28.9.16

«Κορέστεια, τα χωριά της λήθης»

Το βιβλίο «Κορέστεια - τα χωριά της λήθης» του Άγγελου Σινάνη (εκδ. Ανάβαση) θα παρουσιαστεί σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 στις 20:30 στην Ελληνική Λέσχη Φίλων Κλασικής Μοτοσυκλέτας στην πλατεία Αγ. Ασωμάτων 6 στο Θησείο της Αθήνας. Η παρουσίαση θα περιλαμβάνει και προβολή εικόνων και βίντεο σχετικών με τα Κορέστεια και την περιοχή Πρεσπών.
Κατόπιν θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση στην οποία θα απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το θέμα του βιβλίου, τα εγκαταλειμμένα χωριά και τις διαδρομές προσέγγισης σε αυτά.
-Το βιβλίο αυτό συνθέτει και καθιστά άμεσα προσιτή τη διάσπαρτη και ποικίλη ιστορική «ύλη» που έχει αποκαλυφθεί για τις κοινότητες των Κορεστείων νομού Καστοριάς και Φλώρινας.
Οι σελίδες του προσφέρουν μια συνεκτική παρουσίαση της κοινωνικής και της ιστορικής διαδρομής του τόπου και των κατοίκων του, πολύ πριν αλλά και μετά την ενσωμάτωση του 1912-1913 στον ελληνικό κορμό, φτάνοντας ως τις μέρες μας.
Στόχος του βιβλίου είναι η οικιστική, γεωπολιτική και ιστορική ανασύνθεση της περιοχής, η ανάπλαση τόσο του πολιτισμού, όσο και των τραγικών στιγμών των προηγούμενων γενεών μέσα από τα κατάλοιπα της ζωής και των έργων που μας κληροδότησαν.
Βασίζεται στις ιστορικές πηγές και επιπρόσθετα στην επιτόπια έρευνα στους οικισμούς και στις μαρτυρίες των ανθρώπων τους. Παραθέτει στον άξονα του χρόνου πληροφορίες για τα αρχαιολογικά δεδομένα, τα θρησκευτικά και άλλα μνημεία, τους πρώτους αλλά και τους νυν οικιστές, τις κοινότητες, τις κοινωνίες και τις εργασίες τους με αναφορές στην ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική της ωμής - ηλιοψημένης πλίνθου έτσι ώστε να επιτρέπεται η εξαγωγή συμπερασμάτων.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Μαΐου 2016, αρ. φύλλου 835


Σχετικά: Κορέστεια: τα χωριά της λήθης (α' στην Αθήνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ