9.5.17

Λόγος & Αντίλογος

Είπαν... και ακροβολισμοί

-Πλουτάρχου "Βίοι Παράλληλοι". Πώς να μη σχολιάσω την ρήση: "Το μάχιμον σβεννύμενον υπό γήρως". Η περίοδος της ζωής, η νεότητα, με δράση, με αγώνα, με "μάχη" να κερδηθεί η ζωή (συλλήβδην, η δραστήρια περίοδος της ανθρώπινης ζωής) καταπίπτει βαθμηδόν, υποχωρεί και αδυνατίζει από τα γηρατειά. Η ρήση μας παραπέμπει σε ωραία ρομαντικά τραγούδια του 30 ή του 60! Έφυγε η Άνοιξη κι ήρθε ο Χειμώνας...

-Αναφορικά με την πλήρη ιταμότητος δήλωση του Διοικητού ΟΑΕΕ κ. Δ. Τσακίρη "Αν δεν μπορούν να πληρώσουν, ας πάνε στην Βουλγαρία". Όταν η Αριστερά "δογματίζει" με τέτοιες και παρόμοιες δηλώσεις, ενεργεί με "πλέρια δημοκρατία" και είναι τα δικά της λόγια και έργα καλά..  και ωραία. Όταν παλαιότερα έλεγαν οι μη κομμουνιστές: Αν θέλουν κομμουνισμό, ας πάνε στην Μόσχα, στο Ανατολικό Μπλόκ, τότε ήταν εκείνοι φασίστες! Ενώ οι τωρινοί ΣΥΡΙΖΑκηδες που εξορίζουν τους συνέλληνες στην Βουλγαρία, είναι δημοκρατικοί... και πατριώτες. Έλα, Χριστέ, δός σύνεσιν τοις άφροσι και αλαζόσι!

-Βρίσκω πολύ καλή την από ετών ιδέα και τακτική προσφοράς βιβλίων χρησίμων για τους πολλούς από τις εφημερίδες. Όταν μάλιστα προσφέρουν βιβλία, τα οποία δεν βρίσκεις εύκολα στα βιβλιοπωλεία. Ίσως αυτό αποβαίνει και κίνητρο για ανάγνωση (μακάρι να αυξάνεται το αναγνωστικό κοινό!) και ενημέρωση γενικά. Ίσως, ένα μειονέκτημα. Οι ιατρικές μας γνώσεις είναι μηδαμινές. Μήπως το χαρτί των διατιθεμένων από τις εφημερίδες βιβλίων είναι ευτελούς ή τοιαύτης ποιότητος, ώστε να προκαλεί πταρμό(ν), φτέρνισμα;

-13η Οκτωβρίου 1904 - 13η Οκτωβρίου 2016. Εκατόν δέκα χρόνια, ημερομηνίες ιερής μνήμης αιώνιας αγώνων υπερτάτων, σκληρών και θυσιών για την σωτηρία και απελευθέρωση της Μακεδονίας. Διαβάζω ξανά και ξανά, και διαβάζοντας κανείς θαυμάζει και μένει εκστατικός για όσα πληροφορείται και μαθαίνει από τα βιογραφικά Μακεδονομάχων καπεταναίων, προερχομένων από την Κρήτη, Πελοπόννησο, από την ίδια την Μακεδονία και από άλλες περιοχές της πατρίδος μας. Αυτοί όλοι συνεργάσθηκαν με τους ντόπιους Μακεδόνες αγωνιζόμενοι ηρωικώς κατά των Βουλγάρων Κομιτατζήδων για την εκδίωξή τους από την Μακεδονία, για να μη μολύνουν το χώμα αυτής της Ελληνικής γης, το όνομα και την ιστορία της. Το ηρωικώς δεν λέγεται, δεν γράφεται κατά συνθήκην ή από συνήθεια, αλλά απηχεί και εκφράζει όλην την πραγματικότητα ηρώων ημιθέων, ως προς το φρόνημα, την γενναιότητα, την αποφασιστικότητα, την αντοχή και την αποτελεσματικότητα της δράσεώς των γενικά κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, και όχι μόνο, αφού με το ίδιο πατριωτικό φρόνημα πολέμησαν στους επικούς αγώνες 1912-1913 και μετέπειτα, "ουκ επαύσαντο αγωνιζόμενοι". (Συνεχίζεται).

Ευχαριστών δια την φιλοξενία
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Οκτωβρίου 2016, αρ. φύλλου 857

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ