4.7.11

ΚΟΣΜΑ ΡΕΚΑΡΗ: Ο δήμαρχος του City of Moreland τείνει χέρι αγάπης

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2011

Θα έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια (23 Ιουνίου 1995) που ο τότε νομάρχης Καστοριάς Γεώργιος Καπαχτσής είχε έρθει στην Αυστραλία για να επισημοποιήσει την αδελφοποίηση της πόλης Καστοριάς με τον δήμο Wanneroo της δυτικής Αυστραλίας. Εκεί παραβρέθηκε ο πρόξενος της δυτικής Αυστραλίας Θεόδωρος Πασσάς, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Πέρθης Παύλος Άφκος ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Χριστόφορος Δωρόπουλος ο δήμαρχος της Φλωρίνης κ Στύλος. Ήταν τότε που η Ελλάδα μας είχε ξεχάσει τις ισχνές αγελάδες της παλιάς Διαθήκης. Είχα την τύχη να παραβρεθώ στην δεξίωση η οποία έγινε στο δημαρχείο του Wanneroo, της δυτικής Αυστραλίας, την πόλη Perth, όπου και έγιναν οι διαδικασίες για την επισημοποίηση της αδελφοποίησης. Ο δήμος γιόρτασε μαζί μας το γεγονός. και για να είμαι ειλικρινής έκτοτε δεν ξέρω πώς εξελίχτηκε η υπόθεση της αδελφοποίησης και τι επαφές έχουν οι δύο δήμοι σήμερα.



Ο κ Γ Καπαχτζής πριν γίνει η αδελφοποίηση στο Wannaroo, επισκέφτηκε την πόλη μας, την Μελβούρνη και δεξιώθηκε από τον Σύλλογο Καστοριάς «Η Καστοριά». Τα πρώτα πρακτικά που γράφτηκαν στον δήμο του Wanneroο έχουν ημερομηνία 2 Μαΐου 1994 τα οποία αναφέρουν

GREEK AMBASSADOR VISIT
Another function with international flavour was held last Friday 20 May on accession of visit by Excellency mr George Costantis ambassador of Greece to Australia. In company with mr Theodore Passas, consul of Greece to Western Australia. The ambassador visited Wanneroo for first time and was clearly impressed by the scale and quality of development within the municipality. The visit also afforded opportunity to foster the goodwill between the cities of Kastoria and Wanneroo.
Αυτή ήταν η πρώτη αδελφοποίηση, και να που ήρθε και η δεύτερη, εδώ στη ωραία μας Μελβούρνη.

Στα τέλη του περασμένου Γενάρη έγινε με επιτυχία για δεύτερη χρονιά το καστοριανό καρναβάλι στο οποίο είχε καλέσει ο σύλλογος και τον δήμαρχο του δήμου Moreland, Oscar Yildiz. Στον συμβούλιό του είναι και δυο Έλληνες, η κα Στέλλα Καριοφυλλίδη και ο κ.  Λάμπρος Ταπεινός. Ο Oscar Yildiz μας εκμυστηρεύτηκε στην έκτακτη Γ.Σ. που έγινε στις 29 Μαΐου 2011στο «Καστοριανό σπίτι» στην 219 Elizabeth street Coburg, μας είπε ότι του άρεσε το καρναβάλι και θα ήθελε να τείνει χέρι αγάπης στη πόλη της Καστοριάς, να του δοθεί η ευκαιρία να το συζητήσει με την πρόεδρο και το συμβούλιο, να το συζητήσει και με το δικό του συμβούλιο το οποίο αποτελείται από ένδεκα συμβούλους. Και έτσι δημιουργήθηκε κάποια επαφή και φιλία με την πρόεδρο Σοφία Κοτανίδου. Ο κ Oscar Yildiz έθεσε το θέμα στο συμβούλιό του ως αδελφοποίηση των δυο δήμων και η πρότασή του ψηφίστηκε με οκτώ υπέρ και τρεις κατά.


Δήμητρα Παναγιωτίδου γραμματέας, Νικόλαος Τοκατλίδης ταμίας, ο δήμαρχος Oscar Yildiz, Σοφία Σωφρονίδου και Λάζαρος Χριστόπουλος μέλη του καστοριανού συλλόγου.


Ο Δήμος του Moreland είναι σε έκταση αρκετά μεγάλος, έχει αρκετή βιομηχανία, τον ομορφαίνουν οι καταπράσινοι κήποι του, και ο πληθυσμός του ξεπερνά τις εκατόν πενήντα χιλιάδες, με αρκετές χιλιάδες Έλληνες
Στην έκτακτη γενική συνέλευση η πρόεδρος Σοφία Κοτακίδου μας παρουσίασε τον κ δήμαρχο. Είναι συζητήσιμος, ευχάριστος και δεν δίστασε να μας πει ότι αν πάμε πίσω έχει και ο ίδιος ελληνικές ρίζες, αλλά τώρα θεωρεί τον εαυτόν του ότι είναι Τούρκος.
Ο διάλογος ήταν ωφέλιμος για όλους μας, για τον λόγο αυτόν κράτησε αρκετή ώρα η διαλογική συζήτηση, από την οποία αποκομίσαμε το συμπέρασμα ότι η Καστοριά μας θα επωφεληθεί σε μία τέτοια γνωριμία και συνεργασία με τον δήμο του Moreland

Στο τέλος τέθηκε η πρόταση από τον κ. Θωμά Ηλιόπουλο «Να συνεχιστούν οι διαδικασίες με τα δημαρχεία του City of Moreland και του Δήμου Καστοριάς».Την πρόταση έθεσε με την δευτερολογία της και η κα Παπαστεργιάδου. Δεν υπήρξε αντιπρόταση, και έτσι πέρασε παμψηφεί.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Καστοριάς «Η Καστοριά» Σοφία Κοτακίδου και ο δήμαρχος του City of Moreland Oscar Yildiz μας διαβεβαίωσαν, ότι όλα τα έξοδα προς την Καστοριά και την για επιστροφή τους θα τα επωμιστούν οι ίδιοι. Δεν θα επιβαρυνθούν ούτε σύλλογος ούτε και ο δήμος Καστοριάς. Μας ανακοίνωσαν τις ημερομηνίες, οι οποίες είναι 7, 8 και 9 Ιουλίου που θα παραβρίσκονται στην Καστοριά και θα είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχουν μαζί τους τον πρόεδρο (δικό μας παιδί) της ελληνικής κοινότητας Μελβούρνης και τον έλληνα βουλευτή του εργατικού κόμματος Γιάννη Πανταζόπουλο.

Ο δήμαρχος Oscar Yildiz άφησε ανοιχτή πρόσκληση να μας δεχτεί στην αίθουσα υποδοχής και μας είπε ότι ανυπομονεί πότε θα έρθει η ώρα για να δει την Καστοριά και να συναντήσει τους Καστοριανούς, θα είναι δε ευτυχής αν έρθει μία αντιπροσωπία Καστοριανών για να τους ξεναγήσει και να τους φιλοξενήσει ο ίδιος στο δικό του σπίτι. 




Ο κ. Κ. Ρεκάρης, κατάγεται από το Νεστόριο, ζει μόνιμα στην Μελβούρνη Αυστραλίας, από όπου έστειλε και την συνεργασία του.


Σχετικό κείμενο: 

1 σχόλιο:

  1. Χ.Η.4/7/11

    Αν και δεν διαφεύγει της προσοχής ότι ο δήμαρχος του Moreland είναι τουρκικής υπηκοότητας, ωστόσο προκαλεί ερωτηματικά η σπουδή της "αδελφοποίησης" με τον αυστραλιανό δήμο, καθώς και η ένθερμη συμπαράσταση των ομογενών (ή κάποιων ομογενών).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ