23.1.16

ΟΔΟΣ: ΜΕΤ Première ΤΕΙ


ΟΔΟΣ 8.10.2015 | 806

Πρεμιέρα


Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2015 αναμεταδόθηκε απ’ ευθείας από την θρυλική Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, ως πρεμιέρα των Live in HD αναμεταδόσεων 2015-2016, η διάσημη ιταλική όπερα “Il Trovatore” («Ο Τροβαδούρος») του Τζουζέπε Βέρντι, υπό την διεύθυνση του Marco Armiliato, σε σκηνοθεσία Sir David Mc Vicarμε,  με διάσημους ερμηνευτές: την Anna Nebtrenko, τον Dmitri Hvorostovsky, τον Yonghoo Lee και την Dolora Zajick (φωτογραφίες). Αρκετές δεκάδες θεατών είχαν την ευκαιρία και τύχη να παρακολουθήσουν στο ΤΕΙ Καστοριάς σε πραγματικό χρόνο την παράσταση, ταυτόχρονα με όσους βρέθηκαν στην ΜΕΤ, αλλά και χιλιάδες άλλους τυχερούς σε ολόκληρο τον κόσμο (*). Και μάλιστα μια παράσταση κορυφαίας ποιότητας με κορυφαίους  συντελεστές.

Η αναμετάδοση έγινε (όπως και κάθε προηγούμενη χρονιά) στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς και θα πραγματοποιείται όλη την νέα σαιζόν. Χάρη στην ανανέωση της σύμβασης του Δήμου Καστοριάς με τον όμιλο Αντ1  που έχει αναλάβει έναντι της ΜΕΤ και του ιδρύματος “Bloomberg”,  την αναμετάδοση στην Ελλάδα σε επιλεγμένους χώρους και συμβεβλημένες πόλεις.

Τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν προκληθεί αμφιβολίες σε σχέση με την ανανέωση της σύμβασης του Δήμου Καστοριάς καθώς οι ενδείξεις ήταν ασαφείς. Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι αντίθετα απ’ ό,τι πιστευόταν ο Δήμος Καστοριάς δεν είχε εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του απέναντι σε τρίτους για την πραγματοποίηση και παρουσίαση των αναμεταδόσεων καθώς και την μίσθωση της αίθουσας του ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι διατέθηκαν εντυπωσιακά χρηματικά ποσά από πλευράς της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης (κατά την περίοδο μάλιστα που είχε αναλάβει την διοίκηση του δήμου ο κ. Α. Αγγελής, ενώ καθήκοντα εξακολουθούσε να ασκεί η κ. Γεωργοσοπούλου-Μισκία), για προσχηματική διαφήμιση της όπερας σε συγκεκριμένο ΜΜΕ.
Εντύπωση προκάλεσε επίσης και η αποκάλυψη ότι σημαντικό μέρος του πάγιου εξοπλισμού είναι τελικά νοικιασμένο  και δεν ανήκει στον Δήμο Καστοριά, με αποτέλεσμα η δημοτική επιχείρηση σε κάθε παράσταση να συνεργάζεται με ιδιώτη, και να μην μπορεί -για κάτι απλό- να αρκείται στον δικό της εξοπλισμό.

Ωστόσο εν τέλει ο Δήμος Καστοριάς επέδειξε την πολιτική βούληση να προσχωρήσει σε ανανέωση της σύμβασης και για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης «Ορεστειάς» του δήμου Καστοριάς κ. Δημήτριος Λίτσκας,  προέβη σε όσες ενέργειες χρειάστηκαν για την εξασφάλιση των παραστάσεων, ενώ ήταν παρών στην «πρεμιέρα» του π. Σαββάτου, και με τις απόψεις που εξέφρασε σε παρευρισκόμενους, έδειξε προσωπικό ζήλο και επιθυμία υποστήριξης και ενίσχυσης αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας του δήμου Καστοριάς.

Βέβαια κοινή πεποίθηση των παραυρεθέντων ήταν η διαπίστωση ότι μια πιο ουσιαστική υποστήριξη και πιο έγκαιρη διαφημιστική προβολή από πλευράς του Δήμου Καστοριάς, με δελτίο τύπου (που για την πρεμιέρα δεν εκδόθηκε), καταχωρήσεις, προσκλήσεις, αφίσες, συνεργασίες με φορείς, επαγγελματίες και συλλόγους, θα έκανε ακόμη πιο γνωστή την προβολή και θα προσέλκυε ακόμη περισσότερους φίλους της όπερας, ειδικά για μια διασκευή γνωστή όσο ο Τροβαδούρος και στο ελληνικό κοινό.

Πάντως η κοινωφελής επιχείρηση του δήμου Καστοριάς έκανε ό,τι μπορούσε καλύτερο και υπ’ αυτές τις συνθήκες, αφού για την ανάδειξη της εορταστικής στιγμής της πρεμιέρας είχε οργανώσει μπουφέ εδεσμάτων για τους θεατές στο διάλειμμα της παράστασης. Εκτός από τον μπουφέ προσφέρθηκε κρασί, που για δεύτερη φορά αποτελεί ευγενική προσφορά του γνωστού οινοπαραγωγού κ. Νίκου Μάγγελ ο οποίος άλλωστε είναι από τους φανατικούς και συνεπείς θεατές των παραστάσεων.

(*) Το φετινό πρόγραμμα αναμεταδίδεται σε 2.000 αίθουσες σε 70 χώρες. Ενδεικτικά το 2009 εκδόθηκαν παγκοσμίως 1,1 εκατομμύρια εισιτήρια για τις live αναμεταδόσεις.


Οι επόμενες παραστάσεις
-17 Οκτωβρίου 2015. GIUSEPPE VERDI: Otello | Οθέλλος. Διεύθυνση: Yannick Nézet-Séguin. Aleksandrs Antonenko, Sonya Yoncheva, Zeljko Lucic. Σκηνοθεσία: Bartlett Sher.
-31 Οκτωβρίου 2015, RICHARD WAGNER: Tannhäuser | Τανχόιζερ. Διεύθυνση: James Levine. Johan Botha, Eva-Maria Westbroek, Peter Mattei, Michelle DeYoung. Σκηνοθεσία: Otto Schenk.
-21 Νοεμβρίου 2015, ALBAN BERG: Lulu | Λούλου. Διεύθυνση: James Levine. Marlis Petersen, Susan Graham, Johan Reuter. Σκηνοθεσία: William Kentridge.
-16 Ιανουαρίου 2016, GEORGES BIZET: Les pêcheurs de perles | Αλιείς μαργαριταριών. Διεύθυνση: Gianandrea Noseda. Matthew Polenzani, Diana Damrau, Mariusz Kwiecien. Σκηνοθεσία: Penny Woolcock.
-30 Ιανουαρίου 2016, GIACOMO PUCCINI: Turandot | Τουραντώ. Διεύθυνση: Paolo Carignani. Nina Stemme, Marco Berti, Anita Hartig. Σκηνοθεσία: Franco Zeffirelli.
-5 Μαρτίου 2016, GIACOMO PUCCINI: Manon Lescaut | Μανόν Λεσκώ. Διεύθυνση: Fabio Luisi. Kristine Opolais, Jonas Kaufmann, Massimo Cavalletti. Σκηνοθεσία: Sir Richard Eyre
-2 Απριλίου 2016 G. PUCCINI: Madama Butterfly.
-16 Απριλίου 2016, G. DONIZETTI: Roberto Devereux.
-30 Απριλίου 2016, R. STRAUSS: Elektra.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Οκτωβρίου 2015, αρ. φύλλου  806


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ