20.10.14

ΟΔΟΣ: Φέουδα


ΟΔΟΣ 12.6.2014 | 744


Η περίπτωση να μην είναι μεταξύ τους απολύτως σύμφωνες ή ευθυγραμμισμένες με την επίσημη κομματική γραμμή του ΣυΡιζΑ, γνώμες και δηλώσεις στελεχών και εκπροσώπων του που αφορούν την Γούνα και με αυτόν τον τρόπο άμεσα την Καστοριά, δεν είναι δα και τόσο συνταρακτικό ζήτημα. Ούτε και σοβαρό στην ουσία του.

Άλλωστε συχνό και σε ένα βαθμό ίσως και «δικαιολογημένο» είναι το φαινόμενο των κομματικών και πολιτικών παραλλαγών γύρω από μια υπόθεση εργασίας, προεκλογική δέσμευση ή ένα πραγματικό θέμα. Πόσο μάλλον γύρω ένα τόσο λεπτό αλλά σύνθετο ζήτημα, όπως η Γούνα, με πολλαπλές αναγνώσεις, ετερόκλητες προσεγγίσεις, διφορούμενα κίνητρα και τεράστια συμφέροντα, ανάλογα με την ώρα και την στιγμή και προπαντός το ακροατήριο.

Στην περίπτωση όμως της συγκρουσιακής αντιπαράθεσης που ξέσπασε στον ΣυΡιζΑ και μεταφέρθηκε στην Καστοριά με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Θέμη Δημητρακόπουλου, κεντρικού συντονιστή της ομάδας για την προστασία των ζώων αλλά και του τομέα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣυΡιζΑ που σε ανακοινώσεις του σε πολεμικό ύφος, δηλώσεις με κύριο στόχο την ίδια την Καστοριά, «διατράνωσε» την απόφαση να επιδιώξει τον αφανισμό της εκτροφής γουνοφόρων και της γουνεμπορίας από την μια μεριά, και τις «καθησυχαστικές» αντιδράσεις της Ν.Ε. του ΣυΡιζΑ στην Καστοριά που κινήθηκαν στον περίπου αντίποδα του μανιφέστου του πρώτου, η διαφορά είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, ή συνηθισμένη.

Όχι μόνο επειδή είναι φανερό ότι τις δύο εκδοχές της επίσημης κομματικής άποψης τις χωρίζει χάσμα και δεν πρόκειται για παραλλαγές της ίδιας ιδεολογίας ή κομματικής γραμμής. Αλλά και διότι, καθόλου πειστικά μάλλον, την αβαρία της διασκέδασης των ανησυχιών που προκλήθηκαν, δεν την ανέλαβε επίσημα ο ΣυΡιζΑ σε κεντρικό επίπεδο, ή έστω σε επίπεδο κομματικού συντονισμού κάποιο αρμόδιο όργανό του που να απηχεί τις απόψεις του κόμματος σε πανελλήνια εμβέλεια. Αντίθετα την ανέλαβε η Ν.Ε. του ΣυΡιζΑ στην Καστοριά, ένα περιφερειακό όργανο περιορισμένης γεωγραφικής δικαιοδοσίας, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι η… μόνη αρμόδια να εκφράζει αυθεντικά την άποψη του ΣυΡιζΑ για την Γούνα.

Με αποτέλεσμα μετά τις αρκετά απλουστευτικές εξισώσεις της τοπικής Ν.Ε., να ξεσπάσει ένας καθόλου οικολογικός και καθόλου περιβαλλοντικός εμφύλιος πόλεμος με βαρειές εκφράσεις, χαρακτηρισμούς και περίσσευμα περιφρόνησης.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι σε ολόκληρο κόμμα και μάλιστα αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης (που μετά από την νίκη του στις ευρωεκλογές δείχνει να αποσκοπεί σε περαιτέρω δυναμική προέλασης με τελικό στόχο την ανάληψη των κυβερνητικών ευθυνών), έχουν αφήσει στην Ν.Ε. Καστοριάς την ευθύνη χάραξης της επίσημης κομματικής γραμμής για ένα μεγάλο θέμα που έχει σημαντικές επιπτώσεις για μια πόλη, μια περιφέρεια και ευρύτερα στην εθνική οικονομία. Διότι προφανώς κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην πραγματικότητα και η «φιλοτιμία» της ανάγκης είναι αυτή που εξηγεί την άμεση παρέμβαση του τοπικού κομματικού οργάνου.

Ούτε ότι με αυτή την αφορμή, ύστερα και από το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Μαΐου σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δικαιολογείται η εκτίμηση ότι παρά τις προσπάθειες συντονισμού του, ο ΣυΡιζΑ παραμένει σε πολλά ζητήματα Όμιλος για την διάδοση της αντιμνημονιακής ιδέας και ότι για την έκφρασή του έχει διασπαστεί σε τιμάρια. Σε ομάδες εργασίες με βάση το γεωγραφικό ή θεματικό πλαίσιο, ώστε μέσα από αυτή την «αποκέντρωση» να μπορεί να εκφράσει αυθεντικά κάθε τοπική ανάγκη και να θωπεύσει κάθε προεκλογική ιδιαιτερότητα.

Ούτε το ζήτημα της αντιπαράθεσης αυτής μεταξύ των ανακοινώσεων της Ν.Ε. ΣυΡιζΑ τις οποίες υπογράφει ο συντονιστής της κ. Σ. Χατζηζαμάνης, και του συντονιστή επίσης του τομέα περιβάλλοντος και οικολογίας κ. Θ. Δημητρακόπουλου, είναι το γεγονός ότι έξω από την επιδερμικά καθησυχαστική τοποθέτηση του κομματικού οργάνου στην Καστοριά είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κανείς συντονισμός μεταξύ των συντονιστών.

Και πως το πραγματικό ζήτημα είναι, ότι ο πραγματικός κεντρικός αρμόδιος για την προστασία των ζώων, του περιβάλλοντος και της οικολογίας, δεν εξέφραζε προσωπικές απόψεις, ούτε απλά απόψεις για την Καστοριά και την γούνα. Αλλά μια στρατηγική αντίληψη συνηθισμένη σε κάθε σύγχρονο πολιτικό και ιδεολογικό σχηματισμό «προοδευτικού» προσανατολισμού με οικολογικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες και προεκτάσεις. Ώστε να φαντάζει περίπου αστείο να έχει ο ΣυΡιζΑ ειδικά για την Γούνα, την Οικολογία και το Περιβάλλον, διαφορετική άποψη στην υπόλοιπη Ελλάδα, απ’ αυτή που έχει στην Καστοριά και την Δυτική Μακεδονία.

Οπότε στην περίπτωση της φραστικής αντιπαράθεσης των δύο ασυντόνιστων συντονιστών, το βέβαιο είναι ότι το ένα τουλάχιστον από τα δύο κέντρα δεν εκφράζει την πλήρη αλήθεια. Και ότι το πρόβλημα δεν είναι δα και τόσο σοβαρό, αφού δεν θα αργήσει και πολύ η στιγμή που θα αποκαλυφθεί με κάθε επισημότητα και ωμότητα η αλήθεια.

Για την ΟΔΟ το σοβαρό πρόβλημα είναι ότι με βάση το περιεχόμενο των ανακοινώσεων για την Ν.Ε. Καστοριάς του ΣυΡιζΑ, το ζήτημα Γούνα δείχνει να έχει εξαιρετικά περιορισμένες πτυχές και περιθώρια προβληματισμού. Εξαντλήθηκε στο κάπως συντεχνιακό δίλημμα, εχθρός ή φίλος της Γούνας και αντίστοιχα της Καστοριάς. Συμμετείχε σε μια καθαρά εσωκομματική φαινομενική έριδα, όχι για την ουσία, αλλά κυριολεκτικά περί όνου σκιάς.

Ταυτόχρονα με την ανακοινωσή της η Ν.Ε. του ΣυΡιζΑ της Καστοριάς, όχι μόνο παρασύρθηκε και τροφοδότησε ρητορικές αψιμαχίες και υπερβολές, αλλά ταυτόχρονα με τον τρόπο της, συντάχθηκε με την παρωχημένη άποψη ότι στο κύκλωμα της Γούνας, δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα. Όλα είναι μέλι-γάλα.

Γι’ αυτό στην συνέχεια στις εξηγήσεις και αναλύσεις, που ακολούθησαν σε τοπικό κυρίως επίπεδο από ΜΜΕ και φορείς, όλες οι αναφορές αναλώθηκαν με τις γνωστές απλουστεύσεις του είδους, ότι όποιος διατρέφεται με κοτόπουλο, χοιρινό ή βοδινό και φοράει δερμάτινη ζώνη και υποδήματα δεν δικαιούται δια να ομιλεί για την Γούνα και να βάζει στο στόμα του την «αγία Καστοριά». Και πως ούτε λίγο ούτε πολύ «στου κρεμασμένου το σπίτι δεν μιλάνε για σκοινί».

Το αληθές νόημα της ανακοίνωσης της Ν.Ε. ΣυΡιζΑ στην Καστοριά, είναι ότι για την Καστοριά και τον κλάδο της Γούνας, τώρα και προπαντός αύριο, ακόμη και με τον ΣυΡιζΑ στην κυβέρνηση, θα είναι περίπου έτσι, όπως σήμερα, αφού δεν αναφέρθηκαν αδυναμίες και προβλήματα.

Η Ν.Ε. της Καστοριάς, δεν εντόπισε ούτε μια λέξη, ούτε ένα ψήγμα, στην υπερβολική βεβαίως και απόλυτη άποψη του συντρόφου συντονιστή, που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο κάποιων αναθεωρήσεων σε επίπεδο κλαδικό και τοπικό.

Ούτε καν το γεγονός ότι πέρα από τους τυπικούς ή και ουσιαστικούς ελέγχους, ίσως πράγματι -και προφανώς έτσι θα είναι- μπορούν και πρέπει να αλλάξουν, να βελτιωθούν και να εκσυγχρονιστούν κάποια, λίγα ή πολλά πράγματα, στον τομέα της εκτροφής, παραγωγής, της εργασίας και της γουνεμπορίας. Συμπεριλαμβανόμενης της χρηματοδότησης.

Ούτε καν στο ότι η Γούνα, έπαψε να είναι θέμα των πολλών, της πλειοψηφίας δηλαδή των κατοίκων της Καστοριάς και ευρύτερα. Αλλά εξ αιτίας κάποιων λανθασμένων, ή και σκοπούμενων χειρισμών των περασμένων δεκαετιών, περιορίστηκε στα χέρια ελάχιστων επιχειρήσεων και προσώπων, που συγκέντρωσε στα χέρια της ένα σοβαρό κομμάτι του εθνικού πλούτου. Και αντιμετωπίζουν την Γούνα σαν προσωπικό κληροδότημα και περιουσιακό τους δικαίωμα. Σαν ένα φέουδο, και δεν επιτρέπουν πλέον την πρόσβαση σε σχεδόν κανένα και ποτέ.

Εξασφαλίζοντας διαχρονικά – δικομματικά προνόμια, εκδουλεύσεις, αμύθητες δανειοδοτήσεις, εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, για τις οποίες παρεμπιπτόντως κανενός αυτί δεν ίδρωσε μέχρι τώρα. Κατόρθωσαν να γίνουν οι ίδιοι υπάλληλοι, ή εξαρτημένοι του εγχώριου τραπεζικού κατεστημένου. Εξασφαλίζοντας απλά για τον εαυτό τους ένα ικανοποιητικό επίπεδο καθημερινότητας, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Μετετράπησαν σε φορείς εκπλύσεως χρήματος πολιτικού και όχι μόνο, οδηγώντας στην οικονομική ασφυξία, την κοινωνική απομόνωση και την ιστορική εξαθλίωση την περιοχή της Καστοριάς. Και όλα αυτά με ταυτόχρονα χαμηλά ημερομίσθια, ελάχιστες εγγυήσεις, προγράμματα απασχόλησης, με τα οποία ελέγχεται και ποδηγετείται η τοπική κοινωνία, που υποφέρει τα πάνδεινα από την ανεργία.
Κι όμως, για όλα αυτά η Ν.Ε. ΣυΡιζΑ δεν μπόρεσε να αρθρώσει ούτε μια λέξη. Όχι τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Έτσι σε ένα κόμμα που τρέχουν στις Σκουριές, ή και ενδεχομένως ονειρεύονται ακόμη και την εκ νέου εθνικοποίηση της Ολυμπιακής, μοιάζουν γι’ αυτήν όλα όμορφα και αγγελικά πλασμένα, και ο κόσμος της Γούνας τόσο επαρκής και υγιής, που ο μόνος κίνδυνος και πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπίζει είναι οι αμετροέπειες μιας οικολογικά υπερευαίσθητης συνιστώσας του ίδιου του ΣιΡιζΑ, όπως αυτή εκφράζεται και εκπροσωπείται από τον αρμόδιο συντονιστή της. Ο οποίος για μερικές μέρες έγινε στόχος επιθέσεων στην Καστοριά. Και λύθηκαν έτσι τα προβλήματα του… κόσμου, αφού οι «ολιγάρχες» της Γούνας (στους οποίους βεβαίως δεν ανήκουν όλοι οι γουνέμποροι) είχαν απρόσμενη (αριστερή) υπεράσπιση.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών δεν μπορεί παρά να είναι η ανησυχία. Σε ένα κλάδο αποδεκατισμένο από τον κοινωνικό του ιστό και την αποστολή του, η αμεριμνησία της Ν.Ε. Καστοριάς ως μόνης αυθεντικής έκφρασης ενός κόμματος ομίλου, αντιμνημονιακών προσεγγίσεων και επαναστατικών προτάσεων, που ετοιμάζεται να κυβερνήσει με αριστερό στίγμα και προσανατολισμό, προκαλεί ερωτηματικά και απορίες. Και υπόνοιες, ότι πιο αυθεντικά κι’ από τα αφεντικά δεν γινόταν να υπάρξουν άλλες ανακοινώσεις. Τουλάχιστον μέχρι να γίνει άμεσα αντιληπτό ότι δεν είναι έτσι.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Ιουνίου 2014, αρ. φύλλου 744



Επιλογή σχετικών κειμένων:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος20/10/14

    "Και λύθηκαν έτσι τα προβλήματα του… κόσμου, αφού οι «ολιγάρχες» της Γούνας (στους οποίους βεβαίως δεν ανήκουν όλοι οι γουνέμποροι) είχαν απρόσμενη (αριστερή) υπεράσπιση".
    Όταν γράφετε "ολιγάρχες" της γούνας αναφέρεστε στον κ. [......] του ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ