12.4.15

ΟΔΟΣ: «Με την δύναμη της συνήθειας»


ΟΔΟΣ 13.11.2014 | 764

Αρχικά όπως ήταν φυσικό, η είδηση έσκασε σαν βόμβα στα χέρια του βομβιστή. Αμέσως μετά έμοιασε να πέφτει θύμα της αφλογιστίας μιας κάκιστης νοοτροπίας που ονομάζεται «στραβά μάτια». Και της αναποφασιστικότητας. Εν τέλει αφού προκλήθηκαν διάφορες αντιδράσεις, το ζήτημα τέθηκε σαν θέμα, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς. Τις ώρες που το φύλλο της ΟΔΟΥ εκτυπωνόταν, μπορεί και να υπήρχαν κάποιες εξελίξεις.

Αποκαλύφθηκε λοιπόν ότι ο τ. αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Χρήστος Παρχαρίδης, και τώρα δημοτικός σύμβουλος μειοψηφικού συνδυασμού, έχει την ευθύνη κατασκευής εγγράφου για δικό του λογαριασμό, με την σφραγίδα του Δήμου Καστοριάς. Το έγγραφο είναι πλαστό και στην χειρότερη περίπτωση η πράξη θα μπορούσε να θεωρηθεί πλαστογραφία.

Πρόκειται περί εγγράφου στο οποίο τέθηκε η σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Δήμου Καστοριάς, με περιεχόμενο το «αίτημα» του δημοτικού συμβούλου για μια «εξυπηρέτηση», κοινώς ένα «ρουσφέτι». Η είδηση θα έπρεπε να έχει προκαλέσει την επέμβαση των αρμόδιων αρχών και αντικείμενο επείγουσας εσωτερικής έρευνας. Πειθαρχικής και όχι μόνο. Όμως μοιάζει να πέφτει στα μαλακά.

Το γεγονός ότι το έγγραφο που «κατασκευάστηκε» είναι τόσο πρόχειρο, μάλλον γελοίο και έτσι ατελέσφορο, δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται η υποβάθμισή του. Και ότι δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια έρευνας για το εάν, πότε, πόσες φορές και από ποιους χρησιμοποιήθηκε αυθαίρετα και καταχρηστικά η επίσημη σφραγίδα του Δήμου Καστοριάς και για ποιο σκοπό. 

Ωστόσο για μια ακόμη φορά, η νέα δημοτική αρχή του κ. Ανέστη Αγγελή, όπως και οι υπόλοιποι συνδυασμοί του δημοτικού συμβουλίου, αποδείχθηκαν χωρίς αποτελεσματικά αντανακλαστικά. Απροετοίμαστοι να προσεγγίσουν το πρόβλημα, στην πραγματική του διάσταση: της κατάχρησης. Καθώς δεν μπορεί να γίνει λόγος περί πλαστογραφίας, αφού μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει και δεν μπορεί να παραπείσει ούτε επιλοχία. 

Το βέβαιο είναι ότι η απελθούσα δημοτική αρχή του κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη, ακριβώς αντίθετα με τις ισχυρές πεποιθήσεις του τέως δημάρχου και των εγγύτερων στελεχών και των άλλων αξιωματούχων του συνδυασμού του, για πολλούς λόγους τελικά δεν πέτυχαν στην θητεία τους. Αν μη τι άλλο, δεν πέτυχαν σε τέτοιο βαθμό ώστε να πείσουν τους ψηφοφόρους της Καστοριάς, ότι θα άξιζε να τους δοθεί ο χρόνος μιας ακόμη θητείας, πέντε ετών μάλιστα για να «ολοκληρώσουν» τα επιτεύγματά τους.

Η εκλογική αποδοκιμασία στον συνδυασμό του τ. δημάρχου, εκφράστηκε με ποικίλους τρόπους, ιδίως με την αποτυχία επανεκλογής προβεβλημένων στελεχών και αξιωματούχων αν και πρέπει να είναι αλήθεια, ότι προεκλογικά εντός του ίδιου συνδυασμού, λειτούργησαν φέουδα με κατευθυνόμενες ψήφους ή και (περίπου) οργανωμένες αποτυχίες συνυποψηφίων. Στην περίπτωση όμως του δημοτικού συμβούλου κ. Χ. Παρχαρίδη, τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά δεδομένου ότι συγκέντρωσε ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό σταυρών προτιμήσεων. Με αποτέλεσμα ως φαίνεται να αναδειχθεί, όπως νομίζει, σε πόλο ισχύος.

Η πρώτη μετεκλογική περίοδος εντυπωσιάζει με την διαπίστωση ότι η τέως δημοτική αρχή δεν επιχείρησε ούτε και ελάχιστα, να πραγματοποιήσει μια υποτυπώδη αυτοκριτική.  Πεπεισμένοι ότι... αδικήθηκαν από τους ψηφοφόρους, οι οποίοι δεν μπόρεσαν ή δεν ήταν ικανοί να αντιληφθούν το έργο τους, όσο κι’ αν ήταν αυτό. Ή ότι έπεσαν θύματα μιας κομματικοποίησης υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, ασκούν κριτική στους εκλογείς και μοιάζουν παντελώς απρόθυμοι και απροετοίμαστοι για ένα ειλικρινή και ουσιώδη απολογισμό. Στις πραγματικές του διαστάσεις. 

Θα ήταν άλλωστε μια χρήσιμη παρακαταθήκη, ιδίως σε κάθε επόμενη δημοτική αρχή. Να σταματήσει κάποια στιγμή να ευθύνεται η υπονόμευση για την αποτυχία και να αναδειχθεί η ανεπάρκεια και ανικανότητα. Όπως και ο μεγαλοϊδεταισμός, για τον εαυτό τους. Πίσω από κάθε κατάχρηση, όσο γελοία και να είναι κρύβεται μια τέτοια μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του. 

Η διαρκής διαρροή φημών ότι ο τ. δήμαρχος σκέφτεται στα σοβαρά να είναι υποψήφιος βουλευτής, -δικαίωμά του, ας πούμε, βέβαια- αποτελεί ένδειξη ότι το πρόβλημα της αυτοκριτικής και των μεγάλων ιδεών, είναι ακανθώδες και καθολικό. Με την έννοια ότι ουδόλως τέθηκε και καθόλου δεν απαντήθηκε η απορία, για το πώς είναι δυνατό κάποιος που δεν πέτυχε να επανεκλεγεί δήμαρχος να ετοιμάζεται για το κοστούμι του βουλευτή, με ή χωρίς γραβάτα, κατά το ιρανικό πρότυπο ενδυμασίας που πλασάρει η Αριστερά. 

Στον αντίλογο, προσφέρεται επίσης κι ένα ακόμη παράδοξο, ότι  δηλαδή η φιλοδοξία του κ. Ε. Χατζησυμεωνίδη, δεν διαφέρει σε τίποτε από την αντίστοιχη φιλοδοξία πολιτευτών που ενώ δεν εκλέγονται, επιμένουν. Όπως και αυτών που επιλέγουν αντίστροφη πολιτική διαδρομή. 

Άλλωστε τι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει κάποιος σε μια εκλογική περιφέρεια όπως της Καστοριάς, στην οποία η κ. Μαρία Αντωνίου, βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας διαχειρίζεται τουλάχιστον κατά τα φαινόμενα κρατικά κονδύλια για την διαφημιστική προβολή προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, διανέμοντας τις εντολές καταχωρήσεων σε εφημερίδες κατ’ αρέσκεια και αντί πινακίου φακής. Εξαιρώντας φυσικά την ΟΔΟ, από ένα πάρτυ που ευτελίζει κοινωνικά και υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τον δημόσιο λόγο της Καστοριάς. Σε ένα τέτοιο τόπο, πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς ο πρώτος στους σταυρούς προτίμησης, δημοτικός σύμβουλος; 

Βεβαίως, η δημοτική αρχή του κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη ίσως και να είχε μερικές μεμονωμένες επιτυχίες, όπως για παράδειγμα η εκπόνηση μελετών για έργα που υποτίθεται ότι εντάχθηκαν σε κοινοτικά προγράμματα, ή την Europa Nostra – που δεν διαφέρει ουσιαστικά με το μνημόνιο και την τροϊκα- αν και απομένει να αποδειχθούν όλα αυτά στην πράξη, όταν θα έλθει η στιγμή της υλοποίησής τους.

Ωστόσο η απροθυμία της αυτοκριτικής, η μάλλον δύσπιστη διάθεση απέναντι στους εκλογείς –σαν να τους φταίνε όλοι– και οι ενέργειες σαν κι’ αυτή που αποκαλύφθηκε που έπρεπε να οδηγήσει σε επιβολή κυρώσεων ακόμη και στην απομάκρυνση του ίδιου, που έσπευσε να επιρρίψει τις ευθύνες σε δημοτικό υπάλληλο, τρομάζουν. 

Τρομάζει μια δημοτική αρχή, έστω και τέως, η οποία φιλοξένησε στις τάξεις της αντιδήμαρχο (νυν δημοτικό σύμβουλο), ο οποίος με βάση επίσημα απαγγελθείσα κατηγορία, είχε χόμπι τις παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικό χώρο με μηχανήματα του Δήμου. Τρομάζει η δημοτική αρχή που φιλοξενεί δημοτικό σύμβουλο (τέως αντιδήμαρχο) που με παιδαριώδεις δικαιολογίες προσπάθησε να δικαιολογήσει, τα πραγματικά αδικαιολόγητα. 

«Με την δύναμη της συνήθειας» δικαιολογήθηκε ο νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Παρχαρίδης. Επικαλέσθηκε έτσι ότι είχε το δικαίωμα να παραγγείλει ρουσφέτι με έγγραφο το οποίο κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ότι προέρχεται από τον Δήμο Καστοριάς. Και αντί να πέσουν κεφάλια, η δημοτική αρχή με μια υποχόνδρια ανακοίνωση, χορηγεί απόλυτη ασυλία. 

Σαν να πρόκειται για υπόθεση ρουτίνας, για σφραγίδα της ιδιοκτησίας τους. Απλά «παρακαλεί» τα στελέχη του Δήμου Καστοριάς «από τώρα και στο εξής» να χρησιμοποιούν την σφραγίδα αποκλειστικά για υπηρεσιακούς λόγους! Και κανείς δεν σκέφτηκε να ρωτήσει τον τέως αντιδήμαρχο, ή τον τέως δήμαρχο που εξακολουθεί να μην παίρνει θέση, αν αυτή την «δύναμη της συνήθειας», την έδειξαν και αλλού, με άλλες αφορμές, ή αν το κακό ήταν μικρό και περιορισμένης σημασίας. 

Γιατί η «δύναμη της συνήθειας» μερικές φορές είναι πιο δυνατή και από την δύναμη του πεπρωμένου. Που ευτυχώς (;) δεν επέτρεψε να πάρουν τον χρόνο που αποζητούσαν για να κάνουν ακόμη πιο σπίτι τους, αυτό τον Δήμο. 

Κι’ ύστερα λένε ότι ο λαός δεν έχει κριτήριο. Η αισθητική ίσως να του λείπει, και όχι η διαίσθηση. 


Δημοσιεύθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 764


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ