19.3.17

ΟΔΟΣ: Mέγα θαύμα σπουδαίον και απρόβλεπτον


ΟΔΟΣ 29.9.2016 | 853

Από την περίοδο των Θεοφανείων του περασμένου Ιανουαρίου, περίπου 10 μήνες πριν, όταν μετά από πολλά-πολλά χρόνια, εγένετο μέγα θαύμα σπουδαίον και απρόβλεπτον, δημιουργήθηκε το θέμα.  Ήταν τότε που η γέφυρα (σκάλα) της περιοχής «Σταυρού», με συνοπτικές διαδικασίες, από επικινδύνως ετοιμόρροπη και κλειστή για το κοινό, ξαφνικά άνοιξε τις πύλες της. Άνοιξε για μία ημέρα και χώρεσε δεκάδες πιστών στην τελετή καθαγιασμού των υδάτων, για να ξανακλείσει μετά και πάλι με την ίδια δικαιολογία, (επικινδυνότητας της στατικής).

Μέχρι σήμερα δεν άλλαξε τίποτε. Η γέφυρα και πάλι κλειστή. Παγωμένο στιγμιότυπο στο τοπίο της ιστορίας. Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει, οι αποζημιώσεις και οι αργομισθίες να πέφτουν στο χέρι, η γέφυρα όμως εκεί. Ακλόνητα στατικώς ανεπαρκής. Άλλο ένα νεοκαστοριανό θαύμα. Εκτός κι’ αν μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, με το θαύμα των καθαρών νερών της λίμνης και τις sandy beaches του κ. Δ. Πετρόπουλου, επιτρέπεται να υποτεθεί ότι αυτά μεταξύ τους συνδέονται. 

Ωστόσο, για την ακρίβεια κάποια πράγματα άλλαξαν. Για παράδειγμα συμπληρώθηκαν από τότε  και άλλοι πολλοί μήνες άπρακτοι με κλειστή την γέφυρα, πέρασε και η γιορτή του Σταυρού -πρόκειται για σύμπτωση- συμπληρώθηκαν δύο ολόκληρα χρόνια ανάληψης της δημοτικής αρχής από τον συνδυασμό «Εν τιμή» και τον κ. Ανέστη Αγγελή ως δήμαρχο. Συμπληρώθηκαν δηλαδή 730 ημέρες ανίας. Και επιπλέον μεταφέρθηκε χρυσή –τι χρυσή, white salty sandy άμμος στην περιοχή «πλαζ» με φροντίδα του Δήμου Καστοριάς. Που μέσω του διαρκώς ομιλούντος κ. Δημητρίου Πετρόπουλου ενθαρρύνει την κολύμβηση στα νερά της λίμνης.



ΟΔΟΣ 29.9.2016 | 853 | σελ. 3

Αρχικά στην παλιά πλαζ και στην συνέχεια σε κάποια απ’ αυτές που θα δημιουργηθούν, καθώς όπως, με βαθύτατη πολιτική σημειολογία αναφέρθηκε αρμοδίως (από τον ίδιο αντιδήμαρχο κ. Δ. Πετρόπουλο): «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Κι’ ας μην επιτρέπεται η κολύμβηση μετά το «τρώγοντας». 

Κι ας είναι η λίμνη ποικιλοτρόπως απολύτως ακατάλληλη, αν όχι και επικίνδυνη, για το σπορ της κολύμβησης, καθώς στην πιο ανώδυνη περίπτωση θα μπορούσε να έχει κερδίσει, αν όχι την γαλάζια σημαία, επάξια την καταπράσινη. Βαμμένη από το χαρακτηριστικό χρώμα του ιζήματος που την σκεπάζει ιδίως το καλοκαίρι. Εκτός κι’ αν με το «τρώγοντας» κάτι άλλο εννοούνταν.

Όμως, εν τω μεταξύ, άλλαξε και κάτι άλλο για το οποίο δεν έγινε αξιόλογη αναφορά. Καθώς η εορτή του αγιασμού των υδάτων έχει την σχετική δημοσιότητα και συγκεντρώνει δημόσιες αρχές, επισήμους και διασήμους, έπεσε στην αντίληψη της Εισαγγελίας Καστοριάς, ότι εγένετο το θαύμα. 

Όμως, επειδή σε κανένα νόμο λογικού κράτους δεν προβλέπεται το θαύμα ως κανόνας δικαίου, η Εισαγγελία Καστοριάς, καλού κακού διέταξε, στα μέσα καλοκαιριού, την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Μιας και έλαβε υπ’ όψη της τα κριτικά δημοσιεύματα της ΟΔΟΥ (αρ. φύλλων 749, 762, 819).




Ζήτησε να διαπιστωθεί δηλαδή, αν στην περίπτωση που δεν έγινε το εφήμερο θαύμα σωτηρίας και αποκατάστασης της στατικότητας της ανεπαρκούς γέφυρας, υπάρχει περίπτωση να τελέστηκε κάποια αξιόποινη πράξη. Απ’ αυτούς που την επέτρεψαν, ενθάρρυναν κι’ όλας -με την απομάκρυνση των εμποδίων πρόσβασης και των προειδοποιητικών πινακίδων- πολλές δεκάδες ατόμων να ανέλθουν στην γέφυρα (Σκάλα) του Σταυρού για να παρακολουθήσουν στην εμβληματική τελετή. Που τελέστηκε παρουσία τοπικού μητροπολίτη, κλήρου, αρχών  και του πλήθους κόσμου, χωρίς καμία ανησυχία.

Διότι, με πολύ απλά μαθηματικά, αν μία δημόσια κοινόχρηστη κατασκευή είναι αποκλεισμένη για 10 και πλέον χρόνια και σεσημασμένη ως επικίνδυνη για  1-2 αναβάτες, ύστερα από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, θα πρέπει λογικά, να είναι πολλαπλάσια ανεπαρκής στατικώς και επικίνδυνη για πολλαπλάσιους, πολλές δεκάδες επισκεπτών. Τι πιο απλό; Εκτός κι’ αν γίνει το θαύμα. Όμως.




Πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις κυριαρχεί στα νεοελληνικά πράγματα ένα «όμως». Διότι στο ερώτημα του αν θα εξευρεθεί η άκρη του νήματος, και θα επιμερισθούν οι τυχόν ευθύνες –όπου υπάρχουν και εάν υπάρχουν, (όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε ανάλογες πομπώδεις ανακοινώσεις της τρύπας στο νερό), εν τω μεταξύ μεσολαβεί ο παράγων άνθρωπος. 

Θεωρείται μάλλον πιθανό ότι η ευθυνοφοβία, που είναι η ετεροζυγωτική δίδυμη αδελφή της συγκάλυψης, από μια αισχρή στην σύλληψή της και βαθειά υποκριτική εκδοχή της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης, θα κρατήσει τα στόματα ερμητικά κλειστά. 

Χαρτιά και έγγραφα επί εγγράφων, «δεν είδα», «δεν γνωρίζω», «δεν άκουσα», «δεν είναι της αρμοδιότητάς μου» και τα συναφή, θα αποπροσανατολίσουν για μια ακόμη φορά το εύφορο και ρομαντικό έδαφος της δικαστικής έρευνας. 

Ήδη είναι αξιοπρόσεκτο το γεγονός ότι, παρά το ζήτημα έκθεσης σε κίνδυνο αθώων και ανυποψίαστων πολιτών (και τουριστών), και ότι η Εισαγγελία Καστοριάς από τα μέσα καλοκαιριού  διενεργεί έρευνα, στην σιωπή μετέχουν και τα fora και οι φορείς ενημέρωσης. Κουβέντα για το θέμα. Την ίδια στιγμή που με αναρτήσεις σε τοπικά sites «ενημέρωσης» και ιστότοπους κοινωνικής «δικτύωσης»,  καλούνται οι επισκέπτες των ιστοσελίδων να απολαύσουν απ’ ευθείας ρεπορτάζ με ζωντανές εικόνες, κίνηση και ήχο live  από το πανηγύρι του Άργους Ορεστικού.

Και έτσι σ’ αυτή την πόλη, καθώς δεν θα υπάρχουν αποδείξεις, ίσως ούτε και αποχρώσες ενδείξεις, παρά μόνο αποχρωματισμένες καλές προθέσεις, η υπόθεση με τον ένα ή άλλο τρόπο, θα καταλήξει στον κάλαθο. Στο αρχείο.


ΟΔΟΣ 29.9.2016 | 853 | σελ. 4

Βιαστικές όλες αυτές οι εκτιμήσεις; Πρόχειρες; Μπορεί ναι. Ωστόσο γεγονός είναι ότι σχεδόν ποτέ έρευνα δεν κατέληξε κάπου, ακόμη και για πολύ σοβαρά θέματα στην Καστοριά. Όπως για παράδειγμα οι πολλές περιπτώσεις εμπρησμών των αρχοντικών, η κλοπή των τοιχογραφιών Σομαλιά,  η καταπάτηση και καταστροφή από ιδιώτες των βυζαντινών τειχών, ή της δήθεν επικίνδυνης ετοιμορροπίας του Πνευματικού Κέντρου. Που όχι μόνο είχε σαν αποτέλεσμα την εγκατάλειψη και λεηλασία του, αλλά στο τέλος οδήγησε σε κατεδάφιση του ισογείου (ώστε να μην υπάρχει πια καμμιά περί του τυχόν αντιθέτου απόδειξη). 

Όπως και το γεγονός, ότι ελάχιστους μόλις μήνες μετά το θαυματοσκάνδαλο της ανάστασης της γέφυρας του Σταυρού, κάποιοι αρμόδιοι, χωρίς να αισθάνονται καθόλου –μα καθόλου όμως- εκτεθειμένοι στο άγρυπνο μάτι του νόμου, σε συνθήκες ασυδοσίας, δηλαδή όχι μόνο διατυμπανίζουν αλλά και προωθούν την μαζική μάλιστα κολύμβηση στην λίμνη, για την οποία επί δεκαετίες τώρα είναι κοινή η αντίληψη της σοβαρής επικινδυνότητας, είναι περιστατικά τα οποία εν τέλει ενισχύουν την πιο απαισιόδοξη εκτίμηση.  Και ότι όλα εν τέλει γίνονται προσχηματικά, για την τιμή των όπλων και την απόσειση προσωπικών ευθυνών. 
Ο καιρός θα δείξει –εκτός κι’ αν γίνει κάποιο θαύμα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Σεπτεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 853
Οι  φωτογραφίες προέρχεται από την ιστοσελίδα της Ι. Μητρόπολεως Καστοριάς.



* * *

«Όλοι μαζί μπορούμε»
ΟΔΟΣ: 14 Ιανουαρίου 2016, αρ. φύλλου 819.





ΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ στιγμιότυπα αποδεικνύουν το μέγεθος της πολιτικής οφθαλμαπάτης – τουλάχιστον.

Η ΓΝΩΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ της περιοχής «Σταυρός» που επί χρόνια ήταν φραγμένη με την πινακίδα «Προσοχή! Μην εισέρχεσθε στην γέφυρα. Υπάρχει κίνδυνος υποχώρησης λόγω ανεπάρκειας στατικής», όχι μόνο στολίστηκε λαμπρά με φωτάκια και τα χριστουγεννιάτικα συναφή, αλλά άνοιξε και πάλι την πύλη της για το «κοινό».



ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ για την τελετή αγιασμού των υδάτων της λίμνης της Καστοριάς, την ημέρα των Θεοφανείων και πλημμύρισε από κόσμο, που όπως ήταν φυσικό συνωστίσθηκε και απέδειξε την τραγελαφικότητα και την απάτη της παλιάς προειδοποιητικής πινακίδας.

ΘΑΥΜΑ: Η γέφυρα που είναι επικίνδυνη για 1-2 διερχόμενους και αναβάτες, είναι τελικά ακίνδυνη για 100 και πλέον πολίτες, ειδικά όταν αγιάζονται τα ύδατα.



ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κάποιο θαύμα ή σημάδι που ίσως και να είχε προφητεύσει κάποιος γέροντας, πρόκειται σίγουρα για μια ακόμη εφαρμογή του «όλοι μαζί μπορούμε».

‘Η ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ μαζικής απαλλαγής, απομείωσης του οικονομικού βάρους του συνταξιοδοτικού της Καστοριάς.  Διότι άλλωστε από την επόμενη ημέρα, η είσοδος της γέρυφας ξαναέκλεισε, προφανώς ως επικίνδυνη.

ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΞΩ από την φαιδρή προσέγγιση, όπως και στην περίπτωση του Πνευματικού Κέντρου Καστοριάς, κανείς δεν θα λογοδοτήσει υπηρεσιακά, πολιτικά ή με κάποιο τρόπο, ούτε και γι’ αυτό.

12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος19/3/17

    Πολύ πετυχημένο, μπράβο! Ζήτω το θέατρο του παραλόγου, που ζει και βασιλεύει στον τόπο μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/3/17

    ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΘΕΕ ΜΟΥ; ΔΗΛΑΔΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΔΕΣΠΟΤΗΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΠΡΟΕΔΡΟΙ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ... ΚΑΝΕΙΣ??? ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ??? ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΡΤΕ ΤΟΥ???? ΝΑ ΒΓΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ??? ? ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙ?
    ΕΛΕΟΣ!!!!
    ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ!!!!
    ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΧE ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Η ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΙ ΝΑΧΑΜΕ ΘΥΜΑΤΑ.
    ΤΟΤΕ ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΝΕ ΔΕΣΠΟΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ???
    ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ????
    ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑ????
    ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΕΙΝΑΙ????
    ΩΡΑΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ!!!!
    ΝΑ ΤΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΠΙΣΤΟΙ ΜΟΥ!!!!
    ΝΑ ΤΑ ΧΑΙΡΕΣΤΕ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος19/3/17

    Εκτονωθηκες;.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/3/17

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος20/3/17

    Τι λες τωρα κι εσυ ρε ανωνυμε με τα κεφαλαια; Ακομα απορεις και αναρωτιεσαι;;; Ακομα δεν τους πηρες χαμπαρι;
    Ποιος εδωσε την πληροφορια (αληθινη ψευτικη ποιος ξερει) και δημοσιευθηκε οτι αμεσως μετα το φονο ο δραστης πηγε κατευθειαν [.....] κι εξομολογηθηκε;
    Γιατι κανουν τετοια πραματα; Δεν καταλαβαινουν οτι τα κανουν χειροτερα;;;
    Εξευτελιζουν και το μυστηριο [.....];;; Καλα εκανε αν εξομολογηθηκε αλλα στη συνεχεια βγηκε μετανοημενος να ομολογησει το εγκλημα του και ενωπιον των ανθρωπων;;;;;
    Φτανει δηλαδη οτι ειπε στον παπα; Στον διοικητη του στους συναδελφους στον ανακριτη στην οικογενεια του θυματος γιατι δεν αποκαλυπτει την αληθεια;
    Ποοοσο κουτοχορτο θα μας ταϊσουν ακομα;;;
    [.....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/3/17

    Ο,τι να ναι λες...... δεν χρειαζεσαι κουτοχορτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος21/3/17

    @6
    Νομίζεις ... για το ότι λέω ό,τι νά'ναι.
    Κουτόχορτο σίγουρα δεν χρειάζομαι.
    Αφήνω να το φας όλο εσύ, άμα έτσι θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος21/3/17

    Ρε νούμερο 6 στη μία παρά δέκα είχες όρεξη να γράψεις σχόλιο; Αύπνία είχες; Το κορίτσι σου σκεφτόσουν; Α κάνε καμιά δουλειά και μη προσβάλεις τους σχολιαστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος21/3/17

    @7
    Ναι, ναι..... και πεταει και ο γαϊδαρος..... και βεβαια εισαι ο γνωστος κοντοστουπης στρατηγος της Γαλλιας των αρχων του 19ου αι
    @8
    Στις 00:50 δεν μπορεις να κανεις δουλειες...... εξαλλου, εδω ο καθενας γραφει ο,τι θελει και προσβαλει οποιον θελει, γιατι σε πειραξα εγω;.... γιατι αραγε;......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. διαιτητής21/3/17

    Καλέ, τι πάθατε ξαφνικά και αρτσωθήκατε;(αρτσώνομαι στα παλιά καστοριανά σημαίνει αρπάζομαι-ας μάθουμε μια παλιά μας λέξη, με την ευκαιρία)Είναι ώρα για καβγάδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος21/3/17

    Κυρ διαιτητά είμαι το νούμερο οχτώ και λαμβάνω την τιμή να αναφέρω ότι βγαίνω παραπονούμενος διότι είπα μια κουβέντα ρομαντικιά στον έξι για το κορίτσι του κι εκείνος μούτσκωσε σαν μπαμπαρόκος!
    Βάλε τάξη σε παρακαλώ κι άμα χρειστεί βγάλε κάρτα γιατί χανόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος25/3/17

    Εκπληκτικό!!!
    Και τι έγινε με τον Εισαγγελέα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ