9.9.15

ΟΔΟΣ: Λαβείν, και όχι δούναι




Περισσότερα προβλήματα προκάλεσε, παρά λύσεις πρόσφερε ή ενέπνευσε, η επίσκεψη στην Καστοριά την περασμένη εβδομάδα εμπορικής αντιπροσωπείας από την Κίνα, ύστερα από πρόσκληση του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών (Σ.Ε.Γ). Στο κλιμάκιο και γενικά τα όσα ακολούθησαν καταβλήθηκε προσπάθεια να δοθεί επισημότητα και πολιτική ακόμη κάλυψη εκ μέρους φορέων και ειδικά του Δήμου Καστοριάς.

Ωστόσο σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά και κυρίως όσα σχολιάζονται από (τους μετρημένους) φορείς της ελεύθερης κριτικής, η επίσκεψη της κινεζικής αποστολής – και μάλιστα μερικές μόνο ημέρες πριν την έναρξη της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας στην Καστοριάς, από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών, όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα αλλά πρόσθεσε κιόλας καθώς και προκάλεσε δυσπιστία και υπόνοιες.

Μάλιστα το γεγονός ότι η επίσκεψη του κλιμακίου των Κινέζων συνέπεσε με διαδηλώσεις αγνώστων και κουκουλοφόρων στην Αθήνα, οι οποίοι ζητούν επιτακτικά από την ελληνική αριστερή κυβέρνηση την ουσιαστική κατάργηση της γούνας, ή έστω την θέση της υπό περιορισμούς που ισοδυναμούν με διωγμό εκδιώκοντας την από την Καστοριά, εγείρει ερωτηματικά για τις συμπτώσεις.

Εκπρόσωποι των ΜΜΕ και των κλαδικών φορέων της καστοριανής γουνοποιίας αντιλήφθηκαν σύντομα ότι (όπως είναι αναμενόμενο και μόνο λόγω των μεγεθών), οι προσκεκλημένοι του Σ.Ε.Γ. ήλθαν με ψυχολογία λαβείν, και όχι δούναι.

Καθώς δήλωσαν ότι η Κίνα είναι χώρα υπερπαραγωγός γούνας, όχι μόνο αρνήθηκαν την αγορά γουναρικών, ή την κατασκευή εμπορευμάτων από την Καστοριά, αλλά επιπλέον προώθησαν την ιδέα μεταφοράς της εμπορίας και της παραγωγής, δηλαδή της καστοριανής γουνεργασίας στην…  Κίνα!

Εν όψει των έντονων φημών, ότι ήδη από χρόνια τώρα φθηνά γουναρικά κινεζικής παραγωγής βαφτίζονται ελληνικά, είναι φυσικό να προκαλούνται ακόμη περισσότερες απορίες, ή και υποψίες, για τα βαθύτερα ή τα πραγματικά κίνητρα όλου αυτού του σκηνικού της επίσκεψης.


Φωτογραφία: Κινέζικος παραδοσιακός κόμπος με νόμισμα, που φέρνει τύχη στον κάτοχό του.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Απριλίου 2015, αρ. φύλλου 786

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ