23.5.17

Αδελφοποίηση



Αδελφοποίηση του δήμου Νεστορίου με τον δήμο Χάλκης


Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 στο Νεστόριο πραγματοποιήθηκε η τελετή αδελφοποίησης του δήμου Νεστορίου με τον δήμο Χάλκης Δωδεκανήσου. Βασικός άξονας της αδελφοποίησης είναι ο Αλέξανδρος Διάκος ο πρώτος έλληνας αξιωματικός του Στρατού Ξηράς που έπεσε μαχόμενος το 1940, στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, στην τοποθεσία Τσούκα της Πίνδου και η προαγωγή της διαδημοτικής αλληλεπίδρασης με σκοπό την ανάπτυξη και καθιέρωση δεσμών φιλίας, αμοιβαίας κατανόησης και ουσιαστικής συνεργασίας.
Στην εκδήλωση εκτός από τον δήμαρχο Νεστορίου κ. Πασχάλη Γκέτσιο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, παραβρέθηκαν και ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής μαζί με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεώργίο Παπαδόπουλο, οι οποίοι αντάλλαξαν εθιμοτυπικά δώρα με τον δήμαρχο Χάλκης κ. Μιχαήλ Πατρό.

-Ο Αλέξανδρος Διάκος (1911 - 1 Νοεμβρίου 1940) γεννήθηκε στη Χάλκη στα Δωδεκάνησα, ένα νησάκι κοντά στην Ρόδο, το 1911, που τότε ήταν υπό Ιταλική κατοχή, αλλά είχε καταγωγή από τη Μάνη. Το 1929 φεύγει στην Αθήνα και φοίτησε στην Σχολή Ευελπίδων μέχρι το 1934 που αποφοίτησε και εντάχτηκε στον Ελληνικό Στρατό. Σύμφωνα με την αναφορά του ταγματάρχη Καραβιά ο λόχος δέχτηκε επίθεση από πολλαπλάσιες Ιταλικές δυνάμεις Αλπινιστών ο Διάκος στεκόταν όρθιος κραυγάζοντας και δίνοντας εντολές για να εμψυχώσει τους στρατιώτες του, κατάφερε να ανασυντάξει τον λόχο του και να αντεπιτεθεί στους Ιταλούς κάνοντας έφοδο, για την ανακατάληψη του υψώματος, και μπαίνοντας πρώτος στην μάχη, ριπή πολυβόλου τον φόνευσε. Στο σημείο που έγινε η μάχη έχει στηθεί ανδριάντας του.

-Η Χάλκη είναι νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων με 478 κατοίκους (απογραφή 2011). Βρίσκεται 5 μίλια δυτικά από το ακρωτήριο Αρμενιστής της Ρόδου, ΝΑ. της Τήλου στο ΒΑ. Καρπάθιο πέλαγος. Για την προέλευση της ονομασίας του νησιού υπάρχουν δύο εκδοχές: ονομάστηκε έτσι είτε από τα ορυχεία και τα εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού που υπήρχαν στο νησί κατά την αρχαιότητα, είτε από τη φοινικική λέξη "κάρκι" ή "κάλχι" που σημαίνει "πορφύρα", το όστρακο που υπήρχε άφθονο στις ακτές του νησιού τότε και το οποίο εμπορεύονταν οι Φοίνικες. Η Χάλκη έχει ανακηρυχθεί "Διεθνές κέντρο ειρήνης και φιλίας νέων".

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Νοεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 860.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ