28.12.14

Europa Nostra: Οι 7 περισσότερο απειλούμενες περιοχές και μνημεία

1. Τα αυθεντικά μηχανήματα της σκηνής (1834) του θεάτρου Bourla της Αμβέρσας του Βελγίου.
2. Οι παραδοσιακές συνοικίες στο Ντολτσό και Απόζαρι της Καστοριάς, Ελλάδα.
3. Η Ακρόπολη - Φρούριο (1732-1808) της Αλεξάνδρειας στην Ιταλία
4. Τα κωδωνοστάσια (διαθέτουν 120 καμπάνες) του 18ου αι. της Mafra National Palace της Πορτογαλίας.
5. Οι ξύλινες εκκλησίες (18-19 αι) στη νότια και τη βόρεια Τρανσυλβανία Oltenia της Ρουμανίας.
6. O οικισμός Colour Row (1924) του αρχιτέκτονα Hans Schoroum στο Chernyakhovsk της Ρωσίας.
7. H art nouveau συναγωγή (1902) στην Subotica της Σερβίας.

-«Ο κατάλογος αυτός αποτελεί βασικό εργαλείο για αύξηση της ευαισθητοποίησης για την απειλούμενη κληρονομιά της Ευρώπης. Είναι κοινός τόπος ότι μ’ αυτά τα 7 μνημεία και τις περιοχές, υπάρχουν αμέτρητοι πολιτιστικοί θησαυροί σε κίνδυνο σε όλη την ήπειρο. Αυτός ο κατάλογος είναι, πρώτα απ’ όλα, μια πρόσκληση για δράση. Οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο καλούνται να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τα μνημεία και τις τοποθεσίες κοινής ιστορίας τα οποία δεν πρέπει να χαθούν για τις μελλοντικές γενιές. Η φροντίδα για την κοινή μας κληρονομιά είναι μια καλή επένδυση στο κοινωνικό κεφάλαιο της Ευρώπης και την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Denis de Kergorlay, εκτελεστικός πρόεδρος της Europa Nostra.

-«Οι ειδικοί στα θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς από την Europa Nostra και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα επισκεφθούν τις 7 τοποθεσίες. Οι διεπιστημονικές ομάδες θα αξιολογήσουν τους χώρους και θα συμβάλλουν στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, σε στενή συνεργασία με τους εθνικούς και τοπικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

-Πιο συγκεκριμένα, εμπειρογνώμονες, ιδίως από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα επιτηρήσουν, θα συμβουλέψουν και θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση να συνταχθούν σχέδια εφικτά σχέδια δράσεις για κάθε μια από τις 7 τοποθεσίες-μνημεία.  Τα συμπεράσματά μας θα παρουσιαστούν πριν από το τέλος του έτους», εξήγησε ο Guy Clausse, αναπληρωτής κοσμήτορας του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

-«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να βοηθήσουμε να σωθούν αυτά τα μνημεία και οι τοποθεσίες παρέχοντας τεχνική υποστήριξη, προτείνοντας πιθανές πηγές χρηματοδότησης και κινητοποίηση ευρείας στήριξης.

-Ωστόσο, τον βασικότερο ρόλο έχουν οι ενδιαφερόμενοι εθνικοί φορείς, και ιδίως οι προτεινόμενοι υποψήφιοι, οι οποίο συμπεριλαμβανόμενοι στον κατάλογο των “7 περισσότερο απειλούμενων μνημείων με εξαφάνιση” τους δίνεται εφ’ ενός η  ευκαιρία να διασώσουν τα μνημεία τους, αφ’ ετέρου αυξάνει την ευθύνη τους απέναντι σε αυτά», δήλωσε από κοινού ο εκτελεστικός πρόεδρος της Europa Nostra και ο αναπληρωτής κοσμήτορας του το Ινστιτούτου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

-Οι πολύτιμοι θησαυροί της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο, μερικοί λόγω της έλλειψης πόρων ή ειδικών γνώσεων, άλλοι οφείλονται σε αμέλεια ή ανεπαρκή σχεδιασμό. Ως εκ τούτου, απαιτείται επείγουσα δράση. Αντιπροσωπείες και αποστολές διάσωσης θα διοργανωθούν κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών και στο τέλος του έτους θα προταθούν υλοποιήσιμα σχέδια δράσης.

-Το πρόγραμμα “Τα 7 περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση” ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 από την Europa Nostra σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως ιδρυτικό μέλος, και το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης ως συνεργαζόμενος εταίρος. Είναι εμπνευσμένο από ένα παρόμοιο επιτυχημένο πρόγραμμα που διευθύνεται από τις ΗΠΑ “Εθνική πίστη για την ιστορική συντήρηση”. Το πρόγραμμα “Τα 7 περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση” δεν είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Σκοπός του είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης για δράση διάσωσης και να προωθήσει τη «δύναμη του παραδειγματισμού.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 758

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ