8.5.16

Oppidum Celetrum [III]




Inde impetum in Orestidem facit et oppidum Celetrum est adgressus in paene insula situm; lacus mania cingit; angustis faucibus unum ex continetri iter est.
Τίτος Λίβιος
Tit. Liv., IX, XXXI 13-XL (έκδ-Loeb), σ. 116

Το όνοµα της Καστοριάς 

Μια µαρτυρία του Ρωµαίου Ιστορικού Τ. Λίβιου αναφέρει ότι στον φυσικά οχυρωµένο αυτό τόπο έχει κτισθεί πιθανώς τον Ε' π.Χ. αιώνα η πόλη Κήλετρον ή Κέλετρον ως πρωτεύουσα των Ορεστών. 


Ο ιστορικός Προκόπιος αναφέρει την ακµή και µετά την καταστροφή µιας πόλεως, µε το όνοµα Διοκλητιανούπολης, αλλά πρόκειται για το Άργος Ορεστικό. Ο ίδιος κάνει λόγο και για µετονοµασία σε Ιουστινιανούπολη από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ιουστινιανό Α', στον οποίο οφείλει και η περιµετρική οχύρωση. Υπολείµµατα των τειχών διακρίνουµε σε διάφορα σηµεία. 

Το όνοµα Καστορία αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Προκόπιο κατά την Στ’ αιώνα, ως όνοµα της λίµνης και όχι της πόλης «Λίµνη δε τις αύτη ευ γειτόνων τυγχάνει ούσα, η Καστοριά ονοµάσθη». (Προκόπη. Περί κτισµάτων ΙV 3.15-25). 

Η λίµνη προσδιοριζόµενο µε το επίθετο Καστορία, δείχνει την ύπαρξη καστόρων, υδρόβιων ζώων µε τρίχωµα, που άφθονο έτρεφε η λίµνη. Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει και η τέχνη της γουναρικής, που αποτελούσε την κύρια απασχόληση των κατοίκων και συνεχίζεται και µέχρι σήµερα. 

Μερικοί διατείνονται ότι το όνοµα οφείλεται στην Μυθολογία της Καστοριάς, τον Κάστωρα αδελφόν του Πολυδεύκη. Αν και υπήρχε λατρευτικός ναός στους Ορέστες εν τούτοις η θεωρία αυτή δεν έχει πολλούς θιασώτες. Στην άποψη αυτή στηρίζεται και το όνοµα ξενοδοχείο αυτό «Κάστωρ». 


Νικόλαος Δασκαλάκης
φιλόλογος


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Δεκεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 814.  Φωτογραφία: Gambriel Millet: «L'École Grecque dans l'Architecture Byzantine – Thèse complémen- taire pour le doctorat ès lettres presentée a la Faculté  des Lettres de Paris», 1916.

Σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ