8.9.16

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΟ:


ΟΔΟΣ 8.9.2016 | 850

H δύναμη του χρόνου


Tο καλοκαίρι μοιάζει να πέρασε –όπως πέρασε– στην Καστοριά, με νέα, σαφή υποχώρηση. Υποβάθμιση παντού, σε όλα τα επίπεδα, οριζόντια και κάθετα. Με τον μήνα Αύγουστο πιο ειδικά μπορεί να θεωρηθεί καταλυτικός. Όχι ότι συνέβησαν πολλά κατά την διάρκειά του. Αλλά αυτά που συνέβησαν είναι αξιοσημείωτα.

Διαβάστε επίσης:

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
Καληνύχτα Ανάπτυξη
Οι ελπίδες ερχομού της πολυπόθητης και ακριβοθώρητης ανάπτυξης, εξανεμίστηκαν με τα τελευταία έργα και ημέρες της Κυβέρνησης. Σε μια χώρα που διψά για θέσεις εργασίας, αντί να δημιουργούμε νέες, καταργούμε υφιστάμενες.

"Το Σκάκι"
Ήρθαν, ήρθαν στη πόλη μας, οι πρόσφυγες, σαν να ήρθε το τσίρκο ή μήπως τσίρκο έγιναν όλοι αυτοί που τη πρώτη μέρα πήγαν να τους δουν από κοντά, άνθρωποι σαν κι εμάς είναι, γνωμάτευσαν.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΠΗΧΙΩΝ:
Πολιτισμός (Τι είναι και τι δεν είναι)
Μια κοινωνία πρέπει να είναι ανεκτική και να μη διώκει τις μειονότητες πού υπάρχουν σ’ αυτήν, να επιτρέπει την τήρηση των δοξασιών κατ’ ιδίαν, αλλά θα πρέπει να είναι αμείλικτη στην τήρηση και λειτουργία των δικών της θεσμών.

ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:
Χαζεύοντας το κενό…
Είναι κορυφαίο ζήτημα Παιδείας και Πολιτισμού. Είναι ζήτημα αρχών και σεβασμού στις αξίες του διπλανού που στο κάτω-κάτω δεν σε ενοχλεί.

ΠΑΝΟΥ ΠΟΥΓΓΟΥΡΑ:
Ένας διάλογος... ουσιαστικά μονόλογος
Ήταν καλοκαίρι του 1948, απόγευμα μιας ζεστής μέρας... τότε φάνηκε ένα στρατιωτικό όχημα τριών τετάρτων, με ανοιχτή την καρότσα.

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Δροσερές, αλλά και ψυχωφελείς διακοπές
Σε παραλία που συνδυάζει αρμονικά βουνό και θάλασσα, με το διάβασμα δύο βιβλίων έζησα πνευματική ευωχία, ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει στον αναγνώστη ένα καλό βιβλίο, γι’ αυτό και τα συνιστώ στους καλούς φίλους και αναγνώστες της ΟΔΟΥ.

ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΪΖΟΓΛΟΥ:
Θυμάμαι έτσι απλά
Σ’ αυτό το μυθιστόρημα της κ. Σοφίας Σοφαροπούλου, ρουφάμε τη γλύκα του.

Λόγος & Αντίλογος
ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΜΠΑΤΡΙΝΟΥ:
Η ελληνική
Οι σύγχρονοι Έλληνες δεν αγαπούν τα αρχαία ούτε συνειδητοποιούν την μεγάλη κληρονομιά που τους άφησαν οι αρχαίοι για να τους μοιάζουμε.

Λόγος & Αντίλογος
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΑΟΥΤΟΠΟΥΛΟΥ:
«Ιστορικό Αρχείο Καστοριάς»
Διάβασα με προσοχή και ενδιαφέρον, όπως πάντα, το άρθρο του κ. Πηχιών για το «Ιστορικό Αρχείο Καστοριάς».

ΛΑΖΑΡΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
ήτοι περί του ορθώς λέγειν τε και γράφειν
Από την περικοπή της Καθολικής Επιστολής Ιακώβου, την αναγνωσθείσαν στην Θεία λειτουργία της 20 Ιουλίου.

-Σωτήρη Δημηρόπουλου: Γράμμος, ανατολικά του Αλιάκμονα

-Λαϊκισμός και μνήμη…

-Έτσι είναι η Καστοριά τα τελευταία πολλά χρόνια. Απόλυτα παρακμιακή. Και απόλυτα ψευδαισθησιακή. Της αρέσει που βρίσκεται πίσω από τον κόσμο.

-Κοινό δελτίο τύπου για τους πρόσφυγες

...και άλλα.

ΟΔΟΣ
το βήμα της Καστοριάς
Πέμπτη 8.9.2016 | 850

6 σχόλια:

  1. Οδαναγνώστης9/9/16

    Συγχαρητήρια στην ΟΔΟ για περισσότερα του ενός κείμενα. Στους "συνήθεις υπόπτους" που αξίζουν τα μπράβο μας κι ο κ. Χ"δημητρίου, τους ευχαριστούμε όλους. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την ΟΔΟ, που αναδεικνύει τον Γιάννη Χρήστου, Ολυμπιονίκη μας, καθώς έως και οι 8οι θεωρούνται Ολυμπιονίκες στην Ελλάδα κι ας περνάνε (δυστυχώς) απαρατήρητοι από τα ΜΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νώντας Τσίγκας9/9/16

    Kι αφού μιλάμε για ολυμπιονίκες... δείτε τί λέει κάποιος -για τους σπουδαιότερους από αυτούς- εδώ:

    https://www.youtube.com/watch?v=PgmeY3Iy38s


    Ορίστε και το resume της υπόθεσης:

    «Υβρίδια, ζώα, καθάρματα» αποκάλεσε ο Αρτέμης Σώρρας τα άτομα με αναπηρία που «τολμούν», όπως ο ίδιος είπε, να διοργανώνουν Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο Αρτέμης Σώρρας, ο άνθρωπος που υπόσχεται να σώσει την Ελλάδα πληρώνοντας τα χρέη της, εξαπέλυσε μια πρωτοφανή επίθεση στα άτομα με αναπηρία, με αφορμή την διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων.

    «Τα υβρίδια, αυτά τα ζώα φτιάχνουν τον πλανήτη των αναπήρων. Τι δουλειά έχει ένας ανάπηρος να κάνει Παραολυμπιακούς. Αυτό είναι προσβολή» εμφανίζεται να λέει, ενώ διαχώρισε τους ανθρώπους σε «ανάπηρους» και «κανονικούς».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α.Ν.10/9/16

    Δικαιολογημένη η αντίδρασή σου, καλέ μας Νώντα, σε όσα είπε ο Σώρας! Απαράδεκτα κι απάνθρωπα είναι και αγνοεί ο έρμος πως καθένας μας, ακόμη κι αυτός, είμαστε εν δυνάμει ανάπηροι, αφού σήμερα είμαστε υγιείς και αρτιμελείς, ενώ αύριο μπορεί να είμαστε ανάπηροι για οποιονδήποτε λόγο. Όμως με προβλημάτισες: ετοιμαζόμουν να μου πληρώσει τα χρέη μου, γιατί αδυνατώ. Τώρα που αποδείχτηκε τέτοιος τι να κάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ σε θέλω, κάβουρα!10/9/16

    Γιατρέ, εσύ καλά κάνεις και ενημερώνεις, αλλά οι κατά συρροήν λαλίστατοι "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ποιούν την νίσσαν...
    Ακόμη να συνέλθουν. Εκτός κι αν έχουν τόση στάχτη στα μάτια που βρουν πάλι "εξηγήσεις". Θεός φυλάξοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/10/16

    @Οδαναγνώστης
    Οι όγδοοι δεν είναι Ολυμπιονίκες. Προς Θεού!!
    Αποτυχημένοι είναι.
    Τελείως αποτυχημένοι. Έλεος!
    Το δηλητήριο "Μπαλτά" έχει εισχωρήσει για τα καλά στις φλέβες των Ελλήνων.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος2/10/16

    Από το να διαφωνεί κανείς με το γεγονός ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία έως και οι 8οι θεωρούνται Ολυμπιονίκες μέχρι του σημείου να τους χαρακτηρίζετε,πέμπτε σχολιαστή, "τελείως αποτυχημένους" είναι μια τεράστια απόσταση. Απαράδεκτος ο χαρακτηρισμός σας-φαίνεται ότι για σας είναι παιχνιδάκι η 8η θέση παγκοσμίως, ενώ δεν είναι καθόλου έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ