7.10.15

ΟΔΟΣ: Πέτρος Τόσκος: «Οι αντιδήμαρχοι να είναι λίγο πιο σοβαροί»


ΟΔΟΣ 4.6.2015 | 791

Αλγεινή εντύπωση και πάλι στον Δήμο Καστοριάς, προκάλεσε η είδηση ότι ο επί του προγραμματισμού αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Μπινιάκος  πρόλαβε να εκτεθεί ανακοινώνοντας, πριν από μερικές ημέρες, ότι απεντάχθηκε το αρχοντικό Μπασάρα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και ότι δεν μπορεί το κτήριο να αντέξει την λειτουργία του Μουσείου Γούνας.

Για να αποκαλυφθεί στην συνέχεια, ύστερα από διαμαρτυρία του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας κ. Πέτρου Τόσκου, ότι ο κ. Μπινιάκος είχε «απλώς» μπερδέψει τα αρχοντικά και τα διατηρητέα, της πόλης στην οποία είναι αντιδήμαρχος (αρμόδιος στον προγραμματισμό των μελετών, τεχνικών προγραμμάτων, κατάρτισης προγραμμάτων ανάπτυξης και τεχνικών έργων που υλοποιεί ο δήμος).

Και για την οποία, πριν μερικές εβδομάδες συμμετέχοντας στην εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού - Europa Nostra, ζητούσε τα πολιτικά και χρηματικά ρέστα από τους εντυπωσιασμένους εκπροσώπους των φορέων (Europa Nostra και ΕλΕτ) που -αν και «ξένοι»- νοιάζονται για την Καστοριά.

Καθώς η απένταξη δεν αφορούσε τελικά το αρχοντικό Μπασάρα στο Ντολτσό, αλλά το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Αθανάσιος Χριστόπουλος στο Απόζαρι,  πρόκειται για μια ακόμη εντυπωσιακή ιστορία σαν εκείνη της περασμένης δημοτικής αρχής, που έθετε το απίστευτο ερώτημα «που’ ντα που’ ντα τα εβραίϊκα μνημεία».

Μετά την αποκάλυψη της διόλου εύλογης δημοτικής «γκάφας», ο ίδιος αντιδήμαρχος κ. Μπινιάκος, προχώρησε σε ακόμη μια: Αντί να ζητήσει πολιτική συγνώμη από τους δημότες Καστοριάς (για την αποκάλυψη ότι δεν ήταν σε θέση να ξεχωρίσει -τουλάχιστον- δύο από τα εμβληματικά κτήρια της πόλης), προτίμησε να ζητήσει συγνώμη από τον… ιδιώτη εργολάβο του αρχοντικού Μπασάρα!

Σαν να ήταν αυτό το πρόβλημα, και όχι το γεγονός ότι ένα έτος μετά την εκλογή του, και περίπου δέκα μήνες μετά την ανάθεση του αξιώματός του, ο αρμόδιος για τον προγραμματισμό αντιδήμαρχος, εκτός του ότι δεν ξεχωρίζει τα δυο κτήρια, επιπλέον δεν φροντίζει να ενημερωθεί επαρκώς πριν προχωρήσει σε ανακοινώσεις, εξ ονόματος του Δήμου.

Από εκεί και ύστερα, μπορεί κανείς να φαντασθεί ελεύθερα, πόσο γνωρίζουν και πλείστοι από τους υπολοίπους δημοτικούς συμβούλους, όχι τα «διάσημα» ή τα άσημα αρχοντικά, όσο και τις βυζαντινές εκκλησίες της Καστοριάς. Ή ακόμη και τις… ενορίες.
Σε μια πόλη που στην είσοδό της  υποδέχεται και αποχαιρετά με την βυζαντινή σημαία και έχει έμβλημά της την Κουμπελίδικη.

Το συμβάν είναι ένας μόνος από τους χειροπιαστούς λόγους που υποχρεώνουν τον Δήμο να απομακρύνει τις σημαίες του Βυζαντίου. Δεν είναι απλώς εκτός χρόνου και άτοπες. Ούτε απλά αποπροσανατολιστικές. Να γίνουν προηγουμένως έστω μερικά μαθήματα γνώσης για τον ιστορικό, αρχιτεκτονικό και μνημειακό πλούτο της Καστοριάς, και μετά να καμαρώνουν με σημαίες και λάβαρα για την βυζαντινή ιστορία της πόλης. Αν μπορούν βεβαίως.

Γιατί όταν θα δουν τι απέμεινε από τον πλούτο της πόλης, ίσως και να αντιληφθούν ότι άλλο υπερηφάνεια και άλλο πολιτική υποκρισία.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Ιουνίου 2015, αρ. φύλλου 791


* * * 

Από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς της περασμένης Πέμπτης:

Πέτρος Τόσκος:  
Μετά λύπης μου διάβασα συνέντευξη του αντιδημάρχου κ. Μπινιάκου, που λέει ότι το αρχοντικό Μπασάρα, απεντάχθηκε! Και παίζει η είδηση σε όλες τις εφημερίδες, αυτήν την εβδομάδα και σε όλα τα sites. Πού απεντάχθηκε το αρχοντικό Μπασάρα; Και δεν είναι μόνο αυτό, λέει ο αντιδήμαρχος ότι το κτήριο είναι ασταθές και δεν θα στεγαστεί στο μουσείο γούνας! Από πού προκύπτουν όλα αυτά; Το αρχοντικό Μπασάρα δουλεύει στο φουλ, μπορεί και τον Σεπτέμβριο να τελειώσει. Κύριε δήμαρχε, θα πρέπει κάποια στιγμή, σε αυτά, οι αντιδήμαρχοί σας να είναι λίγο πιο σοβαροί, και θα πρέπει να προσέχουν τι λένε και να βγαίνουν να διαψεύδουν όταν λένε τέτοια πράγματα.

Μιχάλης Μπινιάκος: 
Έχει ένα δίκαιο ο κύριος Τόσκος. Έχει γίνει μία παρεξήγηση στο συγκεκριμένο θέμα. Το οποίο προέκυψε μετά από δική μου… το αναγνωρίζω και ζητώ συγγνώμη από τον κ. Σωχόπουλο, ο οποίος εκτελεί το έργο, έχω επικοινωνήσει μαζί του, έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ήταν μία παρεξήγηση μεταξύ του αρχοντικού Μπασάρα και Χριστόπουλου το οποίο έγινε σε μία κουβέντα δική μου με δημοσιογράφους. Αναλαμβάνω την ευθύνη και λυπάμαι για το γεγονός. 

* * *


Απόσπασμα από το πρωτοσέλιδο:
 «Το Ντακάρ, οι ξένοι, τα λεφτά και το Χο Τσι Μινχ»


[..…]  Είναι αληθινά εξαιρετικά ενδιαφέρον και άξιο μελέτης και ανάλυσης σε τοπικό επίπεδο, να διαπιστώνεται η θέρμη ορισμένων για την Καστοριά. Όχι μόνο όσων κατάγονται από την Καστοριά, αλλά και αυτών που τυπικά δεν έχουν σχέση και συνεπώς ούτε ηθική ούτε άλλη υποχρέωση. Και όμως, πρωτοστατούν και διατηρούν την ελπίδα. Διότι αυτό συνέβη με την ημερίδα του περασμένου Σαββάτου, στην διάρκεια της οποίας έλαβαν μέρος ομιλητές από περιοχές της Ελλάδος με αντίστοιχα ζητήματα.

-Τι είναι άραγε αυτό (εκτός από τον ζήλο και την αίσθηση του καθήκοντος) που πείθει επιστήμονες και παράγοντες σαν κι’ αυτούς που μετείχαν, να αναζητούν με πάθος και ειλικρίνεια την διάσωση του παραδοσιακού πυρήνα της πόλης; Η απάντηση σε ένα ερώτημα που επιτρέπει ακριβώς αντίθετη διατύπωση (για την αδιαφορία όσων έχουν αυτή την υποχρέωση) ίσως έχει ιστορικά και τοπικά γνωρίσματα. Μπορεί να απαιτεί ένα είδος μαζικής ψυχανάλυσης. Το γεγονός ότι από την ημερίδα έλαμψαν οι απουσίες των τοπικών βουλευτών, είναι μια πτυχή. Όπως και το γεγονός ότι οι τοπικοί αιρετοί, με τις βυζαντινές σημαίες τους, έχουν την αίσθηση ότι εκπληρώνουν το καθήκον τους.

[……] Βεβαίως ερωτηματικά προκάλεσε και η βαθύτερη ερμηνεία και εξήγηση της απόφασης του παρασταθέντος αντιδημάρχου κ. Μιχάλη Μπινιάκου, να απευθύνει ερώτημα στους εισηγητές για το «πού» θα αναζητηθούν και από «πού» θα αντληθούν οι χρηματικοί πόροι για τα προγράμματα διάσωσης των κτισμάτων των παραδοσιακών οικισμών.  Δεδομένου ότι ο ίδιος, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, θα έπρεπε ήδη να γνωρίζει, να προτείνει και να διευκολύνει τον Δήμο Καστοριάς και τους φορείς, όπως η Europa Nostra, παρέχοντας πληροφορίες και συμβουλές.

Σε μια εποχή που οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι δεν αφήνουν διεθνή έκθεση τουρισμού στο εξωτερικό, ευρωπαϊκά προγράμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, χωρίς να αξιοποιήσουν την ευκαιρία (για χάρη της Καστοριάς βεβαίως) εξευρίσκοντας εκδρομικούς πόρους για τους ίδιους και τις αποστολές ώστε να ταλαιπωρηθούν ταξιδεύοντας εκτός Ελλάδος, θα περίμενε κανείς να επιδειχθεί αντίστοιχη τουλάχιστον μέριμνα, φαντασία και ευελιξία, για την πρόταση πόρων και προγραμμάτων την διάσωσης των παραδοσιακών οικισμών της Καστοριάς. Και να μην περιμένουν, ούτε να αποζητούν τα έτοιμα και τα εύκολα.

Ακριβώς αντίθετα λοιπόν απ’ ό,τι θα έπρεπε λογικά να συμβεί, ο αντιδήμαρχος κ. Μ. Μπινιάκος, όχι μόνο έδειξε ακατανόητη «επιθετικότητα» στους φιλοξενούμενους του Δήμου Καστοριάς (ο ίδιος μάλιστα αναγνώρισε ότι ήταν επιθετικός), και μάλιστα απέναντι σ’ αυτούς που μόνο βοήθεια και προτάσεις εισέφεραν, αλλά παραδέχθηκε περίπου, ότι προέβη σε αυτές τις ατυχείς παρεμβάσεις, χωρίς να έχει κάνει τον κόπο να διαβάσει  το πόρισμα-εισήγηση που συνέταξε ο ισπανός αρχιτέκτων και ειδικός στην αποκατάσταση μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς κ. Pedro Ponce de León Hernández, για το Ντουλτσό και Απόζαρι στα πλαίσια της Europa Nostra, που απέστειλε στον Δήμο Καστοριάς δύο περίπου εβδομάδες πριν την εκδήλωση, αναφέροντας τρόπους και πηγές χρηματοδότησης  (από προγράμματα ΕΣΠΑ, Τζέσικα κ.ο.κ.). «Όταν το διαβάσω μπορεί και να ανακαλέσω», ήταν η απάντηση του κ. Μπινιάκου.

Προκάλεσε έτσι ελαφρώς σκωπτικά σχόλια όσων θα ήθελαν να πουν ότι δεν αντιλαμβάνονται την ευχή του «πέσε πίτα να σε φάω». Του είπαν όμως κάτι απολύτως ισοδύναμο «Ο ουρανός δεν βρέχει λεφτά...».  Εκτός πια και εάν για την εικόνα του κ. Μ. Μπινιάκου, εξήγηση είναι οι ενδοδημοτικές διαμάχες. Και αντιζηλίες. Και εάν ο θόρυβος ήταν τεχνητός, ή αν ακόμη χειρότερα, ήταν προάγγελλος κακών στην σχέση του Δήμου Καστοριάς με την Ελληνική Εταιρεία και την Europa Nostra [……].


Σχετικά:


8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/10/15

    Ίσως ο κ. Μπινιάκος, για πρώτη φορά στη ζωή, του να άκουσε ότι, υπάρχει αρχοντικό Μπασάρα στην Καστοριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαρίσης πάνος9/10/15

    Χαχαχαχα...τώρα κατάλαβα γιατί η εφημερίδα σας εκδίδεται κίτρινη... πόλεμο στον Μπινιάκο επειδή είπε το προφανές από πολύ νωρίς; Το κακό είναι που δεν το υποστήριξε και άκουσε την συμβουλή του πρώην συγχορευτή και συνμυητικό τότε και αναδηπλώθηκε με την συγνώμη. Αλήθεια, μήπως ο μυητικός πρόεδρος και ο άνδρας της μυητικής γραμματέας βρίσκονται πίσω από την καθημερινή αυτή επίθεση; γιατί άραγε; τι τους πείραξε μπέτσκες μου;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τασούλης ο ηλεκτρολόγος9/10/15

    Σιγά λίγο τα χάχανα, φίλε, για να καταλάβουμε κι εμείς !
    Από ποια θέση τα λες τώρα εσύ αυτά ; Επειδή γράφεις με ονοματεπώνυμο, έχεις και την εντύπωση ότι καταλαβαίνουμε όσοι δε ζούμε στην Καστοριά ; Κατ' αρχάς ποιο είναι το μικρό το όνομα και ποιο το επώνυμο ;
    Επειδή λοιπόν δεν μας τα λες και πολύ καθαρά και ξάστερα, εκείνο που έχω να σε πω είναι ε όχι και κίτρινος Τύπος η ΟΔΟΣ ! Μάλλον δεν βλέπεις καλά τί κυκλοφορεί στην πιάτσα ή ανέλαβες συνήγορος αυτού του κυρίου Μπινιάκου, τον οποίον επίσης δεν ξέρω, αλλά δεν πιστεύω να μην καλοξημερώσω γι' αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/10/15

    Άσε μας ρε που θα μας βγάλεις ήρωα τον Μπινιάκο επειδή δήθεν τον κάνουνε πόλεμο - τα φαντάσματα;;;;;
    Ποιος ασχολείται;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/10/15

    Χαρίση πάνο, εσύ είσαι Μπινιάκο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος12/10/15

    ΟΛΟΙ οι αντιδήμαρχοι να είναι λίγο πιο σοβαροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε.Μ.12/10/15

    Τι κακό αυτό να βγαίνουν κάποιοι μια φορά να σχολιάζουν και μετά "μη τον είδατε τον Παναή;"
    "χαρίσης πάνος" γιατί δεν απαντάς; Τόσο σίγουρος είσαι ότι κατέχεις το αλάθητο και δεν συζητάς αυτά που υποστηρίζεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/10/15

    Είναι δυνατόν αντιδήμαρχος της πόλης, να μη γνωρίζει το αντικείμενό του; Τότε γιατί τον τοποθέτησε ο κ. Αγγελής;
    Αλλά θα ανταπαντήσετε: ο δήμαρχος γνωρίζει ποιο είναι το αρχοντικό Μπασάρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ