό και η διαφοροποίηση από το σύνολο, προκαλεί εντυπώσεις, θετικές και αρνητικές. Επομένως κάποιος που δεν δέχεται στο απόλυτο, ότι του πασάρουν δεν νομίζω πως χρειάζεται πνευματικό. Έτσι δεν είναι;

    Και εν κατακλείδι, δεν με νευρίασες. Να είσαι καλά πάντως και να συνεχίσουμε και σε άλλα πόστ τον σχολιασμό.
    Και μέρα που είναι να πούμε Ζήτω το Έθνος.
    Ειρήνη υμίν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος29/10/14

    ΄Α Μέρος
    Στην αρχή, βλέποντας το μέγεθος του σχολιασμού σου, χάρηκα και γέμισα μέσα μου με μία κρυφή ελπίδα ευγενούς διαλόγου. Μετά όμως, διαβάζοντας, ήρθε η προσγείωση στην πεζή πραγματικότητα. Μία από τα ίδια.... και εξηγούμαι:


    << Σ.Α.: «Οι Σέρβοι και κάθε λαός που είναι ορθόδοξοι είναι φίλοι μου».

    Κατερίνα: Φυσικά, αυτό μας έλειπε. Το αίμα μου γίνεται σλάβικο για την πίστη την Αγία και για τον αδελφό Πούτιν. >>

    Πέρα από το προφανές της προσβλητικής απάντησης, όπου χωρίς επιχειρήματα αμφισβητείς την ελληνική μου συνείδηση, εκφράζεις και έναν ακραίο ρατσισμό και μία μισαλλοδοξία που μάλλον τρομάζει παρά ταιριάζει [σε ελληνίδα]. Η λάσπη, καλή μου κυρία, δεν αποτελεί ποτέ απάντηση. Φαντάζομαι ότι υποστηρίζεται τον εθνοφυλετισμό (μια και τα βάλατε με τους Σέρβους). Μπλέκετε όμως πολιτική και Θεό και δεν κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Υπηρέτησα ως δόκιμος στον στρατό, παππούδες μου σκοτώθηκαν το ΄40 και έχω προπάππο Μακεδονομάχο που θυσιάστηκε για την πατρίδα. Ψάξε αλλού να βρεις εχθρούς λοιπόν. Αλήθεια, εσύ μόνο Έλληνες αγίους τιμάς;


    <>

    Αυτός είναι ο σχολιασμός σου; Ένας απλοϊκός αστεϊσμός; Εγώ σου γράφω για την παγκοσμιότητα της Εκκλησίας και εσύ κάνεις πλακίτσα; Πρώτα να σέβεσαι τον εαυτό σου και μετά τους αναγνώστες όταν σχολιάζεις δημοσίως.

    <>

    Το Πατριαρχείο της Σερβίας κατέταξε τον άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς στο αγιολόγιο και ως εκ τούτου και σε όλα τα αγιολόγια της ανά τον κόσμο Εκκλησίας. Άρα δεν τον βαπτίζω εγώ άγιο. Κατανοητό;


    <>

    Η Εκκλησία, μας είπε ότι ο Απόστολος Παύλος είναι άγιος, η Εκκλησία μας λέει και ότι ο άγιος Ιουστίνος είναι άγιος. Η ερώτηση ήταν ρητορική.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος29/10/14

    ΄Β Μέρος
    <>

    Το επίθετο είναι ένας προσδιορισμός του αγίου, ώστε να καταλαβαίνουμε σε ποιόν αναφερόμαστε. Εφόσον μιλάμε για τον άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, προφανώς στη ροή του λόγου είναι πλεονασμός η χρησιμοποίηση του επιθέτου.
    Όσον αφορά το κείμενου του αγίου που παραθέτεις, που ακριβώς διαφωνείς; Ένας άλλος φίλος με πρόλαβε ("Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς": είπε...) και παράθεσε επεξηγήσεις για κάποιους σαν εσένα που απομονώνετε κομμάτια και τα διαστρεβλώνετε. Μασωνία, οικονομική τραπεζικοί ελίτ, βία, αποϊεροποίηση των πάντων, ηθικός ξεπεσμός, υποβάθμιση της ανθρώπινης αξίας κλπ. Όλα αυτά δεν εκπροσωπούν πλέον την Ευρώπη και την Δύση γενικότερα; Η ανάλυσή του δεν είναι καθόλου ακραία. Ίσα ίσα μιλάει για μαρτύριο και θυσία, πράγματα γνωστά και αναμενόμενα για τους χριστιανούς (βλέπε Συρία, Ιράκ, Αίγυπτο, Λιβυή κλπ). Αν σε ξενίζει η γλώσσα, τότε μάλλον δεν έχει διαβάσει Πατερικά κείμενα ή έστω Απόστολο Παύλο (...ως περί καθάρματα!...). Εδώ χρειάζεται να έχουμε πνευματικό για να μας τα λέει αυτά! Τον χαίρομαι λοιπόν τον άγιο Ιουστίνο (Πόποβιτς), οφείλοντας όμως να ξεκαθαρίσω ότι θα χρειαστούν πολλοί αιώνες (αν ποτέ συμβεί) ώστε κάποιος άλλος λαός να φθάσει σε θεολογική παραγωγή τους Έλληνες Πατέρες της Εκκλησίας.


    <>

    Οι λεκτικές παρεκτροπές δεν αποτελούν δογματικές παρεκκλήσεις. Αμάρτησαν, έσφαλαν κλπ κλπ. Θες να τους κρίνεις, κρίνε τους. Δογματικά θέλω να δω τί θα τους προσάψεις.
    Εάν θες να ζεις με εχθρούς, κάντο και καλή διασκέδαση! Εγώ όμως κυρία μου, δεν κάνω εχθρούς. Ούτε εχθρό μου έκανα τον Διαμαντόπουλο, ούτε και την Αντωνίου, παρ΄ όλο που τους καταδικάζω απερίφραστα.
    Υπάρχουν και σωστοί μητροπολίτες και για αυτούς κάνεις τουμπεκί όμως.
    Από ταπεινότητα, τέλος, σκίζεις! Εσύ εκφράζεις την Ορθοδοξία!


    <>


    Αυτό το θεωρείς απάντηση; Απομονώνεις μία φράση και κάνεις ‘παιχνίδι’; Άμα διαβάσεις όλη την παράθεση, θα έχεις την απάντησή σου.


    <>

    Για τον λόγο αυτό φθάσαμε να μην ξέρουμε ΤΙΠΟΤΑ για τον Θεό και να του προσάπτουμε τις δικές μας ανοησίες ως θεολογία. Η πνευματική ζωή, η διά βίου μάθηση και γενικά όλη η ζωή και η φύση είναι σε μία εξέλιξη. Ακόμα και η στατικότητα στα πνευματικά, καταντά βάλτος. Όσο ζεις όχι μόνο μαθαίνεις, αλλά και ΠΡΕΠΕΙ να μαθαίνεις. Σε ελκύει ο ρατσισμός, ναι; (περί Ιράν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος29/10/14

    ΄Γ Μέρος
    <>

    Από ειρωνία καλά πας. Από ουσία όμως τίποτα. Ο Ελληνορθόδοξος χριστιανισμός δίνει μάχες για να διατηρηθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι Άγιοι Τόποι και τόσα άλλα, μακρυά από τη σφαίρα επιρροής των Σλάβων. Αλλά άλλο πράγμα η προστασία της Παραδόσεώς σου και άλλο η αγάπη για τους άλλους. Στη ζωή δεν είναι όλα άσπρο – μαύρο.

    <>

    Γιατί προφανώς τα βάζει με χρονολογική σειρά.

    Συμπερασματικά: Τί σε έπιασε με τους Σλάβους; Τα έχει τακτοποιήσει η ιστορία αυτά. Επαγρύπνηση ναι, κόμπλεξ όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος29/10/14

    @Γόδυ
    Οι ψεκασμοί είναι βέβαιοι. Το ερώτημα είναι η σύστασή τους. Δεν έχεις δει ποτέ στον ουρανό τον μαύρο χαμό από chemtrails;
    Σε συμβουλεύω να βρεις την Εκκλησία, χωρίς προφάσεις και δικαιολογίες. Επειδή κάποιοι είναι επιλήσμονες της αποστολής τους, δεν σημαίνει ότι εσύ θα μείνεις εκτός Εκκλησίας. Μην τους την χαρίσεις!
    Πραγματικά, δεν έχω ακούσει ολοκληρωμένα την κα.Λουκά. Θα ήθελα να δω τί λέει! Φαντάζομαι όμως ότι άλλο ιεροκήρυκας και άλλο κα.Λουκά!
    Δεν με γοητεύουν καθόλου οι προφητείες και οι ψεκασμοί! Μην με ισοπεδώνεις!!!
    Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω στο τελευταίο σκέλος. Όποιος ψάχνει, βρίσκει. Ειδικά στην εποχή μας. Το θέμα είναι τί ψάχνεις να βρεις! Πάντως, θεωρώ τον πνευματικό μου, ως ένα δώρο του Θεού!
    Ζήτω το Έθνος!
    Ειρήνη υμίν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Σκεπτομενος ανθρωπακος29/10/14

    Διαβαζοντας εκ νεου τα 3 προηγουμενα σχολια μου, ειδα πολλα ορθογραφικα κ συντακτικα λαθη, απουσια καποιων σημειων στιξεως κ τουλαχιστον εναν σολοικισμο! Βραδυ τα εγραψα, λιγη κατανοηση παρακαλω!

    @ΟΔΟ
    Βρε blogger, ουτε εγω δεν καταλαβαινω ακριβως το τί σχολιαζω με τις παραθεσεις που εκοψες απο τα σχολια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. H ΟΔΟΣ δεν έκανε καμία παρέμβαση στο σχόλιο του «Σκεπτόμενου ανθρωπάκου». Μπορείτε αν θέλετε να το αναρτήσετε εκ νέου διορθωμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος29/10/14

    Εαν αναρτησω ολο αυτο, μετα θα με βριζουν -κ με το δικιο τους- "εν χορω" ολοι οι αναγνωστες! Δεν πειραζει.. Ας καταλαβει μονο η Κατερινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Ευλόγησον ! ...29/10/14

    @ Σκεπτόμενος ανθρωπάκος

    Μην αγχώνεσαι και δεν μπορείς να τα προλάβεις να τα σιάξεις όλα μόνος σου. Γι' αυτό είμαστε κι εμείς εδώ.
    Και τα σχόλια τα διαβάζουμε για να καταλάβουμε το νόημα και το σκεπτικό, όχι για να τα διορθώσουμε. Αυτό είναι εργολαβία άλλων, που τελικά με αυτήν την τελειομανία χάνουν την ουσία.
    Καλημέρα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Ανώνυμος29/10/14

    Πόσο σκεπτόμενος είσαι Σκεπτόμενε που παραδέχεσαι ότι μας.. ψεκάζουν;
    Τέτοια σε μαθαίνει ο πνευματικός σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Πως μπορείς να είσαι τόσο απόλυτος/δογματικός για τους ψεκασμούς και τις θεωρίες συνομωσίας; Όταν την ίδια στιγμή υπάρχει επιστημονική εξήγηση για το συγκεκριμένο φαινόμενο, ενώ η υποστηριζόμενη από την πλευρά σου θεωρία, παραμένει απλώς μια ακόμα θεωρία συνομωσίας. (βλ. http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%B9%CE%BB)
    Την Εκκλησία την έχω» μέσα» μου, και δεν είμαι απομακρυσμένος από Αυτήν. Δεν τους την χαρίζω, όπως αναφέρεις, αλλά τους κριτικάρω με τον πιο κοσμικό τρόπο, αφού τέτοια ζωή κάνουν, και ας προσπαθούν κάθε Κυριακή να πείσουν τον κλήρο για το αντίθετο.
    Την κ. Λουκά αν την ακούσεις ενδέχεται να αναθεωρήσεις πολλά και να εξετάσεις εξ αρχής κάποια ζητήματα, αφού και εσύ βρίσκεις επιλήσμονες και παρεκκλίνουσες αποστολές των «αντιπροσώπων» της Εκκλησίας.
    Συν τοις άλλοις, δεν κάνω καμία προσπάθεια «ισοπέδωσής» σου, όταν εσύ με «τα χεράκια σου βγάζεις τα ματάκια σου» τόσο με την ευκολοπιστία σου όσο και την στήριξή σου στις θεωρίες συνομωσίας.
    Και όσο για το τελευταίο σκέλος που διαφωνείς, ορθά πράττεις και δεν έχω κανένα δικαίωμα να πιστεύω το αντίθετο. Απλά, θα με ενδιέφερε να μου αναλύσεις, το σκεπτικό πως αν γεννιόσουν στην Ιταλία, θα γινόσουν Χ.Ο. και όχι καθολικός, αφού εκεί εστιάζεται η διαφωνία σου με την άποψη μου, περί «θρησκευτικών κοστουμιών» που φορά το κάθε κράτους από τις πρώτες ώρες της γέννησης ενός ανθρώπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Μιμόζα η αισχυντηλή29/10/14

    Αγαπητή "ΟΔΟΣ", γιατί αυτή η Εικόνα εμφανίζεται και σε άλλες αναρτήσεις στο Χρονολόγιό σας στο Facebook;
    Το πρόσεξα χθες και μου έκανε εντύπωση, όχι ότι πειράζει, αλλά παραξενεύτηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. @Μιμόζα η αισχυντηλή
    Οι αναρτήσεις οι οποίες δεν συνοδεύονται από φωτογραφία, όταν συνδέονται με το facebook, αυτόματα το σύστημα RSS επιλέγει την φωτογραφία της τελευταίας (ή κατά σειρά) δημοφιλούς ανάρτησης. Τεχνικά η ΟΔΟΣ δυστυχώς δεν μπορεί να επέμβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Κατερίνα29/10/14

    Συγγνώμη Σκεπτόμενε ανθρωπάκο, δεν θα πάρω.
    Πολύ ψεκασμένα μου τα λες, είπα-ξείπα, και με λένε Ρίζο το γυρίζω είσαι συνεχώς. Τι να ανταπαντήσει κανείς; Σηκώνει τα χέρια! Προφανώς ο πνευματικός σου κάνει και [..........], ή τρολλάρεις! Άλλη εξήγηση δεν μπορώ να δώσω.
    Σαλώμ σε σένα και στον πνευματικό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  98. Ανώνυμος29/10/14

    Είναι εκπληκτικές οι "διαμάχες" που γίνονται σε αυτό το μπλογκ για εκκλησιαστικά/θρησκευτικά θέματα, κι όχι μόνο. Δεν πιστεύω να γράφουν και ιερείς της Ι.Μ. Καστοριάς (εκτός από μοναχούς);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  99. Φωφώ η μοδίστρα29/10/14

    Κύριε Μπαϊρακτάρη, θα μαλώσουμε ΤΩΡΑ!!!!
    Τα καλύτερα κόβετε. Τι ακριβώς κάνει αυτός ο πνεματικός που λεει η Κατερίνα και το κόψατε;;;;;;;;;
    Είμαι στο ψάξιμο και θέλω να μάθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  100. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος29/10/14

    @Κατερίνα
    Εδώ είμαι εάν θελήσεις να ανταπαντήσεις. Μέχρι τότε κρύψου πίσω από 'ατακούλες'!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  101. Κολλητήρι29/10/14

    Καλές είναι και οι ατακούλες, Σκεπτόμενε.
    Όχι επειδή μερικοί μερικοί έχετε χρόνο, θα κάτσουμε κι εμείς να γράψουμε τους Αδερφούς Καραμάζωφ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  102. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος30/10/14

    @Γοδυ
    αναφορικά με τους ψεκασμούς

    Πραγματικά λυπάμαι που ένας επιστήμονας άνθρωπος, χρησιμοποιεί την wikipedia ως πηγή. Εάν ανατρέξεις στα terms of use θα διαπιστώσεις ότι η ίδια η Βικιπαίδεια τονίζει: ‘’...λήμματα της Βικιπαίδειας (ή αντίγραφα της Βικιπαίδειας) δεν είναι αξιόπιστες πηγές για οποιονδήποτε σκοπό.’’ Η αξιοπιστία των πηγών μας, φίλε, είναι κρισιμότατη. Δεν στέκομαι όμως εκεί. Συγχέεις τα Condensation trails στα οποία αναφέρεσαι με τα chemtrails που σου είπα εγώ και που στη Βικιπαίδεια χαρακτηρίζονται ως συνομωσία! Ας δούμε λοιπόν εάν υπάρχει συνομωσία. Στη Διαύγεια (αξιόπιστη πηγή) υπάρχει πλέον σε δημόσια θέα Εντολή Χρεώσεως Λογαριασμού του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων -ΕΛ.Γ.Α.- είναι Οργανισμός κοινής ωφέλειας, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύεται από τον Υπουργό Γεωργίας και ανήκει εξολοκλήρου στο Δημόσιο) με δικαιούχο την εταιρεία Weather Modification Association (WMA) με έδρα το Riverton της Utah στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα με χρέωση σε δολλάρια! (http://psekasmata.blogspot.gr/2013/02/blog-post_6.html). Και εάν έχεις πέσει από τα σύννεφα σε πληροφορώ ότι ο εν λόγω Ελληνικότατος Οργανισμός έχει και Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών το οποίο κατευθύνει την Ελληνική Εταιρεία Τροποποίησης Καιρού 3Δ Α.Ε. (http://psekasmata.blogspot.gr/2012/10/blog-post_10.html)
    Ψεκασμοί λοιπόν γίνονται και όταν έγιναν οι αντίστοιχες ερωτήσεις στη Βουλή (ναι, ναι, στη δική μας Βουλή!) το Υπουργείο Ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, υποδομών μεταφορών και δικτύων, παρέπεμψε το θέμα στο Τμήμα Νηολογίων, Υποθηκών και κωδικοποίησης, της Διευθύνσεως Νομικών Υποθέσεων, της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, παίρνοντας τελικά την εξής απάντηση: η Υπηρεσία μας δεν έχει υπ’ όψιν της κανένα πραγματικό στοιχείο ή αξιόπιστη πληροφορία που να αφορά τις αρμοδιότητές της και να σχετίζεται με οποιαδήποτε δραστηριότητα αεροψεκασμού χημικών, τύπου “chemtrail”. Ασφαλώς δε,ουδέποτε έχει αδειοδοτήσει ή πιστοποιήσει οποιονδήποτε φορέα ή φυσικό πρόσωπο για εκτέλεση τέτοιου έργου!

    Λοιπόν η πολιτεία δεν ξέρει καν, πόσο μάλλον δεν έχει πιστοποιήσει τα χημικά που μας ψεκάζουν! Είναι συνομωσία φίλε; Είναι συνομωσία Κατερίνα; Άδικο λοιπόν το φαρμάκι και η ειρωνία σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  103. Σκεπτόμενος ανθρωπάκος30/10/14

    @Γόδυ

    Μου λες ότι είσαι χριστιανός ορθόδοξος, αλλά ταυτόχρονα σχετικοποιείς την ‘έξω’ από εσένα Εκκλησία και τους ιερείς (τους οποίους επιπλέον αποκαλείς αντιπροσώπους). Τέλος, θεωρείς την κα.Λουκά ως τη φωνή της εκκλησίας! Μάλλον δεν έχεις γνωρίσει σωστούς ιερείς. Ή μάλλον (επιστρέφοντας την ευκολοπιστία που μου προσάπτεις) αναλώνεσαι να βρίσκεις προφάσεις απόρριψης της Εκκλησίας της Ελλάδος, για λόγους καθαρά προσωπικούς. Καλά κάνεις εάν αυτό σε γεμίζει, αλλά τα πιστεύω σου πιο πολύ ταιριάζουν σε προτεστάντη παρά σε ορθόδοξο.

    Την λέξη ‘ισοπέδωση’ υπερτόνισα με 3 θαυμαστικά. Αστειεύτηκα χωρίς πρόθεση triggering.

    Και ο Ιούδας ήταν μαθητής του Χριστού. Αυτό όμως δεν αναιρεί τη διδασκαλία του Χριστού! Απλά στην εποχή μας έχουν αυξηθεί οι Ιούδες, γιατί ως λαός φύγαμε μακρυά από τον Θεό. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί καλοί μαθητές.

    Εάν γεννιόμουν στην Ιταλία, θα ψαχνόμουν όπως ακριβώς κάνω και τώρα. Και είμαι βέβαιος ότι ο Θεός θα μου έδινε μία ευκαιρία ώστε να καταλάβω την Αλήθεια. Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω και εγώ κάτι με τη σειρά μου. Είσαι χριστιανός ορθόδοξος λόγω ‘θρησκευτικού κοστουμιού’, ή λόγω αναζήτησης; Σε ρωτώ (και εκφράζω απλά μία προσωπική εκτίμηση που μπορείς να χαρακτηρίσεις και λανθασμένη) διότι ‘κοστουμαρισμένος’ δεν είσαι και ‘heristic scan’ (θεωρώ) δεν έκανες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  104. @ Σκεπτόμενε


    Αν δεν ταυτίσω την Εκκλησία με τους «παραγωγούς» και διαιωνιστές-«εκτελεστές» και επικεφαλείς τελετάρχες του έργου Της, τότε με ποιον πρέπει να την ταυτίσω ρε φίλε @ Σκεπτόμενε; Αν δεν το κάνω αυτό για τους αντιπροσώπους/εκπροσώπους της τέλεσης των μυστηρίων, τότε με ποιον μπορώ να ταυτίσω την Εκκλησία; Με μένα και με σένα που ζούμε κοσμικά;

    Δεν θεωρώ καμία κ. Λουκά, «φωνή» της Εκκλησίας, απλά να σε προβληματίσει το γεγονός πως ο δικός της θρησκευτικός φανατισμός (φαντάζομαι πως την είδες/άκουσες μέσα από το διαδίκτυο), μέσα από τα γραφόμενα σου, γίνεται και δικός σου (φανατισμός) σε βαθμό που παραπέμπει στην εν λόγω κυρία. Όσο για το προτεστάντης που αναφέρεις, δεν ξέρεις καμία φορά... Συνεχίζοντας το «heuristic scan» μπορεί να βρεθεί στον «δρόμο» μου... Ως τότε συνεχίζω ως καλός (;;;) –«καλουπωμένος» από το κράτος- Χριστιανός.

    Εν κατακλείδι δεν απορρίπτω την Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά τους λειτουργούς Της, που με κρατούν μακρυά από τον Οίκο του Θεού (προαναφέρθηκαν οι λόγοι). Απορρίπτω όμως το ορθό δόγμα που σώνει και καλά, πάει να πλησιάσει το χιλιοειπωμένο ειρωνικά «αλάθητο του Πάπα» κοντεύοντας σε παραπλήσια επίπεδα.

    Όσο για την διδασκαλία του Χριστού, δεν νομίζω να τέθηκε τέτοιο θέμα στα 100 και πλέον σχόλια. Είπαμε να κρατάμε το επίπεδο σε υψηλά επίπεδα. Το αν αυξήθηκαν οι Ιούδες και οι καλοί μαθητές από την άλλη, μόνο ο Θεός το γνωρίζει. Συν τοις άλλοις, ο Θεός θα γνωρίζει και τους λόγους που απομακρύνθηκαν οι Έλληνες από την Εκκλησία.

    Δεν νομίζω τόσες χιλιάδες Ελλήνων, να κάνουν λάθος ως προς την πολιτική που εφαρμόζεται από τους «θείους» λειτουργούς της Εκκλησίας (και εδώ τίθεται ευθέως, πως το θέμα με την Εκκλησία είναι καθαρά το επιδιωκόμενο οικονομικό όφελος που έχει ο κάθε παπάς/ιερέας, όπως θες πες τον, που αν δεν του δωρίσει τον χιλιοταλαιπωρημένο οβολό ο πιστός, ψαλμωδία δεν του «παίρνεις» από το στόμα).

    Επείδή με ρώτησες, είμαι Χ.Ο. αρχικά λόγω του κρατικού παρεμβατισμού, αλλά πλέον ψάχνομαι και «αμφισβητώ» θέματα και θεσμούς, που αλλιώς μας τα παρουσίασαν και στα 30 μας (τότε), αλλιώς τα βρήκαμε! Και ευτυχώς που τα συναντήσαμε «κακώς» στα δικά μας μάτια, γιατί αναγκάσαμε τους ως τότε κοστουμαρισμένους και καλουπωμένους «ορίζοντες» μας, να ξεφύγουν από τα «στενά και απαγορευμένα» -πέρα από τα συνηθισμένα- όρια της σκέψης.

    “To the other side” ή ακόμα και το “take a walk on the wild side”, που τραγουδούσε ο Lou Reed.

    http://www.youtube.com/watch?v=0KaWSOlASWc


    ΥΓ. Δεν μιλάν πότε με τέτοιο τρόπο στο «αδύνατο» φύλο. Πάντα σε φιλικό τόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  105. Σκεπτομενος ανθρωπακος30/10/14

    @ Γοδυ
    Χαρηκα που τα ειπαμε! Καλη αναζητηση αδερφε......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  106. Ένα κι ένα κάνουν δύο.30/10/14

    Γιατί όλοι οι ορθόδοξοι λαοί (και κυρίως οι παλαιοημερολογίτες) είναι οπισθοδρομικοί και καθυστερημένοι έναντι της Χριστιανικής Δυτικής Ευρώπης;
    Μήπως τελικά η "ΝΕΟ-Ορθοδοξία" στραβά πορεύτηκε μετά το 1453 και ακόμη πιο στραβά σήμερα, μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Μπλογκ;
    Δείτε όλα τα Ορθόδοξα κράτη σήμερα και θα δείτε ότι έχουν κοινά γνωρίσματα παθογένειας, συντηρητισμού και οπισθοδρομικότητας. Και δεν ομιλώ για την οικονομική κατάσταση μόνο, αλλά κυρίως για τα πνευματικά επιτεύγματα που τόσο υψηλά κατέκτησε η Δύση. Ενώ η Ανατολή…. φεύ!
    Τι Μιλόσεβιτς, τι Πούτιν, τι Τσαουσέσκου, τι Παπανδρέου… Ορθόδοξα μεγαλεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  107. Σκεπτομενος Ανθρωπακος30/10/14

    @Ένα κι ένα κάνουν δύο.
    Διευκρινησε καποιες εννοιες, για να εχουμε κοινη βαση συζητησεως.
    α. Τί εννοεις Οπισθοδρομικοι Λαοι; Δωσε κ παραδειγματα
    β. Την Χριστιανικη Δυτικη Ευρωπη τη θεωρεις με γεωγραφικο κ οχι θρησκειολογικο κριτηριο, ναι; Δηλαδη δεν διαχωριζεις καθολικους προτεσταντες κλπ
    γ. Ποια κατα τη γνωμη σου ειναι τα υψηλα πνευματικα επιτευγματα της Δυσεως;
    δ. Καθυστερημενος λαος ειναι κ η Ρωσσια; Τί εννοεις καθυστερηση;
    ε. Τί αλλαξε στην ορθοδοξια προ κ μετα 1453, ωστε να υποστηριξεις τον ορο Νεο-ορθοδοξια;
    στ. Αναφερεσαι σε Μιλοσεβιτς κ Πουτιν. Οι Δυτικοι Χιτλερ, Μουσολινι, Μετερνιχ κλπ ειναι καλυτεροι; Ο Τσαουσεσκο δεν ηταν ορθοδοξος αλλα αθεος κ ο Παπανδρεου δεν κατατασσεται στους ευλαβεις χριστιανους. Τί θελεις να πεις;
    ζ. Ποιες χωρες αποτελουν τη Δυση κ ποιες την Ανατολη;

    Σε ρωτω ολα αυτα, διοτι δεν θελω να σε αδικησω στην απαντηση μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  108. Ανώνυμος2/11/14

    @ Σκεπτομενε Ανθρωπακο

    Σου σταχυολογώ πιο κάτω κάποιους τίτλους ειδήσεων από Καστοριανό μπλογκ:

    -ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ τον ΠΟΥΤΙΝ σαν τον ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ και τον ΑΡΑΦΑΤ οι Αμερικάνικες Μυστικές Υπηρεσίες: ''Καρκίνο στο πάγκρεας...λίγοι μήνες ζωής''

    -Κάντε το Σταυρό σας για να είστε υγιείς λένε οι επιστήμονες - Σοκαρισμένοι οι Άθεοι!

    -ΙΣΧΥΡΟ μήνυμα ηγέτη Βλαντίμιρ ΠΟΥΤΙΝ υπέρ της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ!

    -Το CERN προετοιμάζει την άφιξη του Σατανά… Παράξενες Halloween καταστάσεις… ΠΡΟΣΟΧΗ: Είστε σε κίνδυνο… (Βίντεο)

    -ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ μας ψεκάζουν ανηλεώς και με συγκεκριμένους στόχους (Φώτο)

    -Γέροντας Παίσιος: ''Η Κύπρος θα είναι Ορθόδοξη και Ελληνική – Η Τουρκία θα διαλυθεί…Έχει αρχίσει ήδη η αντίστροφη μέτρησή της!''

    -ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ - ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Όταν η Παναγία εμφανίστηκε στην Αγία Σοφία της Κλεισούρας - ΠΑΝΑΓΙΑ: ''Να έρθεις στο σπίτι μου στην Κλεισούρα....'' (Βίντεο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  109. Σκεπτομενος Ανθρωπακος2/11/14

    Τους διαβασα.... και;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  110. Ανώνυμος2/11/14

    Εννοώ ότι δεν είσαι μόνος με παρόμοιες απόψεις.
    Υπάρχουν πολλοί στην Καστοριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  111. Σκεπτομενος Ανθρωπακος2/11/14

    Α, συγνωμη! Εχω συνηθισει να απολογουμαι σε αυτο το blog! Ευχαριστω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  112. Ανώνυμος11/11/14

    11η Νοεμβρίου σήμερα που είναι ερωτώ:
    Τι δουλειά έχει ο Σέρβος Αββάς Ιουστίνος Πόποβιτς στην Μαυριώτισσα;
    Ο Μητροπολίτης Καστοριάς οφείλει να εξηγήσει ποιοι λόγοι τον οδηγούν σε τέτοιες ενέργειες;
    Αλλά και σε τέτοιες:
    http://odos-kastoria.blogspot.gr/2013/03/blog-post_3481.html
    Η Ιστορία των Καστοριανών και η παράδοση της πόλης δεν έχει καμία σχέση με Σλάβους και ματαιοδοξίες/φιλοδοξίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  113. Ο Λευτέρης ο ξεφτέρης11/11/14

    @112

    Πάνε αυτά, φίλε, πέρασαν. Σήμερα ο δεσπότης μας καλεί σε αντίσταση!!!!!!!!!
    http://www.imkastorias.gr/index.php/o-mitropolitis/2013-09-10-09-20-52/poimantika-keimena/item/1372-o-antistasiakos-athlitis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ