9.1.17

Ημερολογιακή καταγραφή τριών ετών της ελληνικής κρίσης


ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΜΠΟΥΣΙΟΣ
Χρονικό της ελληνικής κρίσης
Από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Ιούλιο του 2013
Αθήνα 2016, ιδιωτική εκτύπωση.Πληροφορίες στον e-mail του συγγραφέα: embouss@otenet.gr

Πρόσφατα εκδόθηκε από τον κ. Αιμίλιο Μπούσιο, το βιβλίο «Χρονικό της ελληνικής κρίσης - Από τον Ιούνιο του 2011 μέχρι τον Ιούλιο του 2013». Μία περιεκτική καταγραφή των γεγονότων σε 540 σελίδες, που βίωσε η ελληνική κοινωνία για ένα διάστημα 3 ετών, στην δίνη μιας οικονομικής κρίσης, η οποία συνεχίζει να ταλανίζει την χώρα και την κοινωνία, προμηνύοντας εξελίξεις, οι οποίες, ακόμη και σήμερα, είναι αδύνατον να προβλεφθούν:

«Περί τα μέσα του 2011, -αναφέρει ο συγγραφέας, που κατάγεται από την Καστοριά, στο οπισθόφυλλο του βιβλίου- ένα χρόνο σχεδόν μετά την επίσημη παραδοχή της Ελλάδας ότι αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος της, η οικονομική κρίση είχε εκδηλωθεί σε όλη την έκτασή της και οι περισσότεροι Έλληνες είχαν αρχίσει να κατανοούν πως τα επόμενα χρόνια θα ήταν εξαιρετικά δύσκολα γι’ αυτούς.

Η διαίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών και η συνειδητοποίηση πως η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη μιας περιόδου από τις δυσκολότερες της νεότερης Ιστορίας της, με οδήγησαν στην απόφαση να παρακολουθήσω συστηματικά τις εξελίξεις και να τις καταγράψω –εν είδει ημερολογίου- προκειμένου να βιώσω ενσυνείδητα τα γεγονότα και να κατανοήσω όσο γίνεται πληρέστερα τα βαθύτερα αίτιά τους.

Σταμάτησα τη συνεπή τήρηση του ημερολογίου αυτού τον Ιούλιο του 2013, όταν εκτίμησα πως η πορεία των εξελίξεων –για το ορατό τουλάχιστον μέλλον- ήταν σχετικά προδιαγεγραμμένη και όταν αντιλήφθηκα πως κινδύνευα να εμπλακώ σε μια τροχιά επαναλήψεων. Δυστυχώς όμως, μετά από έξι χρόνια παρατεταμένης οικονομικής (και όχι μόνο) κρίσης, η ελληνική κοινωνία δεν έχει κατορθώσει ακόμα να αναγνωρίσει τις παθογένειές της –για να τις ξεπεράσει- με συνέπεια να μην είναι σε θέση να προσαρμοστεί στο καινούριο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνουν οι ταχύτατες τεχνολογικές και πολιτισμικές ανακατατάξεις και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιουλίου 2016, αρ. φύλλου 845

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ